Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για μία νέα σειρά καλαμιών που πρόσφατα κυκλοφόρησε η DRAGON με την ονομασία Invader, δηλαδή... επιδρομέας! Τα Invader έχουν κατασκευαστεί με την νέα μέθοδο X-Cross που τοποθετεί τα επιμέρους στρώματα Carbon εναλλάξ κάθετα ή υπό γωνία 45μοιρών ως προς τον άξονα του Blank, με αποτέλεσμα να μικραίνει όχι μόνο η διάμετρος του Blank αλλά και το βάρος του καλαμιού που είναι μόλις 136 γραμμάρια.

Αντίθετα αυξάνεται η αντοχή σε διαχρονικά στατική υπερφόρτωση (περίπου 30%) αλλά και δυναμική υπερφόρτωση (περίπου 10%). Όλα αυτά προσφέρουν στο καλάμι ένα δυνατό κορμό με την απαραίτητη ευαισθησία όμως στην κορυφή ώστε να διαχειριστεί άριστα τα τεχνητά δολώματα. Αυτή η ευαισθησία οφείλεται στην solid (μασίφ) κορυφή που διαθέτει.

invader

Η σειρά καλαμιών αποτελείται από έξι διαφορετικά μοντέλα που απευθύνονται στην κατηγορία του Light Rock Fishing τα οποία προορίζονται για χρήση κυρίως ελαφριών soft bait όμως δεν είναι απαγορευτική και η χρήση μικρών minnow, surface, vibrations, pencils με εύρος γραμμαρίων από 0,5 έως και 8 γραμμάρια όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία.

invader_jig_dragon_1

Ένα από τα έξι αυτά μοντέλα βρέθηκε στα χέρια μας για δοκιμή. Μιλάμε για το Invader Jig 7 το οποίο έχει μήκος 2.44 μέτρα ενώ η ένωση των δύο στελεχών γίνεται με την γνωστή πλέον και εξαιρετικά αξιόπιστη μέθοδο spigot. Το βάρος των τεχνητών δολωμάτων που μπορεί να χειριστεί καλύτερα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι από 1 έως 7 γραμμάρια ενώ η δράση του είναι fast.

invader_jig_dragon_3

Κατά μήκος του Blank βρίσκονται τοποθετημένοι 10 ποιοτικοί οδηγοί της εταιρείας Fuji και είναι οι Alconite K-series. Διαχειρίζονται άψογα το νήμα ενώ δύσκολα θα τους δούμε να σκουριάζουν. Της εταιρείας Fuji είναι και η βάση του μηχανισμού (Fuji VSS reel seat) που προσφέρει ασφαλή-σίγουρο κράτημα του μηχανισμού πάνω στο καλάμι, χωρίς να ξεβιδώνει εύκολα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

invader_jig_dragon_2

Χρήσιμος αλλά και όμορφος είναι ο σχεδιασμός της λαβής, όπου μιλάμε για μία split λαβή αρκετά λεπτή στην οποία έχει τοποθετηθεί υλικό EVA. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η απόσταση από τη βάση του μηχανισμού έως το τελείωμα του στο πίσω μέρος είναι μόλις 24 εκατοστά. Ιδανικό μήκος για τον άψογο αλλά και ξεκούραστο χειρισμό των απαιτητικών soft baits ή των τεχνητών επιφανείας που απαιτούν αλλεπάλληλα jerks-twitches εναλλάξ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μια άλλη έκδοση του καλαμιού η οποία είναι συλλεκτική, με πολύ πιο αναβαθμισμένα περιφερειακά όπως Torzite οδηγούς αλλά και αναβαθμισμένη... τιμή! Για αυτό το καλάμι περιορισμένης έκδοσης δείτε πληροφορίες σε αυτόν τον σύνδεσμο : https://www.rizoulis.gr/eshop/kalamia/spinning/dragon-invader-l-e-torzite-detail

Σε πραγματικές συνθήκες

invader_jig_dragon_4

Το καλάμι το έχω στα χέρια μου εδώ και λίγους μήνες. Το κοντό butt, η split λεπτεπίλεπτη λαβή, το εντυπωσιακό κυπαρίσσι χρώμα του αλλά και το ποιοτικό βερνίκι Trondal Vernisses ήταν αυτά που μου άρεσαν αρχικά ενώ μου έδωσε την εντύπωση πως είχα να κάνω με ένα Ιαπωνικό και όχι Ευρωπαϊκό καλάμι. Τέλος είχε την συμπεριφορά που αναζητάω στα βασικά καλάμια που επιλέγω για τα ψαρέματα μου. Αυτή είναι στιβαρό butt με ευαίσθητη κορυφή (1/3 του καλαμιού) που επανέρχεται γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας μετά το κάθε jerk.

invader_jig_dragon_5

Το Invader Jig 7 το δοκίμασα με την τεχνική του wading και με κύριο στόχο τα λαβράκια. Αυτό το έκανα γιατί κρατώντας το μου έβγαλε μία δυναμικότητα με αποτέλεσμα να θέλω να το φτάσω στα όριά του πιάνοντας ίσως κάποιο μεγάλο λαβράκι. Έτσι το δοκίμασα σαφώς με τεχνητά δολώματα πολύ πάνω από τα 7 γραμμάρια που αναγράφει η DRAGON ως max lure weight. Είμαι της άποψης πως για να δοκιμάσεις ένα καλάμι αν θες να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να το «ζορίσεις». Έτσι λοιπόν διαπίστωσα πως χειρίζεται άψογα τεχνητά δολώματα από 3 έως και 12 γραμμάρια ενώ υστερεί στα πολύ ελαφριά των 1 και 2 γραμμαρίων. Το ψάρεψα περισσότερο χρησιμοποιώντας σιλικόνες και τεχνητά επιφανείας. Ο τρόπος που διαχειριζόταν τα soft baits ήταν εξαιρετικός, αφού οι περίτεχνες πλεύσεις τους γινόντουσαν εύκολα χωρίς κόπο ενώ η αίσθηση ήταν άψογη. Καταλάβαινα το παραμικρό χτύπημα λόγω της πολύ ευαίσθητης μασίφ κορυφής η οποία λυγίζει από τον πέμπτο οδηγό κι επάνω.

invader_jig_dragon_6

Ιδιαίτερη σημασία θα ήθελα να δώσω σε μία τεχνική στην οποία τα πήγε περίφημα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται weightless και μεταφράζεται σε ψάρεμα χρησιμοποιώντας σιλικόνες που είναι αρματωμένες με offset hook ή offset weighted hook. Μία απαιτητική τεχνική τόσο για τις πλεύσεις που πρέπει να δώσεις στη σιλικόνη όσο και για το κάρφωμα στο ψάρι. Σε αυτό το δύσκολο κάρφωμα το Invader έδωσε «ρέστα». Επομένως τα καρφώματα με τα υπόλοιπα τεχνητά δολώματα όπως minnows, surface κ.α. ήταν «παιχνιδάκι».

invader_jig_dragon_7

Ψαρεύοντας με τεχνητά επιφανείας το Invader τα πήγε πολύ καλά αφού η ευαίσθητη κορυφή του έκανε τα τεχνητά να κινούνται άψογα πάνω στην επιφάνεια του νερού. Στα πολύ μικρά surface μέχρι και αυτά των 8 εκατοστών περίπου και 10 γραμμαρίων, τα πήγε πολύ καλά.

Συμπερασματικά... το Invader Jig 7 είναι ένα ιδιαίτερο, τεχνικό καλάμι που δύσκολα θα βρει κάποιος στην αγορά. Το εύρος των γραμμαρίων που μπορεί να χειριστεί μας επιτρέπει να ψαρέψουμε με διαφόρων τύπου τεχνητά δολώματα σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα soft baits όμως είναι το μεγάλο ατού που έχει σαν καλάμι. Ανεπιφύλακτα λοιπόν το συστήνω για σιλικονοψαρέματα. Για τελευταίο άφησα τις ρίψεις που είναι...... ΕΠΙΔΡΟΜΙΚΕΣ!!!

Για τιμές και περαιτέρω πληροφορίες πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο :

  rizoulis_banner_arthrou