Είναι γεγονός ότι το ψάρεμα με softbaits κερδίσει χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς τόσο από την ακτή, όσο και από το σκάφος. Μην γελιέστε όμως... Δεν είναι μια νέα μόδα αλλά μια τεχνική που έχει εξελιχθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία για τουλάχιστον δύο δεκαετίες από Γάλλους ψαράδες στον Ατλαντικό αλλά και στην Μεσόγειο.

Έτσι λοιπόν, θεωρήσαμε ότι για να μάθουμε περισσότερα για τις σιλικόνες δεν θα μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε τους ανθρώπους της μεγαλύτερης Γαλλικής εταιρείας κατασκευής softbaits, της Delalande! Συγκεκριμένα, απευθυνθήκαμε στον αντιπρόσωπο Ελλάδος της Delalande, ArcoFil - Αφοί Κωνσταντινίδη, για να μας φέρει σε επαφή με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας που να γνωρίζει να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Αυτός ήταν ο Yoann Lebert, Σύμβουλος διαχείρισης του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας της εταιρίας αλλά και ψαράς. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να απαντήσει στα ερωτήματα μας για το ψάρεμα με softbaits της Delalande στην Μεσόγειο...

yoann_facebook
Γ.Φ. : Θα θέλαμε να μάθουμε για το πόστο σας στην εταιρεία Delalande και ένα μικρό βιογραφικό για το πως φτάσατε σε αυτήν την θέση.

Y.L. : Το όνομα μου είναι Yoann Lebert, είμαι 32 ετών και ζω στην Κορσική. Δουλεύω σε πλήρη απασχόληση για την Delalande ακόμα και... στο σπίτι! Η κύρια αποστολή μου είναι η διαχείριση του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας αλλά κάνω και κάποιες άλλες εργασίες, όπως ανάπτυξη εσωτερικών λογισμικών, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαχείριση ομάδων field testers της εταιρείας (DTEAM), βοήθεια στην ανάπτυξη προϊόντων ιδίως για τη θαλάσσια αλιεία της Μεσογείου, παραγωγή βίντεο, φωτογραφιών κ.λπ.

yoann_11
Γ.Φ. : Ποια είναι η εμπειρία σας στο ψάρεμα στην θάλασσα και που πραγματοποιείται τα ψαρέματα σας τώρα;

Y.L. : Ήμουν ψαρoτουφεκάς σχεδόν για 15 χρόνια (μέσος όρος τέσσερις καταδύσεις ανά εβδομάδα). Βούτηξα σε πολλές περιοχές του Ατλαντικού (γαλλική δυτική ακτή) αλλά κυρίως στη Βρετάνη για ψάρεμα Λαβρακιού, Τσιπούρας κ.λπ.. Εδώ και πέντε χρόνια, όπως προείπα, ζω στην Κορσική και εστίασα την αναζήτησή μου στις συναγρίδες, αλλά μόνο για κατάδυση και όχι για υποβρύχιο ψάρεμα. Από το ξεκίνημα μου στην Delalande, την θέση των βατραχοπέδηλων πήραν... τα καλάμια!

yoann_1

Η εμπειρία μου στο ψαροτούφεκο και στις καταδύσεις με βοήθησε πολύ στον εντοπισμό των ψαριών. Έτσι περνάω σχεδόν όλο το χρόνο μου ψαρεύοντας στην θάλασσα της Κορσικής αλλά και στα γλυκά νερά του νησιού για Zanders, τούρνες, γουλιανούς, πέρκες και πέστροφες. Επίσης υπάρχουν φορές που ταξιδεύω στη ηπειρωτική Γαλλία για ψάρεμα λαβρακιού του γλυκού νερού.

Γ.Φ. : Ποια softbaits προτείνεται για το ψάρεμα του λαβρακιού και με τι συνδυασμό jighead;

Y.L. : Όσον αφορά το ψάρεμα λαβρακιού στην Μεσόγειο,τα ψαρεύω όλες τις ώρες και κυρίως από την ακτή. Τα softbaits που χρησιμοποιώ είναι : Swat Shad εννέα εκατοστών, Shad GT εννέα εκατοστών και Skeleton των οχτώ εκατοστών το οποίο είναι και το αγαπημένο μου! Όπως καταλαβαίνετε, χρησιμοποιώ για το λαβράκι πάντα σιλικόνες μικρότερες των εννέα εκατοστών.

softbaits_seabass

Σχετικά με τα ανάλογα jighead μπορώ να πω ότι χρησιμοποιώ Ange Articulated για το Swat και JH Pro (καλύτερο για ψάρεμα στον βυθό) ή Pro Football (καλύτερο για rolling στην ευθεία) για το Shad GT και το Skeleton.

jigheads_seabass

Γ.Φ. : Υπάρχουν κάποιοι κλασσικοί τρόποι ανάκτησης που προτείνεται για συγκεκριμένα μοντέλα softbaits;

Y.L. : Και ναι και όχι. Στο ψάρεμα με softbaits και ειδικότερα με shad, είναι γνωστό ότι θα πρέπει να ψαρεύεις με αργή ανάκτηση. Τώρα ανάλογα με τα μοντέλα που χρησιμοποιείς, θα χρειαστεί να αλλάξεις την ταχύτητα δηλαδή να τα ανακτήσεις πιο γρήγορα ή πιο αργά. Για παράδειγμα, με το Sandra θα πρέπει η ανάκτηση να είναι πάρα πολύ αργή, διότι η κίνηση της ουράς λειτουργεί σε μικρή ταχύτητα. Όμως πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι προσαρμόζουμε την ταχύτητα ανάκτησης ανάλογα με το αρπακτικό π.χ. οι κυνηγοί οι οποίοι θέλουν πολύ γρήγορη ανάκτηση.

yoann_4

Γενικά οι κύριες πλεύσεις των softbaits είναι: η “γραμμική” (linnear) και στον βυθό (bottom Fishing). Η πρώτη σημαίνει σταθερή ανάκτηση άσχετα με το βάθος που αφήνουμε την σιλικόνη να φτάσει και η δεύτερη είναι ο κλασσικός τρόπος ψαρέματος με την σιλικόνη να ακουμπάει στον βυθό με μικρά τινάγματα.

Γ.Φ. : Στην Ελλάδα ψαρεύουμε με softbaits και άλλα είδη ψαριών εκτός από το λαβράκι όπως λούτσο, γοφάρι κ.α.. Έχετε κάποια πρόταση για τα άλλα είδη ψαριών.

Y.L. : Η αλήθεια είναι ότι έχω πιάσει πολλά διαφορετικά είδη ψαριών με τα softbaits της εταιρείας μας. Για αυτό το λόγο στον κατάλογο θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα softbaits ειδικά για το ψάρεμα στην θάλασσα της Μεσογείου. Αν θέλαμε να χωρίσουμε τα softbaits σε ψάρεμα από την ακτή και σε ψάρεμα από το σκάφος θα μπορούσαμε να πούμε ότι :
- Από την ακτή (για όλα τα αρπαχτικά που πλησιάζουν) χρησιμοποιήσω πολύ συχνά : Shad GT, Swat Shad, DJ Line και Skeleton σε μεγέθη από 8cm μέχρι 14cm.

yoann_6

- Για ψάρεμα από σκάφος (για φαγκριά/συναγρίδες κτλ.) χρησιμοποιώ συχνά Shad GT, Swat Shad, Lançon ZX, DJ Line σε μεγέθη από 13cm μέχρι 18cm.

yoann_10

Γ.Φ. : Ποια είναι τα αγαπημένα σας χρώματα και σε τι συνθήκες τα χρησιμοποιείται;

Y.L. : Αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη ερώτηση. Σε πρώτη φάση θα έλεγα, ανάλογα τα αρπακτικά και τις συνθήκες. Για παράδειγμα οι συναγρίδες προτιμούν περισσότερο “Πορτοκαλί/Κίτρινα” χρώματα μια ορισμένη εποχή, το λαβράκι προτιμά “Λευκό” ή “Λευκό/ Ayu” σχεδόν όλη την ώρα, και πάει λέγοντας.

Υπάρχει βέβαια κάποιος “κώδικας” για τα χρώματα που ισχύει ειδικά για το γλυκό νερό ο οποίος λέει ότι : καλύτερα είναι τα φυσικά χρώματα όταν το νερό είναι καθαρό και τα φανταχτερά όταν το νερό είναι θολό. Έτσι λοιπόν, δεν μπορώ να πω ότι έχω τα Χ ή Ψ αγαπημένα χρώματα αλλά μπορώ με βεβαιότητα να πω κάτι άλλο. Το καλύτερό μου είναι όταν καταφέρνω να βρω το χρωματικό μοτίβο που θα δελεάσει τα ψάρια, ειδικά αν αυτό γίνει στην αρχή του ψαρέματος μου.

yoann_8

Γ.Φ. : Μια τεχνική ψαρέματος που είναι δημοφιλή στην Ελλάδα είναι το LRF. Είστε εξοικειωμένος με αυτή τη τεχνική και αν ναι, ποια softbaits & jigheads της εταιρείας υπάρχουν για αυτήν;

Y.L. : Ναι είμαι εξοικειωμένος με αυτήν την τεχνική και θα έλεγα ότι χρησιμοποιώ περισσότερο συχνά τα Lançon ZX, Meeki, Baby Conqueror, Baby Buster Shad με μήκος 5cm.

softbaits_LRF

Όσον αφορά το jighead χρησιμοποιώ την γκάμα της εταιρίας με την ονομασία Macadam (football ή στρογγυλά) με βάρος από δυο έως τέσσερα γραμμάρια.

delalande_jigheads_LRF

Γ.Φ. : Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας για το μέλλον; Θα δούμε καινούργια μοντέλα;

Y.L. : Ναι, συνεχίζουμε την ανάπτυξη προϊόντων κάθε χρονιά. Αυτήν είναι άλλωστε και η πολιτική της εταιρείας δηλαδή να εξελίσσεται. Στα άμεσα σχεδία μας είναι να βελτιώσουμε σημαντικά τα προϊόντα μας που απευθύνονται στο αλμυρό νερό για τον Ατλαντικό και ακόμα περισσότερο αυτά που απευθύνονται για τη Μεσόγειο. Ο λόγος είναι διότι η τεχνική των softbaits έχει αρχίσει να προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των απανταχού ερασιτεχνών ψαράδων. Επίσης έχουμε κάνει ταινίες για την ιταλική αγορά με ψάρεμα softbaits από σκάφος για Φαγκριά, Συναγρίδες και Ροφούς και θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερες στο μέλλον.

yoann_12

Γ.Φ. : Έχετε field testers που δοκιμάζουν και προτείνουν στην εταιρεία;

Y.L. : Ναι έχουμε διεθνή ομάδα (DTeam) με περίπου πενήντα δοκιμαστές. Συνεργάζομαι μαζί τους σε φωτογραφίες, κείμενα, τεχνικές και feedbacks. Επίσης τα σχόλια τους για τα προϊόντα είναι πολύ σημαντικά όσο και η συζήτηση που κάνω μαζί τους για το τι λείπει από την γκάμα μας.

yoann_2
Γ.Φ. : Πως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για τα προϊόντα της εταιρείας από το διαδίκτυο;

Y.L. : Πρώτα από όλα μπορεί να επισκεφτεί το επίσημο site μας : http://delalande-peche.com. Εκεί μπορεί να βρει κανείς όλες τις πληροφορίες για τα προϊόντα, τα νέα μας αλλά και ακόμα περισσότερα που μπορεί να ενδιαφέρουν τους αναγνώστες σας.

delalande_site

Όποιος γνωρίζει γαλλικά μπορεί να διαβάσει το δωρεάν online περιοδικό μας πατώντας στην διεύθυνση : http://delalande-peche.fr/newsletter/BACK/ .

yoann_20

Επίσης, μπορείτε να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Youtube με την ονομασία Delalande Pêche ώστε να ενημερώνεστε άμεσα και συχνά για τον τρόπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα μας με video από τους συνεργάτες μας σε όλον τον κόσμο.

delalande_ytube

Αν θέλετε ακόμα πιο άμεση ενημέρωση μπορείτε να γίνετε μέλος στην δημόσια ομάδα μας στο facebook στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/sarl.delalande.peche?fref=ts.

delalande_fb

Για όσους θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τα ψαρέματα με τα προϊόντα μας ή να ζητήσουν συμβουλές για αυτά μπορούν να γίνουν μέλος στην δημόσια ομάδα μας https://www.facebook.com/groups/393280777355667/?fref=ts ή να μας στείλουν τις απορίες ή το υλικό τους στο e-mail της εταιρίας στην επίσημη σελίδα μας.

delalande_fisher

Τέλος, υπάρχει πάντα και το site της εταιρείας ArcoFil (επίσημος αντιπρόσωπος της Delalande στην Ελλάδα) όπου μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά όλες τις πληροφορίες των προϊόντων μας :

arcofil_selida

Γ.Φ. : Θέλετε να αναφερθείτε σε οτιδήποτε άλλο που να είναι χρήσιμο για τους αναγνώστες μας.

Y.L. : Χμμμ... Δεν ξέρω για την Ελλάδα αλλά αυτό που βλέπω κυρίως είναι ότι το ψάρεμα με softbaits δεν είναι τόσο δημοφιλές ακόμα, παρόλο που είναι πολύ αποτελεσματικό. Από τότε που εργάζομαι για την Delalande έπιασα πολλά είδη ψαριών με softbaits, περισσότερο συχνά από τα hardbaits και κάποιες φορές περισσότερο και από ζωντανό δόλωμα. Άρα το μέλλον ανήκει στα softbaits!!

yoann_3

Γ.Φ. : Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και ευχόμαστε να σας δούμε και στην χώρα μας από κοντά!

Y.L. : Εγώ ευχαριστώ και εύχομαι επίσης να τα πούμε από κοντά! Θα ήθελα πολύ να ψαρέψω στην χώρα σας! *Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τους : Stéphane Weisse, David Corday, Francois Gougelet

* Ευχαριστούμε την εταιρεία Delalande και τον Έλληνα εισαγωγέα Arcofil που μας έδωσαν την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τον Yoann Lebert ώστε να μοιραστεί μαζί μας πληροφορίες που πιστεύουμε θα βοηθήσουν στο ψάρεμα μας! Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κώστα και τον Νίκο Κωνσταντινίδη για την βοήθεια τους ακόμα... και στις μεταφράσεις!!

LOGO arcofil