Η πολωνική εταιρεία ειδών αλιείας Dragon είναι ίσως η μεγαλύτερη ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη και θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Για αυτό αποφασίσαμε να την γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από μια συνέντευξη με τον Export Manager της εταιρείας Piotr Malicki, τον οποίο ευχαριστούμε προκαταβολικά για την την τιμή που μας έκανε!

Μεσολαβητής για να πάρουμε αυτήν την συνέντευξη υπήρξε ο Δημήτρης Ριζούλης, υπεύθυνος της εταιρείας “Rizoulis Sport Fishing” η οποία έχει αναλάβει τα τελευταία δέκα χρόνια την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Dragon στην Ελλάδα. Στόχος μας από την αρχή ήταν να μάθουμε περισσότερα για τα spinning προϊόντα της εταιρείας αλλά και γενικά την φιλοσοφία της στο θέμα “ψάρεμα”.

top

Η αλήθεια είναι ότι γνώριζα την εταιρεία από τα χρόνια που ήμουν αρχισυντάκτης στο περιοδικό “Ψαρεύω” αλλά βλέποντας φέτος από κοντά τα προϊόντα της εντυπωσιάστηκα, καθώς έχει κάνει άλματα τόσο στην τεχνολογία όσο και στην ποιότητα! Ας αφήσουμε όμως τον Piotr να μας μιλήσει για όλα αυτά.

Γ.Φ. : Καταρχήν θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την ιστορία της εταιρείας και την πορεία της στον χρόνο;

Ρ.Μ. : Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989. Στην αρχή είμαστε αντιπρόσωποι Πολωνίας των εταιρειών Balzer και Cormoran ενώ το '90 γίναμε επίσης αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας DAM. Τα πρώτα τρία χρόνια υπήρξαν πολύ καλά για εμάς με αποτέλεσμα στο μέσον του '91 να αγοράσουμε την δική μας γη μαζί με μια μικρή λίμνη στην περιοχή Kruszyn Krajenski.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μπροστά από μια πανέμορφη λίμνη!

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μπροστά από μια πανέμορφη λίμνη!

Εκεί, μετά από ένα χρόνο, χτίσαμε τα νέα γραφεία και αποθήκες μας, στα οποία βρισκόμαστε μέχρι και σήμερα. Επίσης το '90 ξεκινήσαμε συνεργασία με τον Wolf Rudiger Kremkus, έναν από τους καλύτερους κατασκευαστές μαλάγρας και groundbait εκείνη την χρονική περίοδο. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία το 1993 ανοίξαμε το δικό μας εργοστάσιο groundbait (θυγατρική εταιρεία).

dragon9

Το 1994 ήταν ένα κομβικό έτος για την εταιρεία καθώς δημιουργήσαμε το επόμενο εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάζαμε τους δικούς μας φελλούς για ψάρεμα. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια γίναμε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φελλών στην Ευρώπη, κάτι που βοήθησε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Το 1995 έγινε η καταχώρηση του ονόματος Dragon ως σήμα κατατεθέν προϊόντων ειδών αλιείας.

dragon5

Επίσης, μέσα στον ίδιο χρόνο γίναμε αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της Gamakatsu. Η περίοδος 1998-2000 ήταν πολύ σημαντική και έντονη στιγμή για την ιστορία της εταιρεία μας καθώς παρουσιάστηκε μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό το σήμα “Dragon”, όχι μόνο στην αγορά της Πολωνίας αλλά και σε όλες τις αγορές της Ευρώπης καθώς και στην Ρωσία.

magazyn

Η περίοδος 1998-2000 ήταν πολύ σημαντική και έντονη στιγμή για την ιστορία της εταιρεία μας καθώς παρουσιάστηκε μέσα σε σκληρό ανταγωνισμό το σήμα “Dragon”

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να προετοιμάσει η πρόταση μας σε προϊόντα Dragon στους επαγγελματίες του χώρου, αλλά όχι μόνο. Σε πολύ σύντομο όμως χρονικό διάστημα γίναμε πολύ γνωστοί και το εμπορικό σήμα μας έγινε αναγνωρίσιμο στην αγορά. Πολλοί ψαράδες έψαχναν για εξοπλισμό Dragon και τα προϊόντα μας έγιναν ταυτόσημα με την πολύ καλή ποιότητα και αξιοπιστία.

dragon4

Στην συνεχεία και παράλληλα με την ανάπτυξη των προϊόντων Dragon, υπογράψαμε συμφωνίες αποκλειστικής διανομής με εταιρείες παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως το 2004 με την Okuma και αργότερα το έτος ίδιο με την Mustad ενώ το 2006 με την Scotty από τον Καναδά. Το 2007/2008 κάναμε γενική ανακαίνιση των γραφείων και αποθηκών μας, αλλά και το 2009 για να εξυπηρετήσουμε την όλο ένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της εταιρείας, φτιάξαμε δεύτερη αποθήκη. Σήμερα είμαστε μια από τις μεγαλύτερες εταιρεία ειδών αλιείας στην Πολωνία και εκτός από την Dragon είμαστε αντιπρόσωποι/διανομείς στην πολωνική επικράτεια της Okuma, Mustad, Geoff Anderson, Scotty, Salmo, VK, Ryobi, Buster & Versus.

dragon_fb

Όσον αφορά τις εξαγωγές ξεκινήσαμε την χρονιά 1996 όπου πήραμε επίσης μέρος για πρώτη φορά στην διεθνή έκθεση EFTTEX. Σήμερα εξάγουμε σε εικοσιδύο ευρωπαϊκές χώρες και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης στην Ρωσία, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική και Ισραήλ.

Γ.Φ. : Μπορείτε να μας πείτε πια είναι η γενική φιλοσοφία που κάνει την εταιρεία να διαφέρει από τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες;

Ρ.Μ. : Η γενική μας φιλοσοφία είναι να παρέχουμε σε όλους τους ψαράδες την καλύτερη ποιότητα εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας όποτε μπορούμε καινούργιες τεχνολογίες (όπως την Νανοτεχνολογία) ώστε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από του ανταγωνιστές. Αυτός είναι ο στόχος μας και το όραμα μας είναι συνεχώς να παρουσιάζουμε στην αγορά τα καλύτερα και πιο καινοτόμα προϊόντα.

DRAGON1

Για παράδειγμα αυτήν την στιγμή τα περισσότερα από τα καλάμια μας είναι κατασκευασμένα από την ιαπωνική ελίτ Toray (blanks) και Fuji compoments (οδηγοί, βάσεις μηχανισμού κ.α.), τα νήματα και οι πετονιές μας είναι κατασκευασμένα από τις κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες σε αυτόν το τομέα Momoi και Toray, οι παραμάνες και τα στριφτάρια μας είναι κατασκευασμένα από Σουηδικό ατσάλι, για συρμάτινα παράμαλλα χρησιμοποιούμε για υλικό τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα Αμερικάνικα σύρματα ψαρέματος και κάποιοι από τους μηχανισμούς μας είναι κατασκευασμένοι από την Ryobi.

dragon2

Επίσης, το 30% από τα προϊόντα μας κατασκευάζονται στην Πολωνία όπως jigheads, συρμάτινα παράμαλλα, παραμάνες, στριφτάρια, κουτάλια, πεταλούδες και groundbaits. Τα νήματα και οι πετονιές μας, τυλίγονται και καρουλοποιούνται σε δικά μας μηχανήματα επίσης στην Πολωνία. Όλες οι ιδέες και τα concepts προέρχονται και υλοποιούνται από το προσωπικό μας, αναγνωρισμένους επαγγελματίες ψαράδες και φυσικά από τους field testers των Team Dragon ανά την υφήλιο.

Γ.Φ.: Τα περισσότερα προϊόντα σας αφορούν το ψάρεμα στα γλυκά νερά αλλά έχετε και πολλά που είναι κατάλληλα για το ψάρεμα στην θάλασσα. Πως κάνετε το research & development στα τελευταία;

Ρ.Μ. : Η αγορά του γλυκού νερού είναι ο κύριος στόχος μας, ειδικά αν σκεφτείτε ότι το 65% των πωλήσεων μας είναι στην εγχώρια αγορά μας, όπου η αλιεία του γλυκού νερού λαμβάνει περίπου το 95% του συνόλου. Φυσικά εμείς δεν μένουμε μόνο σε αυτό το γεγονός και προσπαθούμε να ακούσουμε τις συμβουλές από τους αντιπροσώπους μας.

dragon6

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο εξοπλισμός θάλασσας παίρνει συνεχώς καλύτερη θέση στην προσφορά μας στους απανταχού ψαράδες. Όλα τα προϊόντα μας προτού να το βάλουμε στην αγορά, ελέγχονται από τα μέλη της ομάδας μας Team Dragon σε όλο τον κόσμο : στην Σουηδία, στην Φινλανδία, στην Ολλανδία, στον Καναδά, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Κροατία, στην Τσεχία, στην Νορβηγία και φυσικά στην Πολωνία.

dragon7

Για την θάλασσα, δοκιμαστές υπάρχουν εδώ αφού είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα μας η συρτή για το σολομό. Από και εκεί και πέρα έχουμε μερικούς καλούς δοκιμαστές ανά τον κόσμο που ασχολούνται με το ψάρεμα στην θάλασσα και μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές στο τι αξίζει να αλλάξουμε.

dragon8

Επίσης μεγάλη βοήθεια προσφέρουν όλοι οι αντιπρόσωποι μας από την Ευρώπη, λέγοντας μας τι χρειάζονται, αλλά όπως πάντα όλα τα νέα προϊόντα πρέπει να είναι κερδοφόρα και εμπορεύσιμα και όχι μόνο να αφορούν τις ανάγκες ελάχιστων ψαράδων οπότε μιλάμε για μερικά κομμάτια ανά έτος. Άρα η φιλοσοφία μας για τα προϊόντα μας στην θάλασσα είναι να κατασκευάζονται ώστε να εξυπηρετήσουν το γενικότερο σύνολο των ψαράδων.

Γ.Φ. : Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα spinning προϊόντα σας όπως καλάμια, μηχανισμοί, νήματα, πετονιές και τεχνητά δολώματα;

Ρ.Μ. : Για τις πετονιές και τα νήματα, όπως είπα και παραπάνω, είναι όλα Made in Japan δηλαδή άριστης ιαπωνικής ποιότητας των εταιρειών Momoi και Toray. Για τα spinning καλάμια, επίσης συνεργαζόμαστε με τη Ιαπωνία προσφέροντας στους καταναλωτές μας την δυνατότητα να ψαρέψουν τα κορυφαία blank της Toray δεμένα με οδηγούς και βάσεις μηχανισμού της επίσης κορυφαίας Fuji.

Οι πετονιές και τα νήματα της Dragon είναι κορυφαίας ιαπωνικής ποιότητας σε συνεργασία με την Momoi και την Toray

Οι πετονιές και τα νήματα της Dragon είναι κορυφαίας ιαπωνικής ποιότητας σε συνεργασία με την Momoi και την Toray

dragon11

"Αυτή τη στιγμή τα καλάμια μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά τον μεγαλύτερων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς!" - Piotr Malicki

Όπως είναι γνωστό, η Ιαπωνική αγορά είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος στην τεχνολογία του ψαρέματος οπότε είναι καλό να ακολουθείς τους καλύτερους. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ τιμής και ποιότητας, κάτι το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο αλλά βάζουμε τα δυνατά μας να το καταφέρουμε. Αυτή τη στιγμή τα καλάμια μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά τον μεγαλύτερων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό.

Hi-tec μηχανισμοί με πολλές καινοτομίες όπως κεραμικά ρουλεμάν

Hi-tec μηχανισμοί με πολλές καινοτομίες όπως κεραμικά ρουλεμάν ή full metal body

Στους spinning μηχανισμούς, καταρχήν προσπαθούμε με μια μεγάλη γκάμα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των spinner όσο και τις ιδιαιτερότητες που έχουν στο ψάρεμα τους. Για αυτό έχουμε μηχανισμούς με full metal body (ακόμα και τον ρότορα), μηχανισμούς οικονομικούς και αξιόπιστους σε συνεργασία με την Ryobi (με παρεμβάσεις ώστε να έχουν πιο ποιοτικά υλικά) μέχρι και Hi-End μηχανισμούς με νέες τεχνολογικές καινοτομίες, κεραμικά ρουλεμάν και βάρος που μπορεί να συναγωνιστούν πολύ ακριβότερους μηχανισμούς.

Η Dragon μας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσουμε τα jigheads V-Point με μια μεγάλη ποικιλία σιλικόνων από την οικογένεια V-Lures!

Η Dragon μας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσουμε τα jigheads V-Point με μια μεγάλη ποικιλία σιλικόνων από την οικογένεια V-Lures!

Στα τεχνητά δολώματα προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα από softbaits με δημιουργικές καινοτομίες στο ψάρεμα τους τα οποία μπορούν να ψαρευτούν με επιτυχία τόσο στα γλυκά νερά όσο και στην θάλασσα όπου εκεί ειδικά έχουμε δημιουργήσει αντίστοιχους χρωματισμούς. Εκτός από τα softbaits, έχουμε δημιουργήσει στο εργοστάσιο μας τα καλύτερα και ποιοτικότερα jigheads της αγοράς, διαλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες για την κατασκευή τους.

Γ.Φ. : Ποια είναι η πολιτική σας στο θέμα των ανταλλακτικών;

P.M. : Αυτό το θέμα το αφήνουμε στα χέρια των αντιπροσώπων μας ανά χώρα. Εμείς σαν εταιρεία προσφέρουμε πάντως πέντε χρόνια εγγύηση σε όλους τους μηχανισμούς, δύο χρόνια εγγύηση για τα καλάμια και από όσο γνωρίζω ο αντιπρόσωπος μας στην Ελλάδα παρέχει πλήρη κάλυψη από ανταλλακτικά για όλους τους μηχανισμούς αλλά και για τα καλάμια!

H εταιρεία προσφέρει πέντε χρόνια εγγύηση σε όλους τους μηχανισμούς και δύο χρόνια εγγύηση για τα καλάμια

H εταιρεία προσφέρει πέντε χρόνια εγγύηση σε όλους τους μηχανισμούς και δύο χρόνια εγγύηση για τα καλάμια

Επίσης, αναλαμβάνει και το service τόσο για τους Dragon μηχανισμούς όπως και για τα καλάμια της εταιρείας μας. Νομίζω ότι στην Ελλάδα κανείς δεν θα μείνει δυσαρεστημένος από την εξυπηρέτηση του αντιπροσώπου μας πάνω σε αυτό το θέμα.

Γ.Φ. : Τέλος, θα μας ενδιέφερε πολύ να μας πείτε τι νέο να περιμένουμε από την Dragon για το 2016.

P.M. : Για το 2016 δημιουργήσαμε ένα πακέτο πολύ ενδιαφερουσών προτάσεων :

1. Νέα soft baits με την κωδική ονομασία “Invader” και “Belly Fish” οι οποίες είναι πάρα πολύ καλές για όλα τα είδη ψαριών

belly_invader
2. Νέα japanese style καλάμια για το spinning και το νέο Nano Power (κατάλληλο για σιλικόνες) το οποίο ευελπιστούμε να γίνει το best seller καλάμι μας για το 2016

nanopower

3. Αλλάζουμε εντελώς τις προτάσεις μας σε ότι έχει να κάνει με τσάντες μεταφοράς και αποθήκευσης και θήκες καλαμιών

tsantes-dragon
4. Εγκαινιάζουμε μια νέα θαλασσινή κατηγορία, αυτήν για την τεχνική του Surf Casting. Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς στα επόμενα χρόνοι, έχουμε σκοπό να εμπλουτίσουμε την γκάμα των προϊόντων σε αυτήν την κατηγορία

surfcasting
5. Από φέτος καθιερώνουμε το γεγονός ότι όλες μας οι πετονιές και τα νήματα θα είναι 100% Made in Japan

NIMA

Γ.Φ. : Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση και εύχομαι να τα ξαναπούμε στο μέλλον!

Ρ.Μ. : Εγώ ευχαριστώ! Είμαι πάντα στην διάθεση σας για να σας λύσω οποιαδήποτε απορία!

Υ.Γ. Ευχαριστούμε την εταιρεία Rizoulis Sport Fishing για την μεσολάβηση της ώστε να μας παραχωρηθεί αυτή η συνέντευξη:

rizoulis

Rizoulis Sport Fishing

3χλμ Αγιάς-Λάρισας

Αγιά Λάρισα Τ.Κ. 40003

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Τηλ.: 24940 22764, FAX: 24940 24055, Κινητό: 6973032014