Εάν υπάρχει μια τεχνική που να έχει συνδέσει τόσο πολύ την ύπαρξη της με τα δολώματα που χρησιμοποιούμε, αυτή είναι η τεχνική του spinning. Τα τεχνητά δολώματα αποτελούν την αρχή και το τέλος στο spinning, αλλά παρόλα αυτά μένουν πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό ή ακόμα και μυστήριο για όλους μας.

 

1 PROLOGOS

Πήραμε το ρίσκο να ασχοληθούμε με θέματα και έννοιες τα οποία θεωρούνται βασικά για τα τεχνητά δολώματα, που όμως επικρατεί σύγχυση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι η μεγάλη ποικιλία των τεχνητών δολωμάτων όπως και η διαφορετικότητα των χρήσεών τους. Επειδή τα θέματα είναι δύσκολα μπορεί κάποιοι από εσάς να έχετε διαφορετικές απόψεις, γεγονός που δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι λάθος απόψεις. Ακόμα και οι εταιρίες που κατασκευάζουν τεχνητά δολώματα πολλές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο κατηγοριοποίησης των τεχνητών ή αναφέρουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα των χρωμάτων και των πλεύσεων. Όλα τα θέματα που θα αναλύσουμε στην συνέχεια έχουν στόχο να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη του μυστήριου των τεχνητών δολωμάτων.


Βασικοί διαχωρισμοί των τεχνητών

2 BASIKOIiiiii

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη τεχνητών δολωμάτων αλλά όσον αφορά το spinning στη θάλασσα, τρία είδη είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν ως ειδη αλιειας: τα μαλακά τεχνητά δολώματα ή σιλικονούχα (softbaits), τα σκληρά τεχνητά δολώματα (hardbaits/plugs) και τα μεταλλικά (spoons & jigs). Η κύρια διάφορα αυτών των τριών ειδών έγκειται καθαρά στο υλικό κατασκευής που για τα μεν μαλακά τεχνητά είναι η εύκαμπτη και μαλακιά σιλικόνη, για τα δε σκληρά τεχνητά είναι το ξύλο ή το σκληρό και άκαμπτο πλαστικό ενώ για τα κουταλάκια και τους πλάνους είναι το μέταλλο. Το κάθε είδος αποτελείται από άλλες κατηγόριες και υποκατηγορίες τις οποίες θα προσπαθήσουμε εν συντομία να αναφέρουμε παρακάτω.

 

Μαλακά δολώματα : «Τα ακαταμάχητα δολώματα»

3 MALAKA DOL

Μια από τις πιο διαδομένες και παραγωγικές τεχνικές για όλα τα είδη των ψαριών είναι το spinning με μαλακά δολώματα. Ο κύριος λόγος είναι ότι η ευκαμψία του μαλακού υλικού, από το οποίο είναι κατασκευασμένα, τους δίνει φυσική κίνηση μέσα στο νερό. Επίσης η εύκολη επεξεργασία του υλικού αυτού είναι ο λόγος που τα συναντάμε σε μια μεγάλη ποικιλία πιστών απομιμήσεων όπως μικρό ψάρι, γαρίδα, χέλι, σκουλήκι, σουπιά, καλαμάρι, καβούρι κ.α. Τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα εξ ολόκληρου από σιλικόνη ενώ υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι τελευταίας γενιάς όπως τα BerkleyGulpAlive τα οποία είναι κατασκευασμένα από μια φόρμουλα, βασισμένη στο άμυλο. Τα συγκεκριμένα δολώματα είναι βιοδιασπώμενα και θεωρούνται μια πολύ καλή οικολογική λύση αφού δεν μολύνουν το περιβάλλον, αν μας σκαλώσουν στο βυθό, και δεν δηλητηριάζουν τα ψάρια αν τυχόν βρεθούν στο στομάχι τους.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μαλακά δολώματα χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες ανάλογα το σχήμα και την χρήση τους. Θα αναφέρω τις βασικές που χρησιμοποιούμε στο spinning στην θάλασσα :

- Jerkbaits

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε αυτήν την κατηγόρια συναντάμε σιλικόνες σε σχήμα ψαριού οι οποίες μπορεί να είναι ομοιόμορφα λεπτές σε όλο το μήκος τους και να καταλήγουν σε μια ίσια ουρά ή μπορεί να είναι λίγο πιο φαρδιές στο κεφάλι και να καταλήγουν σε μια λεπτή διχαλωτή ουρά ή και ίσια. Υπάρχουν και jerkbaits σε σχήμα χελιού οι οποίες είναι σιλικόνες με πολύ λεπτό -συνήθως κυλινδρικό- σώμα με μεγάλο μήκος και ίσια ουρά όπως δηλαδή είναι το σώμα ενός χελιού. Στα jerkbaits συγκαταλέγονται και τα shads που είναι σιλικόνες με σχήμα ψαριού, πιο κοντόχοντρες όμως, και καταλήγουν σε μια ουρά επίπεδη σαν «τακούνι», κάτι το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό τους. Αυτή η κατηγορία είναι η πιο σημαντική για εμάς αφού έχει μεγάλη επιτυχία στο ψάρεμα πολλών αρπαχτικών των δικών μας νερών, με κυριότερα το λαβράκι και τον λούτσο.

-Τα σκουλήκια (worms)

WORMS

Οι σιλικόνες αυτές, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι απομιμήσεις σκουληκιών. Πολύ λίγα από αυτά τα δολώματα έχουν πέσει στα χέρια μου, αλλά μπορώ να πω ότι αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και προτίμησης. Μπορούν να ψαρευτούν με πολλούς τρόπους, ενώ αποδίδουν καλύτερα όταν τα ψαρέψουμε στο βυθό, ακολουθώντας το ανάγλυφό του. Ένα στοιχείο που θα μας βοηθήσει να έχουμε επιτυχία είναι αν κατά την πλεύση κάνουμε μεγάλες παύσεις, αφήνοντας τη σιλικόνη να ακουμπά στο βυθό. Κατόπιν ένα δυνατό τίναγμα είναι ικανό να τραβήξει την προσοχή ακόμα και του πιο δύσπιστου λαβρακιού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- Οι σωλήνες (tubes)

Πρόκειται για σιλικόνες που, αν και η μορφή τους δεν παραπέμπει άμεσα, στόχο έχουν να μιμηθούν την κίνηση των κεφαλόποδων, ειδικά του καλαμαριού. Πολύ σπάνια δολώματα που, όμως, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά την εποχή που τα λαβράκια και οι λούτσοι τρέφονται με μικρά θράψαλα και καλαμάρια. Στην ουσία είναι ένας κύλινδρος, συμπαγής ή κενός στο εσωτερικό του, που στη μία άκρη του έχει πολλά μικρά πλοκάμια σαν φούντα. Όσα είναι συμπαγή μπορούμε να τα ψαρέψουμε με μια απλή μολυβοκεφαλή ή σκέτα με ειδικό μακρυκότσανο αγκίστρι, ενώ για όσα έχουν κενό μπορούμε, εκτός των παραπάνω τρόπων, να προσθέσουμε έρμα στο εσωτερικό τους.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

-Οι «γαρίδες» (craws)

Όλα τα σιλικονούχα δολώματα που η μορφή τους παραπέμπει σε γαρίδα, καραβίδα ή κάποιο άλλο καρκινοειδές στο εξωτερικό ονομάζονται με την αγγλική λέξη craw ή crawfish, που σημαίνει καραβίδα του γλυκού νερού. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τα συγκεκριμένα δολώματα ανακαλύφθηκαν αρχικά για το ψάρεμα του largemouthbass, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και εξελίχθηκαν στη θάλασσα. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από σιλικονούχες γαρίδες, καραβίδες και καβούρια, τα οποία μπορούμε να τα ψαρέψουμε με ένα αγκίστρι χωρίς πρόσθετο βάρος ή με την τεχνική CarolinaRig.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

- Τα grubs

H λέξη αυτή χαρακτηρίζει την προνύμφη κολεόπτερων, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο στο διαιτολόγιο πολλών ψαριών του γλυκού νερού. Τα δολώματα αυτά, αν και δεν παραπέμπουν σε τίποτα που να έχει σχέση με τη θάλασσα, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία. Χαρακτηριστικό τους είναι η μαλακή γυριστή (curly) ουρά που στροβιλίζεται μέσα στο νερό, ενώ οι καθεαυτού απομιμήσεις κολεόπτερων έχουν σώματα με ραβδώσεις και δύο πολύ μικρά λεπτά πτερύγια στο πλάι. Η εξέλιξή τους για τη θάλασσα είναι η αντικατάσταση αυτού του σώματος με σώμα που θυμίζει ψάρι

 


-
Τα SoftSwimbaits

SOFT SWIMBAIT

Πρόκειται για μια κατηγορία σιλικονούχων δολωμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να κολυμπούν φυσικά μέσα στο νερό όπως κάνει ένα ψάρι. Για αυτό το λόγο, οι σιλικόνες αυτές έχουν πολύ ρεαλιστικά χρώματα και σχήματα ενώ τις περισσότερες φορές διαθέτουν εγκοπές στην ουρά ώστε αυτή να μπορεί να λικνίζεται φυσικά. Αρματώνονται με
offset αγκίστρια και μια από τις πιο γνωστές μας είναι από την εταιρεία Sebile, η MagicSwimmerSoft.



Όλα τα παραπάνω σιλικονούχα δολώματα μπορούμε να τα ψαρέψουμε με διάφορες τεχνικές όπως
TexasRig, CarolinaRig, DropShot, Weightless, με μπομπάρδα ή buldo ή απλά αν προσαρμόσουμε ένα JigHead (μολυβωμένο αγκίστρι). Υπάρχουν και σιλικονούχα δολώματα με μολύβι εσωτερικά. Το μεγάλο βάρος τους λόγω του ενσωματωμένου μολυβιού μας επιτρέπει να τα ρίχνουμε στο νερό χωρίς την βοήθεια κάποιου προσθετικού βάρους. Τα μαλακά τεχνητά δολώματα είναι αναμφισβήτητα οι κυρίαρχοι στην τεχνική του spinning και το σίγουρο είναι ότι θα μονοπωλούν για πολύ καιρό το ενδιαφέρον μας στο μέλλον.

 

Σκληρά δολώματα : «Τα δύσκολα δολώματα»

ANOIGMA
Αν κάποιος θέλει να ζαλιστεί αρκεί να ρίξει μια ματιά στην πολυμορφία των σκληρών τεχνητών δολωμάτων. Αν από την άλλη θέλει να χάσει το μυαλό του αρκεί να προσπαθήσει να καταλάβει την χρήση των μισών από αυτών. Επί το πλείστον το σχήμα τους και η κίνηση τους προσπαθεί να μιμηθεί το σχήμα και την κίνηση εκείνων των μικρών ψαριών που γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ψάρια. Το άκαμπτο υλικό του σώματος τους κρύβει πολλά μυστικά και για να του δώσουμε «ζωή» πρέπει να μοχθήσουμε πολύ. Μια από τις πιο διάσημες εταιρίες κατασκευής τεχνητών δολωμάτων χαρακτηρίζει πολύ πετυχημένα τον εαυτό της ως σύγχρονο αλχημιστή αφού όλες οι προσπάθειες της, γίνονται για να δοθεί σε ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό, ζωή. Βεβαία κάτω από αυτήν την λογική όσοι ψαρεύουν με σκληρά τεχνητά δολώματα πρέπει να θεωρούνται μάγοι που το μαγικό τους ραβδί είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των κανονικών μάγων. Για να διαλύσουμε όμως την μαγεία και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα ας επικεντρωθούμε στις κατηγορίες των σκληρών δολωμάτων. Προτού μιλήσουμε όμως για τις κατηγορίες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι που μπερδεύει πολύ κόσμο. Όλα τα σκληρά τεχνητά κατασκευάζονται έχοντας κάποια πλευστότητα δηλαδή αν τα ρίξουμε στο νερό, αρχίσουμε την ανάκτηση και την σταματήσουμε ξαφνικά τότε το τεχνητό μπορεί να αρχίσει να βυθίζεται δηλαδή είναι βυθιζόμενο (
sinking), να ανέβει στην επιφάνεια δηλαδή είναι επιπλέον (floating) ή να παραμένει ακίνητο δηλαδή έχει ουδέτερη πλευστότητα (suspending). Αυτές οι κατηγορίεςπλευστότητας ενός οποιοδήποτε σκληρού τεχνητού δολώματος δεν έχουν καμία σχέση με τις γενικές κατηγορίες.

 

Τύποι Hardbaits

Μια Βαβέλ ονομασιών κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα αν θες να ταξινομήσεις ένα τεχνητό ή αν θες να γράψεις ένα άρθρο για τις κατηγορίες να μην μπορείς να βγάλεις άκρη. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω τις πιο βασικές κατηγορίες με τις ονομασίες που έχουν επικρατήσει περισσότερο από άλλες ανά τον κόσμο.

MINNOW

Minnow: Επικρατεί μια μεγάλη σύγχυση για αυτήν την κατηγορία αφού πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα της για να περιγράψει γενικά τα σκληρά δολώματα. Ο λόγος είναι γιατί η λέξη minnow χαρακτηρίζει το μικρό ψάρι άσχετα αν είναι σε μικρή ηλικία ή είναι μικρό σε μέγεθος. Τα σκληρά τεχνητά δολώματα έχουν στόχο να μιμηθούν τα μικρά αυτά ψαριά και εκεί γίνεται η παρεξήγηση. Στην ουσία όταν μιλάμε για minnow τεχνητά δολώματα εννοούμε εκείνα τα τεχνητά που το σχήμα τους είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στο σχήμα των μικρών ψαριών. Διαθέτουν κάποιου τύπου γλώσσα η οποία τους δίνει κίνηση πληγωμένου ψαριού και το σώμα τους είναι μακρόστενο ενώ σε μερικά μπορεί να είναι και σπαστό. Το βάθος πλεύσης των minnow τεχνητών ξεκινάει από μερικά εκατοστά από την επιφάνεια του νερού και μεγαλώνει όσο μεγαλώνει το μέγεθος ενός minnow και το μέγεθος της γλώσσας. Κάτι ακόμα που επηρεάζει το πόσο βαθιά θα πλέει ένα minnow είναι η γωνία της γλώσσας σε σχέση με το σώμα. Κάθετες γλώσσες δεν μεγαλώνουν το βάθος όπως και οι σχεδόν οριζόντιες. Στις υπόλοιπες γωνίες το βάθος αλλάζει δραματικά με αποκορύφωμα τα τεχνητά που η γωνία πλησιάζει περίπου τις 50 μοίρες. Αποτελούν την πιο πολυπληθέστερη ομάδα τεχνητών και η χρήση τους θεωρείται απαραίτητη στο spinning.

POPPER

Popper : Έχουν εξελιχθεί στα πιο πολυσυζητημένα τεχνητά όσον αφορά την χρήση τους και την αποτελεσματικότητα τους. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η κομμένη κεφαλή που δημιουργεί πίδακες νερού κατά την πλεύση. Κινούνται πάνω στην επιφάνεια του νερού ενώ μερικά από αυτά κατά διαστήματα κάνουν πλεύση λίγα εκατοστά κάτω από αυτήν. Συναντώνται σε μεγέθη που ποικίλουν από πολύ μικρά έως και κάποια αφύσικα μεγάλα. Η κίνηση τους θυμίζει ψάρι στην επιφάνεια του νερού που προσπαθεί να ξεφύγει από τον θηρευτή του.



PROPER
Proper
: Τα τεχνητά αυτά είναι από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν και το χαρακτηριστικό τους είναι η προπέλα ή οι προπέλες που διαθέτουν, πίσω η μπροστά στο σώμα του τεχνητού. Κινούνται αποκλειστικά στην επιφάνεια και η πλεύση τους σχηματίζει μια ευθεία, χωρίς κάποια ιδιαίτερη κίνηση του σώματος. Παρόλο που είναι το μοναδικό είδος τεχνητού που δεν κάνει κάποια πλεύση με την ουρά η αποτελεσματικότητα του, ήταν και είναι μεγάλη καθώς βασίζεται σε ένα άλλο τύπο ερεθίσματος των θηρευτών. Αυτός είναι η προπέλα ή οποία προκαλεί ισχυρές δονήσεις ήχου που ερεθίζουν την πλευρική γραμμή των ψαριών.



STICKBAITS

Stickbaits ή Surface : Πρόκειται για μια κατηγορία τεχνητών που δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη στην χώρα μας. Τα τεχνητά αυτά έχουν ατρακτοειδές, μακρύ και σχετικά κυλινδρικό σώμα ενώ δεν διαθέτουν κάποιου τύπου γλώσσα. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι στην κυριολεξία σερφάρουν πάνω στην επιφάνεια του νερού δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή, μιμούμενα ψάρι βαριά τραυματισμένο που προσπαθεί να διαφύγει με ακανόνιστες κινήσεις δεξιά και αριστερά. Η ιδιαιτερότητα του σε αντίθεση με τα popper είναι ότι για να αποδώσει αυτήν την κίνηση το τεχνητό πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά δίνοντας του στην ουσία εμείς την πλεύση αυτή. Για να τα δουλέψουμε σωστά χρειάζεται να τα φέρουμε προς την ακτή με τινάγματα του καλαμιού του οποίου η κορυφή θα «δείχνει» το νερό. Η πλεύση αυτή ονομάζεται «WalktheDog» και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει αυτήν την κατηγορία τεχνητών, με την συντομογραφία : WTD.

PENCILBAITS

Pencilbaits : Όπως είπαμε παραπάνω τα stickbaits κινούνται πάνω στην επιφάνεια. Τα pencilbaits ενώ εμφανισιακά είναι σχεδόν όμοια με τα stickbaits, κινούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είναι βυθιζόμενα (sinking) και για να ενεργοποιήσουμε την πλεύση τους τα ψαρεύουμε με τον ίδιο τρόπο όπως τα stickbaits δηλαδή με την κορυφή του καλαμιού χαμηλά, στην επιφάνεια του νερού, εκτελώντας τινάγματα.

HARD SWIMBAITS
Hard
Swimbaits : Πρόκειται για τεχνητά που το σώμα τους αποτελείται από διαφορετικά κομμάτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Κάποια διαθέτουν γλώσσα και κάποια άλλα όχι. Η κίνηση τους είναι σαν ψάρι που κολυμπά φυσικά μέσα στο νερό και από εκεί πήραν την ονομασία τους. Με μια απλή σταθερή ανάκτηση, λικνίζονται τόσο ρεαλιστικά που… μπορεί να μπερδευτείς και να τα περάσεις για αληθινά ψάρια! Αυτή η ρεαλιστική κίνηση ξεγελάει αρκετές φορές τα αρπαχτικά.

DEEP DIVERS

Deepdivers : Πιο χαρακτηριστική κατηγορία από αυτήν δεν νομίζω να υπάρχει. Η τεράστιων διαστάσεων γλώσσα τους δεν συναντάτε πουθενά παρά μόνο σε αυτήν την κατηγορία. Τα τεχνητά αυτά σπανέ τα ρεκόρ κατάδυσης από όλα τα τεχνητά που φέρουν γλώσσα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην αναζήτηση ψαριών που ενεδρεύουν χαμηλά στο βυθό ενώ η τεραστία γλώσσα τους μπορεί ακόμα και να χτυπάει στο βυθό κατά την πλεύση δημιουργώντας αναταραχή. Σαφώς οι ταχύτητες πλεύσης είναι πιο αργές ενώ αποκτούν το μέγιστο βάθος πλεύσης από τα πρώτα κιόλας μέτρα, ανάκτησης της πετονιάς. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην συρτή από σκάφος ενώ στο spinning μόλις έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα βήματα τους.

LIPLESS

Lipless Crank ή Vibration Lures : Το σχήμα τους είναι χαρακτηριστικό και όπως παραπέμπει και το όνομα τους δεν διαθέτουν κάποιου τύπου γλώσσα. Το ρόλο της γλώσσας έχει αντικαταστήσει το σχήμα του κεφαλιού ενώ ο κρίκος σύνδεσης του τεχνητού με την πετονιά βρίσκεται συνήθως πάνω στην ράχη, πίσω από το κεφάλι του τεχνητού. Είναι το μοναδικό είδος τεχνητού που μπορεί να κινηθεί σε όλα τα βάθη καθώς είναι πάντα βυθιζόμενο και διαθέτει την ιδιότητα να κινείται στην ίδια ευθεία με έντονες συσπάσεις (vibrations), άσχετα από την γωνία που εμείς το μαζεύουμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να διαλέξουμε το βάθος στο οποίο θέλουμε να κινηθεί, απλώς περιμένοντας το να βυθιστεί. Η αποτελεσματικότητα του ενισχύεται σημαντικά από τις έντονες δονήσεις των μεταλλικών σφαιριδίων στο εσωτερικό του σώματος (αν διαθέτει), οι οποίες δημιουργούνται όταν το τεχνητό συσπάται κατά την πλεύση. Κάποια από αυτά κατασκευάζονται από βαρύ υλικό και έτσι μας δίνουν την δυνατότητα μεγάλων ρίψεων.



Κουταλάκια : «Το παλιό και διαχρονικό»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

KOYTALIA ANOIGMA

Μπορεί η εμφάνιση τους να μην πείθει ότι μπορούν να μιμηθούν την κίνηση ενός μικρού ψαριού αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι το κάνουν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην συρτή από βάρκα και αντικαταστάθηκαν μόνο όταν ήρθαν πιο σύγχρονα δολώματα. Παρόλα αυτά στο spinning είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα αφού μας βοηθούν λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα, να κάνουμε μακρινές ρίψεις όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την ρίψη των υπόλοιπων τεχνητών δολωμάτων. Η ποικιλία που υπάρχουν, τόσο σε σχήματα όσο και σε μεγέθη, είναι πολύ μεγάλη. Στην Ελλάδα το κυματιστό κουταλάκι θεωρείται το πιο αποδοτικό σε πολλές περιπτώσεις. Μεγάλη χρησιμότητα στο spinning έχουν τα βαριά κουταλάκια των 20 μέχρι και 100 γραμμαρίων που βοηθούν να ξεγελάσουμε τους μεγάλους θηρευτές όπως είναι η λίτσα.

 

Πλάνοι : «Νέα μόδα»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Ιαπωνία έχουν εξελίξει το spinning, ψαρεύοντας τα τοπικά αρπαχτικά με πλάνους από την ακτή. Επειδή για να αποδώσουν οι πλάνοι, χρειάζονται καλάμια με ειδική συμπεριφορά και πολλές ακόμα λεπτομέρειες, ο τρόπος αυτός ονομάστηκε Shorejigging και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παρακλάδι του spinning. Η εξέλιξη της τεχνικής δημιούργησε πλάνους, ειδικά μελετημένους για ψάρεμα από την ακτή δηλαδή σε απόστασή και όχι κάθετα. Στα δικά μας νερά, αυτός ο τρόπος ψαρέματος, δοκιμάζετε έντονα τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό καθώς τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Αρπαχτικά όπως οι συναγρίδες, τα μαγιάτικα, οι ροφοί, οι στείρες, οι κυνηγοί, οι λίτσες και μικρά τονοειδή ξεγελάστηκαν με μεγάλη επιτυχία. Οι πλάνοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξεκινούν από μεγέθη των μόλις… 10 γρμ. και μπορεί να φτάνουν ακόμα και στα… 200 γρμ.!

 

Skipping lures : Τα ιδιαίτερα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην Μεσόγειο μια κατηγορία τεχνητών δολωμάτων που έχουν κερδίζει την εμπιστοσύνη πολλών spinners στο ψάρεμα των γοφαριών και των μεγάλων λίτσων. Πρόκειται για τα skippinglures, δολώματα που μοιάζουν με μικρό… σαπούνι! Εφευρέθηκαν στις Η.Π.Α. από την εταιρεία «RobertsLuresInc» και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για το ψάρεμα του γοφαριού όπου η επιτυχία τους ήταν αδιαμφισβήτητη. Με την έλευση τους στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ιταλία, γίνανε ευρέως γνωστά και χρησιμοποιήθηκαν επίσης με μεγάλη επιτυχία. Τώρα πια μπορείτε να βρείτε εκτός από τα αμερικάνικα RobertsLures και τα ιταλικά MavaLures που θεωρητικά είναι πιο βελτιωμένα και κοντά στις δικές μας ανάγκες ψαρέματος.