Η τεχνική του spinning στην θάλασσα έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά του ερασιτέχνη, όχι μόνο για την αποδοτικότητα της αλλά και για την μοναδική αίσθηση που προσφέρει. Οι τόσες ώρες αναμονής και επαναλαμβανόμενων ρίψεων ανταμείβονται από το βίαιο και ξαφνικό χτύπημα ενός ψαριού στο τεχνητό μας που συνήθως συνοδεύεται από το κροτάλισμα των φρένων.

1  

Εκείνη την στιγμή η αδρεναλίνη του ψαρά ανεβαίνει σε τόσο υψηλά επίπεδα όσο σε καμία άλλη τεχνική ψαρέματος στην θάλασσα. Αυτή είναι η μοναδική αίσθηση που προσφέρει το spinning σε όσους ασχολούνται ή σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό : η αίσθηση του ξαφνικού χτυπήματος, χωρίς καμία προειδοποίηση, την οποία μας μεταφέρει όσο πιο αρμονικά μπορεί ο «καλύτερος μας σύντροφος», το καλάμι…

Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να απαντήσει στην πιο συχνή ερώτηση των φίλων που θέλουν να ξεκινήσουν το spinning : τι καλάμι να αγοράσω; Η απάντηση δεν είναι απλή για αυτό ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα για τι πράγμα μιλάμε και έπειτα θα σας κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Ο ρόλος του καλαμιού

2 ROLOS

Καμία άλλη τεχνική δεν απαιτεί τόσες ρίψεις όσες απαιτεί το spinning σε ένα και μόνο ψάρεμα. Ένας spinner σίγουρα έχει κάνει περισσότερες ρίψεις από οποιονδήποτε άλλον που ψαρεύει με άλλη τεχνική. Φυσικό επακόλουθο είναι η μεγάλη εξοικείωση του spinner με το καλάμι του που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γίνεται… προέκταση του χεριού του! Βασική προϋπόθεση για να γίνει γρήγορα αυτή η εξοικείωση είναι το καλάμι μας να είναι κατάλληλο για την τεχνική του spinning. Ο ρόλος όμως ενός καλαμιού spinning δεν τελειώνει εδώ. Το καλάμι είναι υπεύθυνο για την όσο καλύτερη μεταφορά της κίνησης των τεχνητών μέσα στο νερό καθώς και για την εύκολη και ακριβές ρίψη τους. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε την ικανότητα του καλαμιού να κουράσει τον αντίπαλο και συγχρόνως να προστατεύσει την πετονιά μας από τα ισχυρά σοκ των κεφαλιών του ψαριού, τότε συνθέτουμε πλήρως τον ρόλο ενός καλαμιού spinning. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Πως είναι ένα καλάμι spinning;

ANOIGMA

Σίγουρα στο μυαλό σας θα έρχεται αυθόρμητα η εικόνα ενός κοντού δίσπαστου λεπτού καλαμιού, ευλύγιστο στην κορυφή σαν ένα καλάμι μπαμπού. Η αλήθεια είναι ότι τα καλάμια spinning υπάρχουν σε πολλές μορφές και τύπους. Μπορείτε να τα βρείτε να είναι ενός στελέχους, δίσπαστα, τρίσπαστα, πολλών στελεχών (travel) ακόμα και τηλεσκοπικά. Ως επί των πλείστων βέβαια, τα δίσπαστα καλάμια κυριαρχούν στο spinning και θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για αυτήν την τεχνική σε όλες τις μορφές της.

6 POS EINAIΠάνω στο καλάμι αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του δηλαδή το μήκος και το casting weight. Το τελευταίο είναι το προτεινόμενο εύρος βάρους των τεχνητών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με το συγκεκριμένο καλάμι. Επειδή μιλάμε για καλάμια spinning που χρησιμοποιούμε τεχνητά δολώματα (lures) μπορεί το c.w. να αναγράφεται ως «lure weight». Η μονάδα μέτρησης για τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες είναι το γραμμάριο ενώ για τις Η.Π.Α. τα πράγματα αλλάζουν γιατί εκεί έχουν ως μονάδα μέτρησης τις κλασματικές υποδιαιρέσεις του Oz π.χ. 1/8 – ½ Oz. Έτσι λοιπόν αν συναντήσετε κάποιο καλάμι που απευθύνεται στην αμερικάνικη αγορά θα πρέπει να κάνετε την μετατροπή του Oz σε γραμμάρια (1 Oz ισούνται με περίπου 28,3 γρμ). Επίσης το μήκος μπορεί να αναγράφεται σε πόδια και ίντσες αντί για μέτρα και εκατοστά οπότε πάλι πρέπει να κάνετε την μετατροπή.

8 GIATI 10-30

Τα δυο παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σίγουρο ότι θα τα βρείτε να αναγράφονται αλλά κάποιες εταιρείες μας δίνουν παραπάνω στοιχεία αναγράφοντας και την αντοχή της πετονιάς ή του νήματος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ψαρέψουμε το καλάμι. Έτσι λοιπόν μπορεί να δούμε γραμμένο πάνω στο καλάμι τον όρο «Line Weight» για την πετονιά και «PE line Weight» ή «Braid line Weight» για το νήμα. Αυτός ο όρος δεν είναι τίποτα άλλο από το προτεινόμενο εύρος διαμέτρων (αντοχής) πετονιάς ή νήματος του κατασκευαστή στο οποίο αποδίδει καλύτερα το καλάμι μας.

 

Επιλέγοντας τον καλύτερο μας... «σύντροφο»!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλα τα παραπάνω ήταν πολύ γενικά αλλά πιστεύω πολύ ουσιώδη ώστε να πάρετε μια ιδέα για τι πράγμα μιλάμε όταν λέμε καλάμια spinning. Στο «δια ταύτα» όμως, είμαι σίγουρος ότι θέλετε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. Στην υποθετική ερώτηση για το ποιο είναι το κατάλληλο spinning καλάμι για να ξεκινήσεις κανείς, η δικιά μου πρόταση θα ήταν ένα καλάμι της μέσης κατηγορίας. Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα ένα καλάμι με τα εξής χαρακτηριστικά : μήκος γύρω στα 2,60 μέτρα και c.w. 10-30 γρμ.. Θα εξηγήσω αναλυτικά την πρόταση μου αυτή, ξεκινώντας από το c.w..


Γιατί 10-30 γρμ.;

3 ROLOS

Ξεκινώντας το spinning θα αναγκαστείτε στην αρχή να ψαρέψετε με κάποια «εύκολα» τεχνητά δολώματα που κυρίως θα είναι minnow. Εννέα στους δέκα ψαράδες επιλέγουν αυτόν τον τύπο του δολώματος για να δελεάσουν τα αρπαχτικά. Πρόκειται για ένα «εύκολο» δόλωμα επειδή αρκεί να το ρίξουμε και να το σύρουμε με μια απλή ανάκτηση προς στην ακτή.

9 GIATI 10-30

Οι πιθανότητες να ξεγελάσουμε κάποιο ψάρι είναι αρκετές οπότε με όπλο μόνο την επιμονή μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Minnow θα συναντήσουμε σε διάφορα μεγέθη αλλά τα περισσότερα που θα σας προτείνουν έχουν βάρος από δέκα ως είκοσι γραμμάρια περίπου. Ένα καλάμι με c.w. 10-30 γρμ. μπορεί να μας εξασφαλίσει άνετες και ασφαλείς ρίψεις τέτοιων τεχνητών, όπως επίσης, εύκολο χειρισμό και δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε την κίνηση τους μέσα στο νερό. Αν στην πορεία θελήσετε να πειραματιστείτε με πλεύσεις πιο πολύπλοκες από την σταθερή ανάκτηση, τότε με ένα τέτοιο καλάμι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

10 GIATI 10-30

Τα θετικά αυτού του συγκεκριμένου c.w. δεν σταματούν εδώ. Εκτός από τα minnow, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα τεχνητά δολώματα με βάρος γύρω στα είκοσι γραμμάρια όπως μικροί πλάνοι, σιλικόνες, popper, surface, κουτάλια και vibration. Γενικά τα περισσότερα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιούμε έχουν βάρος από δέκα έως 30 γραμμάρια με αποτέλεσμα, η επιλογή 10-30 γρμ. c.w. για πρώτο καλάμι, να είναι η ιδανική. Τι γίνεται όμως, στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά με μικρότερο βάρος; Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το ψάρεμα δεν είναι απαγορευτικό, απλά δεν θα μπορούμε να έχουμε καλή αίσθηση και χειρισμό των δολωμάτων αυτών, όπως θα είχαμε με ένα καλάμι με c.w. π.χ. 7-20 γρμ..

Τέλος, με ένα τέτοιο καλάμι δεν θα έχετε πρόβλημα να αντιμετωπίσετε τα αρπαχτικά ψάρια της θάλασσας μας δηλαδή λαβράκια, λούτσους, παλαμίδες και γοφάρια.

 

Γιατί 2,60 μ.;

12 GIATI 260

Ένα άλλο θέμα που πρόκειται να μας απασχολήσει κατά την επιλογή είναι το μήκος του καλαμιού. Καλάμια με c.w. 10-30 γρμ. θα συναντήσετε σε διαφορά μήκη όπως 2,10 ή 2,40 ή 2,70 ή ακόμα και 3 μέτρα. Οι γνώμες ανάμεσα στους spinners διίστανται, όσον αφορά το κατάλληλο μήκος, καθώς οι ψαρευτικές ανάγκες του καθενός ποικίλουν ανάλογα τους ψαρότοπους, τα ψάρια αλλά ακόμα και τα γούστα του. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον σωματότυπο. Αλλιώς θα βολευτεί ένα καλάμι 2,40 μ. κάποιος που έχει ύψος 1,60 μ. και αλλιώς κάποιος που έχει ύψος… 2,10 μ.! Η δική μου πρόταση δεν έχει να κάνει με όλα αυτά καθώς βασίζεται στην εμπειρία των γιαπωνέζικων εταιρειών που επί χρόνια κατασκευάζουν καλάμια για spinning, υψηλών προδιαγραφών ώστε να καλύψουν τις ανάγκες -όχι μόνο της εγχώριας- αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Για καλάμια με c.w. 10-30 γρμ ή και παραπλήσια όπως 7-28, 10-25 κ.α., το μήκος είναι “κλειδωμένο” στα 8,6 και 8,8 πόδια δηλαδή 2,59 και 2,64 μ. αντίστοιχα. Φυσικά οι εταιρίες κατέληξαν σε αυτά τα μήκη μέσα από τις ανάγκες των ψαράδων οι οποίες διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου καθώς στο spinning όλα εξελίσσονται. Έτσι λοιπόν, η αγορά ενός καλαμιού με μήκος 2,60 μ. είναι μια ασφαλής αγορά που θα μας εξασφαλίσει τον σωστό χειρισμό του δολώματος, την ρίψη και όλα αυτά που χρειάζεται για να εισέλθουμε ομαλά στον μαγικό κόσμο του spinning.


Επιμέρους χαρακτηριστικά

13 EPIMEROUS

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά για την αγορά του πρώτου καλαμιού μας. Υπάρχουν βέβαια και τα επιμέρους χαρακτηριστικά που είναι η ποιότητα των οδηγών, η λαβή, το βάρος και η συμπεριφορά. Αυτά είναι ουσιώδη αλλά για όποιον ξεκινάει καλό είναι να μην τρελαθεί αναλύωντας τα γιατί ολοκληρωμένη άποψη θα έχει μόνο μετά από πολλά ψαρέματα δηλαδή όταν θα έχει διαμορφώσει την δική του προσωπική ψαρευτική άποψη. Ας δούμε περι τίνος πρόκειται :

14 ODHGOS

  Οι οδηγοί του καλαμιού πολλές φορές ανεβάζουν το κόστος της κατασκευής αν η ποιότητα τους είναι καλή. Για αρχή δεν χρειάζεται να επενδύσετε στους οδηγούς καθώς δεν θα κάνουν την διαφορά στο ψάρεμα σας. Προτιμήστε ένα καλό blank με χάλια οδηγούς παρά ένα χάλια blank με καλούς οδηγούς. Οι καλοί οδηγοί θα σας χρειαστούν όταν ανέβουν οι απαιτήσεις σας στην τεχνική οπότε αν θέλετε να κανετε κάπου οικονομία στην αρχή, κάνετε στους οδηγούς.     15 LABH

Η λαβή στα καλάμια με 10-30 γρμ. c.w. και 2,60 μ. μήκος είναι περίπου στα 30 εκατοστά από το κάτω μέρος μέχρι το μέσον της βάσης από τα μηχανάκια ψαρέματος, δηλαδή το σημείο που ξεκινάει το πόδι αυτού. Μια τέτοια λαβή είναι ιδανική αλλά αν είναι μεγαλύτερη είναι καταστροφική για το χειρισμό του καλαμιού κατά την πλεύση των τεχνητών δολωμάτων μας. Οπότε αν συναντήσετε κάποιο τέτοιο καλάμι καλό είναι να το απογύγετε. Κατά τα άλλα, έχετε να διαλέξετε μεταξύ διαφόρων ποιότητων υλικών όπως είναι η βασή του μηχανισμού, αν έχει φελλό ή eva κ.τ.λ.. Δεν νομίζω ότι αυτά θα σας απασχολησουν όταν θα έχετε στην άλλη ακρή του τεχνητού έναν αξιόλογο αντίπαλο οπότε μην δώσετε πολύ βάση κατά την επιλογή...  

16 BAROS

Το βάρος του καλαμιού είναι σημαντικό και εννοείται ότι όσο πιο μικρό τόσο το καλύτερο αλλά στην αρχή δεν νομίζω ότι θα κάνει την διαφορά στο ψάρεμα σας. Ισά ίσα, πολλοί που ξεκινούν το spinning με ένα σχετικά βαρύ καλάμι, το νιώθουν πιο στιβαρό με αποτέλεσμα να τους εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ρίψη και στην πάλη με τα ψάρια. Η αλήθεια είναι ότι ένα ελαφρύ καλάμι γίνεται πιο εύκολα “προέκταση του χεριού μας” με ότι αυτό συνεπάγεται δηλαδή καλό χειρισμό των τεχνητών και πιο εύκολες ρίψεις. Δεν νομίζω ότι και το βάρος είναι κάτι το οποίο πρέπει να σας απασχολήσει στην αρχή.  

17 SYMPERIFORAaaaaaaaa
Η συμπεριφορά
του καλαμιού είναι κάτι για το οποίο θα ακούσετε τα περισσότερα αλλά και που θα σας απασχολήσει και εσάς περισσότερο από όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του πρώτου καλαμιού μας. Έτσι θα αναγκαστείτε να μπείτε στο κυκεώνα συμβουλών του τύπου : να είναι γρήγορο, να “ακούει” το τεχνητό, να είναι medium fast, fast, extra fast, slow, να μπορεί να “σηκώνει” το ψάρι, να είναι κούτσουρο, να λυγάει στην μέση, να έχει δυναμη στο butt, να ειναι καλό για λαβράκια, minnow, γοφάρια, λούτσους, σιλικόνες και άλλα πολλά! Ξεχάστε τα όλα αυτά... Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε για την συμπεριφορά ενός καλαμιού 10-30 γρμ. c.w. και 2,60 μ μήκος είναι ότι όσο πιο ακριβό τόσο πιο καλύτερη! Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η συμπεριφορά εξαρτάται από το blank και την μελέτη στο στήσιμο των οδηγών πάνω του. Όσο πιο ακριβό blank και όσο πιο καλύτερη μελέτη στον σχεδιασμό του τελικού προιόντος, τόσο καλύτερη και η συμπεριφορά. Ανάμεσα σε καλάμια του ίδιου κόστους θα βρείτε σαφώς διαφορές στην συμπεριφορά αλλά όταν είσαι στην αρχή είναι σχεδόν αδύνατο να τις καταλάβεις. Άρα διαλέξτε σε αυτό το κομμάτι, το καλάμι που θα ζυγίσει καλύτερα στα χέρια σας δηλαδή θα σας είναι πιο οικείο και άστε τους άλλους να λένε. Με το καιρό και... τα ψάρια θα καταλάβετε πια συμπεριφορά καλαμιού είναι η ιδανική για το ψάρεμα σας. Μπορεί να την έχετε αγοράσει κιόλλας...

18 EPILOGOS

Για το τέλος άφησα κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Αυτό είναι το θέμα του κόστους του πρώτου καλαμιού μας. Ακόμα και αν έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα ακριβό καλάμι, αξίζει τον κόπο να το αποκτήσει όταν αυτό θα είναι το πρώτο του; Η προσωπική μου απόψη είναι ότι : ναι αξίζει τον κόπο! Παρόλο που πέρασε μια δεκαετία μέχρι να πιάσω στα χέρια μου ένα αξιόλογο καλάμι είμαι ένθερμος υποστηρικτής της αγοράς εξειδικευμένων προιώντων στην απαιτητική τεχνική του spinning. Ο λόγος είναι γιατί με τα λεφτά που χάλασα γενικά σε φθηνό εξοπλισμό, θα είχα τώρα τα δεκαπλάσια ακριβά καλαμια αλλά και μηχανισμούς. Βέβαια, τότε ήταν άλλοι καιροί και το spinning ουσιαστικά δεν υπήρχε στην χώρα μας. Τώρα ακόμα και τα φθηνά καλάμια είναι πολύ πιο καλά από τα τότε... ακριβά! Άρα οποιός ξεκινάει τώρα δύσκολα θα αγοράσει κάποιο κακό καλάμι. Απλώς να μην ξεχνάτε ότι ένα καλό καλάμι είναι επένδυση για την καλύτερη διασκέδαση μας αλλά και την ταχύτερη “ενηλικώση” μας ως spinner!

Είδη Αλιείας