Το καμάρι των ελληνικών ορεινών ποταμών είναι η πέστροφα! Είναι ένα πανέμορφο ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των ‘’σαλμονιδών’’. Στο παρακάτω κείμενο θα αναφερθούμε στην πέστροφα από την σκοπιά της βιολογίας , στην συμπεριφορά της και τις ιδιαίτερες συνήθειες της.


Η βιολογία της πέστροφας

Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που λατρεύει τα κρύα, καθαρά και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Η κατάλληλη θερμοκρασία όπου σημειώνει και την μεγαλύτερη δραστηριότητα της είναι οι 12-15 βαθμοί κελσίου. Όταν τα νερά είναι πολύ κρύα και κάτω από τους 4 βαθμούς σταματά η ανάπτυξη της. Όπως και το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ξεπερναν τους 20 βαθμούς τα νερά κόβετε η όρεξη της για φαγητό. Βέβαια αυτός είναι ένας βασικός κανόνας αλλά όχι σταθερός μιας και έχω πιάσει ψάρια και με θερμοκρασία νερού στους 26 βαθμούς!!!! Θεωρώ πως οι συνήθειες είναι διαφορετικές από ποτάμι σε ποτάμι. Οι πέστροφες έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα με βάση τα χαρακτηριστικά των ποταμών που ζουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι πέστροφες έχουν λεπτό σώμα σκεπασμένο με μικρά λέπια και μεγάλο στόμα οπλισμένο με μικρά δοντάκια ακόμα και στην γλώσσα τους! Τον χρωματισμό αυτού του ψαριού είναι πολύ δύσκολο να τον χαρακτηρίσουμε. Η διατροφή τους, η βιολογία του ποταμού και το βάθος των νερών κάνει τις πέστροφες να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση και να αλλάζουν το χρώμα του δημιουργώντας ένα καμουφλάζ για να ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον που ζουν.

Το μέγεθος της πέστροφας μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο και να φτάσει και τα 10 κιλά!! Βέβαια αυτό προϋποθέτει κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχτεί τόσο πολύ και μεγάλη τύχη για να μην την βρει ο άνθρωπος σε πολύ μικρότερο μέγεθος και της πάρει την ζωή…….. Η πέστροφα είναι ένα σαρκοφάγο ψάρι. Σε μικρή ηλικία τρέφεται αποκλειστικά με νύμφες εντόμων του νερού και έντομα που παίρνει από την επιφάνια του. Όταν αρχίζει και μεγαλώνει προσθέτει στην διατροφή της διάφορα οστρακόδερμα, βατράχια και μικρά ψαράκια ακόμα και του είδους της αλλά τα έντομα παραμένουν σαν βασική διατροφή! Η διατροφή του ψαριού παίζει μεγάλο ρόλο για τον ψαρά και είναι μια από τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να κατέχει.

Η αναπαραγωγή της πέστροφας

3

Η πέστροφα είναι ένα ανάδρομο ψάρι που κολυμπά ανάποδα στην ροή του ποταμού και οδηγείται στις πυγές όπου γεννήθηκε και η ίδια για να αφήσει τα αυγά της. Αυτή η μετανάστευση ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο όπου και τον χειμώνα αναπαράγετε. Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως στην χωρά μας υπάρχει νόμος που απαγορεύει το ψάρεμα της κατά την διάρκεια τις αναπαραγωγής της από την 1 Νοεμβρίου μέχρι και της 15 Φεβρουαρίου. Κατά την μετανάστευση αυτή η πέστροφα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να φτάσει στον προορισμό της ανεβαίνοντας μικρούς καταρράκτες και πηδώντας μικρά φράγματα! Εκεί ψιλά το θηλυκό βρίσκει ένα ρηχό ρεματάκι όπου σκάβει ένα μικρό λάκκο στο χαλίκι και αποθέτει τα αυγά της. Η εναπόθεση των αυγών και η γονιμοποίηση τους από το αρσενικό γίνετε το βράδυ. Η θηλυκή λέγεται πως αφήνει περίπου 2000 αυγά για κάθε κιλό του βάρους της. Εάν τα νερά του ποταμού έχουν μια σταθερή ροη και στάθμη υπολογίζεται πως τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 40-50 ημέρες μετά την απόθεση τους. Μετά την αναπαραγωγή της πάλι, όταν αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζεσταίνουν τα νερά παίρνει τον δρόμο για ποιο χαμηλά στα ποτάμια ή και σε λίμνες ψάχνοντας
βαθιά και ποιο δροσερά νερά.

Τα λημέρια της πέστροφας

1

Όπως είπαμε η πέστροφα ζει σε καθαρά, κρύα και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Ιδανικά μέρη που συναντούμε αυτό το ψάρι είναι τα ορεινά τρεχούμενα ρέματα, ποτάμια αλλά και οι λίμνες με ίδιας ποιότητας νερό. Οι πέστροφες μετά την περίοδο της αναπαραγωγής γίνονται τοπικιστικά ψάρια και στήνουν το καρτέρι του σε σημεία με ποιο ήσυχα νερά που στροβιλίζουν και φέρνουν την τροφή τους. Ιδανικά σημεία για το καρτέρι τους είναι οι μεγάλες οβίρες και ειδικότερα στην αρχή της οβίρας και μεγάλες πέτρες που κάθονται πίσω τους και αφανίζουν ότι ζωντανό οργανισμό περάσει δίπλα τους και από πάνω τους. Η πέστροφα είναι ένα αρκετά επιθετικό ψάρι σε ότι αφορά την περιοχή της. Υπερασπίζει βίαια την θέση της από οποιονδήποτε εισβολέα που μπορεί να είναι ακόμα και άλλο ψάρι του είδους της…. Τα μεγαλύτερα ψάρια κρατούν συνήθως την καλύτερη θέση που το ρεύμα του νερού τους φέρνει την περισσότερη τροφή και δεν επιτρέπουν να πλησιάσουν άλλα μικρότερα δίπλα τους. Γι'αυτό λοιπόν όταν ψαρεύεται κάποιο καλό σημείο και δεν δείτε κανένα μικρό ψάρι να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί από κάτω να υπάρχει κάτι αξιόλογο!

Καφέπέστροφα (salmo trutta "fario")

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο είδη πέστροφας η λεγόμενη fario και η rainbow. Η fario ζει στα ποτάμια της χώρας μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο χρωματισμός της συνήθως έχει κόκκινες και μαύρες βούλες, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο και αλλάζει από ποτάμι σε ποτάμι.

Ιριδίζουσα πέστροφα ("rainbow" trout)

5

Η rainbow είναι εισαγόμενη και προέρχεται από την Αμερική. Ήρθε στην Ελλάδα καθαρά για λόγους εκτροφής και διατροφής. Ο μεγαλύτερος λόγος που εισήχθηκες αυτό το είδος είναι επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης της είναι αρκετά μεγαλύτερος από την εγχώρια. Γρήγορα κατάφεραν αρκετές από αυτές έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον των ποταμιών μας παρέα με της fario. Η αμερικανική πέστροφα είναι πολύ ποιο αδηφάγα και λιγότερο επιλεκτική από την δική μας γιαυτο και κάνει το ψάρεμα της ποιο εύκολο. Ο διαχωρισμός από την εγχώρια είναι εύκολος. Το χρώμα της έχει μια κοκκινωπή φωσφοριζέ γραμμή κατά μήκος και των δυο πλευρών της και δεν έχουν καμία κόκκινη βούλα σε αντίθεση με τις περισσότερες fario.

Οι τεχνικές ψαρέματος

6

Το ψάρεμα της πέστροφας πιστέψτε με δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται αρκετές γνώσεις πάνω στις συνήθειες του ψαριού. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που την ψαρεύουμε. Η συναρπαστικότερη και δημοφιλέστερη τεχνική ψαρέματος ανά τον κόσμο είναι το ψάρεμα με τεχνητή μύγα (flyfishing). Μια παραλλαγή του flyfishing που την χρησιμοποιούν πολλοί ψαράδες στην χώρα μας είναι το ψάρεμα με μπαλάκι(buldo) και ένα σετάκι από 3-4 τεχνητές μύγες. Μια άλλη τεχνική είναι το spinning που χρησιμοποιούμε διάφορα τεχνητά δολώματα όπως οι πεταλούδες τα σιλικονουχα και τα κουταλάκια. Και τέλος το κλασικό ψάρεμα με ζωντανό δόλωμα όπως σκουλήκια, ακρίδες, μικρά ζωντανά ψαράκια κτλ κτλ.. Αυτές είναι η βασικότερες τεχνικές ψαρέματος της πέστροφας που συναντάμε στην Ελλάδα.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΨΑΡΕΥΩ" (Άυγουστος 2009)

Πηγή: www.fly-fishing.gr

r_DSe1E-eeee