Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το spinning πίστευα ότι με δυο καλάμια και μερικά τεχνητά δολώματα, κατάλληλα για γλυκό και αλμυρό νερό, θα την έβγαζα καθαρή.

1
Τα θηράματα που ψάρευα τότε, ήταν η πέστροφα και το λαβράκι, καθώς δεν υπήρχε κανένα είδος ενημέρωσης όπως συμβαίνει σήμερα ώστε να μου δώσει έτοιμη «τροφή» και γνώσεις που θα με ωθούσαν να προχωρήσω σε κάτι διαφορετικό. Στα χρόνια που πέρασαν ο εξοπλισμός μεγάλωσε, ενώ οι προσωπικές παρατηρήσεις και η αξιοποίηση κάθε πληροφορίας που άκουγα, είχαν σαν αποτέλεσμα να ταξιδέψω σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και να ψαρέψω τα περισσότερα ψαριά που μπορούν να πιαστούν με την τεχνική του spinning. Το ψάρι όμως που έγινε σταθμός στην ψαρευτική μου πορεία, χαρίζοντας μου πολλές όμορφες στιγμές και προπάντων πολύτιμες εμπειρίες, είναι ο βάρβος.

Η πρώτη επαφή

3

Η πρώτη μου γνωριμία με τον βάρβο ήταν από την τηλεόραση, πολλά χρόνια πίσω. Έβλεπα συγκεκριμένα, άγγλους ψαράδες να ψαρεύουν τον βάρβο με δολώματα σε ήρεμα ποτάμια και λίμνες. Εντύπωση μου είχε κάνει το πάθος που είχαν για το ψάρεμα αυτού του ψαριού και τα δυνατά συναισθήματα ευχαρίστησης που έδειχναν κατά τη διάρκεια μιας μάχης, την οποία διαδεχόταν το βγάλσιμο του ψαριού έξω από το νερό, οι απαραίτητες μετρήσεις (βάρους, μήκους) και τέλος η απελευθέρωση τού. Μ' αυτόν τον τρόπο γνώρισα τον βάρβο, αλλά μέσα μου δημιουργήθηκε μια δόση πικρίας στην σκέψη ότι αυτό το ψάρι, που πρόσφερε τόσο συναρπαστικό ψάρεμα, δεν υπάρχει στις κοντινές λίμνες και ποτάμια της περιοχής μου, ώστε να μπορέσω να το ψαρέψω και εγώ. Πέρασε αρκετός καιρός από τότε, χωρίς να έχω βρει κάποιον που να γνωρίζει κάτι παραπάνω για αυτό το ψάρι. Ώσπου μια μέρα βρέθηκα τυχαία σε μια λίμνη, να περιφέρομαι και να παρατηρώ την ομορφιά της φύσης η οποία σου δίνεται απλόχερα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Στην όχθη της λίμνης αρκετοί ψαράδες προσπαθούσαν να βγάλουν κεφαλόπουλα και μικρούς κυπρίνους με καλάμια απίκο.


Λίγο πιο πέρα ένας ντόπιος δόλωνε παραγάδι με γαιοσκώληκα με σκοπό να το ρίξει το βράδυ για να πιάσει χέλια και κυπρίνους, όπως μου είπε. Από την όλη κουβέντα που είχαμε μαζί, μια φράση του, μου έμεινε χαραγμένη μέσα στο μυαλό: «πιάνω και μουστακούδια αλλά δεν τα θέλω γιατί έχουν πολλά κόκαλα και δεν έχουν τιμή στο εμπόριο». Ξέροντας ότι «μουστακούδι» είναι ένα από τα παρατσούκλια του βάρβου, ένοιωσα μεγάλη χαρά που τελικά το ψάρι αυτό υπήρχε στα μέρη μου και φυσικά που θα το ψάρευα. Οι πρώτες απόπειρες ψαρέματος του, έγιναν με τις ίδιες τεχνικές αναμονής που ψαρεύαμε τον κυπρίνο, δηλαδή καλάμια και μηχανισμούς για κυπρίνο με δόλωμα γαιοσκώληκα και ζύμες. Τα αποτελέσματα δεν μπορώ να πω ότι με ενθάρρυναν να συνεχίσω αυτόν τον τρόπο ψαρέματος. Είχα καταφέρει να πιάσω μόνο έναν βάρβο που δεν ξεπερνούσε τα τριακόσια γραμμάρια σε βάρος. Παράλληλα εκείνη την εποχή, το πάθος που είχα για το spinning με έκανε να ξεχάσω για λίγο τον βάρβο, αναζητώντας άλλα θηράματα και καινούριες εμπειρίες στη θάλασσα και στα γλυκά νερά της χώρας μας. Δεν έχανα βέβαια την ευκαιρία να ρωτάω για τον βάρβο όταν βρισκόμουν ανάμεσα σε ψαράδες των γλυκών νερών, αλλά οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν αρνητικές. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καθόλου το ψάρι ενώ κάποιοι που το ξέρανε, συνήθως με τις τοπικές ονομασίες του, δεν είχαν ασχοληθεί μαζί του ώστε να ξέρουν κάτι για τις συνήθειες του.

Επιστροφή στην λίμνη

4

Ήταν τέλη Οκτώβρη όταν αποφάσισα να ξανά δοκιμάσω την τύχη μου με ψάρεμα αναμονής, στην λίμνη που είχα μάθει ότι υπάρχουν βάρβοι. Εκείνη την χρονιά το καλοκαίρι δεν έλεγε να μας αφήσει, και οι θερμοκρασίες για την εποχή ήταν πολύ υψηλές. Η παρατεταμένη ανομβρία είχε σαν αποτέλεσμα, πολλές λίμνες να έχουν χάσει μεγάλο όγκο νερού, γεγονός που συνέβαινε και στη λίμνη που θα επισκεπτόμουνα. Έφτασα εκεί λίγο μετά το μεσημέρι, με σκοπό να στήσω τα καλάμια μου στο σημείο όπου παλαιότερα είχα προσπαθήσει να ψαρέψω τους βάρβους. Στη συγκεκριμένη όχθη αντίκρισα αρκετούς ψαράδες που ψάρευαν, ενώ παραδίπλα βρίσκονταν κάποιοι άλλοι «ψαράδες» που επίσης ψάρευαν αλλά προσπαθώντας συγχρόνως να βιάσουν το περιβάλλον με κάθε τρόπο. Αυτό γινόταν έχοντας στήσει τα καλάμια τους ενώ παράλληλα έπλεναν το αμάξι τους στην άκρη της λίμνης ή κάνοντας πικ-νικ, πετώντας όλα τα σκουπίδια μέσα στο νερό. Οι πιο ασυνείδητοι από αυτούς δεν ψάρευαν με καλάμια παρά μόνο κάνοντας «κλάμπανο» μέσα στα μικρά κολπάκια που ήταν φραγμένα από τα δίχτυα τους.

barboi 2
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως καταλαβαίνεται, ήταν αδύνατον να ψαρέψει κανείς σε εκείνη την όχθη, και αποφάσισα να πάω στην «πίσω» μεριά της λίμνης (σε σχέση με το φράγμα). Στο σημείο αυτό είχα ακούσει από ένα φίλο ότι υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, που το είχαν σκεπάσει τα νερά της λίμνης όταν φτιάχτηκε το φράγμα. Όταν έφτασα στην περιοχή, φάνηκε από μακριά το ερειπωμένο χωριό να στέκετε μόνο του κοντά στην όχθη της λίμνης. Είχε εμφανιστεί ξανά, λόγω της πεσμένης στάθμης του νερού. Λίγο πιο κάτω ένα μισογκρεμισμένο τοξωτό γεφύρι, μαρτυρούσε την ύπαρξη ενός ποταμού. Περνώντας μέσα από τα στενά σοκάκια του ερειπωμένου χωριού, ένιωσα μια ρίγη να με διαπερνά, καθώς η ησυχία του τόπου και τα ψηλά σπίτια που αντιστέκονταν στη φθορά του χρόνου, έκαναν τις σκέψεις μου να ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Είχα την αίσθηση ότι όλα ήταν ζωντανά όπως εκείνα τα χρόνια, λίγο πριν την εγκατάλειψη τους. Αφήνοντας πίσω μου τα σπίτια κατηφόρισα προς το γεφύρι όπου τώρα πια βρισκόταν στην όχθη της λίμνης. Στάθηκε αδύνατον να το πλησιάσω και ο λόγος ήταν η παχιά λάσπη που υπήρχε μπροστά μου για τουλάχιστον πενήντα μέτρα και εκτεινόταν κατά μήκος της όχθης δεξιά και αριστερά για πολλά μέτρα.

Μια διαφορετική εμπειρία

7

Το ψάρεμα στο συγκεκριμένο σημείο ήταν ανέφικτο, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να διαλέξω άλλο μέρος εκεί κοντά, καθώς δεν μου έμεναν πολλές ώρες μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Περπάτησα απομακρυνόμενος από το χωριό μέχρι να βρω έδαφος στέρεο. Εν τέλει, μετά από εκατό μέτρα το έδαφος γινόταν πετρώδες, οπότε άρχισα να στήνω τα καλάμια μου. Οι τσιμπιές ήταν πολύ αραιές και η αναμονή άρχισε να γίνεται κουραστική. Για να περάσω την ώρα μου σκέφθηκα να βγάλω από την θήκη το spinning καλάμι και τις πεταλούδες, ώστε να ψαρέψω τα κεφαλοπουλα που έκαναν παφλασμούς λίγα μέτρα πιο πέρα. Πέρασα στην παραμάνα μια πεταλούδα ασημί, μικρού μεγέθους και άρχισα τις ρίψεις. Τα κεφαλόπουλα έβγαιναν το ένα μετά το άλλο, χωρίς να πονηρεύουν παρόλο που όλα τα επέστρεφα στην λίμνη. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι η πεταλούδα κάπου είχε σκαλώσει αλλά ακαριαία, χωρίς να προλάβω να αντιδράσω, το καλάμι εξάντλησε όλη την παραβολικότητα του και τα φρένα άρχισαν να σκούζουν. Το ίδιο ακαριαία τα φρένα σταμάτησαν να σκούζουν, το καλάμι επανήλθε στην αρχική του κατάσταση και η πετονιά χαλάρωσε. Μάζεψα όλη την πετονιά και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι «κάτι» με έχει κόψει. Ήξερα ότι όσο μεγάλο και αν είναι ένα κεφαλόπουλο δεν μπορούσε να κόψει την πετονιά. Παρατηρώντας τα τελευταία εκατοστά αυτής, διαπίστωσα ότι ήταν γδαρμένη από επαφή με κάποιο βράχο. Το γεγονός αυτό με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάποιο ψάρι έκοψε την πετονιά στην προσπάθεια του να διαφύγει μέσα από τα βράχια. Συνέχισα το ψάρεμα μου προβληματισμένος με την πρωτόγνωρη για μένα σκηνή που είχε προηγηθεί, δένοντας μια μεγαλύτερη πεταλούδα και σφίγγοντας λίγο παραπάνω τα φρένα. Χωρίς να το έχω καταλάβει, με το spinning η ώρα είχε περάσει και είχα απομακρυνθεί αρκετά από τα πράγματα μου. Αποφάσισα να γυρίσω πίσω συνεχίζοντας καθόλη την διάρκεια της επιστροφής το ψάρεμα μου με την πεταλούδα, ελπίζοντας να επαναληφθεί η ίδια σκηνή ώστε να έχω την ευκαιρία να παλέψω με το ψάρι προετοιμασμένος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο ήλιος έδυε και είχα φτάσει κοντά στα πράγματα μου, όταν αισθάνθηκα το ίδιο σκάλωμα που είχα νιώσει και πιο πριν. Η αντίδραση μου ήταν άμεση, σηκώνοντας όρθιο το καλάμι αλλά αυτό ήδη είχε φτάσει στα όρια του από το βίαιο φευγιό του ψαριού. Τα φρένα έσκουξαν παρόλο που οι ρυθμίσεις ήταν πιο σφιχτές και το ψάρι συνέχισε για λίγο ακόμα την πορεία του. Λόγω της επιθυμίας μου να δω τι ψάρι ήτανε, πίεσα τον εξοπλισμό μου στα όρια του με αποτέλεσμα αυτό να αρχίσει να δείχνει σημεία κούρασης. Τα δυνατά κεφάλια του ψαριού ελαττώθηκαν και τώρα αυτό αντιστεκόταν με λίγες δυνάμεις στην επιφάνεια. Είχα αρχίσει να το φέρνω κοντά μου, όταν διαπίστωσα ότι η φιγούρα του ψαριού μου ήταν γνωστή. Ήταν ένας βάρβος κοντά στα δυο κιλά! Η χαρά μου ήταν διπλή γιατί εκτός ότι
το ψάρι ήταν μεγάλο, ήταν και αυτό που αναζητούσα
τόσο καιρό.

barboi 6

Αφού τον θαύμασα για αρκετή ώρα, τον απελευθέρωσα με προσοχή στο νερό. Το ότι βγήκε με πεταλούδα και με την τεχνική του spinning δεν ήξερα εκείνη την στιγμή αν ήταν τυχαίο γεγονός ή ένας από τους τρόπους ψαρέματος του. Τις επόμενες μέρες ξαναβρέθηκα στα ίδια μέρη ψαρεύοντας μόνο με spinning και διαπίστωσα τελικά ότι μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήτανε, αφού έβγαλα πολλούς βάρβους με πεταλούδα. Οι μάχες ήταν πολύ δυνατές και έντονες αναγκάζοντας με να ανέβω λίγο σε διαμέτρους πετονιάς ώστε να καταφέρω να αντεπεξέλθω στην δύναμη του βάρβου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η μεγάλη του δύναμη σε σχέση με το μέγεθος του, ενώ μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η επίμονη του να εκμεταλλευθεί όλα τα εμπόδια του βυθού, στην προσπάθεια του να κόψει την πετονιά και να απελευθερωθεί. Αυτές ήταν οι πρώτες μου εμπειρίες με τον βάρβο, και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που γνώρισα τον βάρβο μέσα από την αγαπημένη μου τεχνική, το spinning.

Εξοπλισμός και πεταλούδες

6

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου έχω καταλήξει ότι ο βάρβος χρειάζεται σκληρά καλάμια με γρήγορη επαναφορά ώστε να έχουμε συνεχώς επαφή μαζί του κατά την διάρκεια της μάχης. Όποιος βέβαια θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ελαφρύ εξοπλισμό για διασκέδαση και εμπειρία πρέπει να έχει υπόψιν του ότι πολλά ψάρια θα του βραχώσουν ή θα του κόψουν την πετονιά, καθώς το πρώτο κεφάλι του βάρβου δύσκολα ανακόπτεται. Οι πετονιές με διάμετρο από 0,18 έως 0,23 χιλιοστά ενδείκνυται για αθλητικό ψάρεμα, ενώ για τα πολύ μεγάλα μεγέθη πετονιές διαμέτρου 0,28 χιλιοστών δε είναι υπερβολή αλλά ανάγκη. Όσο καιρό ασχολούμαι με το ψάρεμα του βάρβου έχω διαπιστώσει ότι πεταλούδες μεγέθους νούμερο τέσσερα και πέντε θεωρούνται κατάλληλες, τόσο στην λίμνη όσο και στο ποτάμι, ενώ τα κλασσικά χρώματα χρυσό και ασημί είναι μια καλή επιλογή με σταθερά αποτελέσματα.

Βάρβος (Barbus barbus)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η οικογένεια των βάρβοειδων απαρτίζεται από διάφορα μέλη μερικά από τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους. Ο κυρίως εκπρόσωπος της οικογένειας ανάμεσα από πολλά είδη που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια, είναι ο βάρβος με την λατινική ονομασία Barbus-Barbus στον οποίον αναφέρομαι στο κείμενο μου. Κάνω αυτήν την διευκρίνηση γιατί υπάρχει στην Ελλάδα και η μπρίαινα (Barbus plebejus) που ανήκει στην ίδια οικογένεια και μοιάζει πολύ με τον βάρβο αλλά πρόκειται για διαφορετικό είδος. Ο βάρβος είναι ένα ψάρι το οποίο θα συναντήσουμε στην λίμνη αλλά και στο ποτάμι. Συνήθως προτιμά τους βυθούς που είναι στρωμένοι με πέτρες η χαλίκια ενώ έχουν αναφερθεί και συλλήψεις καλών ψαριών σε βυθούς με λάσπη. Το σώμα του είναι υδροδυναμικό με έξι πτερύγια και το στόμα του βρίσκεται στην κάτω μεριά του κεφαλιού ενώ δεξιά και αριστερά του υπάρχουν τέσσερα μουστάκια.

barboi 7

Από εκεί πήρε και την τοπική ονομασία «μουστακούδι». Η διατροφή του βάρβου περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα από παντός είδους σκουλήκια έως και μικρά ψάρια. Έχει πιαστεί με boilies, γαιοσκώληκα, παριζάκι και ζύμες με κύριο συστατικό το τυρί ενώ όσοι δοκίμασαν να τον ψαρέψουν με ζωντανό δόλωμα (γόνος ψαριών) είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Αναπαράγεται την άνοιξη και είναι αμφίδρομο ψάρι (όπως η πέστροφα) δηλαδή ανεβαίνει αντίθετα το ποτάμι για να βρει τρεχούμενα και οξυγονωμένα νερά να αποθέσει τα αυγά του. Το μέγεθος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δέκα κιλά, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις ενώ το μέσο μέγεθος του είναι από ενάμιση έως τρία κιλά. Το χρώμα του σώματος του αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα με την σύσταση του βυθού, για αυτό μην σας φανεί περίεργο αν τον συναντήσετε με αλλά χρώματα στο ποτάμι και με αλλά στην λίμνη.

Ψάρι-έκπληξη

gg

Σίγουρα κάποιος θα αναρωτηθεί από τον τίτλο γιατί ο βάρβος είναι ένα ψάρι έκπληξη. Ο λόγος δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Ο κυριότερος είναι ότι δύσκολα θα ακούσετε ή διαβάσετε ότι o βάρβος ψαρεύεται με spinning. Οι δημοφιλέστερες τεχνικές με τις οποίες ψαρεύεται μετά μανίας στο εξωτερικό είναι στατικές τεχνικές σαν το bolognese, το εγγλέζικο και το carp fishing, με δολώματα όπως είναι τα boilies, τα διάφορα σκουλήκια κ.α.

entheto fen

Ένας άλλος λόγος που συντρέχει ώστε να θεωρείται ο βάρβος ένα ψάρι έκπληξη είναι η συμπεριφορά του κατά την διάρκεια της μάχης δηλαδή η μεγάλη αντίσταση που προβάλει, το ξαφνικό του χτύπημα στην πεταλούδα και η συνήθεια του να προσπαθεί να βραχώσει. Έκπληξη επίσης προκαλεί η ιδιαιτερότητα του να συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά άλλων ψαριών του γλυκού νερού, δίνοντας του όμως ένα εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι ψάρι αμφίδρομο όπως η πέστροφα, η δύναμη του συγκρίνεται μόνο με τα σολομοειδή, τρέφεται και μοιάζει όπως ο κυπρίνος και προσπαθεί κατά την ώρα της μάχης να βραχώσει. Όσον αφορά τον ψαρά, τα παραπάνω χαρακτηριστικά του βάρβου του δημιουργούν μια ευχάριστη και απρόσμενη έκπληξη, με οποίον τρόπο και αν έχει διαλέξει να τον ψαρέψει.