Τα συνηθέστερα χρώματα ράχης που θα συναντήσουμε είναι το πορτοκαλί, το ροζ, το μωβ, το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε ενώ πιο σπάνια χρώματα είναι το κίτρινο, το καφέ, το άσπρο και το μαύρο. Υπάρχει και ένας ιδιαίτερος χρωματισμός που ονομάζεται «natural». Αυτός ο χρωματισμός καταλαμβάνει όλο το σώμα της καλαμαριέρας και δεν μπορούμε να τον χωρίσουμε σε ράχη και κοιλιά για αυτό θα τον αναλύσουμε μαζί με τα χρώματα ράχης. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι σημασία έχει το κάθε χρώμα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε, από όπου ήταν εφικτό.


Πορτοκαλί

portokali

Πρόκειται για ένα χρώμα πολύ αγαπημένο ανάμεσα στους ψαράδες της χώρας μας που συνήθως συστήνεται σαν πρώτη επιλογή από τους μαγαζάτορες ειδών αλιείας σε όλη την επικράτεια. Για να δούμε όμως, για ποιές συνθήκες το προτείνουν οι εταιρείες. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που προτείνεται για ψάρεμα σε συνθήκες μεσαίας ορατότητας μέσα στο νερό. Τέτοιες συνθήκες έχουμε το σούρουπο, το ξημέρωμα και όταν έχει συννεφιά. Και στις τρεις περιπτώσεις τα νερά πρέπει να είναι καθαρά αλλιώς μιλάμε για χαμηλή ορατότητα. Μέτρια ορατότητα έχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα που όμως τα νερά είναι σχετικά θολά και επίσης την νύχτα αλλά στα σημεία που φωτίζονται και τα νερά είναι λίγο θολά. Άρα, κατά τις εταιρείες, το πορτοκαλί είναι μια καλή επιλογή για εμάς το σούρουπο και το ξημέρωμα σε καθαρά νερά και νύχτα σε φωτισμένα σημεία με λίγο θολά νερά.


Ροζ

roz

Επίσης ένα αγαπημένο χρώμα όλων μας εδώ και χρόνια και όχι άδικα αφού οι εταιρείες το προτείνουν για ψάρεμα σε συνθήκες μέτριας προς χαμηλής ορατότητας. Τέτοιες συνθήκες είναι το ψάρεμα την ημέρα σε θολά νερά ή με βαριά συννεφιά σε καθαρά νερά. Την νύχτα, που μας ενδιαφέρει περισσότερο, οι εταιρείες το προτείνουν για ψάρεμα με καθαρό ουρανό και γεμάτο φεγγάρι δηλαδή στην πανσέληνο και στις τέσσερεις με πέντε μέρες πριν και μετά από αυτήν.


Μωβ

mob

Αυτό το χρώμα θεωρείται ότι είναι κατάλληλο για χαμηλή ορατότητα δηλαδή για ψάρεμα σε πολύ θολά νερά την ημέρα ή νύχτα με λίγο έως καθόλου φως φεγγαριού ή σούρουπο και ξημέρωμα σε θολά νερά. Επίσης μπορεί να ψαρευτεί και σε βαθιά νερά με ανάλογη επιτυχία τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα.


Κόκκινο

kokkino

Αντίστοιχα με το μωβ, αυτό το χρώμα προτείνεται για νερά με χαμηλή ορατότητα. Θεωρείται καλύτερο από το μωβ όταν οι συνθήκες ορατότητας είναι πολύ χαμηλές για αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον όταν θέλουμε να ψαρέψουμε νύχτα χωρίς φεγγάρι και σε βαθιά νερά.


Πράσινο

prasino

Για αυτό το χρώμα, δύσκολα βρίσκεις πληροφορίες παρόλο που όλες σχεδόν οι εταιρείες έχουν ένα τέτοιο χρωματισμό στην γκάμα των μοντέλων καλαμαριερών τους. Η μόνη εταιρεία που αναφέρει κάποια πράγματα παραπάνω είναι η Yamashita που εδώ και κάποια χρόνια έχει δημοσιεύσει ένα πίνακα όπου κατατάσσει τα χρώματα της ράχης βάσει της ορατότητας μέσα στο νερό και της δραστηριότητας των καλαμαριών στην περιοχή. Εκεί θα δείτε ότι το ανοιχτό πράσινο προτείνεται για χαμηλή ορατότητα και θολά νερά όταν τα καλαμάρια έχουν… όρεξη(!) ενώ το σκούρο πράσινο όταν έχουμε μέτρια προς καλή ορατότητα για… ανόρεχτα καλαμάρια. Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται λίγο παράξενα αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι μου έχει τύχει πολλές φορές να επιβεβαιώσω στην πράξη τα λεγόμενα της Yamashita.


Μπλε

mple

Αυτός ο χρωματισμός ράχης ίσως είναι ο πιο παρεξηγημένος στην χώρα μας αφού πολύ σπάνια προτιμάται από τους ψαράδες. Συνήθως η μπλε ράχη υπάρχει σε καλαμαριέρες που όλα τα χρώματα τους παραπέμπουν σε φυσικούς χρωματισμούς ψαριού, για αυτό προτείνεται από τις εταιρείες για ψάρεμα σε συνθήκες καλής ορατότητας μέσα στο νερό. Όπως είναι φυσικό, οι ηλιόλουστες μέρες και τα διαυγή νερά είναι ο τόπος δράσης αυτής της καλαμαριέρας αλλά υπάρχει ακόμα κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα. Αυτός ο χρωματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νυχτερινό ψάρεμα σε τόπους με πολύ δυνατά φώτα να πέφτουν στην θάλασσα όπως μεγάλα λιμάνια και προβλήτες. Ειδικά αν τα νερά είναι ρηχά, μπορεί να ξεγελάσουμε όλα εκείνα τα μεγάλα καχύποπτα καλαμάρια που ακολουθούν και ποτέ δεν επιτίθενται στις καλαμαριέρες μας. Προσωπικά, το ρεκόρ μου σε μέγεθος καλαμαριού το έχω κάνει με μπλε χρωματισμό ράχης σε τέτοια ρηχά νερά όπου δυνατά φώτα έπεφταν μέσα στο νερό για πολλά μέτρα μακριά.


Χρωματισμός «natural»

22 a

Όπως είπαμε και παραπάνω αυτός ο ιδιαίτερος χρωματισμός καταλαμβάνει όλο το σώμα της καλαμαριέρας και θα τον συναντήσουμε, ανάλογα την εταιρεία, σε διάφορές αποχρώσεις του κόκκινου ή του γκρι. Αν μεταφράσουμε την ονομασία του τότε το όνομα του θα είναι «φυσικός». Πράγματι, κοιτώντας τον μπορούμε να δούμε μια γαρίδα ή ένα ψάρι, ανάλογα την απόχρωση. Οι ήπιες αποχρώσεις προτείνονται για ψάρεμα σε συνθήκες καλής ορατότητας μέσα στο νερό, οι μεσαίες για μέτρια ορατότητα ενώ οι έντονες αποχρώσεις μπορούν να ψαρευτούν με επιτυχία ακόμα και το βράδυ σε βαθιά νερά.

Αυτά ήταν όλα όσα βρήκαμε για τα βασικά χρώματα ράχης και τα συγκεντρώσαμε ώστε να πάρετε μια ιδέα για το καθένα από αυτά. Πέρα από τα πιο σπάνια χρώματα ράχης για τα οποία δεν βρήκαμε αρκετά πράγματα ώστε να αναφέρουμε κάτι, υπάρχουν και αρκετές καλαμαριέρες με διχρωμία και τριχρωμία στην ράχη. Πάντως, είναι γεγονός ότι όταν μιλάμε μεταξύ μας για χρώματα καλαμαριερών, εννοούμε το χρώμα ράχης της καλαμαριέρας και σχεδόν κανείς δεν δίνει σημασία στο χρώμα της κοιλιάς. Ας περάσουμε λοιπόν στους χρωματισμούς της κοιλιάς για να δούμε να αξίζει πράγματι να δίνουμε σημασία σε αυτήν την λεπτομέρεια.

- Τέλος έκτου μέρους -