Η ειδίκευση σε κάθε τεχνική δημιουργεί ανάγκες οι οποίες με τις σειρά τους, ωθούν τις εταιρείες στην δημιουργία προϊόντων μοναδικών. Έτσι και το φαινομενικά απλό ψάρεμα των καλαμαριών και σουπιών, έχει τις δικές του απαιτήσεις για αυτό δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σειρά από καλάμια για eging. Τι γίνεται όμως με τους μηχανισμούς;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λίγοι μηχανισμοί που κατασκευάστηκαν για αυτό το ψάρεμα αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες. Αυτές είναι τελείως διαφορετικές από την τεχνική του spinning. Αλλά ας τα πάρουμε όλα με την σειρά…
Τι θέλουμε από τον μηχανισμό;
Όταν ψαρεύουμε σουπιές ή καλαμάρια, τρία είναι τα πράγματα που θα ζητήσουμε από τον μηχανισμό. Το πρώτο είναι να έχει πολύ ελαφριά και απαλή λειτουργία ώστε να μην χάνουμε τίποτα σε αίσθηση της κίνησης της καλαμαριέρας ή ακόμα και το άγγιγμα του πλοκαμιού ενός καλαμαριού. Ένας σφιχτός μηχανισμός, που θέλει ζόρι για να γυρίσει η μανιβέλα, δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο «πρόσθετο βάρος» στην άλλη άκρη του νήματος με αποτέλεσμα να μην «νιώθουμε» την καλαμαριέρα μας. Άρα άσχετα αν ο μηχανισμός είναι φθηνός ή ακριβός, αυτό που κοιτάμε σε πρώτη φάση είναι η σούπερ απαλή και ομαλή λειτουργία του, χωρίς σκορτσαρίσματα ή σφίξιμο. Πολλές φορές αυτήν την ομαλή λειτουργία μπορείτε να την βρείτε σε φθηνούς μηχανισμούς με πολύ απλό μηχανολογικό σχέδιο δηλαδή χωρίς πολλά κινούμενα μέρη εντός του.
Φθηνός ή ακριβός δεν έχει σημασία αρκεί να μπορεί να τυλίγει καλά το νήμα και να έχει τα κατάλληλα φρένα
Το δεύτερο έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφής. Οι πλεύσεις που κάνουμε στις καλαμαριέρες είναι πολύ πιο αργές από αυτές των τεχνητών δολωμάτων του spinning. Άρα χρειαζόμαστε μηχανισμούς αργούς και για να το κάνω ακόμη πιο συγκεκριμένο : θέλουμε μηχανισμούς που να μαζεύουν σε κάθε περιστροφή του ρότορα λίγο νήμα. Μάλιστα, αν θέλουμε να σύρουμε στον βυθό την καλαμαριέρα προς αναζήτηση κάποιας σουπιάς ή καλαμαριού τότε ο αργός μηχανισμός είναι μονόδρομος. Εδώ δεν αρκεί να διαλέξουμε απλώς ένα μικρό μέγεθος αλλά να προσέξουμε αν αυτό έχει γρήγορη σχέση περιστροφής. Κάποιοι ίσως να πουν ότι στα έντονα jerking θα χρειαστούμε μια γρήγορη περιστροφή και εγώ θα απαντήσω ότι το αργό γίνεται γρήγορο αν το θέλουμε αλλά το γρήγορο δεν γίνεται ποτέ αργό. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε ένα μηχανισμό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας σε πλεύσεις των καλαμαριερών;
Μικροί σε μέγεθος μηχανισμοί μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια αργή σχέση περιστροφής
Το τρίτο και τελευταίο πράγμα που ζητάμε από τον μηχανισμό έχει να κάνει με τα φρένα. Ως γνωστόν, τα καλαμάρια και οι σουπιές προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από τα γκίνια με συνεχόμενα φευγιά προς τα πίσω. Αφού τερματίσει η μαλακή κορυφή του eging καλαμιού μας, το μόνο που μένει για να μας προστατεύσει από κάποιο σκίσιμο της μαλακιάς σάρκας τους είναι τα φρένα. Για αυτό ζητάμε από αυτά να λύνουν πολύ εύκολα χωρίς να χάνουν την πίεση τους ώστε να μην χαλαρώνει ποτέ το νήμα. Άρα δεν χρειαζόμαστε τέσσερα ή πέντε κιλά φρένα στο ψάρεμα μας.
Φρένα eging μηχανισμού : μια ροδέλα μίξη carbon και τίποτα άλλο!
Μέχρι το πολύ τρία κιλά είμαστε μια χαρά. Αυτό σημαίνει ότι διαλέγουμε μηχανισμούς με μια μόνο ροδέλα φρένων και όχι τρεις όπως συνηθίζεται στο spinning. Αν κοιτάξετε προσεχτικά θα βρείτε μηχανισμούς με μια ροδέλα και λίγα φρένα αλλά αν πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε κάποιον με πολλά φρένα σε λίγα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο λιγότερο διασκεδαστικό και πόσο πολύ πιο κουραστικό θα ήταν το ψάρεμα μου, αν δεν είχα μηχανισμούς με λίγα φρένα. Ακόμα και οι μάχες με καλαμάρια του κιλού γίνονται τόσο ασφαλής που είναι… άδικο για αυτά!
Ομαλή λειτουργία είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της επιλογής μας
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, ζητάμε από τον μηχανισμό ομαλή λειτουργία, πολύ αργή ταχύτητα περιστροφής και λίγα φρένα που λύνουν εύκολα. Με λίγα λόγια σχεδόν ότι αποφεύγουμε στο spinning!
Οι δικές μου εμπειρίες
Ξεκίνησα να ψαρεύω eging προτού αυτό υπάρχει σαν τεχνική στην Ελλάδα οπότε όλη ή γνώση που μπορούσα να πάρω ήταν αποκλειστικά από την Ιαπωνία. Η τεχνική ήταν άγνωστη σε όλη την Ευρώπη και δεν θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι το πρώτο άρθρο για αυτήν ήταν το δικό μου τον Δεκέμβρη του 2009 στο περιοδικό “Ψαρεύω” το οποίο ήρθε μετά από δυο χρόνια πειραματισμών και διαβάσματος. Όπως καταλαβαίνετε πέρασα όλες τις φάσεις δηλαδή ξεκίνησα τους πειραματισμούς με ακατάλληλα εργαλεία και σιγά σιγά εξοπλίστηκα με τα κατάλληλα.
Στην αρχή τα ψάρευα με τα 2000άρα Caldia της Daiwa
Έτσι στην αρχή ψάρευα με τα 2000αρα Caldia του 2005 & 2007, τα οποία είχαν πολύ καλή σχέση περιστροφής αλλά πολύ δυνατά φρένα τα οποία έπρεπε να τα έχω πολύ χαλαρά για να μην μου σκίζουν τα καλαμάρια. Με την αγορά του πρώτου eging καλαμιού, αποφάσισα να δω πόσο διαφορετικό θα έκανε το ψάρεμα μου ένας eging μηχανισμός οπότε αγόρασα από την Ιαπωνία το Daiwa E-GEE 2506 W. Ο μηχανισμός αυτός ήταν ο πρώτος παγκοσμίως για την τεχνική του Eging και τα χαρακτηριστικά του ήταν : 3 kg φρένα, 4,7:1 Gear Ratio (70 cm/retrieve), 5+1 ρουλεμάν και 275 γρμ. βάρος.
Ο πρώτος μου μηχανισμός eging!
Από τα πρώτα ψαρέματα εκτίμησα... τα φρένα! Λες και είχαν κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην μπορείς να χάσεις καλαμάρι!! Λύνανε με ασφάλεια και ήταν τόσο γραμμικά που ότι βλακεία και να έκανα με προστάτευαν. Εντωμεταξύ, μου είχε δοθεί ακόμα ένα δώρο που ήταν το δυνατό κλίκερ, κάτι το οποίο προσωπικά με ενθουσιάζει όταν ψαρεύω. Επίσης, ένα λάθος στην παραγγελία μου έκανε απίστευτο καλό. Ήθελα να αγοράσω το μοντέλο 2506 με την διπλή μανιβέλα και όχι το 2506 W με την μονή και το υπερμεγέθες χερούλι. Δεν το ήθελα αυτό μόνο από γούστο αλλά και γιατί το υπερμεγέθες χερούλι πρόσθετε είκοσι επιπλέον γραμμάρια στο σύνολο. Τελικά, αποδείχθηκε πολύ βολικό σε σημείο να μου... ξινίζουν τα άλλα χερούλια! Άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του ήταν ότι είχε ρηχή μπομπίνα και μπορούσα να βάλω όλο το νήμα (PE 0.6) των 150 μέτρων χωρίς να χρειαστεί να γεμίζω από πίσω με σαβούρα.
Το Emeraldas 2506 W ήταν ο δεύτερος eging μηχανισμός
Αφού το ταλαιπώρησα όσο δεν παίρνει και άλλο τόσο, αποφάσισα να το αλλάξω με το Emeraldas Infeet 2506 που έχει ένα παραπάνω ρουλεμάν και μόλις 235 γρμ. βάρος. Αυτό έχω ακόμα μετά από τόσα χρόνια και μπορώ να πω ότι μόλις διαλυθεί θα ψάξω για το ίδιο και ας έχει καταργηθεί. Βέβαια, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όλοι οι παλιοί μου Daiwa μηχανισμοί όχι απλώς κρατάνε τιμή αλλά είναι και ακριβότεροι από τότε που τους πήραμε. Πολλές φορές είναι ακριβότεροι ακόμα και από καινούργια μοντέλα!!
Ο Opus ήταν μια υπερβολική επιλογή για αυτό το ψάρεμα
Ένας ακόμη μηχανισμός που πέρασε από τα eging καλάμια μου ήταν ο απίστευτος Opus Nero-1 της Evergreen. Πρόκειται για έναν πολύ ακριβό μηχανισμό τον οποίο δεν χρησιμοποίησα για πολύ γιατί τον λυπόμουν να τον πετάω από εδώ και από εκεί, όπως κάνω όταν ψαρεύω καλαμάρια... Άσε που άκουγα όλα τα μπινελίκια των φίλων που ψαρεύαμε μαζί... Οπότε, άφησα αυτό το διαμάντι στην άκρη για τα γεράματα!
Τι μηχανισμό να διαλέξετε;
Νομίζω ότι μετά από όλα αυτά που είπαμε, ξέρετε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο μηχανισμός της επιλογής σας. Όσο για το μέγεθος, ένας με μέγεθος 2000 με 2500 (ανάλογα την εταιρεία) θα κάνει την δουλειά μια χαρά. Αυτό που θα σας απασχολήσει είναι το κόστος. Για μένα δεν χρειάζεται να δώσετε πολλά λεφτά. Υπάρχουν πια αρκετοί μηχανισμοί χαμηλού κόστους που τυλίγουν καλά το νήμα και διαθέτουν ομαλή λειτουργία.
Eging γίνεται και με LRF εξοπλισμό
Πιο σημαντικό από όλα πιστεύω είναι να διαλέξετε ένα καλό νήμα, κατά προτίμηση γιαπωνέζικο, με διάμετρο PE 0.6 ή 0.8 ώστε να μην βασανιστείτε στο ψάρεμα σας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι eging μπορούμε να κάνουμε και με τον εξοπλισμό του LRF οπότε μπορείτε να διαλέξετε αν θα εξειδικευτείτε στο eging ή θα προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα με το LRF. Καλή επιλογή λοιπόν!