Συνήθως στα πολυψαρεμένα νερά που εγώ ψαρεύω και λόγω του περιορισμένου χώρου, τα ψάρια είναι πλέον λιγότερα άλλα και περισσότερο καχύποπτα σε οτιδήποτε τους προσφέρουμε. Έψαχνα λοιπόν στην αγορά για ένα τεχνητό που θα άρει τις επιφυλάξεις τους, κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αναζητούσα ένα τεχνητό με κίνηση στην επιφάνεια, χωρίς όμως τον τρελό θόρυβο των περισσοτέρων εξ αυτών, ένα δηλαδή αθόρυβο top water...

Σε ένα λοιπόν σεμινάριο του Γιώργου Φενερλή στην Θεσσαλονίκη, έπεσε στα χέρια μου το συγκεκριμένο Ιαπωνικό τεχνητό της εταιρίας Zenith, σχεδιασμένο από τον Azu Hayashi. Καταρχήν εντυπωσιάζει στην αφή, μιας και τα λέπια του είναι ανάγλυφα και όχι λεία, μικρή λεπτομέρεια για εμάς, μεγάλη όμως για τα αρπαχτικά ψάρια. Τρισδιάστατα μάτια, ανοικτό στόμα και με λεπτομέρεια στα βράγχια, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μου τράβηξαν την προσοχή.

zenith_carol_90_1

Σε συνδυασμό δε με το μικρό του μέγεθος το καθιστούσαν στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, σαν κάτι το ιδανικό. Με βάρος 10,5 γραμμάρια, αρκετά καλό για το μέγεθος και τον τύπο του (floating) και όντως silent, πείστηκα να το δοκιμάσω στα δύσκολα νερά των εκβολών των ποταμών του Ιονίου.

xromata_carol

Ο χρωματισμός που μου ήρθε στα χέρια μου ήταν ο Ayu, ένας χρωματισμός πολύ αξιόπιστος για ψάρεμα σε συννεφιά, εκβολές και σχετικά θολά νερά. Στην ελληνική αγορά θα το βρείτε από την εταιρεία Supertunafishing σε μια ποικιλία χρωματισμών για όλα τα γούστα.

Τεχνικές ανάκτησης

zenith_carol_90

Χρησιμοποιώντας ένα x-fast καλάμι 5-21γραμμαρίων με ένα 2500αρη μηχανισμό, δεν δυσκολεύτηκα να πραγματοποιήσω αρκετά καλές βολές, βασικό ατού στο ψάρεμα των εκβολών και των ρηχών νερών. Έπειτα δε από αρκετές δόκιμες, κατέληξα στην καλύτερη τεχνική που δεν είναι άλλη από αυτή του splish-splash, δηλαδή των γρήγορων και μικρών τιναγμάτων που αναγκάζουν το τεχνητό να χοροπηδά στην επιφάνεια, με συνδυασμό όμως stops ανά διαστήματα.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι και σε πιο αργές ανάκτησης δεν ανταποκρίνεται, αντιθέτως μάλιστα, σε λιμνάζοντα νερά οι επιθέσεις ήταν περισσότερες και πρωτίστως αποτελεσματικότερες. Κλείνοντας, παρόλο που το συγκεκριμένο τεχνητό προτείνεται για ήρεμα νερά, σε ελαφρύ κυματισμό αλλά και σε έντονα ρεύματα επιφανείας, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά απίστευτα αναγκάζοντας με να το χρησιμοποιώ πρώτο και τελευταίο για αυτές τις συνθήκες.

Άποψη

zenith_carol_90_2

Το προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα σε όλους και ιδιαιτέρως στους αρχάριους, σαν μια ευχάριστη έκπληξη στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον φανταστικό κόσμο του ψαρέματος και δη του Spinning... Όσο δε για τους περισσότερο έμπειρους, θα είναι πιστεύω παιχνιδάκι να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα και να το εντάξουν εντέλει στα καλύτερα και αποδοτικότερα τεχνητά των εξορμήσεών τους.

Για τιμές & διαθεσιμότητα, πατήστε εδώ :

tuna logo