Το Shalldus20 πρόκειται για ένα ακόμη ιδιαίτερο τεχνητό που συμπληρώνει το «οπλοστάσιο» της Ιαπωνικής εταιρείας BlueBlue. Μπορεί άραγε να προσφέρει στον spinner το κάτι διαφορετικό στο ψάρεμά του; Η απάντηση είναι ότι δεν συναντάμε συχνά τεχνητά δολώματα στην ελληνική αγορά με τα χαρακτηριστικά που έχει το Shalldus20... μα το σημαντικότερο από όλα είναι... η καινοτόμα πλεύση του, που αποδείχθηκε ότι και τα δικά μας λαβράκια λατρεύουν. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα ως το... «πολυεργαλείο» της BlueBlue. Το γιατί; Θα το δούμε παρακάτω!!
Η δημιουργία ενός μικρόσωμου τεχνητού που θα μπορεί να κινηθεί σε πολύ ρηχά νερά έχοντας Sinking πλευστότητα όμως, με κύριο χαρακτηριστικό το άκρως λειτουργικό Blade στο τελείωμα του, αποτελεί το concept της δημιουργίας του Shalldus20. Η εταιρεία το πέτυχε αυτό, δίνοντας του το κατάλληλο σχήμα. Δηλαδή έχει μία πεπλατυσμένη επίπεδη ράχη, ενώ η κοιλιά του θυμίζει περισσότερο «γάστρα βάρκας» δημιουργώντας κάποιες γωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη αντίσταση στο νερό... αντίθετα «πλανάρει».
Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει την τάση να ανεβαίνει εύκολα προς την επιφάνεια της θάλασσας ακόμη και σε αργές ανακτήσεις. Λόγω της πλευστότητας του όμως μπορούμε να το αφήσουμε να βυθιστεί όσο θέλουμε και έπειτα να ξεκινήσουμε την σταθερή ανάκτηση. Επομένως είναι ένα τεχνητό που ανήκει στην κατηγορία των Tailspinners και που μπορεί να κινηθεί το ίδιο καλά τόσο κοντά στον βυθό όσο και κοντά στην επιφάνεια της θάλασσα
Προτεινόμενος τρόπος πλεύσης απο την εταιρεία όπως μπορούμε να δούμε και στο εντυπωσιακό αυτό βίντεο είναι η απλή σταθερή ανάκτηση.... τα υπόλοιπα τα κάνει το.... Blade στο τελείωμα του. Η κίνηση που έχει στο νερό το Shalldus20 κατά την διάρκεια της σταθερής ανάκτησης, είναι σε ευθεία γραμμή με το κεφάλι του να έχει μία κλήση προς την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πραγματικότητα όλη του την αποτελεσματικότητα την οφείλει στο Blade, που είναι η μεταλλική λεπίδα στο τελείωμα του και έχει τοποθετηθεί μέσω ενός εξαρτήματος που ονομάζεται Power Roll, το οποίο στην ουσία έχει την ίδια λειτουργικότητα με αυτή που έχει το στριφτάρι. Το αποτέλεσμα είναι να γυρνάει συνεχώς. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι πως το Power Roll είναι πιο ισχυρό και ειδικά κατασκευασμένο για τεχνητά δολώματα.
Η χρησιμότητα του Blade είναι τα vibrations που δημιουργούνται μέσα στο νερό αφού μόλις κινείται το Shalldus20 αρχίζει να γυρνάει με τη σειρά του κι αυτό ασταμάτητα σαν «προπέλα». Τέλος είναι οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται απο το φως μέσα στο νερό ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες μέρες, κάτι που προκαλεί τα ψάρια να του επιτεθούν. Το Shalldus20 έχει μήκος 7,5 εκατοστά ενώ το βάρος του είναι 18 γραμμάρια. Αποτελείται από δύο ποιοτικές σαλαγκιές τύπου ST-46 και νούμερο #6. Θα το συναντήσουμε σε διάφορους χρωματισμούς τόσο φυσικούς ( όπως είναι οι: #8, #10, #12, #14) για ψάρεμα σε διαυγή νερά κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο και σε πιο έντονους ( όπως είναι οι: #4, #5, #13, #24, #25 ) για ψάρεμα σε θολά νερά κατά τη διάρκεια της νύχτας/μέρας.
Σε πραγματικές συνθήκες
Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφέρω τα καλάμια με τα οποία δοκίμασα το Shalldus20. Είναι το Apia Metro Knight 86lx και το Alpha Tackle CRAZEE Seabass S862ml. Δύο καλάμια διαφορετικής συμπεριφοράς, ίδιου μήκους 2,62 μέτρων και με casting weight 5–28 και 10-30 γραμμαρίων αντίστοιχα. Οι ρίψεις που πετύχαινα ήταν εξαιρετικές σε κάθε περίπτωση, κάτι που αποδίδω στο δυσανάλογο βάρος του 18γρ σε σχέση με το μικρό του μήκος 7,5 εκατοστά. Χαρακτηριστικό είναι πως το Blade εκτός του ότι δεν μπερδευόταν κατά την ρίψη, δεν την επηρέαζε καθόλου κιόλας.
Ως ένα καθαρόαιμο λαβρακοτεχνητό δεν θα μπορούσα να το δοκιμάσω αλλού παρά μόνο στα λαβράκια. Οι αντιδράσεις τους απέναντι στην ιδιαίτερη πλεύση που έχει ήταν κάτι που ανυπομονούσα να δω με τα μάτια μου. Έτσι λοιπόν είδα λαβράκια που έκαναν αποφασιστικές επιθέσεις στο Shalldus20. Με αυτό εννοώ πως σπάνια κάποιο λαβράκι το ακολουθούσε χωρίς τελικά να του επιτεθεί. Τα πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα που έχω να θυμάμαι είναι οι εκρήξεις από μεγάλα λαβράκια μόλις το ανακτούσα γρήγορα άλλοτε ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας κι άλλοτε λίγο πιο κάτω από αυτήν, κυρίως κατά τη διάρκεια της μέρας σε πολύ ρηχά σημεία....
Ο τρόπος πλεύσης που επέλεξα ήταν αυτός που προτείνει και η BlueBlue, δηλαδή η συνεχόμενη σταθερή ανάκτηση. Την κίνηση του στο νερό κατά τη διάρκεια της συνεχόμενης σταθερής ανάκτησης ζωντανεύει το Blade που έχει στο τελείωμα του. Πράγματι ακόμη και σε πολύ αργές ανακτήσεις τo Blade δεν σταματούσε να γυρνά. Το μόνο που άλλαζε στην συνεχόμενη σταθερή ανάκτηση που πραγματοποιούσα, ήταν η ταχύτητα της. Έτσι μπορούσα να «ρυθμίσω» το βάθος στο οποίο ήθελα να κινηθεί. Οι καιρικές συνθήκες στις οποίες μπορεί να ψαρευτεί με επιτυχία δεν έχουν κανένα περιορισμό, μιας και δύσκολα χάνει αυτήν την ιδιαίτερη πλεύση του είτε σε δυνατά ρεύματα είτε σε έντονο κυματισμό.
Πιο συγκεκριμένα όμως θα σας αναφέρω τους αποτελεσματικότερους τρόπους χρήσης. Έτσι λοιπόν μόλις θέλουμε να ψαρέψουμε το Shalldus20 σε πολύ ρηχά σημεία (από 20 πόντους νερό μέχρι ένα μέτρο βάθος ) μπορούμε να κάνουμε το εξής. Με το που προσγειωθεί στο νερό αρχίζουμε την γρήγορη σταθερή συνεχόμενη ανάκτηση. Αν έχουμε το καλάμι μας σε όρθια θέση μάλιστα τότε μπορούμε να το κάνουμε να κινηθεί ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Εκείνη την στιγμή το Blade λειτουργεί ακριβώς σαν «προπέλα» που ξενερίζει. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι δημιουργεί κάποια απόνερα με ιδιαίτερη όψη στα μάτια των ψαριών. Αυτός ο τρόπος απέδωσε καλύτερα σε ήπιες καιρικές συνθήκες ( λαδιά ή ελαφρύ κυματισμό ) κατά τη διάρκεια της μέρας, σε καθαρά ή ακόμη και σε θολά νερά. Να είστε σίγουροι πως αν περάσει κοντά από κάποιο λαβράκι δεν θα μπορέσει να του αντισταθεί.
Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θολά ή καθαρά νερά ο αποδοτικότερος τρόπος χρήσης ήταν οι πιο αργές ταχύτητες σταθερής συνεχόμενης ανάκτησης. Με αυτόν τον τρόπο καλύτερα αποτελέσματα είχαμε σε πιο βαθιά σημεία (3-4 περίπου μέτρα βάθος ) ψαρεύοντας το Shalldus20 άλλοτε 30 πόντους κάτω από την επιφάνεια, άλλοτε στα μεσόνερα κι άλλοτε αφήνοντας το να βυθιστεί αρκετά κοντά στο βυθό
. Tip: Με την ύπαρξη δυνατών ρευμάτων, η πολύ αργή σταθερή συνεχόμενη ανάκτηση κόντρα στο ρεύμα και κοντά στον βυθό, πραγματοποιώντας ανά διαστήματα κάποια stops, απέδωσε στο μέγιστο.
Απολογισμός
Το Shalldus20 είναι ένα ιδιαίτερο τεχνητό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που το είδα. Το θεώρησα πρόκληση... ενώ είχα αρκετές αμφιβολίες για το «αν θα δουλέψει» στα δικά μας λαβράκια... είναι γνωστό όμως ότι στους spinners αρέσουν οι προκλήσεις... αυξάνοντας την επιθυμία τους να δοκιμάσουν το κάτι διαφορετικό... κάτι το τόσο ιδιαίτερο στα μάτια τους αλλά πιο πολύ στα μάτια των ψαριών... Το Shalldus20 αποτελεί το τεχνητό που έλλειπε σίγουρα από την ελληνική αγορά. Πλέον όμως είναι σε διαθεσιμότητα και έτσι μπορείτε να το αποκτήσετε και να δοκιμάσετε κι εσείς το «πολυεργαλείο» της BlueBlue, στις δικές σας ψαρεύτρες, με όποιον τρόπο εσείς επιθυμείτε.