Η Favorite είναι μία νέα εταιρεία με ειδίκευση στην κατασκευή καλαμιών για ψάρεμα με τεχνητά δολώματα από το σκάφος ή από την ακτή. Όραμα των ιδρυτών της εταιρείας ήταν να δημιουργήσουν μερικά άκρως εξειδικευμένα καλάμια για τις τεχνικές κυρίως του spinning, LRF και Eging που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!

Μια από τις σειρές είναι η Favorite Shooter που αφορά το spinning και συγκεκριμένα κατασκευάστηκε στα πρότυπα των ιαπωνικών Seabass καλαμιών. Δοκιμάστηκε εξονυχιστικά στα Ελληνικά νερά και καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου με σκοπό να αντιμετωπιστούν όλες οι θαλάσσιες συνθήκες, αλλά και όλα τα πιθανά αρπαχτικά.

favorite1

Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκαν κοντά δύο χρόνια συνεχών δοκιμών και βελτιώσεων για να καταλήξουν οι ιθύνοντες της εταιρείας στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα καλάμια ώστε να βγουν στην αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν μία σειρά καλαμιών αιχμής, που καλύπτουν όλες τις μορφές του spinning, από τα ήσυχα και ρηχά λιμάνια έως το ψάρεμα σε άγριες παραλίες και βραχότοπους με έντονο κυματισμό.

favorite2

Για να γεφυρωθεί το μεγάλο αυτό χάσμα των διαφορετικών χρήσεων αποφασίστηκε ότι η σειρά θα αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά μοντέλα που θα μοιράζονται τα ίδια ποιοτικά υλικά αλλά θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για καλάμια που θα σας ωθήσουν σε συμβιβασμούς αλλά για καλάμια-λύση στις απαιτήσεις του spinning!

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

favorite_kalami

Για να επιτευχθεί ο στόχος, τα υλικά κατασκευής και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την σειρά αυτήν, είναι τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό την απόλυτη σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας. Συγκεκριμένα τα σημαντικότερα είναι :

 • High modulus carbon από την γιαπωνέζικη TORAY (ηγέτης στην κατασκευή blank, παγκοσμίως) για την κατασκευή ενός λεπτού, ελαφριού αλλά και ταυτόχρονα πανίσχυρου blank, πρεσσαρισμένο έως και τους 40 τόνους
 • Εξειδικευμένη X-Wrap Carbon Tape στο τελικό δέσιμο του άνθρακα για αύξηση ταχύτητας αντίδρασης και αντοχής του καλαμιού
 • Fuji KR Alconite οδηγούς
 • Η βάση του μηχανισμού είναι Fuji VSS
 • Στα σημεία πιασίματος έχει τοποθετηθεί υψηλής ποιότητας ενισχυμένο αντιολισθητικό υλικό EVA

favorite_compoments1

favorite_compoments3

favorite_compoments4

Στην πράξη

favorite3

Σημαντικό όμως για το κάθε ψαρά είναι να εξηγήσουμε πως μεταφράζονται στην πράξη αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλαμιών Shooter. Άλλωστε δεν επιλέχθηκαν τυχαία και καθορίζουν την συμπεριφορά των καλαμιών. Ας δούμε λοιπόν τι αποτέλεσμα επιτυγχάνουν στο ψάρεμα μας :

 • Μεγαλύτερη όσο το δυνατόν ευαισθησία, με σκοπό το γρήγορο κάρφωμα.
 • Δύναμη στο Butt ώστε να κουράζεται εύκολα ο αντίπαλος μας.
 • Το Shooter θα εκτοξεύσει τα τεχνητά μας ή τις σιλικόνες/πλάνους (ανάλογα πάντα με το μοντέλο της σειράς που χρησιμοποιούμε) αρκετά μακριά χωρίς να χρειάζεται εμείς να δώσουμε ιδιαίτερα δύναμη.
 • Έχει άμεση μετάδοση εντολών στις πλεύσεις των δολωμάτων χωρίς απώλειες.
 • Η γρήγορη δράση των καλαμιών, τα καθιστά ικανά να διαχειριστούν οποιοδήποτε τύπο τεχνητού χωρίς δυσκολία, από μικρά minnows, πλανάκια ή σιλικόνες έως και μεγάλα poppers και stick baits.
 • Οι οδηγοί Fuji KR Alconite που έχουν τοποθετηθεί σε αυτή την σειρά της Favorite, έχουν μικρότερης διαμέτρου δαχτυλίδια που επιτρέπουν την χρήση ελαφρύτερων και βαρύτερων τεχνητών εναλλάξ, χωρίς να έχουμε τον φόβο για τυχόν μπερδέματα ακόμα και με κόντρα ή πλαϊνό άνεμο.
 • Επίσης έχουν την ιδιότητα να ελαχιστοποιούν την τριβή κατά την διάρκεια της ρίψης με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε ακόμα και 20% μεγαλύτερη απόσταση και με μεγάλη πλέον ακρίβεια. Το ότι εκμηδενίζεται η τριβή του νήματος σημαίνει αυτόματα ότι αυξάνεται και ο χρόνος ζωής τους!


Μοντέλα, χρήση και χρησιμότητα!

favorite8

pinakas_specs-favorite34

Στη σειρά Shooter της Favorite έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στο design, καθώς πρόκειται για ένα απ' τα ομορφότερα καλάμια της κατηγορίας του, διακοσμημένο με τα γαλανά χρώματα της θάλασσας! Όμως αυτό που είναι πιο σημαντικό για εσάς είναι η χρήση του κάθε μοντέλου, όπως και η χρησιμότητα του για αυτό σας τα παρουσιάζουμε αναλυτικά :

SHT 862M (Run & Gun) : με μήκος 2.62m (1.33m κλειστό), με μονής στήριξης οδηγούς, lure weight 10-28 γραμμάρια, PE 0.8-2.0, δράση κορυφής moderate fast και βάρος μόλις 138gr. Πρόκειται για ένα καλάμι για medium spinning καταστάσεις ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ψάξουν τα λαβράκια, τα γοφάρια, τις λίτσες και γενικά τα περισσότερα ψάρια της ακτογραμμής από τις παραλίες και τα λιμάνια αλλά ακόμα και τις εκβολές των ποταμών για τους λάτρεις των waders. Μπορεί να διαχειριστεί άψογα σιλικόνες από 10 έως 25 γραμμάρια και τεχνητά όλων των τύπων από 10 έως 27 γραμμάρια.

favorite5

SHT 902MH (Main Arms): με μήκος 2.70m (1.41m κλειστό), μονής στήριξης οδηγούς, lure weight 15-35 γραμμάρια, PE 1.0 - 2.5, δράση κορυφής moderate fast και βάρος 164gr. Είναι ιδανικό για medium heavy spinning καταστάσεις. Πρόκειται για μία τέλεια επιλογή καλαμιού για αυτούς που αναζητούν την μάχη με τα γοφάρια, τους λούτσους, τα λαβράκια, τις λίτσες και τα τονοειδή απο παραλίες, βράχια και λιμάνια. Ένα all around καλάμι που μπορεί να διαχειριστεί άψογα σιλικόνες από 12-30 γραμμάρια, τεχνητά από 12-32 γραμμάρια, ακόμα και πλανάκια μέχρι 30 γραμμάρια.

favorite4
SHT 962MH (Main Arms) :
με μήκος 2.93m (1.48m κλειστό), μονής στήριξης οδηγούς, lure weight 15-35 γραμμάρια, PE 1.0 - 2.5, δράση κορυφής moderate fast και βάρος 171gr. Η συμπεριφορά του είναι αντίστοιχη με το 902MH σε ότι αφορά την ρίψη τεχνητών και τα ψάρια που στοχεύουμε αλλά θα καλύψει αυτούς που δεν τους βολεύει το 2.70 μ. μήκος, ψάχνοντας την ακόμα μεγαλύτερη ρίψη του τεχνητού τους. Ιδανικό ειδικά για ψάρεμα στην παραλία και στις εκβολές, σε ήρεμη ή και ταραγμένη θάλασσα.

favorite6
SHT 1002H (Hea :
με μήκος 3.05m (1.56m κλειστό), μονής στήριξης οδηγούς, lure weight 20-60 γραμμάρια, PE 2.0 - 3.0, δράση κορυφής moderate fast και βάρος μόλις 183gr! Πρόκειται για μία επιλογή για heavy spinning καταστάσεις, ικανό να τα βάλει επάξια ακόμα και με τα "τέρατα της θάλασσας", τα ψάρια "τρόπαια". Πλανάκια μέχρι 55 γραμμάρια τα εξαφανίζει στον ορίζοντα, τεχνητά από 17 έως 50 γραμμάρια τα χειρίζεται άψογα ενώ τις σιλικόνες από 20 έως 55 γραμμάρια τις... ζωντανεύει!

favorite7

Τέλος, η δράση κορυφής των καλαμιών της σειράς αυτής είναι moderate fast, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο εύρος τεχνητών καθώς επίσης και να συγχωρέσει τα λάθη του αρχάριου ψαρά. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι μας δίνει άμεση και συνεχή επαφή με το τεχνητό μας, δηλαδή μας μεταδίδει όλες τις πληροφορίες της κίνησης του στο χέρι μας. Σίγουρα αυτό όμως που θα λατρέψετε στην συμπεριφορά των καλαμιών είναι η μεγάλη ελκτική ικανότητα και δύναμη τους! Πρόκειται για μία σειρά πανίσχυρη με εξαιρετικό στήσιμο, σχεδιασμένο για σκληρές μάχες με οποιοδήποτε αντίπαλο και το κυριότερο... για Μεσογειακά ψαρέματα!

banner_arthrou_anglemania