Η Favorite είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής καλαμιών ψαρέματος, με εμπειρία και ιστορία στο χώρο αυτόν πάνω απο δέκα χρόνια. Πρόκειται για μία αρκετά δημοφιλής εταιρεία στο παγκόσμιο ψαρευτικό κοινό, με τεράστια φήμη, την οποία θα την συναντήσουμε να διατίθεται σε πάνω από τριάντα χώρες.

Άλλωστε, δε είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι και καταξιωμένοι ψαράδες ψηφίζουν και επιλέγουν Favorite, όπως για παράδειγμα ο τεράστιος Αμερικανός πολυπρωταθλητής των γλυκών νερών David Dudley (http://www.daviddudley.com/). Εδώ στην Ελλάδα τώρα προσπαθούμε να την μάθουμε, μιας και είναι λίγος ο καιρός που έχει στην χώρα μας επίσημη αντιπροσώπευση.

cobalt1

Το θετικό της εταιρείας είναι ότι έχει εντάξει με μεγάλη θέρμη στην γκάμα των προϊόντων της, καλάμια για το μεσογειακό spinning. Σε προηγούμενη παρουσίαση είδαμε την ναυαρχίδα της εταιρείας, την σειρά Shooter. Οι ιδρυτές της εταιρείας όμως ήθελαν, το έβαλαν στόχο και τελικά το πέτυχαν να κατασκευάσουν μία οικονομική σειρά η οποία να πληρεί την ισορροπία (την πραγματική ισορροπία) μεταξύ τιμής και ποιότητας χωρίς την χρήση δευτερευόντων υλικών κατασκευής.

cobalt11

Επίσης, θέλανε να είναι κατάλληλη για όλες σχεδόν τις μορφές spinning (ανάλογα πάντα με το μοντέλο της σειράς) και να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια σε κάθε πρόκληση. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε η σειρά COBALT 27 και αποτελείται από έξι μοντέλα, ιδανικά για κάθε spinning χρήση!

Ποιότητα Κατασκευής

cobalt2

Τα υλικά κατασκευής και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σειρά αυτήν, όπως είπαμε, είχαν στόχο να κρατηθεί το κόστος χαμηλά χωρίς να χαθεί η απόλυτη ποιότητα σε τέλεια αρμονία με την τιμή του. Για αυτό οι επιλογές ήταν πολύ προσεγμένες :

  • Ανοξείδωτοι οδηγοί της Sea Guide με κωδικό KL και μακρύ πόδι για μηδενικά μπερδέματα και κεραμική πέτρα SIC, κατάλληλοι για χρήση νήματος. Οι οδηγοί αυτοί είναι "Made in Korea" και αποτελούν μία από τις κορυφαίες επιλογές πια σε όλο τον κόσμο αφού η σχέση τιμής με την ποιότητα είναι μακρά η καλύτερη σε σύγκριση ακόμα και με πολύ επώνυμους οδηγούς.

cobalt3

  • Το blank είναι εφοδιασμένο από πολλές στρώσεις φύλλων carbon Material τεχνολογίας MLS (Multi Layer Structure) πρεσαρισμένο έως και τους 30 τόνους.

cobalt5

  • Η βάση του μηχανισμού είναι VSS.

cobalt4

  • Στα σημεία πιασίματος έχει τοποθετηθεί υψηλής ποιότητας ενισχυμένο αντιολισθητικό υλικό EVA και πορτογαλικός φελλός.

cobalt6

Σε γενικές γραμμές η σειρά αυτή της Favorite Fishing είναι εφοδιασμένη με τα κατάλληλα υλικά για να προσφέρει στο χρήστη την μέγιστη ευαισθησία που χρειάζεται με σκοπό το γρήγορο και αποτελεσματικό κάρφωμα, ακόμα και όταν το strike πραγματοποιηθεί σε μεγάλη απόσταση. Η διάταξη των οδηγών πάνω στο blank είναι στη σωστή ανά μεταξύ τους απόσταση για να πετυχαίνουμε μεγάλες σε μέτρα ρίψεις με μηδαμινές τριβές και αντιστάσεις του νήματος, δεμένοι καλά με δυνατή και ανθεκτική κόλλα.

cobalt7

Η επιλογή του πολύ ισχυρού blank ΙΜ30T του καλαμιού δεν είναι τυχαία αφού το ζήτημα ήταν η δημιουργία καλαμιών με ισχυρό butt και κορυφή με δύναμη επαναφοράς. Το έξτρα βάρος των λίγων γραμμαρίων ήταν το τίμημα για αυτήν την επιλογή αλλά μόλις το πιάσατε στα χέρια σας θα δείτε ότι αυτό δεν φαίνεται καθόλου χάρις το καλό του ζύγισμα, κάτι που τελικά το καθιστά ιδανικό για πολύωρα ξεκούραστα ψαρέματα. Έτσι κατά την διάρκεια της μάχης, οι πιέσεις κατανέμονται σε όλο το μήκος του blank μέχρι και τη θέση του butt δίνοντάς μας τον απόλυτο έλεγχο!

cobalt8

Το action σε όλα τα μοντέλα της σειράς Cobalt είναι moderate fast για να μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο εύρος τεχνητών αλλά και να μπορεί να συγχωρέσει τα λάθη ενός αρχάριου spinner. Το Cobalt έχει άμεση μετάδοση εντολών χωρίς απώλειες και γενικά δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα ακριβότερα καλάμια άλλων εταιρειών. Καθ' όλη την διάρκεια του ψαρέματος η μύτη του καλαμιού λειτουργεί συνεχώς, παρέχοντάς μας πληροφορίες για την κίνηση του τεχνητού.

cobalt10

Τέλος, αυτό που θα λατρέψετε σε όλα τα καλάμια της σειράς Cobalt είναι το μήκος της λαβής που έχει σχεδιαστεί με πολλή προσοχή ανάλογα τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει το κάθε μοντέλο. Για παράδειγμα στα λίγα γραμμάρια είναι κοντό στα 30 εκ. (ως περίπου τον αγκώνα) για καλύτερο χειρισμό των τεχνητών ενώ στα πιο βαριά μοντέλα μεγαλώνει στα 35 εκ. ώστε να δίνει καλό κράτημα για εύκολες μακρινές ρίψεις αλλά και για την μάχη!

Μοντέλα και χρησιμότητα

cobalt-ban

pinakas_cobalt
Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι αυτά τα μοντέλα και την χρησιμότητα τους :

  • CBL 802ML (Medium Light Spinning) με μήκος 2.40 μέτρα (κλειστό 1.25 μέτρα), Lure Weight 5-18 γραμμάρια, PE 0.8-1.5 και βάρος 158 γραμμάρια. Ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την χρήση μικρών σιλικονούχων δολωμάτων από 5-15 γραμμαρίων ή μικρών τεχνητών διαφόρων τύπων βάρους από 5-15 γραμμαρίων και μήκους μέχρι 10 εκατοστών από ρηχές παραλίες ή μικρά λιμανάκια.
  • CBL 902M (Medium Spinning) με μήκος 2.70 μέτρα (κλειστό 1.40 μέτρα), Lure Weight 9-28 γραμμάρια, PE 1.0-2.0 και βάρος 166 γραμμάρια. Ιδανικό για παραλίες ή λιμανάκια ή ακόμα και για τους λάτρεις των wanders. Μπορεί να διαχειριστεί άνετα σιλικόνες από 7-25 γραμμαρίων, τεχνητά όλων των τύπων από 8-23 γραμμαρίων και μήκος από 9-14 εκατοστών.
  • CBL 902MH (Medium Heavy Spinning), με μήκος 2.70 μέτρα (κλειστό 1.40 μέτρα), Lure Weight 15-35 γραμμάρια, PE 1.2-2.0 και βάρος 188 γραμμάρια. Ιδανικό από παραλίες, λιμάνια, ακόμα και από βράχια με έντονο κυματισμό. Μπορεί να διαχειριστεί άψογα όλων των τύπων τα τεχνητά από 12-30 γραμμαρίων και από 12-17 εκατοστά. Επίσης σιλικόνες με βάρος από 12-25 γραμμάρια και πλάνους από 10-30 γραμμάρια.
  • CBL 902H (Heavy Spinning) με μήκος 2.70 μέτρα (κλειστό 1.40 μέτρα), Lure Weight 20-50 γραμμάρια, PE 1.5-2.5 και βάρος 188 γραμμάρια. Ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ψαρέψουν από οπουδήποτε είτε αυτό είναι παραλία, είτε βράχια είτε λιμάνια με την χρήση τεχνητών όλων των τύπων από 18-43 γραμμαρίων, ακόμα και πλάνων από 15-45 γραμμαρίων.
  • CBL1002H (Heavy Spinning) με μήκος 3.05 μέτρα (κλειστό 1.55 μέτρα), Lure Weight 20-50 γραμμάρια, PE 1.5-2.5 και βάρος 198 γραμμάρια. Ιδανικό για παραλίες, βραχότοπους και λιμάνια... ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε πλάνους μεταξύ15-45 γραμμαρίων και σε τεχνητά από 28-43 γραμμαρίων
  • CBL 1002EXH (Extra Heavy Spinning) με μήκος 3.05 μέτρα (κλειστό 1.55 μέτρα), Lure Weight 30-80 γραμμάρια, PE 1.5-3.0 και βάρος 228 γραμμάρια. Ικανό να τα βάλει με τον οποιοδήποτε αντίπαλο και να βγει νικητής από την μάχη αυτήν, είτε ψαρεύουμε από παραλία, είτε από ψηλά βράχια, είτε ακόμα και μέσα σε έντονα θαλάσσια ρεύματα. Διαχειρίζεται άψογα τεχνητά από 27-70 γραμμαρίων, πλάνους από 25-65 γραμμαρίων και σιλικόνες από 30-60 γραμμαρίων.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για αυτήν την σειρά της Favorite αλλά ένα είναι αυτό που έχει σημασία. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή καλαμιού με το μικρότερο δυνατό κόστος και το Cobalt κατασκευάστηκε αποκλειστικά με αυτήν την λογική! Οποιοδήποτε καλάμι και να επιλέξετε από τα παραπάνω μοντέλα, είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθεί 100% σε όλες τις ανάγκες σας και το κυριότερο θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε στο spinning χωρίς να χάσετε τίποτα από την διασκέδαση.

cobalt9

Η δύναμη του Cobalt την ώρα της μάχης είναι τεράστια και αυτό είναι το μεγάλο προτέρημα που έχει αυτή η οικονομική σειρά της Favorite Fishing. Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος των κατασκευαστών και το πέτυχαν στο έπακρο! Να δημιουργήσουν δηλαδή μία οικονομική σειρά για όλες τις "τσέπες", τόσο για τον αρχάριο όσο και για τον έμπειρο spinner, που να μπορεί να ανταπεξέλθει και να βγαίνει νικητής με οποιοδήποτε αντίπαλο.

cobalt12

Υπάρχουν ήδη άπειρα παραδείγματα φίλων που εμπιστεύτηκαν το Cobalt αλλά το πιο τρανό είναι του καλού μου φίλου Μπάμπη Αλεξανδρόπουλου που με το μοντέλο CBL 1002EXH βγήκε νικητής σε όλες τις μάχες που έδωσε με τα μεγάλα τονοειδή, με κορυφαίο όλων μία ντάσκα 14, 850 κιλών!! Εμπιστευθείτε και εσείς το Cobalt και δεν πρόκειται να βγείτε χαμένοι!

banner_arthrou_anglemania