Με αφορμή μερικά ποστ φίλων στο facebook που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το ψάρι που έβγαλαν, θυμήθηκα τις δικές μου ίδιες απορίες. Μάλιστα, μέσα από αυτές τους τις απορίες μου λύθηκε μια... δεκαετής απορία! Ας δούμε όμως για τι πράγμα μιλάμε...

Σε ένα ψάρεμα εγγλέζικου στον Κορινθιακό πριν πολλά πολλά χρόνια, έβγαλα το ψάρι που βλέπετε πιο κάτω το οποίο είχε μέγεθος πέντε εκατοστά αλλά πολύ παράξενη όψη. Στόμα πάπιας, τεράστια ψεύτικα μάτια στο κεφάλι, έντονες βούλες στο σώμα, στην κοιλιά πτερύγια βεντούζα σαν του κοκοβιού και σώμα που κατέληγε σε ουρά γύλου.

agnosta_eidi1

agnosta_eidi2

Τότε η κοινωνία του ίντερνετ ήταν σε πολύ πρωτόγονη κατάσταση, με ταχύτητες που πιο αργά πεθαίνεις, χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς google search παρόμοιων εικόνων και με το ένα εκατομμυριοστό σε ελληνικά sites. Έτσι αποφάσισα να στείλω τις φωτογραφίες του στους ειδικούς όπως τα μεγάλα ενυδρεία της Κρήτης και της Ρόδου αλλά και στο Μεσολόγγι στο ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργειας. Το ψάρι το κατέψυξα ώστε αν ενδιαφερθεί κάποιος από αυτούς να μπορεί να το μελετήσει. Δυστυχώς πότε δεν πήρα απαντήσεις και έμεινα με την απορία. Αναγκαστικά, μετά από περίπου έξι χρόνια, πέταξα στα σκουπίδια το κακόμοιρο ψαράκι.

agnosta_eidi3

Οπότε μόλις είδα το ψάρι αυτό σε ποστάρισμα από ένα παλικάρι με όνομα "Εγγλέζικο Ψάρεμα", ξύπνησαν μέσα μου οι παλιές απορίες αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι χάρηκα που επιτέλους το ξαναέβλεπα μπροστά μου!

agnosta_eidi4

Και το καλύτερο, ο Ιάκωβος Σιδηρόπουλος ζήτησε την βοήθεια του Δημήτρη Πουρσανίδη από την ομάδα "ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ" και το μυστήριο πήρε τέλος!!Το λατινικό όνομα του "Lepadogaster Lepadogaster" και είναι γνωστό επίσης ως τζιτζίκι ή παρδαλοκολλητσίδα.

Lepadogaster Lepadogaster

Lepadogaster

Συγγενεύει ακόμα και με τον ιππόκαμπο ενώ βρίσκεται σε βραχώδεις περιοχές, καρτερεύοντας ακίνητο την τροφή του. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου είδους, με διαφορετικά χρώματα και σχέδια, αλλά με την ίδια συμπεριφορά και μορφή. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε εδώ : https://en.wikipedia.org/wiki/Lepadogaster

connemara-clingfish-lepadogaster-candollei-rst9210

Ωραία! Πάει αυτό!! Αλλά υπάρχουν ακόμη απορίες από το παρελθόν τις οποίες δεν μπορεί να λύσει η ομάδα "ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ" καθώς πρέπει να επισημάνω ότι φωτογραφίες από κυνηγημένα, σκοτωμένα ή αιχμαλωτισμένα ζώα απαγορεύονται! Κατ' εξαίρεση λύθηκε η προηγούμενη απορία. Παρακάτω θα βάλω άλλα δυο άγνωστα σε μένα ψάρια και όποιος μπορεί να τα αναγνωρίσει ας το κάνει, λύνοντας τις απορίες μας. Επίσης στο μέλλον υπόσχομαι να βάλω ένα άρθρο με όλα τα παράξενα ψάρια του spinning.

Άγνωστο ψάρι στο εγγλέζικο

agnosta_eidi6

Το ψάρι αυτό πιάστηκε στην Ικαρία, πριν οχτώ χρόνια περίπου, από τον αδελφό μου. Μάλλον πρόκειται για είδος που έχει μεταναστεύσει από την Ερυθρά. Όπως και να έχει, δεν γνωρίζουμε τι είδος είναι.

Άγνωστο ψάρι στο spinning

agnosta_eidi7

Σε ψάρεμα για κυνηγούς στο Ιόνιο, στα βράχια της Αιτωλοακαρνανίας, το τεχνητό μου δάγκωσε ένα πολύ μαχητικό ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Καραγκιδοειδών. Η εμφάνιση του μπερδεύει αφού μοιάζει με μανάλι ή γοφάρι αλλά το εντυπωσιακό είναι το πως άλλαξε το χρώμα του σου σε πράσινο μετά από λίγο!

Τα χρώματα του μόλις βγήκε από το νερό

Τα χρώματα του μόλις βγήκε από το νερό

Μετά από λίγο...

Μετά από λίγο...

Η σύλληψη αυτή έγινε το 2009 και σίγουρα το Ιόνιο δεν είναι ο πρώτος επιλαχών των μεταναστευτικών ειδών από Ερυθρά, αν και Λιονταρόψαρο έχει βγει στην Ζάκυνθο πριν οχτώ χρόνια...

Τα σημεία που το κατατάσσουν στην οικογένεια καραγκιδοειδών

Τα σημεία που το κατατάσσουν στην οικογένεια καραγκιδοειδών

Αν έχετε βγάλει και εσείς άγνωστα ψάρια και έχετε φωτογραφίες, στείλτε τα μας. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μας λύσει τις απορίες.

Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ!

Λίγο μετά την δημοσίευση του άρθρου, οι απαντήσεις ήρθαν βροχή και οι απορίες λύθηκαν! Να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον αλλά και τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνουν μια εικόνα για την εξάπλωση αυτών των σπάνιων ειδών.

soyros_skyros

Σούρος στην Σκύρο από τον Θύμιο Παντίσκο

Το πρώτο είδος ονομάζεται "Ρώσσος" ή "Ρούσσος" ή "Ακανθόπερκα", βρίσκεται για τα καλά στην Κύπρο και στην χώρα μας συναντάται περισσότερο νότια όπως Κώ, Ρόδο και Κρήτη. Εντύπωση βέβαια κάνει η μαρτυρία για σύλληψη του στην Κέρκυρα. Περισσότερα :

rossos

Το δεύτερο ψάρι ονομάζεται "Σούρος" και μαρτυρίες είχαμε από Πελοπόννησο αλλά και Σκύρο. Περισσότερες πληροφορίες :

soyros

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!!