Όλα αυτά τα χρόνια, έχω δεχτεί εκατοντάδες ερωτήσεις για τις σιλικόνες που κυρίως επικεντρώνονται σε εταιρείες, μεγέθη και χρώματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν θυμάμαι ποτέ κανείς να με ρώτησε για τα jigheads που αποτελούν το 70% της επιτυχίας στο ψάρεμα μας με σιλικόνες! Φυσικά, όποιος «κόλλησε» το μικρόβιο, ανακάλυψε από μόνος του την σημαντικότητα της μολυβοκεφαλής ή αλλιώς jighead. Σε μια σειρά από άρθρα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πάντα γύρω από αυτήν ώστε όποιος θέλει να ξεκινήσει να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.
Πονοκέφαλος η επιλογή...
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά σχήματα μολυβοκεφαλών σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικό νούμερο αγκιστριού. Υπάρχουν ακόμα και μολυβοκεφαλές χωρίς αγκίστρι ή μολυβοκεφαλές με πρόσθετες γλώσσες ή λεπίδες. Το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθούμε από όλα αυτά είναι το σχήμα και έπειτα θα περάσουμε στα επιμέρους θέματα όπως αγκίστρι, μεγέθη κ.α.. Έτσι λοιπόν, οι παραλλαγές της μορφής του κεφαλιού είναι τόσες πολλές γιατί πραγματικά επηρεάζει τα μέγιστα την κίνηση της σιλικόνης που θα ψαρέψουμε. Η ίδια σιλικόνη, με διαφορετική μολυβοκεφαλή μετατρέπεται σε ένα άλλο δόλωμα στα μάτια του ψαριού.
[blockquote style="2"]Αυτή είναι και η μαγεία του ψαρέματος με σιλικόνες δηλαδή ότι μπορείς αυτοσχεδιάζοντας να «φτιάξεις» το δόλωμα που θέλεις, με την κίνηση που επιθυμείς να έχει μέσα στο νερό.[/blockquote]
Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα θα μπορούσα να σας αραδιάσω κάποιες γενικά αποδεκτές ονομασίες αλλά αυτό θα ήταν ένα άρθρο σαν όλα τα άλλα που γράφονται με «δανεικές γνώσεις» από το διαδίκτυο το οποίο ο καθένας μπορεί να γράψει. Αντί αυτού διάλεξα να σας παρουσιάσω τα πιο χρηστικά σχήματα και την στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε, χρησιμοποιώντας τα. Αν θέλετε να μάθετε για την ποικιλία που κυκλοφορεί αρκεί να μπείτε σε ένα οποιοδήποτε αμερικάνικο site που πουλά molds, δηλαδή μήτρες για κατασκευή jighead ή σε κάποιο e-shop της Γαλλίας και να ενημερωθείτε. Ας περάσουμε στην ουσία λοιπόν, ξεκινώντας με αυτό που όλοι γνωρίζουμε : το σχήμα μπάλας.
Σχήμα μπάλας : Το «άχρηστο»
Είναι το πιο κλασσικό που υπάρχει και το πιο διαδεδομένο. Πρόκειται για μια μπάλα και ένα αγκίστρι αλλά η χρήση του απαιτεί πονηριά για να δουλέψει. Στην πράξη είναι το πιο άχρηστο σχήμα όσον αφορά την κίνηση της σιλικόνης αφού δεν δίνει κάποια σε αυτήν και απλά την βοηθάει να κατέβει στον βυθό. Το κατέβασμα στο βυθό γίνεται κάθετα ενώ στην σταθερή ανάκτηση γίνεται σε ευθεία. Αν τώρα αποφασίσουμε να κάνουμε jerks ή twitches αυτά θα είναι σαν να ακολουθεί η σιλικόνη κατά γράμμα την κίνηση της κορυφής. Άρα, χρησιμοποιώντας μια τέτοια κεφαλή βασιζόμαστε στην όποια κίνηση έχει η σιλικόνη που θα προσθέσουμε και αυτό είναι μια στρατηγική!
Υπάρχουν αρκετές σιλικόνες που έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται μες το νερό σαν ψάρι όπως όλες του τύπου shad με το τακούνι πίσω στην ουρά το οποίο την αναγκάζει σε ένα τρελό rolling (στριφογύρισμα) ανάλογα πάντα την μελέτη που έχει γίνει. Επίσης, υπάρχουν και σιλικόνες με curly ουρά που πάλι κινείται από μόνη της όταν βυθίζεται ή κατά την ανάκτηση. Ένας λόγος λοιπόν, για να χρησιμοποιήσουμε κεφαλή σε σχήμα μπάλας είναι όταν θέλουμε να ψαρέψουμε εκμεταλλευόμενοι την κίνηση της σιλικόνης μας άσχετα τι τύπου είναι. Αρκεί να είναι αρκετά καλή η κίνηση που έχει από μόνη της ή η κίνηση που θα δημιουργήσουμε με τα τινάγματα που θα κάνουμε.
Βασική χρησιμότητα και ρεύματα
Από εκεί και πέρα, η βασική χρήση παγκοσμίως αυτής της κεφαλής είναι στον βυθό δηλαδή «σκάναροντας» τον με μικρά σηκώματα της σιλικόνης ανά διαστήματα. Κοινώς αυτό λέγεται «bottom fishing» και γίνεται με αργή ανάκτηση και μικρά κοφτά τινάγματα. Πρόκειται για μια πολύ παλιά στρατηγική που έχει έρθει από την λίμνη αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία και στην θάλασσα.
Να πως φαίνεται μια σιλικόνη... λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης
Εδώ όμως να επισημάνω την προσοχή σας στο θέμα ότι όλες οι λίμνες κατά κόρον είναι περιβάλλοντα που μετά από τα δυο μέτρα δεν βλέπεις τίποτα σε αντίθεση με τα πολυδιαφημιζόμενα καθαρά νερά των θαλασσών μας όπου βλέπεις τον κάβουρα στα εφτά μέτρα βάθος… Άρα μπορεί να χρειαστεί να είμαστε πιο γρήγοροι στις ανακτήσεις και τα τινάγματα αλλιώς το αρπαχτικό θα… «διαβάσει» την μάρκα της σιλικόνης μας. Άλλες χρήσεις που σας προτείνω είναι όταν ψαρεύουμε σε δυνατά ρεύματα (εκβολές, δίαυλοι κ.α.) και όταν θέλουμε να ψαρέψουμε… πάνω από την επιφάνεια!
Η πρώτη περίπτωση νομίζω είναι κατανοητή καθώς η κόντρα του ρεύματος σε μια κεφαλή που έχει σχεδιαστεί να δίνει κίνηση κοντράροντας στο νερό όπως π.χ. η γλώσσα ενός minnow, κατά πάσα πιθανότητα θα την κάνει να στριφογυρίζει τρελά… σαν πεταλούδα για πέστροφες! Το σχήμα μπάλας είναι το μοναδικό που έχει την μικρότερα αντίσταση μέσα στο νερό οπότε την καθιστά ιδανική για ποτάμια και άλλα μέρη με δυνατά ρεύματα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι και πανάκεια αλλά ας περάσουμε στην δεύτερη περίπτωση που είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα.
Στον αφρό
Πολλές φορές τυχαίνει τα αρπαχτικά να κυνηγούν μικρά ψάρια στον αφρό και σίγουρα όλοι θα έχετε παρατηρήσει ένα μικρό ψάρι να κολυμπάει με τα χίλια και να πηδάει έξω από το νερό στην προσπάθεια του να γλυτώσει από το μεγάλο αρπαχτικό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ουρά του. Όποιος εκείνη την στιγμή καταφέρει να μιμηθεί αυτό το μικρό ψάρι, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τεχνητό δόλωμα έχει σχεδόν 100% πιθανότητα να ξεγελάσει το αρπαχτικό.
Αυτό μπορεί να γίνει με surface, pencil, minnow ακόμα και πλάνο αλλά μπορεί να γίνει και με σιλικόνη, μάλιστα αρκετά πιο ρεαλιστικά από τα προαναφερθέντα. Ένας τρόπος για να γίνει είναι να χρησιμοποιήσουμε κεφαλή μπάλας που δεν κοντράρει στο νερό και μπορεί πολύ πιο εύκολα να σηκωθεί έξω από αυτό με ένα τίναγμα. Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι. Πρέπει να γίνει σωστός συνδυασμός μεγέθους σιλικόνης, βάρους της μπάλας και δράσης του καλαμιού μας. Με λίγα λόγια, πολλά πειράματα και καλή γνώση του καλαμιού μας, μέχρι να βρεθεί αυτός ο συνδυασμός. Όπως και να έχει, αυτή είναι ακόμα μια στρατηγική όταν χρησιμοποιούμε κεφαλή σε σχήμα μπάλας.
Για το τέλος άφησα μια χρήση πολύ ειδική η οποία είναι δύσκολο να την κάνετε γιατί δεν θα βρείτε εύκολα τέτοιες μπάλες. Μιλάω για κεφαλές με πολύ μικρό μέγεθος μπάλας και τεράστιο αγκίστρι που συνδυάζονται με μεγάλες σιλικόνες όλων των τύπων αλλά ειδικότερα με μακριές σιλικόνες τύπου jerkbait. Στην πράξη είναι σαν ψαρεύουμε τις σιλικόνες όπως είναι, μιας και η κεφαλή δεν δίνει ούτε καν βύθιση της προκοπής. Αυτός ο τρόπος όμως είναι πολύ ενδιαφέρον, ειδικά σε θολά ή λασπωμένα νερά εκβολών ποταμού ή για γρήγορα ψάρια στον αφρό. Μάλιστα, κάπως έτσι ψαρεύουν τους τόνους κάποιοι ψαγμένοι στην Αμερική και Αυστραλία.
Μεγέθη μπάλας και αγκίστρια
Κεφαλή με σχήμα μπάλας δεν χρησιμοποιούμε μόνο στο spinning αλλά και στο LRF ή ακόμα και στο Slow Pitch για φαγκριά και συναγρίδες. Οπότε τα μεγέθη τόσο σε μπάλες όσο και στα αγκίστρια είναι άπειρα! Στο spinning καλό είναι να διαλέγεται όσα έχουν μακρυκότσανο αγκίστρι και να προμηθευτείτε πολλά μεγέθη με έμφαση από το ένα γραμμάριο μέχρι τα τριάντα.
Το μακρυκότσανο αγκίστρι είναι καλύτερο
Βασικά, αυτό που θα καθορίσει το μέγεθος του όλου συνόλου είναι οι σιλικόνες που ψαρεύεται. Εννοείται, βέβαια ότι σε μια σιλικόνη μπορούμε να προσαρμόσουμε πολλά διαφορετικά μεγέθη μπάλας αλλά αυτό που δεν αλλάζει για αυτήν είναι το μέγεθος του αγκιστριού. Ίσως πιο πάνω να σας παραξένεψε το ένα γραμμάριο για αυτό θα το αποσαφηνίσω. Μιλάω για κεφαλές ενός γραμμαρίου με αγκίστρι όμως νούμερο 3/0 και βάλε οι οποίες είναι δύσκολο να τις βρείτε.
Στο LRF είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε μολυβοκεφαλές λίγων γραμμαρίων έως και κάτω του γραμμαρίου για να μπορέσετε να ψαρέψετε τις μικρές σιλικόνες. Αν δεν βρείτε από Ελλάδα ψάξτε στο ebay όπου πωλούνται σε συσκευασίες των εκατό έναντι πολύ μικρού αντιτίμου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το αρπάδι που έχουν αυτές οι μικρές μπάλες το οποίο κατακρεουργεί την τοσοδούλα σιλικόνη αντί να την συγκρατεί. Ξεφορτωθείτε το με μια πένσα ή ένα κοφτάκι ώστε να μπορείτε να αρματώσετε εύκολα την κεφαλή.
Αυτά ήταν όσα μπορούσαμε να πούμε για αυτόν τον «άχρηστο» τύπο σχήματος μολυβοκεφαλής! Θα συνεχίσουμε με άλλους τύπους σχήματος σύντομα.