Οι μηχανισμοί για ψάρεμα καλούνται να λειτουργήσουν στις εξαιρετικά αφιλόξενες συνθήκες που δημιουργεί το θαλασσινό περιβάλλον. Η επαφή με το θαλασσινό νερό των συστημάτων του μηχανισμού, μπορεί να αποβεί καταστροφική για πολλά από τα εξαρτήματα του με αποτέλεσμα δυσλειτουργία, δαπανηρές επισκευές η και ολική καταστροφή. Οι εταιρείες προσπαθώντας να στεγανοποιήσουν τους μηχανισμούς ώστε να προστατέψουν τα εξαρτήματά τους, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες με κυριότερες αυτήν της στεγανοποιητικής τσιμούχας.

Η χρήση της τσιμούχας, στεγανοποιεί ικανοποιητικά τον μηχανισμό, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η συνεχής επαφή του ελαστικού με το εξάρτημα δημιουργεί τριβή με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την περιστροφή του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το θαλασσινό νερό είναι ο εχθρός του μηχανισμού μας και η μόνη άμυνα του είναι το σύστημα στεγανοποιήσης

Επιπλέον όπως όλα τα ελαστικά εξαρτήματα, μετά από κάποιο διάστημα που εξαρτάται από τις συνθήκες και την χρήση, χάνουν αρκετή από την ελαστική τους ιδιότητα, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν και να δυσκολεύουν περισσότερο την περιστροφή η και ακόμη να μην στεγανοποιούν ικανοποιητικά τον μηχανισμό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η χρήση τσιμούχας είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος στεγανοποιήσης των κύριων μερών του μηχανισμού

Από το 2010 όμως εμφανίστηκε από την Daiwa μια πρωτοποριακή τεχνολογία στεγανοποιήσης των μηχανισμών που την ονόμασε Mag sealed και με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι το Mag sealed;

Daiwa-2015-Saltiga-Mag-Sealed-Spinning-Reels

Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι νέα, προέρχεται από την δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα την NASA, η οποία προσπαθούσε να ανακαλύψει ένα ασφαλή τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει καύσιμα στο διάστημα. Πλέον η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών από την ιατρική έως την μηχανολογία και βέβαια την αεροδιαστημική από την οποία ξεκίνησε.

magsealed_use

Βασίζεται στην επιπλέον ιδιότητα που αποκτά ένα ρευστό, με την προσθήκη υλικού που μαγνητίζεται το οποίο είναι σε μέγεθος πάρα πολύ μικρό (νανοσωματίδιο). Η προσθήκη αυτή κάνει το υγρό υλικό να έλκεται από έναν μαγνήτη όπως κάποιο μέταλλο. Το αποτέλεσμα είναι το υγρό να συγκεντρώνεται και να παραμένει στο σημείο που έχουμε τοποθετήσει τον μαγνήτη χωρίς όμως να χάνει τις ιδιότητες του.

MAG_OILΑυτό είναι πολύ βολικό στην περίπτωση που θέλουμε να αποτρέψουμε να περάσουν ξένα σωματίδια πέρα από το σημείο που έχει τοποθετηθεί το μαγνητισμένο υγρό ειδικά αν βρίσκεται σε ένα περιστρεφόμενο άξονα. Το κέρδος είναι ότι στεγανοποιούμε το σημείο που μας ενδιαφέρει και η ιδιότητα του υγρού δεν θα εμποδίζει την περιστροφή του άξονα.

MAGSEALED-INNER

Ο πρώτος μηχανισμός που χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν ο Certate του 2010 και συνέχισε τα επόμενα χρόνια περνώντας την στον Caldia, στον Exist, στον Saltiga κ.α. Συνέχισε να διευρύνει σταδιακά την γκάμα των μηχανισμών τους οποίους στεγανοποιεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Mag Sealed με αποτέλεσμα σήμερα τα περισσότερα μοντέλα της να έχουν αυτού του τύπου την στεγανοποίηση. Επίσης Mag sealed θα βρείτε και σε μηχανισμούς άλλων εταιρειών για τις οποίες κατασκευάζει η Daiwa, όπως η Apia και η Megabass.

mag_2

Αλλά ας δούμε πως όλα ξεκίνησαν. Αρχικά την τεχνολογία την χρησιμοποίησε στο σώμα του μηχανισμού για να προστατέψει την αντεπιστροφή, το pinion gear και τα ρουλεμάν που τα υποστηρίζουν και στην συνέχεια την εφάρμοσε και στο roller.

magasealed_sxediagrama1

Σήμερα πλέον έχει εφαρμόσει αυτήν την τεχνολογία και σε ρουλεμάν, δημιουργώντας τα σφραγισμένα Mag sealed ρουλεμάν τα οποία βλέπουμε σιγά σιγά σε κάποια τοπ μοντέλα της όπως είναι το νέο Exist.

magsealed_bb_02

Στην πρώτη περίπτωση, στο σώμα του μηχανισμού χρησιμοποιεί ένα κυλινδρικό καπάκι μέσα στο οποίο βρίσκονται τα εξαρτήματα που θέλει να στεγανοποιήσει.

maxresdefault

Στο επάνω μέρος του εφαρμόζεται ο μαγνήτης που συγκρατεί μαγνητίζοντας το mag oil, το οποίο παραμένοντας στην θέση του εμποδίζει να εισχωρήσουν ξένα σώματα στον μηχανισμό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο επάνω μέρος υπάρχει ο μαγνήτης που συγκρατεί μαγνητίζοντας το mag oil, το οποίο παραμένοντας στην θέση του εμποδίζει να εισχωρήσουν ξένα σώματα στον μηχανισμό

Στο roller η Daiwa τοποθετεί δύο μαγνήτες πάνω στα ρουλεμάν που υποστηρίζουν την περιστροφή τους, οι οποίοι συγκρατούν με το μαγνητικό τους πεδίο το mag oil πάνω στα ρουλεμάν. Θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε πρόγονους των σφραγισμένων Mag sealed ρουλεμάν που αναφερθήκαμε πιο πάνω.

Mag Sealed : Μύθοι και αλήθειες...

Αρχικά η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε για την στεγανοποίηση του σώματος

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αρνητικές απόψεις κυρίως, σχετικά με την χρησιμότητα του Mag sealed στους μηχανισμούς, όπως επίσης αρκετοί είναι αυτοί που μου αναφέρουν ότι τα κατάργησαν σαν περιττά μιας και ο μηχανισμός δουλεύει και χωρίς αυτά. Από την άλλη, δεν λείπουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και απλά λιπαντικά αντί για Mag oil. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά αν ισχύουν τα παραπάνω, βλέποντας στην πράξη πως η Daiwa εφαρμόζει την τεχνολογία Mag sealed σε ένα Certate :

- Αφαιρώντας την πλάκα με τον μαγνήτη από το κυλινδρικό καπάκι εμφανίζεται η πράσινη καστάνια αντεπιστροφής που εταιρεία χρησιμοποιεί σε αρκετούς από τους μηχανισμούς της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Αφαιρώντας το κυλινδρικό καπάκι βλέπουμε ότι αυτό εφαρμόζει χαμηλά στην βάση του λαιμού με το κυρίως σώμα. Ο λαιμός ανεβαίνει εσωτερικά στο καπάκι αρκετά, έτσι προστατεύονται από την εισχώρηση νερού ή ξένου σώματος από το κάτω σημείο τα εξαρτήματα. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η προστασία είναι αρκετή για κανονικές συνθήκες και όχι όταν ο μηχανισμός πέσει πχ στο νερό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Αφαιρώντας την καστάνια αντεπιστροφής εμφανίζεται το ρουλεμάν ανοιχτού τύπου το οποίο υποστηρίζει την περιστροφή του pinion gear. Μπορεί λοιπόν ο καθένας να συμπεράνει ότι αν περάσει νερό, αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο την καστάνια αντεπιστροφής αλλά και το ρουλεμάν και από εκεί θα περάσει στο κυρίως σώμα με τα γρανάζια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Η πλάκα του μαγνήτη στην βάση της, έχει τσιμούχα τύπου Ο-Ring ώστε να στεγανοποιεί το σημείο στο οποίο εφαρμόζει το προστατευτικό καπάκι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Ο μαγνήτης είναι αρκετά ισχυρός και με άνεση μπορεί να σηκώσει τον ατσάλινο κύλινδρο της αντεπιστροφής και αυτό διότι θα πρέπει να συγκρατεί σταθερά στην θέση τους τα mag oil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Η διάμετρος του κυλίνδρου είναι μικρότερη από την διάμετρο του μαγνήτη αφήνοντας κενό για να μπορεί το pinion -στο οποίο βρίσκεται και κατά συνέπεια ο ρότορας- να περιστρέφεται χωρίς δυσκολία και τριβή. Αυτό είναι το κενό που γεμίζει με mag oil με σκοπό να αποτρέψει από το κενό να εισχωρήσει νερό και άλλα ξένα σώματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Ο καθένας μπορεί να συμπεράνει εύκολα ότι από αυτό το κενό μπορεί να εισχωρήσουν ξένα σώματα και να κάνουν ζημιά στον μηχανισμό. Όμως για να αποδειχτεί αυτό και οπτικά προχώρησα σε ένα μικρό πείραμα. Τοποθέτησα το καπάκι με τον μαγνήτη και τον κύλινδρο χωρίς να βάλω mag oil, όπως τοποθετούνται κανονικά στον μηχανισμό. Το κενό και πάλι είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Στην συνέχεια έσταξα λάδι κόκκινου χρώματος για τις ανάγκες της φωτογραφίας, για να διαπιστώσω πως θα συμπεριφερθεί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Το αποτέλεσμα ήταν ότι σχεδόν όλο το κοινό κόκκινο λάδι πέρασε από το κενό και κύλισε στον κύλινδρο της αντεπιστροφής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Εάν αυτό ήταν θαλασσόνερο και μάλιστα με κόκκους άμμου, τότε το αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό θα ήταν αυτό που εμφανίζεται στην παρακάτω φωτογραφία δηλαδή καταστροφή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Στην συνέχεια καθάρισα τα εξαρτήματα τοποθέτησα, mag oil και επανέλαβα την διαδικασία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Σε αυτήν την περίπτωση το mag oil δεν επέτρεψε στο υγρό να περάσει στον κύλινδρο, προστατεύοντας τα εξαρτήματα που βρίσκονται κάτω από το καπάκι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
- Τέλος έπρεπε να δούμε πως συμπεριφέρονται τα mag oil αν τα αναμίξουμε με κοινά λιπαντικά. Απλά αλλάζει η σύστασή τους και διαφοροποιείται η πυκνότητά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μαγνητιστούν στο βαθμό που θα τα εμποδίζει να φύγουν από την θέση τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα κυλήσουν μέσα στον μηχανισμό, αφήνοντας έτσι χωρίς προστασία τα εξαρτήματά του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Συμπέρασμα
: Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργεί χωρίς mag oil αλλά το πόσο διάστημα για το οποίο θα μπορέσει να το κάνει χωρίς πρόβλημα, είναι το ερώτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει… Αν το σύστημα αφαιρεθεί και επανατοποθετηθεί (μαγνήτης, καπάκι & αντεπιστροφή) με πολύ μεγάλη προσοχή κατά την διάρκεια της συντήρησης του μηχανισμού, είναι πιθανόν να μην φύγει από την θέση του το mag oil οπότε να μην χρειάζεται αντικατάσταση. Αν όμως δεν είστε σίγουροι για την επάρκεια της ποσότητας mag oil που έχει παραμείνει τότε θα πρέπει να προσθέσετε την ανάλογη για να συνεχίσει να προστατεύεται ο μηχανισμός σας.

Προσέχουμε για να έχουμε... Προσέχουμε για να έχουμε...

Όπως καταλαβαίνετε κάποια πράγματα δεν γίνονται χωρίς ρίσκο να χαλάσει ο μηχανισμός μακροπρόθεσμα όπως θα συνέβαινε αν καταργούσαμε το mag sealed,. Επίσης, η μίξη του mag oil με οποιοδήποτε άλλο λιπαντικό, σημαίνει αυτόματα απομαγνητισμό του οπότε είναι μύθος ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο εκτός του μαγνητικού.

jefjhfjhfe

Όποιος έχει στην κατοχή του κάποιον μηχανισμό της Daiwa με την τεχνολογία Mag sealed θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι δεν θα πρέπει να αμελεί την συντήρηση του μηχανισμού και όταν το κάνει θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας για τους χρόνους ανάλογα την χρήση. Αυτό πρέπει να γίνεται άλλωστε σε όλα τα μηχανικά σύνολα. Με αυτό το άρθρο πιστεύω να βοήθησα ώστε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματά σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Daiwa, την αποτελεσματικότητα της αλλά και την χρησιμότητα της.

kotsokolos_banner