Τα γοφάρια, είναι γνωστό ότι είναι δυνατοί μαχητές, άξιοι αντίπαλοι που δεν σταματούν να μάχονται μέχρι τέλους. Τι γίνεται όμως αν τα ψαρέψουμε με λεπτά εργαλεία; Απίστευτες εικόνες από τα δυναμικά σάλτα, ανεξίτηλα χαραγμένες μέσα στο μυαλό μας. Τα φρένα να δουλεύουν και να είναι σε εγρήγορση ανά πάσα ώρα και στιγμή για τα ξαφνικά δυνατά φευγιά του... Τα καλάμια λυγισμένα να πλησιάζουν και να ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα όρια τους και τα νήματα, οι κόμποι, τα παράμαλλα, οι παραμάνες και αυτά να δοκιμάζονται με τη σειρά τους στο κόκκινο...

Στο κάθε του σάλτο να λες "τώρα θα κόψει" και τελικά ευτυχώς να μην κόβει. Και όλα αυτά από παραλία με “waders” να έχεις άμεση επαφή με το νερό και το γοφάρι. Είναι απίστευτη η αίσθηση της αναμέτρησης με έναν τέτοιο αντίπαλο σε συνδυασμό με τα τόσο λεπτά εργαλεία. Και όταν το αποχιάσεις επιστρέφεις στα συγκαλά σου. Η καρδιά αρχίζει σιγά-σιγά να έχει και πάλι φυσιολογικούς παλμούς. Αυτά είναι τα συναισθήματα και οι εικόνες που μπορείς να αποκομίσεις από μια τέτοια μάχη ειδικά αν το γοφάρι είναι μεγάλο.

 Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τον λόγο που προσπαθώ να πετύχω κάποια σύλληψη του συγκεκριμένου αρπακτικού με λεπτά εργαλεία, ρισκάροντας πάντα κάποιο πιθανό κόψιμο από τα κοφτερά του δόντια. Πιο συγκεκριμένα θα εξηγήσω τι εννοώ λέγοντας λεπτά εργαλεία, τι δική μου προτίμηση σε εξοπλισμό, τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουμε την μάχη και τέλος το πώς δένουν όλα αυτά μαζί για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα!

Εξοπλισμός : η προτίμηση μου

gofaria-lepta-ergaleia-2

Συνήθως τα γοφάρια ψαρεύονται με καλάμια 15-45 ή 20-50 γρμ c.w., μηχανισμούς μεσαίους και ισχυρά νήματα μεγάλης αντοχής ενώ αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν συρμάτινο παράμαλλο. Αυτός είναι ο πιο “ορθός τρόπος” και ο πιο συνηθισμένος στην χώρα μας για το ψάρεμα τους. Άρα το να ψαρέψεις τα γοφάρια με καλάμια 10-20 γρμ c.w., μικρούς μηχανισμούς και νήματα κάτω το PE 1 είναι ένας ανορθόδοξος τρόπος ψαρέματος και μπορεί να πει κανείς ότι είναι “λεπτά τα εργαλεία μας”.specsΈτσι λοιπόν ο εξοπλισμός που έχω επιλέξει αποτελείται από το καλάμι της Zenaq Defi Plaisir dp 83 Bay Walker με χαρακτηριστικά : μήκος 2,53 μ, lure weight min-max 7-18 γρμ (αλλά ρίχνει και δουλεύει άψογα μέχρι και 24gr) και γρήγορη δράση κορυφής. Είναι ιδανικό για σιλικόνες αλλά χειρίζεται εξίσου καλά και τα minnow με μέγεθος μέχρι και 15cm. Είναι αρκετά βολικό για ψάρεμα με “waders” από παραλία διότι έχει κοντή λαβή που δεν ξεπερνά τον αγκώνα με αποτέλεσμα να μην μας δυσκολεύει στα χτυπήματα τύπου “twitching” που πραγματοποιούμε για να φαίνεται αληθοφανές το τεχνητό μας!!

"Λεπτά εργαλεία' σημαίνει και καλός εξοπλισμός...

"Λεπτά εργαλεία' σημαίνει και καλός εξοπλισμός...

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιώ είναι ο Daiwa certate 2510 Pe-h με χαρακτηριστικά : ταχύτητα περιστροφής 6:1 δηλαδή αρκετά γρήγορο, με γραμμικά φρένα ικανά να κουράσουν δυνατούς μαχητές. Λέγοντας λεπτά εργαλεία λοιπόν δεν εννοώ μόνο το πάντρεμα καλαμιού και μηχανισμού αλλά και το νήμα που χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με το παράμαλλο. Το νήμα είναι το “YGK G-soul upgrade x8” το οποίο είναι οκτάκλωνο στη διάσταση PE 0.8 ή αλλιώς 16lb.

gofaria-lepta-ergaleia17

Το νήμα σε αυτές τις διαμέτρους θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας

Σε αυτή τη διάσταση να φανταστούμε ότι χρησιμοποιούνται τα νήματα ακόμη και για την τεχνική του«light rock fishing» (βέβαια αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος νήματος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω στην τεχνική αυτή, αλλά δεν παύει να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία). Το παράμαλλο που χρησιμοποιώ είναι “fluorocarbon” και αυτό της εταιρείας “YGK” και είναι 0, 26mm χωρίς να πραγματοποιώ κάποιο διπλάρωμά του και χωρίς την προσθήκη σύρματος. Για την ένωση νήματος-παράμαλλου επιλέγω τον κόμπο «tony pena knot”. Τέλος η παραμάνα που χρησιμοποιώ είναι της Οwner στο νούμερο #0.

Τεχνητά & λεπτά εργαλεία

video-gofaria

Έχοντας λοιπόν ως βάση αυτό το λεπτό νήμα και παράμαλλο όπως και το c.w. του καλαμιού, επιλέγω να χρησιμοποιήσω κυρίως hardbaits μεσαίου μεγέθους. Πιο συγκεκριμένα, προτιμώ τα "pencil" που ψαρεύονται με την τεχνική "walk the dog" η οποία δίνει μια κίνηση ζικ-ζακ στο τεχνητό ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτού του τύπου τα τεχνητά έχουν φανεί αρκετά αποδοτικά ενώ τα μεγέθη που επιλέγω κυμαίνονται από 10cm έως και 13cm.

gofaria-lepta-ergaleia-15

Ένας άλλος τύπος είναι τα "popper" στα 10cm περίπου τα οποία δουλεύω με σταθερή μέτρια ανάκτηση και τινάγματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να δημιουργείται πιο έντονος παφλασμός (splash) στην επιφάνεια κάτι το οποίο λατρεύει το γοφάρι. Τέλος, χρησιμοποιώ minnows, πλευστότητας "floating" απο 13 έως και 16cm περίπου τα οποία ψαρεύω κυρίως με μια μεσαία προς γρήγορη σταθερή ανάκτηση. Υπάρχουν όμως πολλές φορές που τα ψαρεύω με αρκετά τινάγματα ειδικά όταν υπάρχουν δυνατά ρεύματα ή έντονος κυματισμός. Με παρόμοιο τρόπο και σε πανομοιότυπα μεγέθη δουλεύονται και τα minnows τύπου "sinking" με την διαφορά ότι αυτά μπορούμε να τα αφήσουμε να βυθιστούν και να ψάξουμε το αρπακτικό στα μεσόνερα αλλά ακόμη και κοντά στον πυθμένα. Αυτό το δοκιμάζω σε περίπτωση που τα ψάρια δεν βαράνε στην επιφάνεια.

ωη

Άλλη μια λύση είναι τα minnows των 13 έως 16 cm που το καλάμι μπορεί να χειριστεί

Επιπλέον αν τα ψάρια "βόσκουν" στον πυθμένα αρκετά δελεαστικές προς τα μάτια τους θα φανούν οι σιλικόνες σε μεγέθη των 10 με 20 cm εφοδιασμένες με jig head από 10 έως 18 γρμ. Συνήθως αρματώνω με έναν "κλέφτη" ο οποίος περίπου βγαίνει στα 3/4 της σιλικόνης προς την ουρά τον οποίο ενώνω με το "jig head" χρησιμοποιώντας συρμάτινο παράμαλλο. Οι σιλικόνες είναι και αυτές αρκετά αποδοτικές και θα μπορούσα να πω ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όταν δηλαδή αγνοούν παντελώς όλα τα τεχνητά που έχουμε αναφέρει, θα μας δώσουν την λύση.

Σαν έσχατη λύση προτείνω τις σιλικόνες από 10 έως 20 cm

Σαν έσχατη λύση προτείνω τις σιλικόνες από 10 έως 20 cm

Χρησιμοποιώντας hardbaits και στα μεγέθη που αναφέραμε παραπάνω, μειώνουμε αρκετά τις πιθανότητες να μας κόψει το γοφάρι, στην περίπτωση που επιλέξει να επιτεθεί στην μέση του τεχνητού μας. Αυτό συμβαίνει διότι δεν θα καταφέρει να φτάσει το παράμαλλό μας. Αν πάλι του επιτεθεί στο κεφάλι από μπροστά υπάρχει περίπτωση να κόψει αλλά μπορεί και όχι. Σε αυτήν την περίπτωση παίζουμε με την τύχη μας, αλλά αυτό είναι και το... συναρπαστικό!

Ο λόγος-τρόπος σκέψης χρησιμοποίησης λεπτών εργαλείων

gofaria-lepta-ergaleia-10

Ο καθένας έχει το δικό του σκεπτικό στο πως και γιατί θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό του ώστε να ψαρέψει. Γενικά όμως, δύσκολα συναντάς ανθρώπους να επιδιώκουν να ξεγελάσουν αρπακτικά -και ειδικά γοφάρια- με λεπτά εργαλεία και σίγουρα οι λόγοι που το κάνουν μπορεί να είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς μου. Ο δικός μου λόγος ή μάλλον οι λόγοι που έχω καταλήξει στην άποψη αυτή είναι τρεις :

Πρώτον : Η διακριτικότητα που επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση τους. Είναι λογικό ότι όσο κατεβαίνουμε σε νούμερα παράμαλλου τόσο πιο δύσκολα θα γίνει το τεχνητό μας αντιληπτό από το αρπακτικό. Προσωπικά με το που κατέβηκα σε νούμερα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τα οποία έχω προαναφέρει τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!

Δεύτερον : Αισθάνεσαι καλύτερα το όλο σύνολο του εξοπλισμού στα χέρια σου!! Νιώθεις την παραμικρή κίνηση του τεχνητού μέσα στο νερό είτε αυτό είναι κάποια σιλικόνη είτε κάποιο πλαστικό δόλωμα κάτι που είναι πολύ βασικό στην τεχνική του spinning διότι πρέπει να του δώσουμε εμείς την κατάλληλη κίνηση ώστε να ξεγελάσουμε το αρπαχτικό. Επιπλέον, με το λεπτό νήμα κερδίζουμε αρκετά μέτρα βολής σε σχέση με ένα πιο χοντρό νήμα και μειώνεται ο θόρυβος της τριβής του νήματος με τα δακτυλίδια.

Τρίτον : Ο αγωνιώδης χειρισμός του ψαριού κατά την διάρκεια της μάχης, μέχρι και το αποχιασμά του μα δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν καταφέρουμε και βγάλουμε ένα μεγάλο γοφάρι. Προσωπικά δεν επιλέγω την χρήση κάποιου συρμάτινου παράμαλλου ώστε να έχω μεγαλύτερη διακριτικότητα του τεχνητού μέσα στο νερό. Οπότε αποτελεί μονόδρομο ο σωστός-λεπτός χειρισμός κατά την διάρκεια της μάχης με το αρπαχτικό και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Προσωπικά επιλέγω κατά την διάρκεια του ψαρέματος μου να έχω ρυθμισμένα τα φρένα του μηχανισμού έτσι ώστε να πραγματοποιήσω το κάρφωμα του ψαριού, σε κάποιο πιθανό χτύπημα, αλλά και να μπορέσει να πάρει φρένα στα αρχικά δυνατά απότομα φευγιά του.

gofaria-lepta-ergaleia-8

Τα γοφάρια είναι αρκετές οι φορές που την στιγμή που θα γίνει το κάρφωμα θα αρχίσουν κατευθείαν τα σάλτα. Εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με καλά αντανακλαστικά για να μην δώσουμε περιθώριο, όσο είναι δυνατόν, να ξετεντώσει το νήμα δίνοντας του έτσι την ευκαιρία να πάρει την πετονιά μας στα κοφτερά του δόντια και να τα κόψει. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χαμηλώνοντας το καλάμι μας. Επίσης έχοντας το καλάμι μας σε αυτή τη θέση δεν ανεβάζουμε το αρπακτικό αρκετά στην επιφάνεια και έτσι δεν το προκαλούμε για περαιτέρω σάλτα. Στη συνέχεια χαλαρώνω ακόμη πιο πολύ τα φρένα έτσι ώστε να δουλέψουν ακόμη και στα πιο αδύναμα ξεσπάσματά του και έτσι σιγά σιγά να κατευθυνθεί προς την απόχη μας. Κατά αυτόν τον τρόπο έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συλλήψεις αξιόλογων γοφαριών χωρίς να μου έχει κόψει κάποιο μέχρι τώρα. Βέβαια παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη, πώς άλλωστε αφού μιλάμε για ψάρεμα. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι «Δένουν» λεπτά εργαλεία και μεγάλα γοφάρια.

Τέταρτον : Τέλος η ικανοποίηση που έχουμε μετά από όλη αυτήν την διαδικασία που ακολουθούμε για να φτάσουμε στο απόχιασμα του μεγάλου γοφαριού είναι απερίγραπτη!!!Και αυτό γιατί πετύχαμε κάτι αρκετά καλό με τον δύσκολο και ριψοκίνδυνο τρόπο!!

gofaria-lepta-ergaleia-1

Η μάχη και σύλληψη ενός μεγάλου γοφαριού με λεπτά εργαλεία είναι μοναδική εμπειρία!

Στο βίντεο που συνοδεύει το άρθρο θα παρακολουθήσετε τη σύλληψη δύο γοφαριών 1. 100 και 3. 400 γρμ. με λεπτά εργαλεία. Μέσω του βίντεο θα μπορέσετε να ξαναδείτε το κομμάτι του κειμένου που επεξηγώ τον «Λεπτό χειρισμό» κατά την διάρκεια της μάχης!! Επιπλέον υπάρχουν ωραία στιγμιότυπα από σάλτα γοφαριών και μια δυνατή μάχη, σίγουρα από τις πιο δυνατές μου, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας!!

Εν κατακλείδι...

Τα λεπτά εργαλεία απαιτούν και "λεπτούς" χειρισμούς

Αγάπη για το «spinning»... έρωτας για την θάλασσα... ρίσκο... αδρεναλίνη... πάντρεμα δύο αντίθετων πραγμάτων που όμως γίνονται ένα... όμορφες αξέχαστες εικόνες που θα είναι για πάντα χαραγμένες στο μυαλό... ήταν όλα αυτά που με παρακίνησαν να γράψω αυτό το άρθρο και ελπίζω να σας άναψα την περιέργεια και το ενδιαφέρον να το δοκιμάσετε! Άλλωστε ποιος από αυτούς που ασχολείται με το spinning δεν θέλει η αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη;;;

banner_boukis