Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως από τις αρχές της άνοιξης, τα μικρόψαρα και ο γόνος έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις ακτογραμμές της χώρας μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλησιάσουν και τα αρπακτικά της εποχής όπως τα κοκκάλια, οι ζαργάνες και οι λούτσοι σε μεγάλα κοπάδια προκειμένου να τραφούν και να βάλλουν λίπος για τον χειμώνα. Οι τελευταίοι και αναφέρομαι στους λούτσους συγκεκριμένα, θα έχουν την τιμητική τους σε αυτό το άρθρο μιας και είναι από τα ψάρια που μου αρέσει να κυνηγάω.
Ο λόγος είναι ότι για πολλά χρόνια αδικούσα το συγκεκριμένο είδος ψαριού, μιας και από τον πρώτο καιρό που αποφάσισα να ασχοληθώ με την τεχνική, έπιανα μόνο λούτσους. Έτσι είχα βγάλει το συμπέρασμα ότι είναι ένα ψάρι το οποίο δεν έχει την εξυπνάδα του λαβρακιού και είναι εύκολο τα το πιάσει κάποιος. Έκανα όμως λάθος...
Αν ένας λούτσος δεν θέλει να φάει ή για κάποιο λόγο είναι καχύποπτος, ότι και αν του πετάξει κάποιος πολύ απλά θα το αγνοήσει. Αν τώρα συμπεριλάβουμε και τις μακριές δοντάρες του, τότε το ψάρεμα του συγκεκριμένου ψαριού είναι γεμάτο πειραματισμό, αγωνία και μπόλικη αδρεναλίνη κυρίως κατά την ώρα της σύλληψης κάποιου ψαριού.
Διαφορετικοί τόποι & διαφορετικές ώρες
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνδέσει το ψάρεμα του λούτσου με το βράδυ ή το χάραμα και όχι άδικα, μιας και αυτό το ψάρι στα μέρη όπου συνήθως το συναντάμε, δραστηριοποιείται περισσότερο εκείνες τις ώρες του εικοσιτετράωρου προκειμένου να αναζητήσει την τροφή του. Παρόλα αυτά έχω καταφέρει να πάρω αρκετά ψάρια κυρίως το μεσημέρι, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο απόγειό του, με πολλά άτομα να απορούν και να με ρωτάνε πως καταφέρνω κάτι τέτοιο.
Το μυστικό λοιπόν δεν είναι άλλο από το ότι αναζητώ αυτά τα ψάρια σε διαφορετικούς τόπους από τους συνηθισμένους και σε διαφορετικές ώρες από τις "προβλεπόμενες". Οι τόποι που επιλέγω είναι οι βραχώδης με βαθιά κοφτά νερά και οι βαθιές απόμερες παραλίες με δύσκολη πρόσβαση και μεικτό βυθό. Έχω παρατηρήσει ότι στους βραχότοπους, τα ψάρια ενεδρεύουν τις περισσότερες φορές σε μια ακτίνα το πολύ 5 έως 10 μέτρων από την ακτή.
Αντιθέτως στις παραλίες που τα νερά βαθαίνουν απότομα, συνήθως ότι λούτσος μου έχει χτυπήσει είναι στα 20 με 25 μέτρα από την ακτή. Όσον αφορά τις ώρες, όπως έχει πει και ο Γιώργος ο Φενερλής σε προηγούμενο άρθρο του και με βρίσκει σύμφωνο, δεν είναι εύκολο να σπινάρει κάποιος μεσημεριάτικα με 40 βαθμούς θερμοκρασία αλλά αν είναι ντυμένος κατάλληλα μπορεί να έχει περισσότερες επιτυχίες από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, μιας και εκείνες οι ώρες είναι οι πιο ήσυχες από άποψη παραθεριστών. Έτσι οι ώρες από τις 13.00 το μεσημέρι μέχρι και το σούρουπο είναι αυτές που επιλέγω για να αναζητήσω το συγκεκριμένο ψάρι.
Ο εξοπλισμός μου
Στο κομμάτι του εξοπλισμού τώρα, για καλάμια ψαρέματος θεωρώ καταλληλότερο ένα με γρήγορη δράση κορυφής η αλλιώς fast με c.w 10-40 ή 15-50 γραμμάρια. Ακόμη και καλάμια για Light Shore Jigging με c.w πχ 20-60 ή max 50 γραμμάρια κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα minnows, κουτάλια και πλάνους. Για μοτέρ ένα 3000 - 5000 ανάλογα την εταιρεία γεμισμένο με νήμα διαμέτρου PE 1.5 - 2.0 είναι υπεραρκετό.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσει κάποιος και στη διάμετρο του παράμαλλου αφού τα δοντάκια του λούτσου δεν αστειεύονται και μπορούν να κόψουν ένα παράμαλλο για πλάκα. Οπότε ένα παράμαλλο με διάμετρο 0.40mm ή 0.50mm θεωρώ ότι είναι μονόδρομος. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και το διπλάρωμα στο παράμαλλο με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο συρμάτινο παράμαλλο είμαι τελείως κάθετος μιας και θα μας δώσει την σιγουριά σε κάποιο καλό ψάρι αλλά λόγω του έντονου φωτός εκείνες τις ώρες της ημέρας, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε γενικά ψάρι επειδή θα το βλέπουν.
Τεχνητά
Από τεχνητά, μεγάλα και μεσαίου μεγέθους minnows από 13 - 14 δηλαδή εκατοστά και πάνω σε φυσικούς χρωματισμούς θα αποδώσουν τα μέγιστα. Να τονίσω ότι εκτός από Floating θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και κάποια Sinking τεχνητά, μιας και το συγκεκριμένο ψάρι το συναντάμε πολλές φορές από τα μεσόνερα και κάτω. Μεγάλη επιτυχία όταν τα ψάρια βρίσκονται χαμηλά έχουν και τα Sinking Pencils τεχνητά.
Όσον αφορά τα minnows, εμένα προσωπικά μου έχουν δώσει πολλά ψάρια όταν τα δουλεύω με συνεχόμενα τινάγματα, κάνοντας το χαρακτηριστικό ζικ ζακ με στο νερό με τις αντανακλάσεις τους να δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ. Σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι επειδή το ψάρεμα γίνεται μεσημέρι με σχετικά ήσυχα από άποψη ανέμου νερά, η ορατότητα μέσα στο νερό για τα ψάρια είναι πολύ καλή οπότε θα χρειαστεί κάτι άλλο από απλή ανάκτηση για να τα δελεάσει κάποιος.
Επίσης, θα πρέπει η ανάκτηση να είναι γρήγορη μιας και τα ψάρια λόγω ζέστης είναι περισσότερο δραστήρια από άλλους μήνες του χρόνου. Ψάρια έχουν βγει και με κουτάλια, πλάνους και σιλικόνες αλλά τις περισσότερες επιτυχίες μου τις χάρισαν τα minnows.
Μέτρα κατά της ζέστης
Τώρα πάμε στο σπουδαιότερο κομμάτι του ψαρέματος το οποίο δεν είναι άλλο από τον σωστό ρουχισμό και τα υπόλοιπα παρελκόμενα. Καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας είναι τα αυτονόητα. Παπούτσια κατά προτίμηση μποτάκια καλά δεμένα είναι ιδανικά για τους βραχότοπους ενώ ειδικά παπούτσια θαλάσσης είναι ότι πρέπει για ψάρεμα από παραλία. Τα ρούχα καλό θα ήταν να είναι σκούρου χρώματος τόσο για τον ήλιο όσο και για τα .... έντομα. Ναι καλά διαβάσατε και πολλοί θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τα έντομα και ειδικά οι σφήγκες τους καλοκαιρινούς μήνες και σε απόμερα μέρη με πουρνάρια βρίσκονται σε έξαρση και μπορούν πολύ εύκολα να μας χαλάσουν το ψάρεμα.
Δύο είναι οι λόγοι που τις ελκύουν απ ότι έχω παρατηρήσει. Τα ρούχα με φανταχτερά χρώματα όπως για παράδειγμα το κόκκινο, κίτρινο κ.λ.π. καθώς και τα ψάρια που τυχόν να έχουμε βγάλει. Όσον αφορά τα ψάρια καλό θα ήταν αφού τα βγάλουμε, να τα βάλουμε αμέσως σε μια τσάντα με πάγο η ψυγείο. Ακόμα, οτιδήποτε άλλο έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ψάρι όπως πανάκια, πενσάκια, grip κ.λ.π. θα πρέπει να κρυφτούν άμεσα. Τέλος, το να έχουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό μαζί μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι μπορεί σε κάποιους να φαντάζει κομματάκι δύσκολο το ψάρεμα μες το μεσημέρι καλοκαιριάτικα αλλά αξίζει να δοκιμάσετε ειδικά αν βρίσκεστε για διακοπές σε κάποιο νησάκι, μιας και είναι πολύ πιθανό να πάρετε ψάρια που αγνοούσατε την ύπαρξη τους στο σημείο που βρίσκεστε ή και οπουδήποτε αλλού.
Καλή συνέχεια καλοκαιριού σε όλους!