Σάμος, ένα ξεχασμένο και παρθένο νησί στο βορειοανατολικό μέρος του Αιγαίου, το πιο κοντινό στα παράλια της Τουρκίας. Σίγουρα θα σας έχει περάσει από το μυαλό, να πάτε σε κάποιο μακρινό μέρος και να συνδυάσετε ταυτόχρονα περιπέτεια με το ψάρεμα της αρέσκεια σας. Η Σάμος είναι ένα τέτοιο μέρος!

Το νησί διαθέτει πολλούς κολπίσκoυς με απότομα βάθη και διαφορετικών ειδών παραλίες (με άμμο, με απότομα βράχια κ.α.). Ένα τέλειο μέρος στην άκρη του Αιγαίου για να απολαύσεις το ψάρεμα και τις διακοπές σου αν είναι καλοκαίρι. Σε προδιαθέτει για πολλών ειδών ψαρέματα, είτε αυτό είναι από στεριά, είτε από βάρκα. Εγώ θα σας μιλήσω για αυτήν την μεγάλη περιπέτεια μου, που συνεχίζεται ακόμα στην πρωτεύουσα του, το Βαθύ!

Η γνωριμία μου με το νησί

savvas_1

Ξημέρωμα στο Βαθύ με spinning

Το νησί το γνώρισα λόγω της δουλειάς μου. Βλέπετε είμαι στρατιωτικός και οι μεταθέσεις στην παραμεθόριο είναι δεδομένες στην δουλειά μας. Μια μέρα λοιπόν μου ήρθε και εμένα το χαρτί της μετάθεσης με προορισμό την Σάμο. Σύντομα βρέθηκα στον Πειραιά, περιμένοντας στο λιμάνι του όπου αναχωρούσε το καράβι της γραμμής για το νησί του Πυθαγόρα. Ήταν η στιγμή που θα άλλαζε η ζωή μου και θα άρχιζε ένα ταξίδι το οποίο θα μου έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον. Το ξημέρωμα, το καράβι μπήκε στον κόλπο του Βαθιού και προσέγγισε το λιμάνι για να δέσει στην προβλήτα. Αντίκρισα έναν πανέμορφο κόλπο με μια πολύ γραφική νησιώτικη πόλη να δεσπόζει αμφιθεατρικά γύρω του! Μια καινούργια μέρα ξημέρωνε αλλά και μια νέα εποχή στο ψάρεμα για μένα καθώς έως τότε δεν είχα ασχοληθεί και δεν είχα ιδέα για το ψάρεμα και ειδικά για τις τεχνικές του Spinning, LRF, Eging και Shore Jigging.

Αξέχαστες στιγμές στο όμορφο Βαθύ!

Αξέχαστες στιγμές στο όμορφο Βαθύ!

Αφού εγκαταστάθηκα στο νησί, άρχισα να κάνω βόλτες για να γνωρίσω το μέρος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως έβλεπα συνέχεια κάθε μέρα πάρα πολλά άτομα στο λιμάνι του νησιού, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές αλλά και τις νυχτερινές ώρες, χωρίς όμως να γνωρίζω τι κάνουν εκεί. Ορισμένοι από αυτούς, βρίσκονταν για πολλές ώρες με τα καλάμια στο χέρι και ρίχνανε και ξαναρίχνανε στην θάλασσα όσο πιο μακριά μπορούσαν κάτι… πλαστικό! Φυσικά ήταν τεχνητά δολώματα που είχε ο καθένας επιλέξει να περάσει στην παραμάνα του έτσι ώστε να ξεγελάσει τα αρπαχτικά ψάρια της περιοχής. Τους παρακολουθούσα σε αυτόν τον άγνωστο τρόπο για μένα ψαρέματος και μια μέρα είδα το εκπληκτικό θέαμα από το κυνήγι στον αφρό και τους ψαράδες να προσπαθούν να ρίξουν το τεχνητό τους μέσα σε αυτό τον χαμό! Για μένα το όλο σκηνικό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία! Χρησιμοποιούσαν όλων των ειδών τα τεχνητά όπως minnow, popper, σιλικόνες και άλλα πολλά στην προσπάθεια τους να ξεγελάσουν κάποιο αρπαχτικό που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν παλαμίδες. Αυτό ήταν! Το ξεκίνημα της τεχνικής ήταν μονόδρομος στο μυαλό μου και όπως αποδείχτηκε έμελλε να μου αρέσει τόσο πολύ που δεν το αλλάζω με τίποτα!

savvas_3

Οι παλαμίδες ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω...

Ήταν φανταστικά διότι ο συγκεκριμένος κόλπος του νησιού παρέχει τροφή για πολλών ειδών ψάρια είτε αυτά ονομάζονται παλαμίδες, Λίτσες, λαβράκια, κυνηγούς, λούτσους και άλλα πολλά κυνηγόψαρα τα οποία κυνηγάνε με μανία τον γόνο ψαριού για να τραφούν. Μία εικόνα φανταστική!

Η αρχή με την τεχνική του spinning

savvas_6

Περιμένοντας τις παλαμίδες

Καθώς οι μήνες περνούσαν, κάποια άτομα από την δουλειά μου με παρότρυναν να πάω να δω και να ψαρέψω αν θέλω μαζί τους. Το προηγούμενο βράδυ ήμουν γεμάτος αγωνία και ενθουσιασμό και δεν θα κρύβω ότι σχεδόν δεν κοιμήθηκα από την λαχτάρα μου! Περίμενα πως και πως να φτάσει η ώρα για να πάμε! Τα παιδιά ήρθαν και με πήραν λίγο πριν ξημερώσει και κατευθυνθήκαμε γρήγορα προς το λιμάνι για να προλάβουμε το κυνηγητό του γόνου από τα αρπαχτικά. Πράγματι φτάνοντας, είδα τις απίστευτες ποσότητες γόνου που είχαν κατακλύσει το λιμάνι του νησιού εκείνη την συγκεκριμένη εποχή ώστε να προφυλαχθούν από τις περιβόητες παλαμίδες και καρβούνια (ή τουρούκια όπως τα ονομάζουν εδώ).

savvas_5

Οι άλλοι βγάζανε και εγώ τίποτα

Όταν ο ήλιος άρχισε σιγά σιγά να ανατέλλει και οι πρώτες ηλιαχτίδες του άρχισαν να “χτυπάνε” την θάλασσα, τότε ξεκίνησε το μακελειό : μια εικόνα εξωπραγματική στα δικά μου μάτια! Ένα μεγάλο κοπάδι από παλαμίδες εμφανίστηκε από το πουθενά και άρχισε να κυνηγάει τον γόνο. Αμέσως έπιασα το καλάμι στα χέρια μου. Είχα περάσει τότε στην μάνα (πετονιά), μετά από καθοδήγηση των φίλων μου, ένα buldo και στο τέλος σε απόσταση μίας οργιάς το κλασσικό χελάκι raglou. Ξεκίνησα λοιπόν και εγώ να ρίχνω με ανυπομονησία προς το κοπάδι και ήμουν από τους τυχερούς αφού πέρναγε εκείνη την ώρα από πολύ κοντά μου. Με λαχτάρα άρχισα να μαζεύω γρήγορα το χελάκι, με μικρά τινάγματα και την ελπίδα μπας και χτυπήσει καμία παλαμίδα. Όμως δεν έγινε τίποτα και ακόμα μετά από αρκετές ρίψεις πάλι δεν κατάφερα να νιώσω το πολυπόθητο χτύπημα ενώ το χειρότερο ήταν ότι έβλεπα όλους τους άλλους να έχουν βγάλει σχεδόν από μία ο καθένας. Έτσι τερματίστηκε το πρώτο μου spinning ψάρεμα... με απογοήτευση. Αλλά αυτό είναι το καλό με αυτήν τεχνική. Όσο σε απογοητευτεί τόσο σε πεισμώνει!

Οι επόμενοι μήνες

savvas_4

Οι φίλοι μου είχαν αυτό το τρόπο ψαρέματος, δηλαδή το buldo και χελάκι, με το οποίο πειραματίστηκα για σχεδόν τριών μηνών... ξημερώματα(!) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Προβληματίστηκα τόσο πολύ και δεν ήξερα τι έκανα λάθος. Τελικά ένα πρωινό στις αρχές του Φεβρουαρίου ήρθε η περιβόητη σύλληψη που λαχταρούσα! Ένα όμορφο μικρό καρβούνι αποφάσισε να δαγκώσει το χελάκι μου! Με έπιασε πανικός και έκανα πολλές λανθασμένες κινήσεις αφού έως τότε δεν είχα ξαναπιάσει ψάρι.Ήταν το πρώτο μου!

savvas_8

Το πρώτο μου ψάρι στο spinning!

Ευτυχώς ήταν εκεί η παρέα μου και με καθοδηγούσε πως να το χειριστώ ώστε να μην το χάσω. Όταν τελικά το έβγαλα έξω έκανα λες και είχα πιάσει κανένα θηρίο! Μόνο τότε ήταν όμως που κατάλαβα πώς λειτουργεί το καλάμι με ένα ψάρι πιασμένο έστω και αν αυτό ήταν μικρό. Βέβαια άρχισα να καταλαβαίνω και κάτι άλλο... Έπρεπε να βρω πληροφορίες για την τεχνική και να αφήσω πίσω μου την μέθοδο “buldo και χελάκι”. Έτσι άρχισα να διαβάζω διάφορα περιοδικά και άρθρα στο διαδίκτυο, να κάνω πολλές συνομιλίες με άλλους spinners και να βλέπω αμέτρητα βίντεο με την τεχνική του spinning. Μαζί με αυτό, άρχισαν και οι αγορές με αποτέλεσμα να πιάσω χέρια μου το πρώτο σπινοκάλαμο : ένα SHIMANO Vengeance 2,70 μέτρα με c.w. 15-40gr. Πολύ καλό για τα λεφτά του και ειδικά για έναν αρχάριο σαν εμένα που μόλις είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες με αναμνήσεις χαράς, απογοήτευσης και αξέχαστων εικόνων.

Το πρώτο μου καλάμι Shimano

Το πρώτο μου καλάμι Shimano

Μετά από καιρό λοιπόν και αφού είχα πάρει το βάπτισμα του πυρός, ξεκίνησα να ψαρεύω όλα τα ψάρια με μικρά και μεγάλα τεχνητά minnow διότι η δική μου γνώμη (αλλά και των ψαριών) ήταν ότι είναι πιο αποδοτικά από το buldo και το raglou. Πράγματι έπιασα πολλά και διαφορετικά είδη αρπαχτικών, πάντα ξημέρωμα στο Βαθύ! Στην πορεία δεν θα μπορούσε να μην έμπαινα και στον κόσμο των μαλακών τεχνητών : τα γνωστά softbaits.

Τον κόλπο του Βαθιού επισκέπτονται όλα τα αρπαχτικά

Τον κόλπο του Βαθιού επισκέπτονται όλα τα αρπαχτικά

Μέσα λοιπόν σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που ασχολούμαι (σχεδόν δυο χρόνια) διαπίστωσα πολλά πράγματα και διαφορετικά. Για παράδειγμα ότι δεν μπορώ να έχω ένα οποιοδήποτε set spinning για ψάρεμα ή να ψαρεύω και να κρατώ ότι κολυμπάει στην θάλασσα ή να μένω κολλημένος σε αυτό που άλλοι θεωρούν ιδανικό για αυτούς. Έμαθα πως πρέπει να ανοίγω τον δικό μου δρόμο και ότι όσο ζω θα μαθαίνω καινούργια πράγματα στο spinning. Διαπίστωσα το πόσο σημαντικό είναι να είσαι με καλούς φίλους και να μοιράζεσαι μαζί τους εμπειρίες και απόψεις για διάφορες τεχνικές (spinning, LRF, eging και shore). Τελευταίο και καλύτερο που έμαθα είναι το πόσο υπέροχο είναι να πηγαίνεις μαζί με το παιδί σου σε μέρη ήρεμα και να απολαμβάνεις την ομορφιά της θάλασσας ψαρεύοντας με spinning!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τελευταίο και καλύτερο που έμαθα είναι το πόσο υπέροχο είναι να πηγαίνεις μαζί με το παιδί σου σε μέρη ήρεμα και να απολαμβάνεις την ομορφιά της θάλασσας, ψαρεύοντας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να προτρέψω όποιον θέλει να επισκεφτεί το Βαθύ ώστε να ζήσει μαγικές εικόνες στο ξημέρωμα (και όχι μόνο) σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τόπων. Μπορείς να ψαρέψεις στο λιμάνι, στα βράχια και σε παραλία, απολαμβάνοντας την ομορφιά του τόπου μαζί με τις επιθυμητές επιτυχίες!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Υ.Γ. Ευχαριστώ τον πολύ καλό φίλο Γιώργο Φενερλή για την ευκαιρία που μου έδωσε να γράψω ένα άρθρο και να μοιραστώ μαζί σας την αγάπη μου για την τεχνική του spinning, στην τόσο σωστά οργανωμένη σελίδα που έχει δημιουργήσει με μεράκι και αγάπη.

banner_samos