Όποιοι είναι τυχεροί, αυτή τη στιγμή που διαβάζουν το κείμενο θα βρίσκονται σε διακοπές κάπου στην όμορφη Ελλάδα μας, χαλαρώνοντας. Οι υπόλοιποι (μαζί και εγώ) θα βρίσκονται στη δουλειά ή στο σπίτι, λιώνοντας από την ζέστη... Για αυτό διάλεξα να γράψω ένα ανάλαφρο άρθρο για όλους που θα εξετάζει το κατά πόσο “spinning & καλοκαίρι” πάνε μαζί.
Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που θα συναντήσουμε αυτήν την εποχή είναι ότι οι ακτές κατακλύζονται τόσο από παραθεριστές όσο και από περιστασιακούς ψαράδες του καλοκαιριού που «τρομάζουν» τα ψάρια χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο και παράνομο μέσο για να τα αλιεύσουν. Όσα καλοκαίρια έχω ζήσει, “αξιώθηκα” να δω τα πάντα! Παραλίες που το βράδυ ζωνόντουσαν από “κολυμπητό” παραγάδι, “πραγάνια” δηλαδή αθερινόδιχτυα που σκουπίζουν το γόνο στις ακτές, κλάμπανα ακόμα και μέσα σε λιμανάκια, βραδινά ψαροτούφεκα, δίχτυα στα ρηχά, παραγάδια σύριζα με τους λιμενοβραχίονες, τόνους ψαροτροφές και άλλα πολλά. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αν είσαι ψάρι πρέπει να πας... διακοπές στα άπατα! Αναγκαστικά για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να ανακαλύψουμε εκείνα τα μέρη που τα ψάρια παραμένουν ανενόχλητα από όλες αυτές τις δραστηριότητες. Αυτά μπορεί να βρίσκονται σε απόκρημνα βράχια, σε ερημικές παραλίες, σε μη τουριστικούς προορισμούς, σε εκβολές και τέλος σε πολυσύχναστα λιμάνια όπου κανείς δεν σκέφτεται το ψάρεμα.
Μια άλλη λύση είναι το spinning στις άδειες παραθαλάσσιες πόλεις. Πραγματικά, μπορεί να κάνεις την ψαριά της ζωής σου τον δεκαπενταύγουστο στα μεγάλα λιμάνια των παραθαλάσσιων πόλεων όταν κανείς δεν ψαρεύει.
Ψάρια του καλοκαιριού
Τα ψάρια που θα συναντήσουμε στις ακτές τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και σε μεγάλη δραστηριότητα όπως όλες τις εποχές αρκεί να υπάρχει ηρεμία όπως είπα με παραπάνω. Από τα πιο ταπεινά κοκκάλια, ζαργάνες και μελανούρια μέχρι τα μαχητικά καρβούνια και μανάλια έως τις λίτσες, η θάλασσα μετατρέπεται σε ένα πεδίο μαχών. Αν προσθέσουμε και τους συνήθεις ύποπτους που είναι τα γοφάρια, τα λαβράκια και οι λούτσοι τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι ζεστές μέρες όχι μόνο δεν μας αποτρέπουν να εξασκήσουμε την αγαπημένη μας τεχνική αλλά μας κάνουν να περιμένουμε με προσμονή την ώρα που θα βρεθούμε δίπλα στο κύμα, σέρνοντας το τεχνητό μας.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το χειμώνα παρατηρείται μια πιο έντονη δραστηριότητα του πιο διαδεδομένου ψαριού στις ακτές μας, του λαβρακιού. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι δεν υπάρχουν λαβράκια στις ακτές ή ότι δεν μπορούμε να στοχεύσουμε σε άλλα είδη ψαριών. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να κατατάξουμε το κάθε είδος ανάλογα με τις εποχές που εμφανίζεται στις ακτές της χώρας μας καθώς από περιοχή σε περιοχή έχουμε διαφορετική συχνότητα εμφανίσεων. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι πολλοί με κυριότερο την μετανάστευση των κοπαδιών μικρότερων ψαριών που αποτελούν την τροφή των θηρευτών της θάλασσας. Άρα και το καλοκαίρι μπορούμε να ασχοληθούμε με το spinning, αναζητώντας ακόμα και ψάρια τρόπαια που θα μας γεμίσουν τις μπαταρίες για τις δύσκολες συνθήκες των χειμωνιάτικων ημερών.
Κατάλληλες ώρες και συμπεριφορές
Σαφώς, δεν είναι εύκολο να σπινάρεις μεσημεριάτικα με σαράντα βαθμούς Κελσίου ακόμα και αν γίνεται χαμός από ψάρια. Για αυτό οι καλύτερες ώρες για spinning το καλοκαίρι είναι οι πρωινές, οι απογευματινές και το βράδυ. Δεν μιλάμε για τις καλύτερες ώρες που τρώνε τα ψάρια αλλά για τις καλύτερες ώρες που εμείς αντέχουμε να ψαρέψουμε. Από την άλλη, αν κάποιος είναι σωστά προετοιμασμένος (καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου κ.α.) και δεν έχει πρόβλημα να ψαρεύει με τον πύρινο ήλιο πάνω από το κεφάλι του τότε ίσως να έχει διαλέξει την πιο... ήσυχη ώρα της ημέρας καθώς οι περισσότεροι παραθεριστές είναι μακριά από τις ακτές!
Ας περάσουμε τώρα στα αρπαχτικά. Έχει επιστημονικά παρατηρηθεί ότι όταν τα νερά είναι ζεστά, τα ψάρια είναι πιο δραστήρια οπότε και οι μάχες που δίνουν είναι πολύ πιο έντονες από τους κρύους μήνες του χειμώνα. Για παράδειγμα, ένας λούτσος δυο κιλά θα μας ταλαιπωρήσει πολύ περισσότερο αυτήν την εποχή από ότι τον Φεβρουάριο. Από την άλλη, η έντονη δραστηριότητα τα κάνει πολύ πιο καχύποπτα στο να πέσουν στην παγίδα που τους προσφέρουμε δηλαδή το τεχνητό.
Προσωπικά, δυσκολεύομαι πολύ να ξεγελάσω κάποιο λαβράκι, γοφάρι ή λούτσο αυτήν την εποχή σε σχέση με άλλες. Για αυτό, καλύτερα είναι να έχουμε σύμμαχο τον καιρό ώστε να κάμψουμε πιο εύκολα την καχυποψία τους όπως τα μελτέμια που σαρώνουν το Αιγαίο. Μέσα στην ανακατωσούρα, το τεχνητό μας είναι πολύ πιο εύκολο να “καμουφλαριστεί” ενώ αν ψαρεύουμε από παραλία δεν χρειαζόμαστε waders. Μόνο το μαγιό μας και δυο αδιάβροχα σανδάλια, θα μας βοηθήσουν να ψαρέψουμε ανενόχλητα για πολύ ώρα μέχρι να... μουλιάσουμε!
Τεχνητά του... καλοκαιριού!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ερώτηση ενός παλικαριού που μου ζήταγε να του προτείνω τεχνητά για λαβράκια... το καλοκαίρι! Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή και σαφέστατη : Δεν υπάρχουν τεχνητά του καλοκαιριού! Με τα ίδια τεχνητά που θα πιάσεις το λαβράκι τον χειμώνα, με τα ίδια θα το πιάσεις και το καλοκαίρι. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα είδη αρπαχτικών που κυκλοφορούν στις θάλασσες μας. Αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι για τα τεχνητά είναι μόνο για τα χρώματα τους εφόσον ψαρεύουμε μέρα σε ρηχά και καθαρά νερά.
Εκεί χρωματισμοί απομίμησης σαρδέλας, κέφαλου κ.α. είναι πιο ρεαλιστικοί στα μάτια των ψαριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας πορτοκαλί χρωματισμός δεν θα δουλέψει ποτέ. Για μένα το μόνο tip που έχει αξία να αναφερθεί για το καλοκαίρι είναι οι γρήγορες πλεύσεις των τεχνητών, μιας και τα αρπαχτικά είναι πολύ δραστήρια λόγω ζέστης.
Τεχνικές... διασκέδασης!
Το καλοκαίρι προσφέρεται άνετα και για τα παρακλάδια του spinning που είναι το shore, το LRF και το Eging. Για το shore δεν χρειάζεται να πούμε πολλά αφού οι συναγρίδες και τα μαγιάτικα πλησιάζουν τις ακτές και μάλιστα σε μεγάλα μεγέθη. Από την άλλη το LRF βρίσκει εφαρμογή τόσο στα λογής λογής ψάρια του βυθού, όσο και στο ψάρεμα του κοκκαλιού και της ζαργάνας. Μάλιστα, αυτήν την εποχή που διανύουμε, δηλαδή τα τέλη Αυγούστου, κάνουν την εμφάνιση τους και οι κυνηγοί σε μικρά όμως ακόμα μεγέθη τα οποία μπορούμε άνετα να ψαρέψουμε με LRF.
Τέλος, έχουμε το Eging το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διασκεδάσουμε, αναζητώντας σουπιές ειδικά την μέρα. Την εποχή αυτή οι σουπιές είναι αρκετά δραστήριες την ημέρα και θα τις συναντήσουμε σε όλων των ειδών παραλίες και λιμανάκια. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν σαν ζωντανό δόλωμα για το Heavy Casting. Παρόλα αυτά, αξίζει το κόπο να δοκιμάσετε αλλά καλό είναι να απελευθερώσουμε τις μικρές του είδους ώστε να μπορέσουν να αναπαραχθούν. Προσοχή, βέβαια και στα χταπόδια που προς το τέλος του καλοκαιριού αρχίζουν και μεγαλώνουν επικίνδυνα!
Ένα μυστικό που κρατάμε κρυφό χρόνια στα μέρη μου είναι η άφιξη πολλών μικρών καλαμαριών από τις αρχές Αυγούστου. Δεν ξέρω αν είναι ένα φαινόμενο που ισχύει και σε άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά αν βρίσκεστε κοντά σε ακτές με μεγάλο βάθος, δοκιμάστε κάποιο βραδάκι να ψαρέψετε με Eging και ίσως να εκπλαγείτε. Φυσικά θα χρειαστείτε μικρές καλαμαριέρες γιατί όταν λέμε μικρά καλαμάρια εννοούμε... πολύ μικρά!
Η δική μου προτίμηση
Αυτά ήταν όσα μπορούσαμε να πούμε για το καλοκαίρι & spinning. Για το τέλος άφησα την προσωπική μου προτίμηση για τα καλοκαιρινά ψαρέματα την οποία, αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να εξασκήσω. Πιστεύω ότι αυτή η εποχή προσφέρεται 100% για spinning στα ποτάμια και τις λίμνες με στόχο τις πέστροφες, τις τούρνες, τις πέρκες, τους γουλιανούς και τους βάρβους. Φύση, τοπία, δροσερά ή και παγωμένα νερά, ηρεμία και μερικές φορές : απίστευτες μάχες! Αλλά αυτό είναι ένα κεφάλαιο που θα ασχοληθούμε διεξοδικά κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Ως τότε, να περνάτε καλά!