Το spinning είναι μια τεχνική ψαρέματος που τα τελευταία χρονιά στην χώρα μας έχει μεγάλη άνθηση προσελκύοντας πολλά άτομα από το χώρο του ψαρέματος που έκαναν άλλες τεχνικές αλλά και άτομα που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το ψάρεμα. Δεχόμενος καθημερινά ερωτήσεις από πολλούς πως να ξεκινήσουν, τι εξοπλισμό χρειάζονται για τα πρώτα τους βήματα αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό εδώ το άρθρο.


Με την οικονομική μάστιγα που βιώνει η χώρα μας και κατά επέκταση και εμείς, ο κόσμος που με ρωτούσε έψαχνε για έναν οικονομικό και παράλληλα ποιοτικό εξοπλισμό. Με βάση λοιπόν αυτά τα δυο χαρακτηριστικά που σας προανέφερα και το γεγονός ότι ανήκω στο Team Dragon θα δούμε μερικές προτάσεις της εταιρείας σε αυτήν την κατηγορία.

Επιλογή καλαμιού

dragon_protasi1

Ας ξεκινήσουμε με την σειρά βλέποντας πρώτα από όλα τα καλάμια. Για αρχή θα χρειαστούμε ένα all around οικονομικό καλάμι με χαρακτηριστικά : μήκος γύρω στο 2,70 μ. και c.w. κοντά στα 10-30 γρμ. Εδώ θα κάνω μια διευκρίνιση. Στα καλάμια καλό είναι να επενδύουμε περισσότερα λεφτά γιατί είναι η προέκταση του χεριού μας. Οικονομικό μπορεί να θεωρείται ένα καλάμι των 40 ευρώ αλλά εγώ πιστεύω ότι οικονομικό είναι το καλάμι που δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις μετά από λίγο καιρό, πετώντας τα λεφτά σου.

dragon_protasi11

Εμείς θέλουμε καλάμια που θα μας βάλουν σωστά στα πρώτα μας βήματα στο spinning, δίνοντας μας την δυνατότητα να χειριζόμαστε σωστά τα τεχνητά μας και ξεκούραστα καθώς το spinning είναι μια αθλητική τεχνική θα έλεγα. Οι προτάσεις μου λοιπόν, βάση αυτών των δεδομένων, είναι δυο και θα τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά την κάθε μία ξεχωριστά :

-Το πρώτο καλάμι που θα δούμε είναι το Dragon Express Spin ένα καλάμι δυο στελεχών της σειράς Express. Το καλάμι διατίθεται σε πολλά μήκη και με πολλά c.w., εμείς όμως θα αναφερθούμε σε ένα από αυτά το οποίο είναι κοντά στο cw που ψάχνουμε. Το συγκεκριμένο έχει μήκος 275cm με cw 7-30 γρμ, Extra Fast δράση, βάρος 167 γραμμάρια και 10 οδηγούς sic.

dragon_protasi3

Το καλάμι είναι πολύ δυνατό, σχετικά ελαφρύ και λόγω του X-fast action blank του έχει συμπεριφορά που το κάνει σκληρό και νευρικό. Το υλικό κατασκευής καθώς και η δομή του άνθρακα παράγονται από υψηλής ποιότητας ανθρακονήματα της γιαπωνέζικης Toray. Η λαβή του έχει μήκος τέτοιο που δεν θα σας προβληματίσει στα ψαρέματα σας ενώ η τιμή του κυμαίνετε στα 80 ευρώ και κάνει τίμια πολλές “δουλειές” του spinning καλά, ειδικά στα minnow.

-Το δεύτερο καλάμι που θα δούμε είναι καινούργιο για το 2016, το Dragon Nano Power XT60P. Όπως και στο Express έτσι και στο Nano Power η εταιρία το βγάζει σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, εμείς και εδώ όμως διαλέξαμε αυτήν όπου το καλάμι έχει μήκος 2,60 μ. και c.w. 10-35 γρμ.. Έχει Extra Fast δράση, που σημαίνει ότι είναι ένα πολύ γρήγορο καλάμι με υψηλή ευαισθησία στη κορυφή και παράλληλα δυνατό butt, μας μεταφέρει με ευκολία τις κινήσεις των τεχνητών στην κανονικού μήκους λαβή του.

NanoPOWER-XT60

To βάρος του είναι μόλις 157 γρμ., γεγονός που έχει πετύχει η εταιρία σε ένα καλάμι με τέτοιο c.w. λόγω της νανοτεχνολογίας. Ο αριθμός οδηγών είναι εννέα Sea Guide XO-GH ενώ η βάση μηχανισμού είναι Dragon IPS και έχει το διαφορετικό ότι είναι από φελλό και βιδώνει από κάτω προς τα πάνω. Σε συνδυασμό με πορτογαλικό φελλό ΑΑ ποιότητας, το καλάμι δείχνει τέλειο από αισθητικής πλευράς. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορεί να δουλέψει κάνεις με αυτό και σιλικόνες αλλά και τα υπόλοιπα τεχνητά δολώματα του spinning. Η τιμή είναι πιο ακριβή στα 124 ευρώ αλλά αυτό είναι ένα καλάμι το οποίο δεν θα το έχετε μόνο για να ξεκινήσετε αλλά θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια στα ψαρέματα σας και δύσκολα θα το αλλάξετε.

Επιλογή μηχανισμού

Βλέποντας τα καλάμια που διαλέξαμε βρήκαμε και δυο μηχανισμούς να τα σετάρουμε έτσι ώστε το σύνολο μας να είναι ελαφρύ και λειτουργικό. Δυο μηχανισμοί 2500 και 3000 χιλιάδες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην συχνή χρήση αλλά και να τα βγάλουν πέρα με ένα μεγάλο ψάρι χωρίς να μας προδώσουν κατά την διάρκεια της μάχης.

dragon_protasi13-

Ας τους δούμε όμως αναλυτικά ξεκινώντας πρώτα με τον Dragon Flash FD1000 ο οποίος είναι μέλος της νέας σειράς ''Flash'' της Dragon. Πιάνοντας τον συγκεκριμένο μηχανισμό στα χεριά μου εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα κατασκευής του κάτι που δεν περίμενα να δω σε έναν τόσο φτηνό μηχανισμό. Ένας όμορφος μηχανισμός με ελαφρύ και λεπτό σώμα από ενισχυμένο γραφίτη που φτάνει τα 255 γρμ. στο 3000 μοντέλο.

dragon_protasi4

Με 9+1 ανοξείδωτα ρουλεμάν, Gear Ratio 1:5:2, χωρητικότητα 0.30/140 μετρά, ακριβείας κούμπωμα του Pic-up και ενισχυμένο ατσάλινο σύρμα με επικάλυψη τιτανίου, Line roller με μικρό ανοξείδωτο ρουλεμάν και πολλά άλλα χαρακτηριστικά ακόμα, πραγματικά η τιμή του στα 45 ευρώ το κάνει ασυναγώνιστο!

-Ο δεύτερος μηχανισμούς που βρήκαμε είναι ο Dragon Maxima HS Spinn 1000i και είναι μέλος της σειράς μηχανισμών ''Maxima'' ειδικό για spinning με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ταχύτητα (6.2:1) με ελαφρύ σώμα από ενισχυμένο γραφίτη, 273 γραμμάρια βάρος το 2500 χιλιάδες μοντέλο, με 9 +1 ανοξείδωτα ρουλεμάν και χωρητικότητα 0.25/200 μέτρα.

Maxima-HS-FD1030i_1

Τα ακριβείας μπροστά φρένα πολλαπλών δίσκων και το τέλειο αντικραδασμικό σύστημα ελεγμένο με κομπιούτερ (Dynamic balance SBS) είναι λίγα από τα πολλά χαρακτηριστικά του. Η τιμή που διατίθεται είναι στα 78 ευρώ και συγκριτικά με αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει ο μηχανισμός η σχέση ποιότητας τιμής είναι άπιαστη!

Πρόταση νήματος

Το νήμα είναι κάτι πολύ βασικό στην τεχνική μας και οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, ψάχνοντας αρκετά πριν κάνουμε κάποια αγορά. Οι λόγοι πολλοί, αντοχή στην χρήση, απαλή υφή, μικρή απορροφητικότητα στο νερό, δύναμη και φυσικά ο παράγοντας (τούφα) που έχει κάνει κάποιους στο ξεκίνημα τους στην τεχνική του spinning ακόμα και να την παρατήσουν. Ένα νήμα λοιπόν σε προσιτή τιμή και ποιοτικό είναι το Dragon Magnum 4X το οποίο διατίθεται σε διάμετρο από 0.12mm έως 0.25mm και σε δυο συσκευασίες των 150m (23 ευρώ) και 300m (41 ευρώ). Οι διάμετροι που σας προτείνω για τα παραπάνω καλάμια και μηχανισμούς είναι 0,12 και 0,14 mm.

MAGNUM-4X

Δεν θα σας κρύψω ότι έχοντας στο μυαλό μου όλα τα προαναφερθέντα ήμουν λίγο διστακτικός πριν περάσω το νήμα στον μηχανισμό μου. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι αρέσκομαι να ρίχνω πολλές φορές jig heads και σιλικόνες πολύ μικρότερες σε συνολικό βάρος από το cw του καλαμιού μου επάνω στα ψαρέματα μου. Ένα νήμα καινούργιο, άστρωτο και μη καλής ποιότητας θα μου δημιουργούσε άμεσα προβλήματα όπως τούφες και άλλα. Εκεί λοιπόν το Dragon Magnum 4X, μου έδωσε να καταλάβω ότι εκτός από την μαλακή υφή του και την μηδενική απορροφητικότητα του στο νερό είναι ένα ποιοτικό νήμα που μπορώ να εμπιστευθώ.

Τα απαραίτητα και χρήσιμα

dragon_protasi5

Στήνοντας το καλάμι μας, χρειαζόμαστε ακόμα μερικά πράγματα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε τα τεχνητά μας και αυτά είναι πρώτα από όλα μια πετονιά fluorocarbon για παράμαλλο η οποία έχει την ιδιότητα μέσα στο νερό να γίνετε αόρατη στα μάτια των ψαριών. Εδώ βρήκαμε και δοκιμάσαμε από τις επιλογές που είχαμε την Dragon Team Spinn, μια φτηνή αλλά παράλληλα ποιοτική και δυνατή πετονιά. Η υψηλή αντοχή στους κόμπους, το χαμηλό τέντωμα, η υψηλή αντοχή στις τριβές και η μηδενική μνήμη της είναι αυτό που ζητάμε όλοι. Κάτι που θέλω να αναφέρω είναι ότι κατασκευάζεται και εισάγεται από την Ιαπωνία και θα την βρείτε σε συσκευασία των 150 μ. και τιμή μόλις στα 6,50 ευρώ!

dragon_protasi6

Κάτι πολύ σημαντικό είναι οι παραμάνες. Εδώ η πρόταση μας αφοράει δύο διαφορετικά είδη παραμάνας αλλά ας δούμε το καθένα ξεχωριστά. Το πρώτο είναι η Dragon Spinn Lock η οποία είναι μια ιδιαίτερη παραμάνα διότι απευθύνετε αποκλειστικά για spinning, μια παραμάνα ειδικά για spinning αφού έχει σχήμα που επιτρέπει στο τεχνητό να κάνει κινήσεις αριστερά/δεξιά ώστε να μην επηρεάζεται η πλεύση του. Προτείνεται για ψάρεμα με σιλικόνες λόγω του σχήματος της.

dragon_protasi7

Η δεύτερη ονομάζεται Dragon Super Lock και είναι μια πολύ δυνατή και εύχρηστη παραμάνα. Διπλής ενεργείας παραμάνες Super Lock που κατασκευάζονται στη Σουηδία από υψηλής ποιότητας ατσάλι. Στο ψάρεμα μου χρησιμοποίησα και τα δύο είδη μένοντας απόλυτα ικανοποιημένος χωρίς προβλήματα στις αλλαγές των τεχνιτών μου και χωρίς να με προδώσει κάποια πάνω στην μάχη ανοίγοντας.

dragon_protasi8

Κάποια χρήσιμα, απαραίτητα πράγματα και αξεσουάρ για να ξεκινήσουμε σωστά να ψαρεύουμε είναι η τσάντα για να μεταφέρουμε τα τεχνητά μας και διάφορα αξεσουάρ και μια απόχη για ευνόητους λόγους όπως καταλαβαίνετε. Με γνώμονα τα χρήματα και γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες τσάντες μεταφοράς τεχνιτών που υπάρχουν στην αγορά ξεκινάνε από τιμές που αγγίζουν τα 60 ευρώ θα προτείνω μια τσάντα αρκετά οικονομική αλλά με πολύ χώρο και όχι μόνο για τα τεχνητά μας και ταυτόχρονα άριστης ποιότητας.

dragon_protasi9

Αυτή λοιπόν είναι η εργαλειοθήκη-σάκος Team Dragon 00 και 01 με τιμή από 21 ευρώ και 32,50 ευρώ αντίστοιχα. Κατασκευασμένη από αδιάβροχο ύφασμα, ενισχυμένα φερμουάρ και ευρύχωρο εσωτερικό που μπορεί να δεχτεί προαιρετικά εργαλειοθήκες/κουτάκια σιλικόνης το οποίο ασφαλίζει με φερμουάρ. Επίσης έχει μία τσέπη στο εμπρός μέρος καθώς και δύο πλαϊνές για κάθε είδους πράγματα που μπορούν να μας φανούν εξίσου χρήσιμες.

dragon_protasi10

Απαραίτητη είναι και η απόχη. Εδώ χρειαζόμαστε μια απόχη κατά κύριο λόγο πτυσσόμενη (τηλεσκοπική) για εξοικονόμηση χώρου, με δυνατό κοντάρι και στεφάνι που να αντέχει σε ένα καλό ψάρι. Η μεταλλική απόχη της Dragon φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά αφού είναι κατασκευασμένη από καλής ποιότητας αλουμινίου, με ενισχυμένο αλουμινίου στεφάνι με ''νεύρα'' και δίχτυ “Trout Net” ενώ η τιμή της είναι μόλις 16 ευρώ. Το μήκος του κονταριού είναι 2,10 μ. και το στεφάνι είναι 50Χ50 δηλαδή 2,60 μ. στο σύνολο της.

dragon_protasi12

Όλοι μας χρειαζόμαστε πράγματα πάνω στην αγαπημένη μας τεχνική και στρεφόμαστε σε προϊόντα ψάχνοντας την ποιότητα. Υπάρχουν φορές όμως που το ακριβό δεν βγαίνει καλό για ξεκίνημα γιατί είναι εξειδικευμένο και το φθηνό μη ποιοτικό και στο τέλος άχρηστο! Οι προτάσεις που σας κάνω έχουν στόχο να μην βασανιστείτε στο ψάρεμα σας αλλά και να αντέξουν στο χρόνο. Σίγουρα η εταιρεία διαθέτει και πιο οικονομικές προτάσεις για να βολευτεί κάποιος που θέλει να ξεκινήσει αλλά εγώ διάλεξα τις πιο διαχρονικές με το ανάλογο κόστος. Καλό είναι πριν κάνουμε τις αγορές μας να κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς και να μην σπαταλάμε τα λεφτά μας απλά γιατί αυτό που θέλουμε είναι φθηνό. Πάντως, τα προϊόντα της Dragon φέρουν την ποιότητα που απαιτείται ανεξαρτήτως τιμής!

rizoulis