Τις γαρίδες θα τις βρούμε σε διάφορα μεγέθη, από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες. Ο κυριότερος λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί το καλαμάρι, από την φύση του μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέγεθος ψαριού ή γαρίδας.

8

Μικρό καλαμάρι σε μεγάλη καλαμαριέρα : περί ορέξεως...

Η επίθεση του δεν έχει πάντα σκοπό να καταβροχθίσει την λεία. Μπορεί να επιτεθεί για να κόψει ένα μικρό κομμάτι από την σάρκα ενός ψαριού ή να πιάσει την λεία του και να φάει όσο μπορεί από αυτήν με συνεχόμενες δαγκωνιές. Άλλωστε όλοι θα έχετε δει το μέγεθος του στόματος-ράμφος του καλαμαριού το οποίο είναι κρυμμένο ανάμεσα από τα πλοκάμια του. Άρα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ένα μικρό σε μέγεθος καλαμάρι να επιτεθεί σε ένα μεγαλύτερο ψάρι, μόνο και μόνο για να του κόψει ένα κομμάτι με το οποίο θα τραφεί. Για αυτά το λόγο υπάρχουν τόσα διαφορετικά μεγέθη καλαμαριέρας ώστε να μπορούμε να διαλέξουμε το μέγεθος εκείνο που είναι ίδιο με το μέγεθος θηραμάτων-ψαριών που κυκλοφορούν μέσα στο νερό, άσχετα πόσο μεγάλα είναι τα καλαμάρια που βρίσκονται στην περιοχή. Έτσι λοιπόν, αν δούμε ότι στην περιοχή κυκλοφορούν μικρά ψάρια-γόνος, επιλέγουμε ένα πολύ μικρό μέγεθος καλαμαριέρας ενώ αν κυκλοφορούν π.χ. μικρά κεφαλόπουλα των δέκα εκατοστών επιλέγουμε μια καλαμαριέρα με αντίστοιχο μέγεθος. Δεν είναι απαραίτητο να στοχεύουμε να πιάσουμε μικρά καλαμάρια με μικρή καλαμαριέρα, ούτε το αντίθετο δηλαδή ότι θα πιάσουμε μεγάλα καλαμάρια μόνο με μεγάλες καλαμαριέρες. Ο μόνος περιορισμός που ισχύει είναι ότι όσο πιο μικρή η καλαμαριέρα τόσο πιο μικρά τα γκίνια της οπότε τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εμάς να το κρατήσουμε γερά καρφωμένο ειδικά αν το καλαμάρι είναι μεγάλο.


Ταξινόμηση

New-AORI-Q-RS_ima2

Πίνακας μεγεθών Yozuri Aori-Q-RS

Τα μεγέθη στις καλαμαριέρες-γαρίδες έχουν ταξινομηθεί από τους Ιάπωνες σε μια κλίμακα όπου ένας αριθμός, μας παραπέμπει στο αντίστοιχο μήκος καλαμαριέρας. Βέβαια, όπως σε όλα τα τεχνικά θέματα του spinning, έτσι και σε αυτό το θέμα, υπάρχει μια σκιά που μας μπερδεύει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ώστε στο τέλος της επόμενης παραγράφου να ξεκαθαρίσουν όλα. Οι αριθμοί που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να δηλώσουν το μήκος και κατ’ επέκταση το μέγεθος της καλαμαριέρας είναι κυρίως : #2.0, #2.5, #3.0, #3.5 και #4.0. Όσο πιο μικρός ο αριθμός τόσο πιο μικρό και το μήκος. Αυτά ήταν τα κυριότερα μεγέθη που χρησιμοποιούμε κατά κόρον αλλά θα συναντήσετε και άλλα όπως #1.6, #1.8, #2.2, #2.6, #4.5 και # 5.0.

pinakas

Πίνακας μεγεθών Yamashita EGI-O-Q


Το λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι : σε τι μήκος αντιστοιχούν αυτοί οι αριθμοί; Όποιος κάνει μια προσεχτική έρευνα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι μια καλαμαριέρα π.χ. μεγέθους #2.0 αναφέρεται ως 8,5 εκ. σε μια εταιρεία και… 6,7 εκ. σε μια άλλη εταιρεία! Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και για του λόγου το αληθές σας παραθέτω πίνακες από τις δυο μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες καλαμαριερών, την Yo-zuri και την Yamashita, που αφορούν τα τελευταία δημοφιλή μοντέλα καλαμαριερών AORI-Q-RS και EGI-O-Q, αντίστοιχα. Εκεί μπορείτε να δείτε το παράδειγμα που ανέφερα με την καλαμαριέρα #2.0 αλλά και να συγκρίνετε και τα υπόλοιπα μεγέθη, διαπιστώνοντας τις αναντιστοιχίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σίγουρα, μετά από όλα αυτά, θα έχετε μπερδευτεί και θα νομίζετε ότι ο αριθμός π.χ. #3.0 παραπέμπει σε κάτι άλλο και όχι στο μήκος. Την ίδια σύγχυση είχα και εγώ, η οποία μάλιστα μου έφερε εκνευρισμό γιατί τόσα χρόνια έχω κουραστεί με τις τόσες ασάφειες των τεχνικών όρων του spinning. Έτσι αγανακτισμένος, έβγαλα τον χάρακα από το συρτάρι, άνοιξα το βαλιτσάκι με τις καλαμαριέρες και άρχισα να μετράω το μήκος της κάθε μιας. Το μυστήριο λύθηκε αμέσως για τις δυο αυτές εταιρείες καθώς η Yo-zuri μετράει το μήκος όπως φαίνεται στο σχήμα, δηλαδή πίσω από το κρικάκι μέχρι και το τέλος του σώματος, ενώ η Yamashita μετράει όλο το μήκος της καλαμαριέρας μαζί με τα γκίνια. Άρα, το μήκος των δυο καλαμαριερών #3.0 αυτών των εταιρειών είναι το ίδιο, απλά η κάθε εταιρεία διαλέγει διαφορετικό τρόπο μέτρησης του. Γιατί γίνεται αυτό; Μην ρωτάτε. Είναι από αυτά τα παράξενα χούγια που έχουν οι εταιρείες κατασκευής τεχνητών δολωμάτων στην προσπάθεια τους να πρωτοτυπήσουν στο χώρο. Στην συνέχεια μέτρησα όλες τις καλαμαριέρες που είχα και όσες μπόρεσα να βρω από φίλους -διάφορων γνωστών εταιρειών αλλά και μη- για να διαπιστώσω ότι υπάρχει κλίμακα αλλά με απόκλιση ανά εταιρεία +/- 0,5 εκ.. Έτσι έφτιαξα το δικό μου πίνακα όπου ο κάθε αριθμός μεγέθους αντιστοιχεί με το συνολικό μήκος της καλαμαριέρας μαζί με τα γκίνια, όπως ακριβώς το μετράει και η Yamashita. Σας τον παραθέτω ώστε να έχετε μια πρακτική άποψη των μεγεθών των καλαμαριερών και φυσικά για να… τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το ζήτημα :

MEGETHOS 2

- Τέλος δεύτερου μέρους -