Πολλοί spinners ψάχνουν το "τέλειο" τεχνητό δόλωμα. Εκείνο που θα μπορεί να κολυμπά το ίδιο καλά τόσο σε ήρεμα νερά όσο και σε ακραίες συνθήκες που τυχόν να επικρατούν στη περιοχή όπως είναι ο άνεμος, τα κύματα, τα έντονα ρεύματα και οι εκβολές με δυνατή ροή. Το Duo Tide Minnow Surf 135 είναι ένα τεχνητό παντός καιρού!

Η Duo International έχει πετύχει ένα τέλειο αποτέλεσμα που ακούει στο όνομα SURF βγάζοντας το στην παραγωγή σε τρία διαφορετικά μεγέθη: -120mm και 17gr -135mm και 24gr -150mm και 29gr. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αφιερωμένο στη μεσαία έκδοση του SURF, στο Duo Tide Minnow Surf 135.

Ήταν ένας έρωτας που γεννήθηκε απ την πρώτη βολή και ρίζωσε βαθιά από τις πρώτες επιτυχίες που δεν άργησαν να έρθουν. Με μάγεψε στην κυριολεξία η αληθοφανές και μοναδική του κίνηση. Το Tide Minnow Surf 135 καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μου από τα τεχνητά της κασετίνας μου κατά την διάρκεια μίας εξόρμησης για το αγαπημένο μας χόμπι.

tm135SURF_data

Tide Minnow Surf 135

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από πολλά χρόνια, στη μακρινή για εμάς Ιαπωνία οι άνθρωποι της εταιρείας Duo International αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό το οποίο θα ήταν "παντός καιρού". Το έτος 2004 και ύστερα από πολλή προσπάθεια, πολλή μελέτη και πολλές δοκιμές τόσο σε ήπιες όσο και σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες, προχώρησαν στην τελική του παραγωγή. Έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα minnow 24 γραμμαρίων και μήκους 13.5 εκατοστών τύπου floating (επιφανείας).

sklavougiannakis_surfer135

Το πεδίο δράσης που κινείται είναι σχεδόν μέχρι 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του νερού ενώ η κίνηση που βγάζει κατά τη διάρκεια μιας απλής ανάκτησης ρίξε - μάζεψε (steady retrieve) είναι έντονο και νευρικό wobble and roll που δεν υπάρχει περίπτωση οι δονήσεις που παράγει κάτω απ το νερό να περάσουν απαρατήρητες από κανένα ψάρι - κυνηγό.

surf135duo_loutsos

Τεχνητό παντός καιρού

Το κύριο πλεονέκτημά του και εδώ είναι όλη η φιλοσοφία της κατασκευής του, είναι ότι μπορεί να κολυμπήσει με την ίδια ευκολία και κυρίως με την ίδια επιτυχία σε πολλά διαφορετικά θαλάσσια τερέν, είτε αυτό είναι μπουνάτσα, είτε είναι θαλάσσια ρεύματα, είτε είναι έντονοι κυματισμοί, είτε είναι εκβολές με ορμητικά νερά. Με λίγα λόγια δηλαδή έχουμε ένα τεχνητό ψαράκι το οποίο δεν χάνει καθόλου την ισορροπία του μέσα στο νερό ακόμα και στις πιο αντίξοες θαλάσσιες συνθήκες.

Εκείνο που το κάνει μοναδικό και διασφαλίζει τη σταθερή και ισορροπημένη πλεύση του ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες είναι ένα σύστημα κινητών βαρών αποτελούμενο από δύο μπίλιες. Επιπλέον στο εσωτερικό του υπάρχει και ένα σταθερό βάρος που συμβάλλει στην μεγάλη σε μέτρα απόσταση βολής.

duo_tide_surf_135_weights

Το Surf 135 είναι εξοπλισμένο με #4 σαλαγκιές ενώ μπορεί να υποστηρίξει για όσους το θελήσουν και #3 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα στην πλεύση και στην καλή του λειτουργία. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ικανοποιητικό και ενθαρρυντικό που οι άνθρωποι της εν λόγω εταιρείας προχώρησαν το 2005 στην παραγωγή και μεγαλύτερου μοντέλου, το Tide Minnow Surf 150, 29 γραμμαρίων και μήκους 15 εκατοστών ενώ το 2006 έβγαλαν στην παραγωγή ακόμα ένα μοντέλο, το μικρότερο από τα άλλα δύο, το Tide Minnow Surf 120, 17 γραμμαρίων με μήκος 12 εκατοστά.

Προτεινόμενοι τρόποι ανάκτησης

Σε θαλάσσια ρεύματα και σε εκβολές ποταμών όπου τα νερά μπορεί να είναι και ορμητικά, έχοντας την μύτη του καλαμιού μας προς το νερό (αρκεί να υπάρχει βάθος τουλάχιστον 1 μέτρο ειδάλλως θα πρέπει η μύτη του καλαμιού μας να είναι σε πιο όρθια θέση), κάνουμε αργή και σταθερή ανάκτηση (steady retrieve).

tm135SURF_color2

Όσο πιο δυνατή είναι η ορμή των νερών τόσο και πιο αργή θα πρέπει να είναι η ταχύτητα ανάκτησης μας. Δεν χρειάζονται twitching ή jerking όσο το τεχνητό μας είναι μέσα σε θαλάσσιο ρεύμα. Μόνο εάν το τεχνητό μας βγει εκτός ρευμάτων μπορούμε να κάνουμε κάποιο short twitching (κατά την διάρκεια της σταθερής μας ανάκτησης κάνουμε κοφτά τινάγματα).

Τόσο σε έντονο κυματισμό όσο και σε ήρεμα νερά είτε από παραλία είτε από ανοιχτή θάλασσα, θα επιλέξω μέτρια ανάκτηση και με την μύτη του καλαμιού μου σε οριζόντια θέση, θα κάνω κατά διαστήματα κάποιο twitch πότε μονό, πότε διπλό και πότε τριπλό. Πολλές επιθέσεις γίνονται μετά το πέρας του twitch και πριν την έναρξη της ανάκτησης του τεχνητού μας. Το Duo Tide Minnow Surf 135 είναι ένα τεχνητό που θα το λατρέψετε απ την πρώτη κιόλας βολή και είμαι σίγουρος πως θα σας χαρίσει πολλές επιτυχίες.

banner_arthrou_anglemania