του Γιώργου Μπούκη

 

Η εταιρεία Lucky John δεν παρέλειψε να κατασκευάσει καλάμια υψηλών προδιαγραφών για την τεχνική του Spinning τα οποία πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες ακόμη και του πιο απαιτητικού spinner. Η συγκεκριμένη σειρά, με ονομασία «BASARA», αποτελείται από διάφορα μοντέλα καλαμιών που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό, εκτός από την ποιότητα κατασκευής, το κοντό τους μήκος.

Από αυτά τα μοντέλα λοιπόν διαλέξαμε ένα συγκεκριμένο, το οποίο θα λέγαμε πως είναι «κομμένο και ραμμένο» για διάφορες τεχνικές ψαρέματος που πραγματοποιούν οι περισσότεροι Έλληνες spinner στην χώρα μας, τις οποίες θα δούμε παρακάτω. Το μοντέλο αυτό είναι το BASARA 762MF.

Εμφανισιακά κυριαρχεί το λιτό μαύρο χρώμα που έρχονται να σπάσουν οι όμορφες μεταλλικές λεπτομέρειες καθώς και τα γράμματα πάνω στο blank του καλαμιού που είναι σε χρώμα ασημί.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο καλάμι αφού έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μας βολεύει στα διάφορα χτυπήματα twitches-jerks που πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, αφού η λαβή του, το πίσω μέρος του, δεν ξεπερνά τον αγκώνα μας.

Το μήκος του που είναι 2,28 μέτρα μας δίνει την δυνατότητα για ακριβή-εύκολο χειρισμό των τεχνητών μας δολωμάτων δίχως όμως να χάνει σε ρίψη. Πιο συγκεκριμένα το BASARA αποτελεί ιδανική επιλογή για spinning μέσα σε μικρά λιμάνια επιτρέποντας μας ακριβείς ρίψεις αλλά και για την τεχνική του Boat Spinning όπου χρειαζόμαστε κοντά κι ευέλικτα καλάμια με κύριο χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις το δυνατό butt σε συνδυασμό με την Fast δράση κορυφής του.

To BASARA έχει Casting Weight 8-28 γραμμάρια. Μέσα σε αυτό το εύρος γραμμαρίων κινούνται τα περισσότερα τεχνητά δολώματα διαφορετικών κατηγοριών που επιλέγουμε συνήθως, medium spinning, με αποτέλεσμα να μπορεί να τα διαχειριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα όμως, καλύτερα ανταποκρίνεται στα τεχνητά επιφανείας αλλά και στις σιλικόνες σε συνδυασμό με offset weighted / weightless hook και που φυσικά κυμαίνονται μέσα στο εύρος γραμμαρίων του C.W. του καλαμιού.

Δεν είναι απαγορευτικό όμως, να το χρησιμοποιήσουμε και στην τεχνική του Wading. Το κοντό του μήκος και γενικά τα χαρακτηριστικά του καλαμιού το καθιστούν ιδανικό για την χρήση των τεχνητών επιφανείας αλλά και για Weedless Fishing βρισκόμενοι μέσα στο νερό. Αυτές τις δύο κατηγορίες , μπορεί να τις διαχειριστεί εξαιρετικά μα το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να τις διαχειριστεί πολύ ξεκούραστα κάνοντας τα πράγματα πολύ εύκολα την «δύσκολη» στιγμή που βρισκόμαστε μέσα στο νερό. Σιγά σιγά καλό θα είναι να αποβάλλουμε την νοοτροπία του «όσο πιο μακρύ καλάμι έχω, τόσο πιο μακρινές ρίψεις πετυχαίνω» που επικρατεί στην χώρα μας.

Στο blank του βρίσκουμε δεμένους 9 ανοξείδωτους οδηγούς τύπου Κ με SIC κεραμικό στο εσωτερικό τους, που έχουν τοποθετηθεί σε σωστά σημεία κατά μήκος του καλαμιού. Η ένωση των δύο στελεχών γίνεται με την αξιόπιστη μέθοδο SPIGOT και το βάρος του καλαμιού είναι 128 γραμμάρια, που το καθιστά ιδιαίτερα ελαφρύ και ξεκούραστο.

Έχει κατασκευαστεί από υψηλής ποιότητας Carbon με τέτοια συμπεριφορά που μας βοηθάει να πραγματοποιούμε μακρινές ρίψεις. Αφού διαθέτει στιβαρό butt ώστε να φορτίζει τα τεχνητά μας δολώματα και ευαίσθητη κορυφή με γρήγορη δράση ώστε να τα διαχειρίζεται άψογα κατά τη διάρκεια της ανάκτησης.

Γενικά η φιλοσοφία κατασκευής καλαμιών από την Lucky John είναι η κατασκευή ευέλικτων, εργονομικών καλαμιών τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στα χαρακτηριστικά που αναγράφει η εταιρεία στον κατάλογο της και το Carbon τους είναι «μαλακό» σε δυναμικότητα. Το C.W. του BASARA 762MF ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα τόσο ως προς τα χαμηλά γραμμάρια ( που είναι τα 8 γραμμάρια ) όσο και ως προς τα πάνω ( που είναι τα 28 γραμμάρια ).

 

Το BASARA 762MF αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πρόταση στο θέμα επιλογής καλαμιού για την τεχνική του spinning από την εταιρεία LUCKY JOHN βάζοντας τον πήχη ψηλά τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ποιότητα...

Το BASARA όπως και όλα τα καλάμια της LUCKY JOHN θα τα βρείτε πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο