Δεν πάνε πολλά χρόνια που μέναμε με ανοιχτό το στόμα βλέποντας διάφορα βίντεο από την Ιαπωνία να αλιεύονται με καλάμι από την στεριά πολύ μεγάλα ψάρια, και στις κουβέντες με τους φίλους μας να αστειευόμαστε οτι εκεί είναι <άλλα νερά> με άλλους ψαράδες. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν σημειωθεί επιτυχίες και στην Ελλάδα, αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης και επιμονής που έδειξαν οι Έλληνες ψαράδες για το shore jigging. Η τελευταία έγινε από τον Παναγιώτη Κιμούρη με έναν τόνο 41 κιλών ξεματωμένο όπως ο ίδιος αναφέρει, και τον έχουμε μαζί μας για να μας τα πεί αναλυτικά!

 Γ.Κ. : Παναγιώτη πρώτα απο ολα συγχαρητήρια για την επιτυχία σου. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για το πως ξεκίνησες το shore jigging; Πίστευες ότι θα βγάλεις ένα τέτοιο ψάρι και τι προετοιμασία είχες κάνει;

Π.Κ.: Το έναυσμα για να ξεκινήσω το Shore Jigging, το πήρα βλέποντας κάποια βίντεο από εξωτερικό και διαβάζοντας κάποια άρθρα στο διαδίκτυο με πρωτοπόρο τότε στην Ελλάδα, τον κύριο Δημήτρη Σιώζο, που υπήρξε πρότυπο για εμένα! Ένιωσα πως το Shore Jigging είναι μια τεχνική που με εκφράζει απόλυτα! Δεν θεωρούσα ότι είναι απίθανο να βγει ένα τέτοιο ψάρι, αφού είχαν προηγηθεί παρόμοιες συλλήψεις με ανάλογο περίπου εξοπλισμό. Όμως πρέπει να τονίσω πως ο τόνος δεν ήταν ένα ψάρι που κυνηγούσα αποκλειστικά να πιάσω. Η προετοιμασία του εξοπλισμού μου ήταν για μεγάλα μαγιάτικα, μαύρα ψάρια, συναγρίδες κ.λ.π.

kim_tonos3

Γ.Κ. : Πως ήταν οι συνθήκες εκείνη την μέρα και πες μας δυο λόγια για την μορφολογία του ψαρότοπου.

Π.Κ.: Οι συνθήκες εκ πρώτης όψεως φαινόταν καλές, αφού είχε έναν ήπιο κυματισμό και λιακάδα με αραιά σύννεφα. Η θερμοκρασία δεν μου προκαλούσε δυσφορία και έντονη εφίδρωση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εξάντληση στον οργανισμό μας! Από εκει και πέρα υπήρχαν πολύ δυνατά θαλάσσια ρεύματα και καθόλου κινητικότητα από μικρότερα ψάρια! Η μορφολογία του βυθού με προβλημάτισε ιδιαίτερα καθώς είχε πολλά σκαλώματα και με ανάγκασε να χρησιμοποιήσω μονό assist κάτι που σπάνια κάνω. Το βάθος ξεπερνούσε τα 50 μέτρα και τα δυνατά ρεύματα, παράσερναν τον πλάνο μου παρόλο που ήταν πολλές φορές βαρύτερος από 100γρ.

13082486_1748671068700126_3713696020209623956_n

Γ.Κ. : Τι εξοπλισμό χρησιμοποίησες εκείνη την ημέρα;

Π.Κ. : Από εξοπλισμό χρησιμοποίησα ένα καλάμι της ZENAQ το DEFI MUTHOS 110 HH με lure weight 45-180gr. O μηχανισμός ήταν ο DAIWA SALTIGA Z 4500 γεμισμένο με 250-260 μέτρα νήμα PE 4 τις εταιρίας YGK JIG MAN και παραμαλλο fluorocarbon, επίσης τις εταιρίας YGK με διάμετρο 0,62mm! Ο πλάνος ήταν της Owner cultiva, GEKITO JIG 105γρ. με Owner cultiva hyper wire split και solid ring. Το αγκίστρι ήταν Assist hook owner SF 38 7/0.

Γ.Κ. : Τι σκεφτόσουν και πως αντιδρούσες την ώρα της μάχης;

Π.Κ. : Από την στιγμή που χτύπησε το ψάρι ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι το ψάρι ήταν τόνος, με την ελπίδα όμως ότι μπορεί να είναι και ένα μεγάλο μαγιάτικο. Η ψυχολογία μου πάντα είναι θετική και ιδιαίτερα επιθετική κατά την διάρκεια όλης της μάχης. Όμως να μην ξεχάσω να τονίσω πως η επιθετικοτητα πρέπει να είναι σε αρμονία με την ψυχραιμία και την υπομονή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αφήσω το ψάρι να κάνει και να πάει όπου θέλει! Παρ' όλα αυτά όμως η εξάντληση είναι μεγάλη και καθώς ο χρόνος της μάχης περνά αυξάνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιθανότητα λαθών και βεβιασμένων ενεργειών που μπορεί να μας στοιχίσει, από το να χάσουμε το ψάρι μέχρι και να τραυματιστούμε ακόμα και θανάσιμα. Ειδικά αν δεν φοράμε τουλάχιστον κάποιο σωσίβιο γιλέκο, που κατά την γνώμη μου είναι υποχρεωτικό!

kim_tono4

Γ.Κ. : Τι συναισθήματα ένιωσες όταν πλέον είχες το ψάρι στα πόδια σου;

Π.Κ. : Τα συναισθήματα που ένιωσα όταν το ψάρι είχε πλέον παραδοθεί ήταν ανάμεικτα. Χαρά μεγάλη στην αρχή για την σύλληψη ενός πολύ δυνατού μαχητή, ενός πραγματικού γίγαντα τις θάλασσας, που γρήγορα αντικαταστάθηκε με θλίψη αφού η θέση αυτών των πλασμάτων είναι στην θάλασσα!

Γ.Κ. : Τελικά αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν την τεχνική;

Π.Κ. : Αξίζει σαφώς να ασχοληθεί κάποιος με την τεχνική, αφού πρώτα είναι διατεθειμένος να αφιέρωσει χρόνο, κόπο και χρήματα. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα τον ανταμείψει με αξέχαστες δυνατές συγκίνησης, που θα τον κάνουν να ξεφύγει από την δυσάρεστη πολλές φορές καθημερινότητα!

kim_tonos7

Γ.Κ. : Παναγιώτη σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε και άλλες ανάλογες επιτυχίες!

Π.Κ : Και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον Γιώργο Φενερλή, φίλο και δημιουργό αυτού του site, εσένα Γιάννη, και κυρίως την εταιρεία που με στηρίζει σε αυτή την διαδρομή μου, την ΣΙΜ ΑΕ του κυρίου Σημαιοφορίδη και αντιπρόσωπου τις OWNER CULTIVA Hellas!