Η πρακτική του C&R (catch and release) ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα στo Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική από ερασιτέχνες ψαράδες και με το πέρας των χρόνων διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η αρχική του μορφή ήταν ξεκάθαρη και απόλυτη : όσα ψάρια πιάνονταν ανεξαρτήτως μεγέθους απελευθερώνονταν στο φυσικό τους περιβάλλον. Το ψάρεμα είχε μια μορφή καθαρής διασκέδασης και αθλητισμού με αγκίστρια χωρίς αρπάδι. Αυτά όμως συνέβαιναν τότε και δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα στην Ελλάδα. Ο ψαράς που ψαρεύει μόνο για την διασκέδαση του δύσκολα συναντάται αλλά… οι καιροί αλλάζουν! Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που μυήθηκαν στην πρακτική αυτή, αλλά και πολλοί είναι οι κατακριτές της. Η σημερινή της μορφή είναι αρκετά διαφοροποιημένη. Αρκετές είναι οι αλλαγές με αποτέλεσμα να δίνεται τροφή σε αυτούς που εναντιώνονται και να μπερδεύει αυτούς που θέλουν να την εφαρμόζουν.

Ο "πόλεμος" κατά του C&R...

02

Αδιαμφισβήτητα στην χώρα μας, είναι πολλοί αυτοί που εναντιώνονται σε αυτή την πρακτική. Η συνήθης δικαιολογία που ακούγεται είναι ότι : "αυτοί που λένε ότι κάνουν C&R δεν το κάνουν πραγματικά", και εννοούν ότι κανείς δεν κάνει πράξη την αρχική μορφή του catch & release στην οποία όλα τα ψάρια ελευθερώνονται. Με αυτό το τρόπο προσπαθούν να διαστρεβλώσουν, να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν την προσπάθεια όσων ασπάζονται την φιλοσοφία του C&R, τόσο εντός όσο και εκτός. Μια φιλοσοφία που γίνεται παγκοσμίως και ευρέως με στόχο την καλύτερη συνύπαρξη του ερασιτέχνη ψαρά με την θάλασσα και τα γλυκά νερά. To τραγικότερο βέβαια που αναφέρεται στην χώρα μας είναι ότι "εάν ελευθερώσω κάποιο ψάρι δεν θα αλλάξει τίποτα, η ζημιά γίνεται από τα γρι-γρί και τις τράτες", ρίχνοντας αλλού το “μπαλάκι” με στόχο να αγνοήσουμε την ζημία που κάνει ο κάθε ένας από εμάς. Αυτή η λογική είναι τόσο χαζή σαν να θέλουμε να πούμε ότι “εγώ πετάω παντού σκουπίδια στο περιβάλλον γιατί αν δεν το κάνω θα το κάνουν οι... βιομηχανίες!!!!”. Κόντρα σε τέτοιες λογικές δεν μπορείς να πας κόντρα... Αυτά ήταν τα πιο τρανταχτά επιχειρήματα ενάντια στο C&R στην χώρα μας αλλά ας δούμε γιατί πράγμα μιλάμε.

Το σημερινό C&R

03

Η πράξη της απελευθέρωσης ενός ψαριού γίνεται για πολλούς λόγους και ο καθένας μας έχει τους δικούς του. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι η διατήρηση της θαλάσσιας ζωής των θαλασσών μας. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε ψάρι πρέπει να φτάσει σε ένα αξιόλογο μέγεθος έτσι ώστε να καταφέρει να αναπαραχθεί έστω και μια φορά στη ζωή του. Δεύτερος λόγος είναι ότι σε περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών καλό είναι να απελευθερώνουμε τα αυγομένα ψάρια, ανεξαρτήτως κιλών, γιατί κρατώντας ένα τέτοιο ψάρι καταδικάζουμε εκατομμύρια με αποτέλεσμα μακροχρόνια να καταστρέφουμε την περιοχή μας.

Απελευθέρωση λίτσας

Απελευθέρωση λίτσας

Ένας λόγος που μπορεί να φανεί περίεργος σε πολλούς είναι ότι τα υπερμεγέθη ψάρια κάθε είδους δεν προσφέρουν καμία γευστική αξία με αποτέλεσμα αυτό που τρως στο τραπέζι σου να είναι ένα ψάρι με γεύση άχυρου, ενώ εάν αυτό το ψάρι ζήσει (λόγο της ηλικίας του) θα έχει σίγουρα μια (μελλοντική) ικανοποιητική γέννα. Ο τελευταίος και πιο “προσωπικός” λόγος είναι η ικανοποίηση που σου δίνει μια απελευθέρωση. Αφού έχεις "παλέψει" με το ψάρι έχεις δυο επιλογές : η πρώτη είναι να το κρατήσεις και η δεύτερη να το ελευθερώσεις. Εάν το κρατήσεις όλη σου η απόλαυση θα είναι η ώρα του γεύματος, κάτι που θα τελειώσει σύντομα. Εάν όμως το ελευθερώσεις η χαρά και η ικανοποίηση σου θα είναι παντοτινή. Το C&R σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, γιατί γίνεσαι ένα με το περιβάλλον και όχι ένας ακόμη λόγος.. εξαφάνισης του!

To C&R στο shore jigging θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένο ειδικά για τα μικρά μανάλια...

To C&R στο shore jigging θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένο ειδικά για τα μικρά μανάλια...

Όπως είπαμε και στην αρχή, C&R σημαίνει απελευθερώνω όλα τα ψάρια που πιάνω. Όμως μέχρι να φτάσουμε εκεί δεν χρειάζεται να ταυτιστεί το C&R με κάτι απόλυτο που πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα. Ο κάθε ένας μας μπορεί να θέσει τα όρια του και να πράττει ανάλογα. Αν δεν μπορείς να απελευθερώσεις ένα μεγάλο ψάρι ξεκίνα από τα μικρά και σιγά, σιγά θα έρθει η όρεξη για μεγαλύτερα πράγματα. Επίσης όταν απελευθερώνουμε ένα ψάρι δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα, ειδικά όταν μας κοιτάνε οι διπλανοί μας... σαν εξωγήινους! Εσύ το έπιασες και εσύ έχεις την δύναμη να καθορίσεις την μοίρα του. Αυτοί που έχουν πρόβλημα ας ασχοληθούν με τα δικά τους ψάρια τα οποία εσύ καταλαβαίνεις γιατί τα κρατάνε. Άρα άσχημα πρέπει να αισθάνονται όσοι δεν καταλαβαίνουν τον λόγο ή δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να καταλάβουν γιατί τα απελευθερώνουμε.

Μην δέχεσαι λοιπόν “υποδείξεις”, όπως όμως και δεν θα πρέπει να κάνεις. Άλλαξε τον εαυτό σου και είναι σίγουρο ότι με τον καιρό θα αλλάξει ο κόσμος γύρω σου...

Ας το ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας!

05

Άλλο ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το τι σημαίνει ψαράς και πιο συγκεκριμένα ερασιτέχνης ψαράς, δηλαδή όλοι εμείς. Αν ψάξουμε στο λεξικό το πρώτο λήμμα θα δούμε ότι :
Ερασιτέχνης : "αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, όχι επαγγελματικά ή με σκοπό το οικονομικό κέρδος"

Η λέξη “ευχαρίστηση” στο θέμα μας, δηλαδή το ψάρεμα, δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδέεται με την... γαστρονομική απόλαυση! Εμένα προσωπικά, όταν ακούσω την φράση ευχαρίστηση και ψάρεμα, κατευθείαν μου έρχεται στο μυαλό η φύση, η μάχη, οι πειραματισμοί, η προετοιμασία, η παρέα κ.α.. Σίγουρα, στο άκουσμα αυτής της φράσης, δεν μου τρέχουν τα σάλια από λιγούρα, σχηματίζοντας στο μυαλό μου την εικόνα ενός λαβρακιού στα κάρβουνα... Άρα ερασιτέχνης ψαράς πρέπει να είναι αυτός που “ασχολείται με το ψάρεμα από ευχαρίστηση για την δραστηριότητα και όχι.. το μαγείρεμα!” Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να το συνδέσει με την γαστρονομία... ας φάει γαύρο λοιπόν που είναι υγιεινός και οικονομικός! Ας μην γελιόμαστε. Τα έξοδα που κάνουμε για το ψάρεμα μπορούν άνετα να μας εξασφαλίσουν ακόμα και συναγρίδα στο τραπέζι μας. Βενζίνες, καλάμια, μηχανισμοί, δολώματα, πετονιές, νήματα και λογής, λογής έξοδα δεν πρέπει να τα συνδέουμε με την απόσβεση γιατί στον ερασιτεχνισμό απλούστατα δεν υπάρχει απόσβεση. Η λογική της απόσβεσης στο ψάρεμα είναι πάλι κάτι χαζό αφού μιλάμε καθαρά για χόμπι. Φανταστείτε την λογική της απόσβεσης σε κάθε χόμπι. Κάποιος που του αρέσει το ποδόσφαιρο, το rally, το τρέξιμο, ο μοντελισμός, το παρά πέντε, η ορειβασία, το ποδήλατο, γιατί δεν σκέφτεται όπως στο ψάρεμα ότι δηλαδή πρέπει να κάνει απόσβεση; Υπόψιν, ότι αυτά τα γράφει ένας βιοπαλαιστής της ζωής και όχι ένα εξασφαλισμένος οικονομικά για αρκετές ζωές.
06
Άρα λοιπόν, οποιαδήποτε δικαιολογία του τύπου “πουλάω ψάρια για να μπορώ να πάω για ψάρεμα” ή “τα κρατάω όλα για να κάνω απόσβεση στις βενζίνες” θα πρέπει να θεωρείται αδικαιολόγητη. Αν δεν μπορείς να πας για ψάρεμα (που νομίζω στην Ελλάδα αυτό είναι ανέκδοτο), μην πας όπως δεν μπορείς να κάνεις παρά πέντε ή ορειβασία. Ειδικά η δικαιολογία της εμπορευματοποίησης ψαριών λόγω οικονομικής κρίσης, μετά από όλα αυτά που είπαμε, νομίζω ότι είναι καταδικαστέα. Οι επαγγελματίες ψαράδες δικαιώνονται με τέτοιες συμπεριφορές “ερασιτεχνών” αφού έχουν το επιχείρημα ότι αυτοί πληρώνουν εφορία, Ο.Α.Ε.E. κ.α. όταν ο ερασιτέχνης παρανόμως κερδοφορεί εις βάρος τους σε όλα τα επίπεδα. Δεν τους υποστηρίζω αλλά σε αυτό το άρθρο μιλάμε για την δική μας καμπούρα. Άρα νομίζω ότι έκανα απολύτως σαφές τι σημαίνει ερασιτέχνης ψαράς και ότι το C&R δεν μπορεί να θεωρηθεί μια πολυτέλεια για εμάς. Επίσης γνωρίζω ότι όλα αυτά δεν βρίσκουν σύμφωνους την μεγαλύτερη πλειοψηφία της κοινότητας μας αλλά ήθελα να τα πω για να ακουστεί μια φορά και η άλλη άποψη. Δεν είχα σκοπό να ενοχλήσω κανένα και σέβομαι όλες τις διαφορετικές απόψεις, χωρίς να χρειάζεται όμως και να τις ενστερνίζομαι. Αυτό που ήθελα να πετύχω είναι να δώσω επιχειρήματα στα νέα παιδιά και στους ανοιχτόμυαλους ψαράδες ώστε να μπουν στον μαγικό κόσμο του C&R. Αν το κατάφερα αυτό θα κριθεί από εσάς...

Με αισιοδοξία για το μέλλον

Απελευθέρωση θηλυκού λαβρακιού σε περίοδο ωοτοκίας

Απελευθέρωση θηλυκού λαβρακιού σε περίοδο ωοτοκίας

Ο πόλεμος ενάντια στο C&R φαίνεται να φουντώνει και αυτό είναι μια διεργασία που γίνεται κάθε φορά που συγκρούεται τα παλιό με το καινούργιο. Οι νοοτροπίες των παλιών κολλημένων μυαλών λιγοστεύουν και είναι σίγουρο ότι το φαινόμενο αυτό τείνει να εκλείψει. Οι εικόνες με αμέτρητες γενοκτονίες και αλλοιωμένα ψάρια σε γεμάτους καταψύκτες, βαίνουν προς το παρελθόν. Νέοι ψαράδες με παιδεία και μυαλό που αγαπούν το χόμπι τους και την θάλασσα παίρνουν την θέση τους στους ντόκους. Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη, καιρός όμως να σεβαστούμε το χόμπι μας και να αλλάξουμε για ένα καλύτερο αύριο...Το αύριο των παιδιών μας!

c&r dimas tsanelis

Σώτηρης Τσανέλης : ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της διάδοσης του C&R στην περιοχή μας και μόλις δεκαεφτά χρονών!!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το lurebites που μας δίνει την δυνατότητα να γράφουμε όσα πιστεύουμε χωρίς λογοκρισία και καθοδηγούμενα κείμενα. Τέλος όσο αφορά το C&R στην Πρέβεζα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σωτήρη Τσανέλη και τον κολλητό μου Δημήτρη Νικολόπουλο που συνέβαλαν στην διάδοση του με αποτέλεσμα πολλοί πλέον να τηρούν την πρακτική αυτή και όσοι δεν την τηρούν να τους περνάει τουλάχιστον από το μυαλό πριν κρατήσουν το όποιο ψάρι...

Από την συντακτική ομάδα του LureBites : Θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε μια εξαίρεση και να κοσμήσουμε ένα τέτοιο άρθρο με επαγγελματικές φωτογραφίες από το εξωτερικό ώστε να αναδειχθεί η ομορφιά του C&R.