Με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα του φίλου Μάριου, είχα υποσχεθεί ότι θα φτιάχναμε ένα άρθρο με βίντεο από το διαδίκτυο για το πως βγάζουμε εύκολα σαλαγκιές και αγκίστρια που κατά λάθος καρφώθηκαν πάνω μας. Ο τίτλος του δεν είναι τυχαίος αφού θέλαμε να είναι εύκολος ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βάζετε στην αναζήτηση του site την λέξη "σαλαγκιά", "χέρι" ή "βοήθεια" και να σας βγάζει εδώ.

Πια με τα smartphones, μπορούμε εύκολα να δούμε βίντεο όπου και αν είμαστε και με την αναζήτηση δεν θα χρειαστείτε να ψάχνετε το κατάλληλο βίντεο εκείνη την δύσκολη ώρα. Καταρχήν όμως, θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για το πόσο είναι ασφαλές είναι ο τρόπος που θα δείτε στα παρακάτω βίντεο. Οι Έλληνες γιατροί δεν τον συστήνουν γιατί μπορεί να κοπεί κάποιος τένοντας και προτείνουν το σκάψιμο με το νυστέρι ώστε να βγει το αρπάδι. Βέβαια, με την μέθοδο αυτή το αρπάδι βγαίνει από την αρχική θέση εισχώρησης, χωρίς να ξεσκίσει άλλο το χέρι οπότε θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κόψει κάτι αλλά από την άλλη δεν είμαι γιατρός... Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο αρκετές φορές και ποτέ δεν έγινε κάτι παραπάνω από το να στάξουν λίγες σταγόνες αίμα. Ήμουν τυχερός και δεν σακάτεψα τους φίλους μου; Κανείς δεν ξέρει... Αλλά γεγονός είναι ότι πολλοί άλλοι φίλοι που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο, δεν είχαν την ίδια τύχη από τις επεμβάσεις των γιατρών... Στο εξωτερικό από την άλλη μεριά, η μέθοδος είναι τόσο διαδεδομένη που υπάρχουν πολλά βίντεο και την προτείνουν οι πιο αναγνωρισμένοι ψαράδες. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν βγάλετε την σαλαγκιά ή το αγκίστρι μόνοι σας, θα πρέπει να κάνετε ένα αντιτετανικό ορό.

 Σε μερικά βίντεο δείχνουν πως βγάζουμε την σαλαγκιά, χρησιμοποιώντας πετονιές μεσαίας διαμέτρου δηλαδή αυτές που έχουμε μαζί μας συνήθως. Για αυτό το λόγο, καλό είναι πάντοτε να έχουμε μαζί ένα καρούλι με μερικά μέτρα 0,60 mm πετονιά ώστε να μην χρειάζεται να διπλώνουμε μικρότερες διαμέτρους. Το νήμα κάνει επίσης την ίδια δουλειά αλλά μπορεί να χαράξει τα χέρια αυτού που θα τραβήξει. Κάτι ακόμα που θα είναι καλό να έχετε μαζί σας, είναι ένα δυνατό κοφτάκι που θα κόβει εύκολα το μέταλλο της σαλαγκιάς και τους κρίκους του τεχνητού. Αν και σε πολλά βίντεο δείχνουν τον ψαρά να μην κόβει τα υπόλοιπα αρπάδια που δεν είχαν εισχωρήσει στο χέρι αλλά εσείς κόψτε τα για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να καρφωθείτε ξανά κατά την διαδικασία.

Το σημαντικό στην διαδικασία είναι να πιεστεί καλά το κοτσάνι προς τα κάτω και μετά να τραβήξετε απότομα. Για αυτό χρειάζεται να υπάρχει πάντα και άλλο ένα άτομο, δηλαδή δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε μόνοι σας. Αυτά ήταν όσα μπορούσαμε να πούμε για την "κακιά ώρα" την οποία σας απευχόμαστε με όλοι την καρδιά μας! Μακριά από εμάς!!