Στους οικονομικούς spinning μηχανισμούς υπάρχουν πια πολλές επιλογές στην ελληνική αγορά, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των μηχανισμών αυτής της κατηγορίας από όλες τις εταιρείες. Μια από αυτές είναι και η Mitchell η οποία την χρονιά που μας πέρασε έκανε μια σαρωτική αλλαγή στα μοντέλα της, κάτι που συνέχισε και για το 2016. Η πρόταση της σε αυτήν την κατηγορία είναι το 300 Pro και δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να το βάλουμε στο μικροσκόπιο...
Η Mitchell είναι μια ιστορική εταιρεία που έχει αγοραστεί εδώ και χρόνια από τον αμερικάνικό κολοσσό ειδών αλιείας Purefishing. Προτού γίνει αυτό το γεγονός, η εταιρεία αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της Γαλλικής βιομηχανίας ειδών αλιείας και τα προϊόντα της αντιπροσώπευαν την ποιότητα αλλά και την απόλυτη απόδοση στο ψάρεμα. Μάλιστα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ήταν η Mitchell που κατασκεύασε τον πρώτο spinning μηχανισμό στην ιστορία του ψαρέματος. Είναι κοινό μυστικό ότι με την εξαγορά της από την Purefishing, η εταιρεία “χάθηκε” ανάμεσα στα άλλα brands του κολοσσού όπως η Penn, η Abu Garcia κ.α. και μαζί χάθηκε και ότι αντιπροσώπευε για χρόνια. Η γκάμα της περιορίστηκε αρκετά και η ποιότητα καθώς και το RD (Research & Developement) της δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις εξελίξεις.
Προς τιμήν αυτού του πρώτου μοντέλου της εταιρείας του 1948, κατασκευάστηκε ο 300 Pro
Αυτό όπως ήταν φυσικό είχε αντίκτυπο στις πωλήσεις ειδικά ανάμεσα στους Γάλλους και τις Γαλλικές αποικίες που κατά κάποιο τρόπο υπήρχε φανατικό κοινό. Η Purefishing δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και πριν δύο χρόνια έβαλε ένα στόχο : να ξαναβρεί η Mitchell την χαμένη αίγλη της! Προσέλαβε ανθρώπους κλειδιά, γνώστες της φιλοσοφίας της παλιάς σχολής και ικανούς ψαράδες όπως ο Manager πωλήσεων Ευρώπης Alban Choinier. Αναβίωσε και ενίσχυσε το RD το οποίο πια συνεργάζεται και με τα άλλα RD του ομίλου ενώ έδωσε σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες, ακόμα και στην εμφάνιση. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια ξεπήδησε το 2014 ο 300 Pro, ένας μηχανισμός για το μεσαίο spinning ο οποίος αναβιώνει τον μύθο του πρώτου μηχανισμού spinning της εταιρείας, τον Mitchell 300 που λανσαρίστηκε στην αγορά το... 1948! Αυτό το πρώτο μοντέλο αποφασίσαμε να κάνουμε δοκιμή καθώς ακόμα διατίθενται στην χώρα μας. Εννοείται ότι περιμένουμε να δούμε και τον αντικαταστάτη του για το 2016...
Πρώτη εντύπωση
Ανοίγοντας το συντηρητικό σκούρο πράσινο κουτί, ξεπρόβαλε ένας μηχανισμός που η εμφάνιση του ήταν άκρως αντίθετη από αυτό το περιτύλιγμα. Σχεδιαστικά ο 300 Pro δεν περνά απαρατήρητος, με φουτουριστικό ανοιχτό ρότορα, πανέμορφη μανιβέλα που αντιγράφει το σχέδιο των πρώτων μηχανισμών της εταιρείας και ωραίο συνδυασμό κόκκινου, μαύρου ματ και νίκελ χρώματος. Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη ήταν η ύπαρξη δεύτερης μπομπίνας μέσα στο κουτί, κάτι το οποίο θεωρείται πολυτέλεια σε αυτήν την οικονομική κατηγορία. Αδειάζοντας το κουτί, βρήκα ότι υπήρχε επίσης το μηχανικό σχεδιάγραμμα, το χαρτί της εγγύησης και ένα σακουλάκι με δυο ροδέλες για αλλαγή του τρόπου τυλίγματος του νήματος ή της πετονιάς στην μπομπίνα.
Λειτουργικά, ο μηχανισμός έδειχνε καλά με την μανιβέλα να γυρίζει με στιβαρότητα και όχι αβίαστα ενώ και η λειτουργία του bail arm ήταν άμεση ακόμα και όταν αυτό έπρεπε να κλείσει με το γύρισμα της μανιβέλας. Στα θετικά αυτής της πρώτης εντύπωσης ήταν και το βάρος του που για το μέγεθος του ήταν ανταγωνιστικό με ακριβότερους μηχανισμούς και σίγουρα πολύ πιο ελαφρύ από αυτούς της κατηγορίας του.
Χαρακτηριστικά και χρήση
Το μέγεθος του μηχανισμού είναι 3000 αν τον συγκρίνουμε με αυτούς της Daiwa και 4000 αν το συγκρίνουμε με μηχανισμό της Shimano. Άρα η χρήση του στο spinning είναι στην μεσαία κατηγορία δηλαδή για να συνδυαστεί με καλάμια με c.w. από 10-30 έως και 20-60 γρμ.. Για αυτό το λόγο, η χωρητικότητα του είναι αρκετά μεγάλη και αν πρόκειται να γεμίσετε την μπομπίνα με νήμα, καλό είναι να βάλετε από κάτω κάμποσα μέτρα πετονιάς. Στην δοκιμή μας τον γεμίσαμε με νήμα 0,14 mm Ultracast Invisi-Braid της SpiderWire και πήρε και τα... 270 μέτρα της συσκευασίας!
Το σώμα είναι “Composite Polymeric Body” που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από σύνθετα πολυμερή δηλαδή αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε στην καθομιλουμένη “γραφιτένιο”. Η επιλογή αυτού του υλικού σε συνδυασμό με τον ανοιχτό ρότορα έγινε καθαρά για να έχει ο μηχανισμός χαμηλό βάρος, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε. Το υλικό κατασκευής και των δυο μπομπίνων του 300 Pro είναι το αλουμίνιο ενώ το χείλος τους έχει δεχτεί ειδική επεξεργασία ώστε να εξασφαλίζει την λιγότερη δυνατή τριβή του νήματος κατά την ρίψη.
Στην μπομπίνα εδρεύουν τα φρένα του μηχανισμού που στον συγκεκριμένο αναφέρονται από την εταιρεία ως “Carbon Hybrid Drag”. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μια από τις τρεις ενδιάμεσες ροδέλες τριβής είναι από υλικό μίξης carbon ενώ οι άλλες δύο είναι οι κλασσικές τσόχινες. Τέλος, ο λόγος περιστροφής του μηχανισμού είναι 5,1:1 και θεωρείται κανονικός αφού τα 73 cm που μαζεύει ανά μια περιστροφή της μανιβέλας, είναι όσο μαζεύουν όλοι οι μηχανισμοί αυτού του μεγέθους αν δεν φέρουν την ένδειξη High Speed.
Εργονομία
Το χερούλι του μηχανισμού σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε αυτήν την κατηγορία τιμής, είναι από υλικό EVA και όχι από πλαστικό με αποτέλεσμα να μας δίνει αυτήν την ωραία αίσθηση κατά το γύρισμα της μανιβέλας.
Η δε τελευταία είναι αλουμινένια και παρόλο την ρετρό σχεδίαση της, έχει πολύ καλή λειτουργία και σωστό μέγεθος (55 mm) ώστε να βοηθάει κατά την πάλη με κάποιο αρπαχτικό.
Το σύστημα με το οποίο συνδέεται στο σώμα δεν είναι βιδωτό πάνω σε αυτό αλλά με αντικριστή βίδα, κάτι το οποίο επίσης συνηθίζεται στην οικονομική κατηγορία. Το καλό είναι ότι σε αντίθεση με άλλους μηχανισμούς, ασφαλίζει γερά και δεν χρειάζεται να βάλουμε όλη μας την δύναμη κατά το βίδωμα για να μην τσογάρει.
Το Bail Arm όπως είπαμε και παραπάνω έχει πραγματικά πολύ καλή λειτουργία, εφάμιλλη με μηχανισμούς πολύ πιο ακριβούς. Θυμίζει πολύ την λειτουργία Daiwa μηχανισμών. Το σύστημα Bail Halo που έχει εφαρμοστεί στην σχεδίαση του, μας εξασφαλίζει ακαμψία του ρότορα και βελτιστοποιεί το τύλιγμα του νήματος.
Η πεταλούδα των φρένων έχει πολύ ξεχωριστή σχεδίαση τριπλής ακτινωτής μπάρας, αντί της κοινής μονής μπάρας, αλλά αυτό την κάνει μικρότερη στο μέγεθος και σίγουρα λιγότερο εργονομική κατά το σφίξιμο ή χαλάρωμα των φρένων. Για να καταλάβετε, σφίγγοντας τα φρένα χρειάζεσαι τρία δάκτυλα αντί για δύο όπως συμβαίνει σε πεταλούδες μονής μπάρας. Πάντως το υλικό της έχει πολύ ωραία αίσθηση κατά την αφή.
Τέλος, το κουμπί της αντεπιστροφής βρίσκεται στο μπροστά μέρος του σώματος και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούμε να το βρούμε ακόμα και με... κλειστά μάτια! Ασφαλίζει και απασφαλίζει με ευκολία ενώ κλειδώνει στην κάθε θέση (on-off) με ασφάλεια χωρίς ανεπιθύμητους τζόγους.
Στα ενδότερα
Ο μηχανισμός ήρθε στα χέρια μου “ψαρεμένος” ώστε να προχωρήσω στο πλήρη λύσιμο του και να αποκαλύψω την εσωτερική λειτουργία του. Η σειρά λυσίματος έγινε ως εξής : μανιβέλα, μπομπίνα (φρένα), ρότορας (bail arm), αντεπιστροφή και τέλος τα ενδότερα συστήματα του κύριου σώματος (γράναζια, άξονας κ.τ.λ.).
Ο μηχανισμός δεν παρουσίαζε σοβαρές αλλοιώσεις στα γράσα ή στα επιμέρους εξαρτήματα του, δεδομένης της χρήσης που είχε κάνει. Η καλοσχεδιασμένη μανιβέλα προσφέρει άνεση στο χρήστη με την εργονομία της και με μήκος κατάλληλο για την χρήση στο συγκεκριμένο μέγεθος μηχανισμού.
Η μανιβέλα στα 55 mm αρκετά εργονομική με EVA στο χερούλι της και δυο ρουλεμάν εσωτερικά για καλύτερο γύρισμα
Η μπομπίνα είναι σχετικά λιτή και σε χρωματισμό του τιτανίου και του κόκκινου «δένει» με τον υπόλοιπο μηχανισμό όμορφα ενώ το μέγεθος της είναι ιδανικό για το μηχανισμό αυτό.
Η αλουμινένια μπομπίνα και οι ροδέλες των φρένων
Το κλίκερ της μπομπίνας απλό
Έκπληξη αποτελούν οι ροδέλες των φρένων που είναι ένας συνδυασμός δυο τσόχινων και μιας carbon στην κλασική εναλλαγή των τριών (3 μεταλλικές – 3 φρένα) αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για την απόδοση τους, μιας και στο παρελθόν τέτοιοι συνδυασμοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Η ασφάλεια του παξιμαδιού που συγκρατεί τον ρότορα υπόσχεται ότι δεν θα λασκάρει το παξιμάδι από τη θέση του
Ο ρότορας με το περίεργο σχήμα που τον καθιστά ελαφρύ, απόλυτα ισορροπημένο και λειτουργικό ώστε να μην μπλέκει η πετονιά κάτω από την μπομπίνα σε πιθανά απότομα ξετυλίγματα
Έξυπνος ωστόσο ο σχεδιασμός του ρότορα τον καθιστά ελαφρύ και δεν επιτρέπει τα μπερδέματα ότι και αν τον έχουμε «φορτώσει» πετονιά ή νήμα.
Το bail από μασίφ αλουμινένιο σύρμα ελαφρύ και ανθεκτικό και το line roller σχεδιασμένο να «δουλεύει» και με λεπτά νήματα
Η καλή η σχεδίαση του συστήματος πτώσης του βραχίονα και της βάσης στήριξης του, έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή κίνηση του bail πάνω κάτω
Το bail, αν και χοντρό, είναι ελαφρύ και με ωραία κίνηση στο ανεβοκατέβασμα του που την οφείλει στο σύστημα της πτώσης που έχει και τα δύο ορειχάλκινα κουζινέτα που το στηρίζουν.
Το ρόλερ με τον βραχίονα σε πλήρη ανάπτυξη. Ο βραχίονας λεπτός αλλά στιβαρός. Το ρόλερ περιέχει δύο ρουλεμάν ευμεγέθη που του δίνουν ομαλή κύλιση ακόμη και στις μεγαλύτερες πιέσεις
Το ρόλερ είναι αρκετά μεγάλο για καλή τύλιξη δουλεύει εξίσου καλά σε νήμα ή πετονιά. Ωραίο και απαραίτητο επίσης είναι το καπάκι που προστατεύει την αντεπιστροφή μιας και ο ρότορας είναι «άδειος» σε αυτό το σημείο.
Το καπάκι που προστατεύει το σύστημα της αντεπιστροφής σε ωραίο χρωματισμό δίνει εμφάνιση και προστασία
Βγάζοντας το καπάκι, αρχίζει το λύσιμο των εσωτερικών μερών του μηχανισμού
Η αντεπιστροφή είναι απλή αλλά με δύο ευμεγέθη ρουλεμάν να συγκρατούν το πίνιον σταθερό στη θέση του.
Το ελατήριο που μπλοκάρει την αντεπιστροφή και το ελατήριο του λεβιέ της είναι χοντρά για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και στις συνθήκες
Το σύστημα της αντεπιστροφής σε ανάπτυξη. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην στήριξη του πίνιον με δυο ρουλεμάν ίδια με αυτά του κεντρικού γραναζιού
Άλλη μια έκπληξη ήρθε από τα ενδότερα του. Αρχικά εντύπωση μου έκανε στην κίνηση του όταν ασκούσα πίεση στην μπομπίνα δεν την ένιωθα στην μανιβέλα και είχα απορήσει. Όταν όμως τον άνοιξα κατάλαβα γιατί. Ενώ σε όλους μέχρι σήμερα τους μηχανισμούς, από τους πιο οικονομικούς έως τους πιο ακριβούς, η παλινδρόμηση του άξονα μεταφέρεται από το κεντρικό γρανάζι στο γρανάζι παλινδρόμησης, στον μηχανισμό μας μεταφέρεται με μειωτήρα με αποτέλεσμα με μικρότερη δύναμη να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και οι μεγάλες πιέσεις να μην επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την κίνηση του κεντρικού γραναζιού και του πίνιον.
Η σχεδίαση των γραναζιών έχει γίνει ώστε να ασκείτε μεγαλύτερη δύναμη στον άξονα για να παλινδρομεί πιο ελεύθερα και παράλληλα να ασκείτε λιγότερη πίεση στην μανιβέλα όταν ο άξονας δέχεται πιέσεις που θα δυσκόλευαν την παλινδρόμηση του
Αποκάλυψη το σύστημα της παλινδρόμησης που αποτελείται όχι από ένα αλλά από δύο γρανάζια
Είναι κάπως πολύπλοκο όμως αποτελεσματικό, αλλά για αυτές τις δυνάμεις θα μιλήσουμε αναλυτικά σε κάποιο άλλο άρθρο. Πάντως πρόκειται για ένα πρωτοπόρο σύστημα και αν εξελιχθεί -σε συνδυασμό με τα υλικά που το αποτελούν- θα μιλάμε για κάτι νέο, καινοτόμο και αξιόλογο στην ιστορία της μηχανικής των spinning μηχανισμών.
Το κεντρικό γρανάζι, στα 28,92χιλ αν και μικρό, μεταδίδει την κίνηση της μανιβέλας άνετα στο πίνιον
Ο άξονας έχει πάχος 3,97 mm σε όλο το μήκος του χωρίς λεπτά σημεία και συμβάλλει και αυτός στο χαμηλό βάρος του μηχανισμού. Σε δεύτερο πλάνο φαίνεται το βαγονέτο της παλινδρόμησης λεπτό αλλά καλοσχεδιασμένο και από καλό υλικό για να αντέχει τις πιέσεις των φρένων
Το βαγονέτο της παλινδρόμησης αν και λεπτοκαμωμένο, είναι καλής ποιότητας, έτοιμο να δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τα φρένα και θυμίζει Daiwa. Γενικά ο 300 Pro είναι ένας μηχανισμός «νέος» σε μερικά κρίσιμα σημεία και «τίμιος» στην σχέση ποιότητας τιμής χωρίς φαμφάρες και κομπασμούς.
Σε πραγματικές συνθήκες
Από τις πρώτες ρίψεις, καταλαβαίνεις ότι το 300 Pro είναι ένα “value for money” μηχανισμός με πολύ καλή αίσθηση λειτουργίας. Το bail arm δουλεύει απερίσπαστα και το χαμηλό βάρος σε κάνει να πιστεύεις ότι σίγουρα δεν κρατάς κάποιο οικονομικό μηχανισμό. Το τύλιγμα του είναι πολύ καλό για την κατηγορία του και αυτό βοηθάει στην ρίψη αλλά και στο να μην μπερδεύει το νήμα, δημιουργώντας ανεπιθύμητες τούφες.
Ο μηχανισμός ψαρεύτηκε με καλάμια του μεσαίου spinning με c.w. 10-30 και 12-45 γρμ. από εμένα και τον Βαγγέλη Παπαμάρκου. Περισσότερο ψαρεύτηκε από τον Βαγγέλη και λιγότερο από εμένα ενώ τα ψάρια με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ήταν λούτσοι, μεγάλα κοκκάλια και μικρές λίτσες του είδους Stella.
Το συμπέρασμα ήταν κοινό και από τους δύο. Ο μηχανισμός είχε άψογη λειτουργία αλλά δεν είχε καθόλου καλή απόδοση στα σφιχτά φρένα. Ήταν το μόνο μελανό σημείο του μηχανισμού το οποίο όμως είναι αρκετό για να χαλάσει την εικόνα μιας ομολογουμένως πολύ καλής προσπάθειας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν εννοώ την απόδοση των φρένων σε ρυθμίσεις μέχρι 1,2 kg όπου είναι η πιο συνηθισμένη ρύθμιση σε αυτό το μέγεθος αλλά από εκεί και πάνω. Μιλάμε για την υψηλή ρύθμιση φρένων των δυο κιλών η οποία θα χρειαστεί κόντρα σε ένα μεγάλο αντίπαλο.
Εκεί ο μηχανισμός δεν διατηρεί σταθερή αυτήν την πίεση με αποτέλεσμα να δίνει την δυνατότητα στο ψάρι να κινείται ελεύθερα. Βέβαια, υπάρχει λύση για αυτό το θέμα και μάλιστα σχετικά εύκολη. Αν αλλάξουμε την carbon ροδέλα με μια τσόχινη από την ανταλλακτική μπομπίνα, τότε θα δούμε τελείως διαφορετικά φρένα! Πολύ πιο ισχυρά, πιο γραμμικά και ανταποκρίνονται στην ανώτατη τιμή του μέγιστου φρένου με διπλάσια δύναμη! Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε αυτήν την διαφορά που ακόμα και εμάς μας εξέπληξε!
Μπορούμε μάλιστα να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς άμα θέλουμε, χρησιμοποιώντας και τις δυο carbon ροδέλες (υπάρχει μια σε κάθε μπομπίνα) ή να επιλέξουμε να τις αντικαταστήσουμε όλες με after market carbon ροδέλες. Η αλλαγή γίνεται πολύ εύκολα και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να βγάλετε την συρμάτινη ασφάλεια που συγκρατεί τις ροδέλες και αφού κάνετε τις αλλαγές σας να την ξαναβάλετε στην θέση της.
Συμπέρασμα
Ο Mitchell 300 Pro είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μηχανισμός με ωραία εμφάνιση, χαμηλό βάρος, πρωτοτυπία στην εσωτερική λειτουργία του, καλό τύλιγμα, έξτρα μπομπίνα και πολύ καλή εργονομία. Επίσης, σίγουρα δεν θα βρείτε σε κανέναν άλλο μηχανισμό αυτής της κατηγορίας δύο ρουλεμάν στο ρόλερ! Τα μόνα αρνητικά του είναι ο σχεδιασμός της πεταλούδας και η απόδοση των φρένων στις υψηλές ρυθμίσεις. Για το δεύτερο, όπως αναλύσαμε και παραπάνω υπάρχει λύση και μάλιστα εύκολη οπότε μπορούμε να το εξαλείψουμε αλλά μας αναγκάζει να του δώσουμε χαμηλή βαθμολογία στην κατηγορία “απόδοση”. Ένα άλλο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί για κάποιους αρνητικό είναι το γραφιτένιο σώμα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν προσφέρει την στιβαρότητα ενός αλουμινένιου. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι τα αρπαχτικά ψάρια της χώρας μας είναι σε θέση να φέρουν στα όρια του αυτό το γραφιτένιο σώμα αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν έχει την αντοχή ενός αλουμινένιου. Γενικά, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μηχανισμό της οικονομικής κατηγορίας που σε γενικές γραμμές έχει ξεπεράσει τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας του και αν δεν είχε αυτό το θέμα των φρένων θα μπορούσε να συγκριθεί με πολύ ακριβότερους μηχανισμούς. Για αυτή την σύγκριση όμως η εταιρεία έχει τα ακριβότερα μοντέλα της... Σε αυτά όμως τα λεφτά των ογδόντα πέντε ευρώ, ο 300 Pro είναι μια πολύ καλή επιλογή!