Τα seabass καλάμια της Ιαπωνικής εταιρείας AΡΙΑ θεωρούνται παγκοσμίως ως τεχνολογικά θαύματα και για αυτό έχουν δίκαια κατακτήσει την κορυφή της ιαπωνικής αγοράς. Μιλάμε για την νούμερο ένα εταιρεία στην Ιαπωνία αλλά παρόλα αυτά στην χώρα μας λίγοι γνωρίζουν την αξία της. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό, κάνοντας μια πρώτη γνωριμία με το Foojin' R Art Magic 91 ML...


reviewer_art_magic

Για να καταλάβετε πως σκέφτονται οι μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζετε κάτι πολύ σημαντικό. Το κάθε μοντέλο που κατασκευάζουν έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και απευθύνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες των υποψήφιων πελατών – spinners. Έτσι η σειρά καλαμιών R της APIA, παρουσιάστηκε το 2014 και αποτελείται πια από πολλά διαφορετικά μοντέλα τα οποία έχουν κατασκευαστεί το καθένα για διαφορετικές ανάγκες του ψαρέματος μας, παρόλο που μερικά από αυτά μοιάζουν να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

art_magic1

Επίσης το κάθε καλάμι έχει το δικό του όνομα π.χ. Voyager Magic, Wall Magic, Best Bower, Grand Swell, Rock & Storm και τέλος Art Magic που είναι και το καλάμι της δοκιμής μας. Είναι αυτό που λέμε : καλάμια με ονοματεπώνυμο! Η σειρά R είναι μια κλάση κάτω από την σειρές αιχμής Foojin'Z και Foozin AD, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με... υπερκαλάμια! Η φιλοσοφία της εταιρείας ήταν να δημιουργήσουν μια πιο οικονομική σειρά ώστε να διαδώσουν το πνεύμα της APIA σε όσους περισσότερους ψαράδες γίνεται. Μια σειρά που δεν εστιάζει στα High End περιφερειακά αλλά δίνει βάση στο blank και την συμπεριφορά του.

 Αν νομίζετε όμως ότι μιλάμε για φθηνούς οδηγούς και βάσεις μηχανισμού τότε κάνετε λάθος αφού ακόμα και σε αυτήν την ποιότητα, τα compoments είναι πολύ ανώτερα από άλλα γιαπωνέζικα καλάμια στην ίδια τιμή! Στην ποιότητα του blank οι διαφορές με τις πιο ακριβές σειρές της εταιρείας είναι μικρές έτσι ώστε το κριτήριο επιλογής να μεταφέρεται από ένα σημείο και μετά, στο γούστο και όχι στην ανάγκη χρήσης. Με λίγα λόγια, ακόμα και το οικονομικό APIA, έχει όλες τις αρετές των κορυφαίων μοντέλων όταν μιλάμε για ψάρεμα!

Χαρακτηριστικά & Πρώτη εντύπωση

art_magic2

Η πρώτη εντύπωση πιάνοντας ένα.. υπερκαλάμι για κάποιον που δεν έχει την απαραίτητη εξοικείωση, σίγουρα είναι το απίστευτο ζύγισμα! Τα 145 γραμμάρια βάρους, φαίνονται.. 100 όταν το κρατήσεις στα χέρια σου! Για μένα όμως δεν ήταν αυτό. Τα μάτια μου εστιάστηκαν στην λυτή εμφάνιση με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί παντού, ένα κατακόκκινο κομμάτι να ξεχωρίζει μαζί με ένα τεράστιο “R”, μια βάση μηχανισμού από άλλο.. πλανήτη και ευτυχώς υπήρχε EVA και όχι φελλός!

art_magic3

Σχεδόν όλα τα καλάμια της APIA έχουν φελλό γιατί στην Ιαπωνία θεωρείται κορυφαία επιλογή, για να μην πω αριστοκρατική, που συνδυάζει το ρετρό με την εμπειρία. Είναι το χαρακτηριστικό της εταιρείας, δηλαδή εμφάνιση καθαρά γιαπωνέζικη αλλά και χαρακτηριστική ώστε να φωνάζει από μακριά... APIA! Στην χώρα μας όμως, έχουμε συνδέσει τον φελλό με προϊστορικό, φθηνό καλάμι και για αυτό οι περισσότεροι δεν τον εκτιμούν και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί στην Ιαπωνία θεωρείται πρεστίζ.

pinakas_specs-art_magic

Εγώ δεν έχω πρόβλημα να ψαρέψω με φελλό ή με EVA καθώς επί σχεδόν μια δεκαετία... έλιωνα φελλούς στα χέρια μου! Το πρόβλημα μου είναι ότι είμαι τσαπατσούλης και προτιμώ EVA γιατί δεν φαίνεται εύκολα η... βρώμα. Άρα χάρηκα ιδιαίτερα που είδα EVA αντί για φελλό σε όλη την σειρά FOOJIN' R. Το άλλο που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η ευαίσθητη κορυφή. Από καιρό έψαχνα ένα καλάμι για να κατασταλάξω στο ψάρεμα με σιλικόνες και αυτό μου έκανε “κλικ” σαν να μου μιλούσε.

art_magic4

Το lure weight ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα 5-28 γρμ αλλά αυτό που με προβλημάτισε ήταν το μήκος στα 9'1'' πόδια (2,77 μέτρα) γιατί είχα στο μυαλό μου το ιδανικό μήκος για σιλικόνες ως 8' 6'' πόδια. Από την άλλη όμως ήθελα να γνωρίσω την APIA και τις συμπεριφορές των καλαμιών της που τόσα είχα διαβάσει και ακούσει αλλά ποτέ δεν έτυχε να έχω ψαρέψει. Οπότε άδειασα το μυαλό μου από ότι ήξερα ώστε να μην έχω κάποια προκατάληψη και όλα θα τα έκρινα στο γήπεδο δηλαδή στο... ψάρεμα!

Ποιότητα Κατασκευής

art_magic5

Ας ξεκινήσουμε από τα compoments και πρώτα από όλα από την βάση μηχανισμού που είναι η TVS-16 της εταιρείας Fuji. Πρόκειται για μια βάση μηχανισμού νέας γενιάς που στοχεύει στο να βρίσκεται το χέρι μας και το πόδι του μηχανισμού όσο πιο κοντά στο blank ώστε να μπορούμε να έχουμε άμεση μετάδοση και αίσθηση της κίνησης των τεχνητών αλλά και του δαγκώματος. Πολύ έξυπνη επιλογή για ένα καλάμι που όντως προορίζεται για να δουλέψουμε τεχνητά με περίτεχνες πλεύσεις!

art_magic6

Πέρα όμως από την πρακτική πλευρά, υπάρχει και η αισθητική. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ το μίνιμαλ σχήμα της ενώ και στην αφή ταίριαξε αμέσως στο χέρι μου.

art_magic9

Μιλάμε για ένα τεχνικό καλάμι οπότε η βάση αυτή θα δυσαρεστήσει μόνο όσους θέλουν να ψαρέψουν στην “κόντρα” δηλαδή αυτούς που τους ενδιαφέρει να έχουν μια χοντρή λαβή (μοχλό) για να σύρουν “χωρίς αύριο” το ψάρι έξω. Φυσικά για αυτούς η APIA έχει διαφορετικά μοντέλα με άλλη βάση και πολύ πιο δυνατά-σκληρά blank. Για την δουλειά που προορίζεται το Art Magic, η βάση είναι εκπληκτική!

art_magic7

Πάμε στους οδηγούς οι οποίοι είναι οχτώ στον αριθμό, τύπου Κ και συγκεκριμένα της σειράς ΚL-H της Fuji με stainless steel frame. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν πρόκειται για οδηγούς που θα κρατήσουν σε διάρκεια και θα έχουν πάντα καλή απόδοση στο ψάρεμα.

art_magic8

Η σύνδεση των δύο στελεχών γίνεται με spigot το οποίο δεν είναι βαμμένο ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Επίσης, όλο το καλάμι σχεδόν δεν είναι βαμμένο με κάποιο βερνίκι για να διατηρηθούν απόλυτα οι ιδιότητες του blank.

art_magic10

Τελειώνοντας, με τα compoments θα μιλήσουμε για την λαβή. Το μήκος της, 33 εκατοστά από το κέντρο μέχρι την άκρη, είναι πραγματικά ιδανικό ώστε να μπορούμε να εκτελέσουμε άνετα jerks και twiches. Δύσκολα συναντάται σε καλάμι 9' 1'' και αυτό δείχνει τον προσανατολισμό του που είναι η άριστη αίσθηση των τεχνητών! Στο τελευταίο συμβάλει και η καλή ποιότητα του λίγου EVA που υπάρχει στο πάνω μέρος της βάσης και του κομματιού που υπάρχει στο τέλος του καλαμιού.

Συμπεριφορά & Χρησιμότητα

art_magic11

Πάμε τώρα να δούμε το κυριότερο ατού του καλαμιού που είναι το blank και κατ΄ επέκταση η συμπεριφορά του. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του είναι η κορυφαία στον κόσμο με χρήση πολλών φύλλων carbon, διαφορετικής ποιότητας και χαρακτηριστικών, διπλωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Το τελικό αποτέλεσμα; Ένα ενιαίο blank με powerful butt και ευαίσθητη κορυφή η οποία όμως δεν λυγίζει απλά... Έχει κρυμμένη δύναμη επαναφοράς που θα σας εκπλήξει τόσο κατά την μάχη όσο και κατά τα γρήγορα jerks! Για να πετύχεις μια τέτοια παραβολή χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποια μασίφ κορυφή, είναι κάτι πολύ δύσκολο και για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει υψηλή τεχνογνωσία.

kampili_art_magic91

Όπως είπαμε και παραπάνω, η APIA με την σειρά Foojin' R ήθελε να δημιουργήσει καλάμια με πολύ καλή συμπεριφορά στο ψάρεμα και το Art Magic 91 ML είναι ένα από αυτά. Διαφέρει πολύ από οτιδήποτε έχετε δει, και η συμπεριφορά του τελικά είναι σαν ενός μεγάλου... LRF καλαμιού!

Σε πραγματικές συνθήκες

art_magic12

Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα, ψαρεύοντας το Art Magic 91 ML, ήταν ο διαφορετικός τρόπος φόρτισης κατά την ρίψη. Η ευαίσθητη κορυφή μας επιβάλει να την φορτίσουμε προς το τέλος της ρίψης και όχι από την αρχή οπότε θα χρειαστεί να εξοικειωθεί κάποιος με αυτόν το τρόπο ρίψης, ώστε να πιάσει μέτρα. Πραγματικά όταν φόρτιζα σωστά το καλάμι, το τεχνητό χανόταν στον ορίζοντα ενώ όταν η συνήθεια επικρατούσε, οι ρίψεις ήταν χάλια. Προσωπικά πάντως, δεν μου πήρε πάνω από ένα ψάρεμα για να εξοικειωθώ μαζί του.

art_magic14

Το δοκίμασα κυρίως με σιλικόνες αλλά και με minnow και surface, όλα αυτά με εύρος βάρους από 5 έως 40 γρμ.. Στις σιλικόνες, για πρώτη φορά κατάφερα να έχω απόλυτη αίσθηση με ένα καλάμι σε όλα τα μεγέθη από 5 γρμ. έως ακόμη και 35 γρμ.! Δεν μου είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο... Τα jerks και οτιδήποτε άλλο ήθελα να κάνω, γίνονταν με απόλυτο έλεγχο ενώ το κάρφωμα ήταν γλυκό και χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από εμένα, παρόλο την ευλύγιστη κορυφή.

art_magic17

Όμως, αυτό που δεν περίμενα ήταν η δύναμη του καλαμιού κατά την μάχη! Αν δεν το νιώσεις, δεν περιγράφεται.. Όλα τα ψάρια που έβγαλα δεν μπορούσαν να μου λύσουν τα φρένα, με αποτέλεσμα η μάχη να γίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας με το ψάρι να πλατσουρίζει πάνω στο νερό!! Είχα διαβάσει σε reviews στο εξωτερικό για την τρομερή δύναμη τον Blank της APIA αλλά δεν περίμενα να την βρω ακόμα και σε αυτό το τεχνικό και ευλύγιστο καλάμι, το οποίο ίσως είναι και το πιο μαλακό καλάμι της εταιρείας!

art_magic15

Κλείνοντας το θέμα με τα τεχνητά δολώματα, πρέπει να πω ότι και με ότι σκληρό το δοκίμασα τα πήγε μια χαρά, περισσότερο καλά από ότι πίστευα. Αυτό οφείλεται στην δύναμη επαναφοράς της κορυφής που αντιδρά πολύ καλά ακόμη και στα κοφτά twiches σε surface δολώματα. Η μόνη παρατήρηση ήταν ότι δεν μπορούσε να δουλέψει εύκολα minnow πάνω από το c.w. του δηλαδή τα 28 γρμ..

art_magic16

Το μήκος του ποτέ δεν μου φάνηκε στο ψάρεμα ότι ήταν 9' 1'' πόδια αλλά πολύ κοντύτερο, εξαιτίας της μαλακής κορυφής ενώ το βάρος του στα 145 γρμ. ήταν πολύ λιγότερο στο χέρι κατά το ψάρεμα. Θα μου πείτε τώρα, πως γίνεται να εξαφανιστούν τα γραμμάρια σε ένα καλάμι; Και όμως οι μεγάλες γιαπωνέζικες εταιρίες spinning καλαμιών, παράγουν τόσο ζυγισμένα καλάμια που πραγματικά το βάρος εξαφανίζεται. Φανταστείτε ότι η πρώτη μου σκέψη ήταν να ταιριάξω το καλάμι με το πανάλαφρο Exist αλλά το καλάμι ήθελε το πιο βαρύ Certate για να ζυγιστεί σωστά στο χέρι μου.

Συμπέρασμα

art_magic18

Η αλήθεια είναι ότι είχα πιάσει στο χέρι μου μερικά από τα ακριβά καλάμια της εταιρείας, χωρίς όμως να τα έχω ψαρέψει. Δεν με είχαν ενθουσιάσει γιατί τα θεωρούσα πολύ υπερβολικά σκληρά και δυνατά για τα καψερά τα ψαράκια που πιάνουμε, αν και πρέπει να πω ότι και οι κάτοχοι τους ήταν υπερβολικοί ψαράδες στο θέμα της πάλης. Όχι ότι ήταν λάθος, απλά υπάρχει η γιαπωνέζικη λογική της μάχης στο όριο με όσο πιο λεπτό εξοπλισμό και η αμερικάνικη λογική που λέει δυνατό εξοπλισμό και μάχη με συνεχόμενο εφελκυσμό με τα λιγότερα δυνατά φρένα.

art_magic20

Οι φίλοι που είχαν αυτά τα καλάμια ανήκαν στην δεύτερη λογική οπότε σωστά είχαν διαλέξει τα πιο δυνατά της εταιρείας η οποία έχει μεγάλη γκάμα από τέτοια για ψάρια όμως που μπορεί να φτάσουν και τα δεκαπέντε κιλά. Το Art Magic 91 ML δεν είναι ένα από αυτά και με εξέπληξε ευχάριστα! Μιλάμε για ένα πολύ τεχνικό καλάμι με άψογη συμπεριφορά στις σιλικόνες και πολύ δύναμη για να παλέψει ακόμη και με ένα τέρας λαβράκι. Ένα καλάμι που δεν διστάσει να χειριστεί αξιοπρεπώς όλα τα σκληρά τεχνητά, δεν θα σας κουράσει ποτέ και θα σας οδηγήσει σε πλεύσεις πέρα από την φαντασία σας! Πλεύσεις τέχνης και μαγείας!!

thetika-arnitika_art_magic
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ :

logo_fishingtime