Η ιταλική εταιρεία Milo έχει μπει δυναμικά το 2016 στον κόσμο του spinning. Μια από τις προτάσεις της είναι μια όμορφη και πολλά υποσχόμενη σειρά καλαμιών που απευθύνεται στο LRF & HRF, την σειρά Faith Spin. Σε αυτή την δοκιμή από αυτή τη σειρά, διαλέξαμε το Faith Spin 7'6" Μ το οποίο έχει medium δράση, δίνοντας έτσι μια λύση σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το HRF το οποίο έχει γίνει πλέον αρκετά γνωστό στην χώρα μας και έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του.

reviewer_faith_spinΤο συγκεκριμένο μοντέλο το διαλέξαμε γιατί μπορεί να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει το spinning από το LRF ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ψαρεύουμε με ελαφριά δολώματα αλλά παράλληλα να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μια μάχη με ένα μεγάλο ψάρι. Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το καλάμι και σε διάφορές άλλες αποστολές όπως το eging. Με λίγα λόγια το Faith Spin M είναι ένα πολυεργαλείο για το οποίο θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω τις δυνατότητες του.

Χαρακτηριστικά και πρώτη εντύπωση

faith_spin-kalami

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι το ενδιαφέρον μου κίνησε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον φίλο Γιάννη Τσιμπινό από την Χίο ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί με το καλάμι. Έτσι θέλησα να πάω να το δω από κοντά στην εταιρεία Arcofil. Μόλις το έπιασα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αμέσως ένωσα τα δυο στελέχη παρατηρώντας το ωραίο μαύρο ματ χρωματισμό του. Πρόσεξα τα δέκα δαχτυλίδια που είναι εφοδιασμένο καθώς και την όμορφη split-grip κοντή λαβή του. Αυτό μου άρεσε παρά πολύ στο καλάμι γιατί σίγουρα θα με βοηθούσε στο ψάρεμα με τις σιλικόνες και όχι μόνο.

faith2

Κάτι που με εντυπωσίασε επίσης, ήταν η μικρή βάση που έχει ώστε να τοποθετηθεί ο μηχανισμός. Σε αυτό το σημείο φαίνεται το Carbon του καλαμιού. Αυτό που σκέφτηκα είναι ότι όταν τοποθετήσω τον μηχανισμό στο καλάμι θα υπάρχει κενό ανάμεσα στα δυο κάτι το οποίο το συναντάω πρώτη φορά. Σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτή η καινοτόμα ιδέα θα δώσει περισσότερη ευαισθησία στο όλο σύνολο. Αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω, έχοντας το δοκιμάσει πλέον σε πραγματικές συνθήκες ψαρέματος.

pinakas_specs-faith_spin

Στη συνέχεια άρχισα να το "βιτσιάζω" δυνατά ώστε να μπορέσω να δω τις αντιδράσεις του. Η επαναφορά της λεπτεπίλεπτης ευαίσθητης μύτης του ήταν αρκετά γρήγορη ενώ από το τρίτο δαχτυλίδι και κάτω έμοιαζε εντελώς διαφορετικό καλάμι. Με προϊδέασε ότι έχει αρκετή δύναμη μέσα του. Πιστεύω ότι σε αυτήν την κρυφή δύναμη βασίστηκαν οι Ιταλοί και το ονόμασαν "Faith" που στα ελληνικά σημαίνει πίστη. Είχε δίκιο τελικά ο φίλος μου Γιάννης Τσιμπινός για τον ενθουσιασμό του για το καλάμι. Με το που το έπιασα ήθελα να το δοκιμάσω σε πραγματικές συνθήκες. Βεβαίως ήταν ένα καλάμι το οποίο έλλειπε από την συλλογή μου οπότε η επίσκεψη μου στην εταιρεία Arcofil έλαβε τέλος... το πήρα κι έφυγα!!!

Ποιότητα κατασκευής

faith3

Εμφανισιακά θα λέγαμε ότι δεν είναι ένα εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο και "εφετζίδικο" καλάμι. Αντίθετα είναι σοβαρό, κυριαρχώντας το όμορφο mat μαύρο χρώμα επάνω του και τα ωραία γραφικά στην λαβή.

faith16

Το υλικό κατασκευής του blank είναι High Modulus Carbon με έμφαση στο στιβαρό butt, στο αρκετό σφιχτό στην αρχή δεύτερο στέλεχος και στην πολύ ευαίσθητη κορυφή. Είναι εξοπλισμένο με δέκα όμορφους μαύρους οδηγούς τύπου K οι οποίοι είναι προσεγμένα δεμένοι πάνω στο blank του.

faith5

Η σύνδεση των δυο στελεχών γίνεται με spigot το οποίο έχει πολύ "ψωμί" και δεν θα φθαρεί γρήγορα. Η split λαβή του είναι πολύ κοντή κάτι το οποίο συνηθίζεται σε ένα καλάμι HRF ώστε να μπορούμε να κάνουμε ρίψη ακόμα και με το ένα χέρι! Πολύ βολικό είναι και το κρικάκι για να βάζουμε το τεχνητό μας σε περίπτωση που θέλουμε να μετακινηθούμε κατά το ψάρεμα ή όταν το δένουμε με τα σκρατς κατά την μεταφορά.

faith6

Αυτό που όμως κερδίζει τις εντυπώσεις στην λαβή είναι η καινοτόμα βάση του μηχανισμού που τον βιδώνει από το κάτω μέρος. Έχει εκπληκτικό design, δίνοντας την εντύπωση πως ο μηχανισμός βρίσκεται στον αέρα ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Το πόδι του μηχανισμού πατάει καλά πάνω στο καλάμι στις δύο άκρες ενώ μόνο στο κέντρο είναι στον αέρα.

faith7

Αυτό που ήθελε να πετύχει η εταιρεία με αυτήν την καινοτομία είναι το "sensitive touch" δηλαδή να έχουμε περισσότερη αίσθηση της κίνησης των τεχνητών δολωμάτων, κάτι πολύ χρήσιμο ειδικά στο ψάρεμα μας με σιλικόνες. Στην πράξη, το όλο σύνολο βιδώνει-δένει πολύ καλά τον μηχανισμό στο καλάμι και δύσκολα θα ξεβιδώσει κατά την διάρκεια του ψαρέματος ενώ ο στόχος της μεγαλύτερης αίσθησης, επιτεύχθηκε!

Συμπεριφορά & Χρησιμότητα

faith10

Οι Ιταλοί το συγκεκριμένο καλάμι το διαθέτουν σε δυο εκδόσεις. Μια για LRF με c.w. 1-8gr και μια για HRF με c.w. 2-15gr στο οποίο αναφερόμαστε. Εμείς θα λέγαμε ότι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του είναι ένα καλάμι ιδανικό για μεσαίο HRF αφού υπάρχουν και καλάμια άλλων εταιρειών μέχρι 21 γρμ.. Δηλαδή μπορεί να χειριστεί πολύ καλά μικρές-μεσαίες σιλικόνες, minnow από πέντε έως και δεκατρία εκατοστά, surface μέχρι δέκα εκατοστά κυρίως σε αργές ταχύτητες ανάκτησης, popper μικρού μεγέθους καθώς και πλανάκια μικρά.

faith17

Θα καλύψει τις ανάγκες μας όμως και αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε καλαμαριέρες μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Συμπερασματικά είναι ένα καλάμι all around καθώς αυτούσιο καλύπτει μεγάλη εμβέλεια τεχνητών δολωμάτων. Τα ψάρια στα οποία μπορούμε να στοχεύσουμε μπορεί να είναι από πολύ μικρά έως και αρκετά μεγάλα αφού έχει αρκετή δύναμη στο butt του.

faith15

Το μήκος του 2,30 μέτρα είναι αρκετά χρήσιμο και θα μας βοηθήσει στις ακριβείς ρίψεις που θέλουμε να κάνουμε σε μια δύσκολη ψαρεύτρα όπως για παράδειγμα ένα λιμάνι. Απαγορευτικό όμως δεν είναι να το ψαρέψουμε και από βαθιές παραλίες με τη χρήση wader. Μην σας ξεγελά το μικρό του μήκος. Το βάρος του, 103 γραμμάρια, είναι κάτι το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα για ένα πολύωρο ξεκούραστο ψάρεμα είτε με wader είτε σε κάποιο λιμάνι.

kampili_faith

Η συμπεριφορά του όπως φαίνεται και από το γράφημα είναι πολύ ιδιαίτερη. Στην πράξη η μαλακή κορυφή είναι μια ευαίσθητη αντένα που μας μεταφέρει τις δομήσεις των τεχνητών δολωμάτων μας ενώ το υπόλοιπο καλάμι είναι αρκετά σφιχτό ώστε να μπορεί να αντέξει στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την ρίψη, το κάρφωμα και την μάχη με το ψάρι.

Σε πραγματικές συνθήκες

faith12

Ένα απόγευμα κανόνισα να πάω σε κάποιο λιμάνι για ψάρεμα, λέγοντας από μέσα μου "σήμερα είναι η ευκαιρία να δοκιμάσεις το καινούργιο σου καλάμι!". Το συνδύασα με τον Daiwa Certate 2510 PE-H που δεν ήταν ο ιδανικός συνδυασμός αλλά επειδή δεν είχα 2000 μηχανισμό δεν είχα και άλλη επιλογή. Επίσης ήταν εφοδιασμένος με νήμα διαμέτρου 0,8 ΡΕ το οποίο είναι σχεδόν η μεγαλύτερη διάμετρος που μπορεί να διαχειριστεί το καλάμι. Πρώτη μου επιλογή για να αρχίσω ήταν κάποιο surface 9 εκατοστών και 11 γραμμαρίων με το οποίο θα έψαχνα λαβράκια στα ρηχά μέρη του λιμανιού.

banner_boukis

Το καλάμι έδινε την νευρική κίνηση που επιθυμούσα στο συγκεκριμένο τεχνητό. Από τις πρώτες κιόλας ρίψεις διαπίστωσα ότι "μικρό στο μάτι, μεγάλο στην... Ρίψη!!". Θα μπορούσα να πω ότι έριχνε τα τεχνητά που ψάρευα στην ίδια απόσταση με το μακρύτερο κατά 22 πόντους καλάμι που έχω για wading, το οποίο κοστίζει κάμποσα ευρώ παραπάνω, αφήνοντας με άφωνο. Κάποια στιγμή έφτασα σε ένα πιο βαθύ σημείο του λιμανιού. Τότε το surface μου χτύπησε ένα κοκκάλι.

faith13

Από πίσω του ήταν αλλά δυο. Κατάλαβα λοιπόν ότι υπάρχουν κοκκάλια. Έτσι θέλησα να δοκιμάσω το καλάμι και με σιλικόνες μικρές. Πέρασα στην παραμάνα την Delalande drop shad 7,5 εκατοστά με ένα jighead 7 γραμμαρίων. Στις πρώτες βολές έπαιρνα μικρά χτυπήματα μα δεν τα καταλάβαινα καθώς ψάρευα πρώτη φορά το καλάμι. Μετά από τρεις βολές λέω να κοιτάξω την μύτη του καλαμιού. Σε κάποια φάση εκεί που βυθιζόταν η σιλικονίτσα μου παρατήρησα την μύτη του καλαμιού να πηγαίνει πάνω κάτω. Αμέσως κάρφωσα και το κοκκάλι ήταν πάνω.

arcofil_logo

Αυτά τα χτυπήματα θέλω να τονίσω ότι στο χέρι δεν τα ένιωθα, παρά μόνο όταν παρατηρώντας την ευαίσθητη κορυφή του καλαμιού (μέχρι τα τρία πρώτα δαχτυλίδια του) μου δόθηκε η ευκαιρία να τα καταλάβω. Έπειτα με την ίδια τακτική κατάφερα και ξεγέλασα κι αλλά κοκκάλια. Το καλάμι είχε άψογη συμπεριφορά κατά την μάχη με τα παιχνιδιάρικα αυτά ψάρια. Σημαντικό είναι ότι δεν έχασα κάποιο κοκκάλι στην μάχη, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά ασκούνταν η δύναμη που έπρεπε από το καλάμι, ώστε να μην σκιστεί το ευαίσθητο μαλακό στόμα του. Έχοντας πλέον νυχτώσει θέλησα να το δοκιμάσω σε κάποια κοντινή εκβολή ποταμού.

faith11

Ετοιμάστηκα και μπήκα μέσα με αγωνία. Ήθελα να δω την συμπεριφορά του σε πιο βαριές σιλικόνες. Έτσι έριχνα σιλικόνες των δώδεκα εκατοστών με 10 γραμμάρια jighead. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι τις χειριζόταν άψογα στο butt και μετά τα τρία πρώτα δαχτυλίδια που ήταν πιο σκληρό. Είχε περάσει περίπου κανένα μισάωρο αλλά τίποτα. Αποφάσισα να δοκιμάσω με πιο μικρά σιλικονακια-jigheads. Στην παραμάνα πέρασα μια σιλικόνη επτά εκατοστών με ένα jighead 5 γραμμαρίων. Αυτό που συνέβη δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Κάνοντας την ρίψη, με το που προσγειώνεται η σιλικόνη στη θάλασσα κλείνω το pick up. Με το που κάνω το πρώτο jerk διπλώνει το Faith spin. Σκέφτηκα : "εντάξει πρέπει να το πέτυχα στο κεφάλι..."

faith9

Ακολούθησε μια μάχη δυνατή. Νικητής ήταν το Faith αποδεικνύοντας μου ότι ναι μπορώ να του έχω πίστη και μάλιστα μεγάλη. Το περίεργο της όλης υπόθεσης ήταν το μυστήριο σημείο που πιάστηκε το λαβράκι αλλά και το ότι κατάφερα να το βγάλω. Δεν είχα ξαναπιάσει ποτέ τόσο ξώφαλτσα μεγάλο λαβράκι γεγονός που το αποδίδω στο καλό κάρφωμα του καλαμιού. Η δύναμη που έβγαζε αυτί το μικρό καλάμι ήταν μεγάλη και το λαβράκι δεν άργησε να κουραστεί. Σε όλη την διάρκεια της μάχης είχα τον απόλυτο έλεγχο του ψαριού.

faith8

Απόλυτα ικανοποιημένος λοιπόν θέλησα να ρίξω μερικά minnow, περίπου στα 13 εκατοστά για να δω την συμπεριφορά του. Εντύπωση μου έκανε το πόσο καλά φόρτιζε το Bassday Log-Surf 124. Το σκεπτικό ήταν επίσης ότι εφόσον το προηγούμενο λαβράκι βάρεσε στην επιφάνεια σχεδόν, ίσως να έχει κι αλλά που κυνηγάνε σε αυτήν την ζώνη. Με την δεύτερη βολή μετά από τρεις μανιβελιές σκαλώνουν τα πάντα. Το χαμόγελο έφτασε στα αυτιά, το παραδέχομαι ήταν η μέρα μου. Μια ωραία μάχη μου χάρισε άλλο ένα όμορφο λαβράκι. Το Faith spin αποδείχτηκε δυνατός μαχητής απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους! Τρισευτυχισμένος πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Αυτό που με έκανε πιο πολύ χαρούμενο, είναι ότι πλέον στην συλλογή μου έχω ακόμη ένα δυνατό μαχητή.

Η γνώμη του Field Tester της εταιρείας

faith18

Πιάνοντας για πρώτη φορά στα χέρια μου το εν λόγω καλάμι, η πρώτη μου σκέψη ήταν τα λαβράκια μέσα σε μικρά και ρηχά λιμανάκια. Το μικρό μήκος του σε συνδυασμό με το μικρό casting weigth μου επιτρέπουν να κάνω ρίψεις ακριβείας ανάμεσα σε βάρκες και σχοινιά, όπως και να χρησιμοποιώ σιλικονούχα δολώματα με μολυβοκεφαλές που δεν ξεπερνούν τα πέντε γραμμάρια και μικρά surface τεχνητά.

faith19

Εδώ και τέσσερις μήνες που το έχω στην κατοχή μου, το έχω βάλει σε μεγάλες δοκιμασίες και δεν με έχει προδώσει ποτέ. Βγάζει πολύ περισσότερη δύναμη από όσο δείχνει όταν το πιάνεις για πρώτη φορά στα χέρια σου. Εκτός από λαβράκια το δοκίμασα και σε λούτσους με μεγαλύτερα βάρη και σιλικόνες από το αναγραφόμενο casting weight, χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές είναι πλέον το βασικό μου καλάμι σχεδόν για όλα τα ψαρέματα που κάνω εντός της τεχνικής του spinning και τα παρακλάδια της π.χ. Eging.

Γιάννης Τσιμπινός

Συμπέρασμα

faith14

Το Faith spin είναι ένα ιδιαίτερο καλάμι καθώς είναι αρκετά ευαίσθητο αλλά συνάμα και δυνατό. Μπορεί να χειριστεί μεγάλου εύρους τεχνητά δολώματα οπότε αποτελεί μια καλή λύση για ένα all around καλάμι που ψάχνουμε για την τεχνική του HRF αλλά και το eging. Θα τα βάλει με ψάρια πάνω από τρία κιλά και θα βγει νικητής. Σίγουρα δεν είναι εξειδικευμένο στο να χειριστεί τέλεια τεχνητά επιφάνειας ή πολύ μικρές σιλικόνες αλλά στα υπόλοιπα τα καταφέρνει μια χαρά. Μας προσφέρει μακρινή ρίψη παρά το κοντό του μήκος. Το Faith spin κέρδισε απόλυτα την "πίστη" μου, ευελπιστώ και την δίκη σας.

thetika-arnitika_faith
Για περισσότερες πληροφορίες και για τιμές, πατήστε εδώ :

arcofil_logo

Λεωφόρος Αμαρουσίου 15

Λυκόβρυση, Τ.Κ. 141 23

Αθήνα

τηλ/fax : 210 2831514 - 210 2836809