Του Γιάννη Κασάπογλου

H ψαρεύτρα μας είναι από τα  θέματα που μας απασχολούν από την αρχή που ασχοληθήκαμε με το spinning και θα μας απασχολεί συνέχεια. Ιδίως στην αρχή θα προσπαθήσουμε να βρούμε μασημένη τροφή, δηλαδή θα ρωτάμε παντού. Ο πρώτος τρόπος για να βρούμε που θα ψαρέψουμε είναι να μας πούνε μια πληροφορία άλλοι.

Ένας φίλος ψαροντουφεκάς ή με βάρκα θα μας πει μια πληροφορία, ή ένας σπίνερ θα μας ειδοποιήσει ότι σε ένα μέρος έπεσαν ψάρια και εμείς θα τρέξουμε συνήθως τελευταίοι για να διαπιστώσουμε ότι τα ψάρια είναι λιγοστά, πιο βαθειά ή ακόμα χειρότερα τελείως απών. Αυτό όμως μας απογοητεύει μας αποθαρρύνει και μας στερεί ένα βασικό κομμάτι του spinning που είναι η ευχαρίστηση. Όταν λέω ευχαρίστηση εννοώ της ανακάλυψης νέων όμορφων τόπων να ψαρέψουμε, νέων ειδών ψαριών που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε και τελικά του όλου παζλ κάθε κομματάκι του οποίου ανακαλύπτουμε μόνοι μας.

Πως όμως θα ξεκινήσουμε. Εδώ η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Ανοίγοντας ένα χάρτη του μέρους που θέλουμε να επισκεφτούμε σημειώνουμε 3-4 σημεία για να κάνουμε τις στάσεις μας αν είμαστε με αυτοκίνητο. Ένα ακόμα βοήθημα αφού καθορίσουμε τις στάσεις μας είναι οι βαθομετρικοί χάρτες. Μας βοηθάνε να πάρουμε μια γενική εικόνα του βυθού ανάλογα το ψάρεμα που θέλουμε να κάνουμε.

Αυτό που κυρίως ψάχνουμε είναι τα περάσματα των ψαριών.Ακρωτήρια και κάβοι είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτούμε καθώς τέμνονται με τους θαλάσσιους δρόμους μετακίνησης των ψαριών, ακόμα και πελαγικών καθώς τα βαθιά νερά εκεί πλησιάζουν πολύ την ακτογραμμή.

Διώρυγες και στενέματα είναι από τα hot σημεία που πρέπει επίσεις να μας απασχολήσουν. Η Χαλκίδα, το Ακτιο, το στενό της Σαλαμίνας είναι χαρακτηριστικά τέτοια περάσματα. Εκτός όμως από τη φυσική γεωλογία οι ανθρώπινες κατασκευές και παρεμβάσεις πρέπει επίσης να μας απασχολήσουν.  Όταν ξεκίνησα το ψάρεμα τα πρώτα βίντεο από Αμερική που είδα μου έκανε εντύπωση τα πολλά και τεράστια ψάρια που έβγαιναν κάτω από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Εμείς -ακόμα τουλάχιστον- δεν έχουμε αλλά είμαστε γεμάτοι από λιμανάκια κάθε μεγέθους. Επίσης ναυάγια κοντά στην ακτή όπως και ιχθυοτροφεία είναι τόπος έλξης μικρόψαρων και κατά συνέπεια και των κυνηγών τους. Έχετε όμως και κάτι ακόμα στο νου σας. Σημεία και μέρη που απαγορεύονται για ψάρεμα τείνουν να γίνονται  φυσικά ιχθυοτροφεία. Στις μαρίνες και δημόσια ή ιδιωτικά μέρη  που κάνουμε την βόλτα μας  δεν είναι λίγες οι φορές που σουλατσάρουν ήρεμα εντυπωσιακά ψάρια, ξέροντας ότι είναι ασφαλή από την ανθρώπινη αλιεία. Αυτά τα ψάρια δεν θα μείνουν όλη τους την ζωή μέσα εκεί, οπότε δίπλα από αυτά τα μέρη είναι που πρέπει να εστιάσουμε.

Αφού πλέον φτάσουμε στο σημείο που θα ψαρέψουμε μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες διαπιστώσεις προτού κάνουμε καν την πρώτη βολή. Ψάχνουμε για γλάρους.  Η ύπαρξη των γλάρων σημαίνει 2  πράγματα. Πρώτα από όλα η ύπαρξη μικρόψαρων που τα κυνηγούν και οι γλάροι και τα κυνηγόψαρα. Δεύτερον ότι οι γλάροι θα ακολουθούν και θα επιτεθούνε στα τεχνητά αφρού μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Μετά κοιτάμε αν έχει και που μαζεύετε το ψιλό.Αν αυτό είναι κολλημένο στα βράχια ή στον μόλο είναι πολύ πιθανό ο κυνηγός τους να είναι στην ακτίνα της βολής μας. Μελάνια από ψαρέματα καλαμαριών ή σουπιών πρόσφατα, μαρτυρούν την ύπαρξή τους και για πολλά ψάρια είναι τρομερή λιχουδιά.

Γλυκά νερά που είτε καταλήγουν είτε αναβλύζουν στην θάλασσα είναι σημεία που πρέπει να επιμείνουμε αν κυνηγάμε ψάρια όπως τα λαβράκια που λατρεύουν το γλυκό νερό. Όπως και να παρακολουθήσουμε το πως κινούνται τα ρεύματα. Αυτά και οι ρίβες είναι τα πρώτα και πιο σημαντικά για μένα που και τα δύο δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Όταν λέω ρεύματα αναφέρομαι κυρίως για των κάτω στρωμάτων και όχι το επιφανειακό που επηρεάζεται πολύ από τον αέρα. Σε αυτή την παρατήρηση με βοήθησε πολύ το εγγλέζικο ψάρεμα, καθώς έβλεπα ότι όσο πιο δυνατό ήταν το ρεύμα τόσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα των κυνηγών. Όπως επίσης  και σχεδόν πάντα η κίνηση των ψαριών ήταν κόντρα στο ρεύμα. Αν λοιπόν εντοπίσω ότι το ρεύμα πάει πχ από τα αριστερά προς τα δεξιά έντονα τότε οι πρώτες βολές μου θα είναι προς τα δεξιά και όσο μπορώ κόντρα στο ρεύμα.

Η ρίβα τώρα. Η ρίβα είναι ένα απότομα σήκωμα ή κατέβασμα αν θέλετε στον βυθό. Μπορεί από τα 2 να πάει στα 3 μέτρα κάθετα, και μπορεί  από τα 2 να πέφτει στα 6. Όπως και να έχει είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο ψάρεμα μας. Είναι όπως είχα διαβάσει η λεωφόρο των ψαριών. Τα ψάρια κρύβονται και τρέφονται. Μετακινούνται και κυνηγούν. Επιτίθενται και επιστρέφουν εκεί για να κρυφτούν. Μπορούμε  να την αναγνωρίσουμε αν είναι πολύ κοντά μας και ήρεμα τα νερά και οπτικά από έξω. Το καταλαβαίνουμε όμως και από τα συνεχόμενα  σκαλώματα όταν το τεχνητό μας είναι κοντά στον βυθό. Μην απορρίψετε το μέρος. Βρείτε άλλον τρόπο ή τεχνητό και επιμείνετε.Σίγουρα κάτι κρύβεται εκεί.

Η πρώτη φορά που έπιασα τον εαυτό μου να σχεδιάσει έναν τρισδιάστατο χάρτη στο μυαλό μου είναι πριν αρκετά χρόνια στην Μάνη. Η επίσκεψη το πρωί έδειξε ένα κλασικό λιμανάκι με αμμουδερό βυθό στα 3-4 μέτρα,καθαρά νερά και αρκετή ζωή από μικρόψαρα. Το βράδυ όμως παρόλα τα κυνήγια στα 10 μέτρα και την ύπαρξη μπόλικου ψιλού, ψάρια δεν δάγκωναν τα τεχνητά μου. Άρχισα να σέρνω τις σιλικόνες με τακουνάκι ίσα ίσα στον βυθό και ανακάλυψα ότι στα 5 μέτρα από μένα και κατά μήκος του μόλου είχε μια ρίβα με 1-1,5  μέτρο κατέβασμα και διάσπαρτες πέτρες.  Μετακινήθηκα στην άκρη του μεγάλου μόλου και έκανα μια καλή βολή ακριβώς εκεί που χαρτογράφησα ότι ήταν το κατέβασμα. Μια σιλικόνη shad και η συνεχόμενη ανάκτηση ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα,καθώς και κοντά στον βυθό θα έμενε, και κίνηση θα είχε. Περιττό να σας πω πως ένιωσα στο δάγκωμα του πρώτου λούτσου λίγες μανιβελιές αφού βυθίστηκε το δόλωμα μου.

Ακόμα και στο wading όμως που σαρώνουμε τις παραλίες υπάρχουν σημεία αναφοράς. Βράχια και ξέρες που φαίνονται ή είναι λίγο κάτω από το νερό θα κοιτάξουμε το τεχνητό μας να περάσει ακριβώς δίπλα του. Έντονες φυκιάδες που μαζεύουν μικρόψαρα θα δώσουμε περισσότερη προσοχή.

Οι παρατήρηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας στο spinning. Σημεία με περισσότερη ζωή, κυνήγια και γενικός έντονη παρουσία ψαριών θα τα ψαρέψουμε ξανά άλλη μέρα και ώρα. Θα ψάξουμε τελικά για το σημείο αναφοράς,αυτό που θα μας τραβήξει να κάνουμε την πρώτη μας βολή και στην συνέχεια θα κυνηγήσουμε τα ψάρια σε ένα νέο ψαρότοπο. Αυτόν που <ανακαλύψαμε> εμείς! Πάντα με ασφάλεια και πάντα με σεβασμό στα αλιεύματα!

Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη εδώ