Eίναι αλήθεια πως οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι αρκετά απαιτητικές τόσο στην αναγνώριση και εύρεση του ψαρότοπου όσο και στον τρόπο που θα ψαρέψουμε. Άρα δεν μας αφήνουν αρκετά περιθώρια στην επιλογή του εξοπλισμού που θα επιλέξουμε αλλά και στην επιλογή τεχνητών που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

Εξοπλισμός για ιδιαίτερες καταστάσεις

ethertyjertybhgvewt

Καλάμια από 2.70 μέτρα και πάνω με c.w. Max 50 γραμμάρια θα πάρουν θέση και θα συνδυαστούν με μηχανισμούς της τάξεως 3000 με 4000 γεμισμένους με πετονιά 0.26-028mm ή για καλύτερη επαφή με το τεχνητό -κάτι που στο συγκεκριμένο ψάρεμα είναι απαραίτητο- ένα νήμα 25 με 30 λίμπρες είναι must. Για παράμαλλο μια αόρατη 0,35 με 0,45 mm θα είναι μια χαρά εκτός αν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν γοφάρια οπότε ένα συρμάτινο παράμαλλο 30 με 40 λίμπρες και με μήκος γύρω στα 15 με 20 εκατοστά θα μας αφήσει να χαρούμε το ψάρεμα μας χωρίς να έχουμε το άγχος μήπως βρεθούν τα δόντια του “σαλταδόρου” στο παράμαλλο και πάρει παρέα... το εικοσάρικο που σέρνουμε!

neo

Επίσης κάτι που πρέπει να προσέξετε με το συρμάτινο παράμαλλο είναι να μην τσακίσει καθώς θα μας χαλάσει την πλεύση στο τεχνητό μας, οπότε αν γίνει αυτό σίγουρα το αλλάζουμε. Εγώ χρησιμοποιώ τα έτοιμα συρμάτινα παραμαλλάκια από τα οποία πετάω την παραμάνα και το στριφτάρι που τυχόν φέρουν και τα αντικαθιστώ με καλής ποιότητας για να μην βρεθώ προ εκπλήξεως... Έτσι δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα ούτε από θέμα διακριτικότητας, ούτε από θέμα απόδοσης της πλεύσης του τεχνητού, ούτε μου έσπασε ποτέ το σύρμα κατά την διάρκεια μάχης με δυνατούς αντιπάλους. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όταν τα πρώτα σημάδια σκουριάς κάνουν την εμφάνιση τους πάνω στο σύρμα, γίνεται άμεσα αλλαγή. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερες επιλογές σε συρμάτινα παράμαλλα, αλλά προσωπικά δεν έχω παράπονο από τα συγκεκριμένα.


yhmtjrjenbhetr

Καλό θα είναι επίσης, το καλάμι που θα επιλέξουμε να έχει fast χαρακτηριστικά δηλαδή να είναι γρήγορο καθώς τα δυνατά ρεύματα που πιθανόν να συναντήσετε θα το φορτίσουν αρκετά. Με ένα μαλακό καλάμι υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση που χτυπήσει κάποιο ψάρι να μην μπορέσει να το καρφώσει επαρκώς με συνεπεία να το χάσουμε. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, πως σε τέτοιες συνθήκες τρικυμιώδους και θολής θάλασσας, τα ψάρια δρουν κατά κύριο λόγο με την πλευρική γραμμή και λιγότερο με την όραση τους. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι δρώντας με την πλευρική γραμμή, μπορεί να πιαστεί επιπόλαια οπότε ένα γρήγορο καλάμι θα το καρφώσει γερά και δεν θα μας ξεψαρίσει εύκολα όπως μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που έχουμε μαλακό καλάμι.

Επιλογή τεχνητού και ο τρόπος που θα ψαρέψουμε

858540_4730369451041_1244366260_onew

Από τεχνητά καλό είναι να επιλέξουμε από 12εκ. και πάνω αν πρόκειται για λαβράκια με προσωπική προτίμηση τα 14άρια και τα 17άρια, ενώ για τα γοφάρια σε συνθήκες εντόνου κυματισμού σίγουρα δουλεύουν από 14άρια και πάνω με προσωπική προτίμηση στα 17άρια . Όπως καταλαβαίνετε είναι γεγονός ότι δεν δουλεύουν όλα τα τεχνητά στις συγκεκριμένες συνθήκες. Τα δυνατά ρεύματα πολλές φόρες είναι παρόντα και λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι τα ψάρια κυνηγούν κατά κύριο λόγο με την πλευρική γραμμή πρέπει ανάλογα να προσαρμόσουμε το ψάρεμα μας.

nrentertymjrtbhryhur

Τα minnow με φαρδιά γλώσσα πλέουν ικανοποιητικά ακόμα και στις πιο αργές ταχύτητες

Οπότε, θέση παίρνουν τεχνητά με φαρδιά και μεγάλη γλώσσα γενικώς, στα οποία καλό θα είναι να ξέρουμε την πλεύση που έχει το καθένα ανάλογα με τον τρόπο και την ταχύτατα που το ψαρεύουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε την ταχύτητα που θα γυρνάει το χέρι μας την μανιβέλα και παράλληλα να προσφέρουμε την κατάλληλη ταχύτητα και πλεύση στο τεχνητό. Λίγη εξάσκηση σε κάποιο λιμάνι με διαυγή νερά θα μας βοηθήσει να μάθουμε καλύτερα τον χαρακτήρα του κάθε τεχνητού, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τις μελλοντικές μας επιτυχίες!Τα τεχνητά που αποδίδουν σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να μας προσφέρουν έντονη πλεύση με αργή προς μέτρια ταχύτητα ανάκτησης, πράγμα που είναι το ζητούμενο ώστε να μπορούν τα ψάρια να εντοπίσουν πιο εύκολα το τεχνητό μας. Έτσι λοιπόν τεχνητά με έντονες δονήσεις και με κάποιες μπίλιες που κροταλίζουν σε συνδυασμό με αργή προς μέτρια ανάκτηση θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν ευκολότερα από τα ψάρια. Συνήθως η πλεύση τέτοιων τεχνητών είναι το έντονο wobbling και ελάχιστο rolling. Από χρώματα σε αυτές τις καταστάσεις προτείνω τα έντονα φωσφόριζε με δυνατές αντανακλάσεις γιατί είναι αυτά που έχουν αποδώσει καλύτερα.


u6kt7il789o65i847e36dxcw4c

Φροντίστε λοιπόν να ψαρέψετε αρκετά τα σημεία που σας κάνουν ''κλικ'' γιατί εκτός από το ενδεχόμενο του να υπάρχουν περαστικά ψάρια υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρίσκονται ψάρια τριγύρω και να κάνουν βόλτες ψάχνοντας για την λεία τους, οπότε καλό θα είναι να επιμείνετε με λίγα τεχνητά και να ψαρέψετε εξονυχιστικά όλα τα κομμάτια της παραλίας που επιθυμείτε τόσο κατά μήκος όσο και παράλληλα με αυτήν. Τα waders επίσης θα σας φανούν πολύ χρήσιμα, τόσο γιατί δεν θα χρειαζόσαστε να ψαρεύετε 20 μετρά μακριά από το κύμα για να μην βραχείτε όσο και για να περπατήσετε σε κάποια ρηχαδούρα που μπορεί να υπάρχει πολλές φορές γύρω από κάποιο κολπάκι. Σε αυτό μπορείτε να επιχειρήσετε ρίψεις εσωτερικά έτσι ώστε να περάσετε τα τεχνητά από μια άλλη οπτική γωνία στα μάτια των ψαριών που μπορεί να υπάρχουν. Τέλος, ένας μικρός γάντζος, μια απόχη ρακέτα ή ένα fishgriper θα φανούν πολύ χρήσιμα.

Η μαγεία του spinning στο κύμα

10922750_10204439825649555_7313361094184575205_onew

Απαιτητικό αλλά συνάμα τόσο χαλαρωτικό το ψάρεμα στο κύμα και την αφρουδιά, μας κρατάει σε εγρήγορση ώστε να παρατηρήσουμε τυχόν ενδείξεις από την παρουσία των ψαριών σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ενώ παράλληλα ένα μυστήριο κρύβεται πίσω από κάθε κύμα... Τότε είναι που η φαντασία μας καλπάζει ή μάλλον... “κολυμπάει” στο τι μπορεί να υπάρχει πίσω και κάτω από αυτό! Προσωπικά νιώθω πολύ τυχερός που έχω βρεθεί πολλές φόρες να ψαρεύω σε τέτοιες συνθήκες και πραγματικά στο τέλος -με ή χωρίς ψάρι- έχω καταφέρει να αδειάσω το μυαλό μου, να γεμίσω τις μπαταρίες μου με όμορφες εικόνες, να γεμίσω επίσης... τις μπότες και τα ρούχα μου με νερό και άμμο αλλά και τα πνευμόνια μου με άφθονο οξυγόνο. Τελικά αυτά είναι που μένουν στο τέλος της μέρας. Τα ψάρια πάνε και έρχονται. Γι' αυτό να 'στε σίγουροι πως ένα τέτοιο ψάρεμα θα το ευχαριστηθείτε ακόμα και αν δεν έρθει το πολυπόθητο χτύπημα. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον κ. Αντρέα Αντωνακόπουλο, που ήταν πλάι μου καθημερινά από τα πρώτα μου ψαρευτικά βήματα μέχρι και σήμερα, μαθαίνοντας μου πολλά από τα μυστικά της θάλασσας χωρίς κανένας ίχνος υστεροβουλίας. Κάποια από αυτά μπόρεσα μέσα από εδώ να τα μοιραστώ μαζί σας και είναι αλήθεια πως ακούγοντας προσεχτικά αυτά που είχε να μου πει, εφαρμόζοντας τα στην συνέχεια με τον δικό μου τρόπο στην θάλασσα, ένα πράγμα ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαινε : η επιτυχία ήταν δεδομένη!!!