Στην χώρα μας, όταν μιλάμε για τεχνητά επιφανείας, τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό των spinners είναι τα popper και τα WTD, μη γνωρίζοντας ή αγνοώντας έναν εξίσου σημαντικό τύπο τεχνητών. Αυτά δεν είναι άλλα από τα skipping lures, που είναι ευρέως γνωστά στις χώρες του εξωτερικού κυρίως για το ψάρεμα των πελαγίσιων αρπακτικών όπως οι τόνοι και τα μαγιάτικα.

Η παρούσα παρουσίαση είναι αφιερωμένη σε έναν τέτοιου τύπου τεχνητό που ομολογουμένως σπανίζει στην ελληνική αγορά, και αποτελεί ένα επιπλέον... όπλο για όσους αρέσκονται στο ψάρεμα μεγάλων και δυνατών αντιπάλων με τεχνητά επιφανείας. Πρόκειται για το Over There Skipping 110S της εταιρίας Daiwa.

over_there_06

Πριν αναφερθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ας πούμε δυο λόγια για τον τρόπο χρήσης των skipping τεχνητών, καθώς και τι προσομοιάζουν. Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές κατά την διάρκεια του ψαρέματος, τον γόνο να πετάγεται έξω από το νερό τρομαγμένος, και με άλματα να προσπαθεί να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ακριβώς αυτή είναι και η κίνηση προσομοιάζουν τα skipping lures. Με πολύ γρήγορη ανάκτηση, μικρά κοφτά χτυπήματα και την κορυφή του καλαμιού ψηλά, πλέει στην επιφάνεια κάνοντας άλματα και απότομους ελιγμούς διεγείροντας τα κυνηγετικά ένστικτα του αρπακτικού.

Ας επιστρέψουμε όμως στα τεχνικά χαρακτηριστικά του τεχνητού που είναι τα εξής: Το μήκος του είναι 11 εκατοστά, με βάρος 27 γραμμάρια και βυθιζόμενης πλευστότητας. Εμφανισιακά το τεχνητό κατά μήκος του σώματος του διαθέτει ανάγλυφα χαραγμένα λέπια ενώ το κεφάλι διαθέτει επίσης ανάγλυφες λεπτομέρειες και 3D μάτια.

over_there_04

Τα ανάγλυφα λέπια έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο

over_there_01

Ανάγλυφα βράγχια και 3D μάτια προσδίδουν μεγάλη αληθοφάνεια

Τα βάρη στο εσωτερικό του δεν είναι μετακινούμενες μπίλιες αλλά τρία κομμάτια μέταλλου σταθερά τοποθετημένα κατά μήκος του σώματος, επιτρέποντας το τέλειο ζύγισμα του τεχνητού κατά την ρίψη ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Σε συνδιασμό με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του σώματος, οι βολές που πραγματοποιεί μόνο με εκείνες ενός... πλάνου ή κουταλιού μπορούν να συγκριθούν! Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η εξής λεπτομέρεια: Ο τρόπος σύνδεσης της μπροστινής σαλαγκιάς γίνεται με την βοήθεια στριφταριού βαρέως τύπου, που είναι και ο πιο ενδεδειγμένος όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πανίσχυρους αντιπάλους.

over_there_02

Το στριφτάρι βαρέως τύπου

Η σύνδεση του κρίκου στο κεφάλι, του στριφταριού στο μέσο του σώματος και του κρίκου στο πίσω μέρος γίνεται μέσω ενός ενιαίου σύρματος για μέγιστη αντοχή, αποτρέποντας... απρόοπτα κατά την διάρκεια της μάχης.

over_there_03

Παρατηρήστε τα τρία σταθερά κομμάτια μέταλλου, καθώς και το ενιαίο σύρμα κατά μήκος του σώματος

Όπως προαναφέραμε, στόχος μας είναι μεγάλα και δυνατά ψάρια, άρα απαιτούνται και οι κατάλληλες σαλαγκιές. Για αυτό το λόγο η Daiwa επέλεξε να το εφοδιάσει με σαλαγκιές της Ιαπωνικής Owner το μοντέλο ST-56 που είναι κατάλληλες για σκληρή χρήση στο αλμυρό νερό. Τέλος εκτός του χρωματισμού που παρουσιάζουμε, υπάρχουν και άλλες τρεις επιλογές που σίγουρα θα καλύψουν τα γούστα και τις ανάγκες του κάθε ψαρά.

over_there_05

Τα στοιχεία του τεχνητού γραμμένα στην ράχη: Όνομα, κατηγορία, μήκος και πλευστότητα

Καταλήγοντας μπορούμε να πούμε ότι μπορεί το Daiwa Over There να έχει σχεδιαστεί για το ψάρεμα της τούνας, όμως στα μέρη μας μπορεί να αποδώσει άριστα στο ψάρεμα του κυνηγού, της λίτσας, του γοφαριού, των τονοειδών και του μαγιάτικου. Μια εξαιρετική επιλογή σε αυτήν την κατηγορία τεχνητών με την υπογραφή του Ιαπωνικού κολοσσού ειδών αλιείας Daiwa.

Στην Ελλάδα διατίθεται από την εταιρία Skalis Outdoor

skalis