Για το 2017, η γνωστή σε όλους μας γαλλική εταιρεία κατασκευής softbaits Delalande, μας παρουσίασε ένα καινούργιο shad με την ελληνική ονομασία Neo (νέο). Και πράγματι μιλάμε για ένα δόλωμα που θα ταράξει τα ψαρευτικά νερά...

Το Neo shad αποτελεί μία νέα καινοτόμα ιδέα πάνω στην οποία η ομάδα της Delalande αφιέρωσε αρκετό χρόνο τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υδροδυναμική μελέτη ώστε να του δώσει μία πραγματικά αληθοφανή κίνηση που θα δελεάσει κυρίως τα λαβράκια αλλά και τα άλλα αρπαχτικά ψάρια. Πρόκειται για μια σιλικόνη που διατίθεται έτοιμη (combo) δηλαδή μαζί με το jighead και παράγεται σε τρία μεγέθη (7, 9 & 11 cm) με τρία διαφορετικά βάρη σε jighead (5, 10 & 15 γρμ. αντίστοιχα).

neo_shad_catalog

Η εκπληκτική αυτή κίνηση του οφείλεται στο υδροδυναμικό, λεπτού προφίλ σχήμα του με την διπλή κολλημένη καινοτόμα ουρά του (σαν καρδιά) που δεν θα συναντήσετε σε κανένα άλλο shad. Αυτά τα χαρακτηριστικά του προσδίδουν μία ακαταμάχητη πλεύση με έντονο rolling (συστροφή του σώματος από την μία πλευρά στην άλλη, δεξιά κι αριστερά).

neo_shad2

Λεπτού προφίλ σώμα με αυλάκια στο πλάι

Σημαντικά είναι και τα πολλά αυλάκια που έχει στις δύο πλευρές του σώματος του -δεξιά κι αριστερά-, τα οποία δημιουργούν αναταράξεις και έντονες δονήσεις κατά το κολύμπι του στο νερό κάτι που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τα ψάρια να του επιτεθούν.

neo_shad1

Το σώμα του Neo shad είναι κενό στο κάτω μέρος, με σκοπό να φιλοξενήσει το ίσιο αγκίστρι που προσφέρεται μαζί με το jighead. Στην πράξη το αγκίστρι δεν διατρυπά κατά μήκος τη σιλικόνη καθώς υπάρχει το κενό και απλά καρφώνουμε το αρπάδι στο πάνω μέρος του σώματος από το εσωτερικό της σιλικόνης.

Το εσωτερικό του είναι κενό για να υπάρχει μεγάλη ευχέρεια στο κάρφωμα του αγκιστριού

Το εσωτερικό του είναι κενό για να υπάρχει μεγάλη ευχέρεια στο κάρφωμα του αγκιστριού

Με αυτό τον τρόπο το αγκίστρι περνά στο σωστό σημείο πολύ εύκολα χωρίς να χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη εμπειρία για να το κάνει. Στο πάνω μέρος τώρα υπάρχει ένα αυλάκι το οποίο βοηθάει ώστε να μπαίνει το αγκίστρι εύκολα πάντα στο κέντρο του σώματος για να μην χαλάει η πλεύση αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και offset αγκίστρι αν θέλουμε.

Στο πάνω μέρος υπάρχει αυλάκι για το αγκίστρι

Στο πάνω μέρος υπάρχει αυλάκι για το αγκίστρι

Ένα άλλο θετικό είναι ότι η σιλικόνη είναι καλά κολλημένη πάνω στο jighead και επίσης ακόμη καλύτερο είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα μικρό στόπερ πάνω στην κούρμπα του αγκιστριού ώστε να μην φεύγει η σιλικόνη από την θέση της, όσο δυνατά jerk και αν κάνουμε.

neo_shad10

Όλα αυτά τα θετικά, της προσδίδουν ελευθερία κίνησης μέσα στο νερό και κάνουν το ψάρεμα μας πολύ εύκολο αφού η Neo Shad δεν θα χάσει την φόρμα της ακόμα και μετά από μια μάχη με ένα μεγάλο ψάρι. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ψαρεύουμε ανενόχλητα, χωρίς να μας απασχολεί η ακεραιότητα του δολώματος μας.

Στα πολύ θετικά η ασφάλεια για να μην κυλάει το σώμα της σιλικόνης προς τα πίσω

Στα πολύ θετικά η ασφάλεια για να μην κυλάει το σώμα της σιλικόνης προς τα πίσω

Παραπάνω περιγράψαμε τον τρόπο που είναι συνδεδεμένα jighead, αγκίστρι και σιλικόνη για όποιον προμηθευτεί ξεχωριστά το σώμα και τα υπόλοιπα υλικά. Η Delalande όμως διαθέτει το Neo Shad και έτοιμο για ψάρεμα στην αγορά, συσκευασμένο και αρματωμένο με κανονικό aberdeen αγκίστρι, ίσιο και αιχμηρό.

Διατίθεται με jighead το οποίο φέρει aberdeen αγκίστρι με κρίκο

Διατίθεται με jighead το οποίο φέρει aberdeen αγκίστρι με κρίκο

Το τελευταίο το έχει προσαρμόσει στην ειδική θέση που φέρει η ολοκαίνουργια Jighead Articulee που δημιουργήθηκε από λευκό χαρτί για να ταιριάξει τέλεια με το Neo Shad και φυσικά να του δώσει την κίνηση που θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά του.

neo_shad8

Η Jighead Articulee δημιουργήθηκε από λευκό χαρτί για να ταιριάξει τέλεια με το Neo Shad!

Μια άλλη καινοτομία της Neo Shad είναι το υλικό που έχει επιλεχθεί για την κατασκευή της σιλικόνης το οποίο περιέχει εκχυλίσματα από όστρακα και ψάρια. Αποτελεί μυστικό της Delalande για πάνω από 30 χρόνια, το οποίο εξελίσσεται προοδευτικά όλο αυτόν τον καιρό για να συνδυάσει την αντοχή, την ευελιξία και την ελκυστικότητα.

Το πηδάλιο σε σχήμα καρδιάς!

Το πηδάλιο σε σχήμα καρδιάς!

Με αυτή τη νέα φόρμουλα προσελκύσεως με βάση το εκχύλισμα των ψαριών και οστρακοειδών που αποτελεί μέρος του υλικού και εγχύεται στην σιλικόνη, επιτυγχάνεται η διατήρηση της ελκυστικότητά του Neo Shad σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ως εκ τούτου, αντέχει περισσότερο την επίθεση των διαφόρων αρπακτικών χωρίς την πρόωρη καταστροφή του από τα σαγόνια τους! Τέλος, το καινούργιο μείγμα της Neo Shad του ωθεί τα ψάρια να δαγκώσουν και να ξαναδαγκώσουν την σιλικόνη.

neo_shad9

Επίσης η γκάμα χρωμάτων του Neo Shad περιλαμβάνει και τα νέα χρώματα της Delalande. Αποτελούνται από φυσικούς και μη χρωματισμούς απομίμησης ψαριών για ψάρεμα τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο και την νύχτα ενώ παράλληλα καλύπτουν πληθώρα διαφορετικών συνθηκών που θα συναντήσουμε κάθε φορά στις εξορμήσεις μας. Ο συνδυασμός αυτός των πολλών διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων μας δίνει την δυνατότητα να ψαρέψουμε μεγάλο εύρος αρπαχτικών όπως για παράδειγμα το κοκκάλι, λαβράκι, λούτσος, λίτσες, μελανούρια, γοφάρια και βραχόψαρα ( στείρες κ.λ.π.).

neo_shad12

Από τις πρώτες δοκιμές ακόμη στην χώρα μας, μας έδωσε πάρα πολύ καλά δείγματα και όχι μόνο σε μεγάλα ψάρια. Συγκεκριμένα, σε ένα ψάρεμα χρησιμοποίησα το μέγεθος εννέα εκατοστά με Jighead Articulee δέκα γραμμαρίων. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι με μια απλή σταθερή ανάκτηση, με μέτρια ταχύτητα, ξεγελούσα το ένα μικρό λαβράκι πίσω από το άλλο!

neo_shad11

Η απόδοση της, στα μικρά ψάρια και με τέτοια συχνότητα χτυπημάτων είναι κάτι που δεν συναντάμε εύκολα σε shad εννιά εκατοστών, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το δόλωμα το... καταβροχθίζανε!!

 

Σε άλλο ψάρεμα, και με πλεύση "strong jerk & fall", κατάφερα να ξεγελάσω ένα πολύ αξιόλογο λαβράκι το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει την αποδοτικότητα του δολώματος. Πράγματι έχει γίνει πολύ σωστή μελέτη στο Neo Shad και όλα δείχνουν ότι θα γίνει... ένα διαχρονικό softbait!!

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ :

arcofil_banner_arthro1