Όλοι όσοι ψαρεύουμε με την τεχνική του spinning γνωρίζουμε ότι το λαβράκι είναι ένα έξυπνο και ταυτόχρονα καχύποπτο ψάρι. Οι σιλικόνες μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτήν την καχύποπτη συμπεριφορά του και μια από αυτές που το κάνει με επιτυχία είναι η V-Lures Worm των 10 cm από την Dragon!

Αναζητώντας λύσεις στο ψάρεμα για λαβράκια δοκίμασα πολλούς τύπους σιλικόνης. Κάποιες δούλεψαν για λίγο, κάποιες καθόλου αλλά μια ήταν αυτή που έκανε την διαφορά στο ψάρεμα μου και όχι τυχαία. Μιλάω για την Dragon V-Lures Worm 10 cm αλλά ας την δούμε πιο αναλυτικά.

worm_arxikipinakas-worm

Καταρχήν η σιλικόνη έχει το κατάλληλο για μένα μέγεθος των δέκα εκατοστών που συναντάμε επί το πλείστον στα μικρόψαρα που κυνηγούν για τροφή τα λαβράκια. Έπειτα είναι το σχήμα που μιμείται πιστά αυτόν τον γόνο (ή μικρό ψαράκι), με αρκετά πεπλατυσμένο και πολύ λεπτό σώμα που καταλήγει σε μυτερή ουρά και μικρές ωραίες λεπτομέρειες όπως 3D μάτια που την κάνουν να φαίνεται πολύ αληθοφανή στα μάτια των ψαριών. Επίσης, η V-Lures Worm έχει πλεύστοτητα floating που σημαίνει ότι αν την αφήσουμε πάνω στο νερό αυτή επιπλέει οπότε όταν την αφήνουμε στο βυθό η ουρά της αιωρείται φυσικά σαν ψάρι που ψάχνει για την τροφή του.

DRAGON_WORM_8

Floating πλευστότητα σημαίνει ότι η σιλικόνη στον βυθό κάθεται με την ουρά να αιωρείται

Πραγματικά δεν θα συναντήσετε στο εμπόριο άλλη τόσο λεπτή σιλικόνη σε αυτό το μέγεθος με πλευστότητα floating και πιο κάτω θα εξηγήσουμε γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά της είναι καλά! Αλλά αυτό που την κάνει διαφορετική είναι το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της σιλικόνης το οποίο είναι άριστης ποιότητας και συνδυάζει την χρυσή τομή ελαστικότητας για κίνηση και απαραίτητης σκληρότητας που πρέπει να έχει ώστε να συγκρατιέται πάνω στο jighead μας.

DRAGON_WORM_10

Πολύ μαλακή σιλίκονη

Τέλος στο κάτω μέρος της κοιλιάς διαθέτει ένα μικρό και ρηχό αυλάκι που χρησιμεύει σαν οδηγός για το αρμάτωμα της με offset αγκίστρι. Οι συνδυασμοί αρματώματος που μπορούμε να κάνουμε με την V-Lures Worm είναι πολλοί αλλά σε γενικές γραμμές με λίγα γραμμάρια βάρος. Το σχήμα της σιλικόνης μας επιτρέπει να το ψαρέψουμε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους : με offset αγκίστρι, με jighead μπάλα, με τριγωνικό jig head και με Czeburaszka. Αλλά ας δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά :

Με offset

DRAGON_WORM_3

Γενικά το πολύ λεπτό σώμα μπορεί να σας δυσκολέψει στο αρμάτωμα και θέλει λίγο προσοχή αλλά αυτό είναι μικρό τίμημα μπροστά στο προσόν που έχει δηλαδή της εκκεντρικής κίνησης. Λόγω αυτής της ιδιότητας, μας δίνετε η δυνατότητα να το αρματώσουμε ακόμα και με ένα απλο offset. Έτσι θα κάνει ρεαλιστική πλεύση ακόμα και αν την αφήσουμε να βυθίζεται ελεύθερα στον βυθό. Αν και τα νούμερα των offset αγκιστριών διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία προτιμήστε νούμερα όπως 2/0 ώστε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος της να είναι ελεύθερο να κινείται. Επίσης μπορεί να ψαρευτεί και με τα σπάνια μολυβώμενα offset αν φυσικά μπορείτε να τα βρείτε.

DRAGON_WORM_9

Δυο είναι οι πλεύσεις που μπορούμε να τις δώσουμε. Η πρώτη είναι με μεγάλα jerks αφού την αφήσουμε να ταξιδέψει μόνη της προς τον βυθό. Οι χρόνοι παύσεις εδώ είναι μεγάλοι και φυσικά δεν μιλάμε για ψάρεμα κάτω των εφτά μέτρων. Τα λαβράκια πολλές φορές χτυπούν λίγο μετά το jerk αλλά και κάποιες φορές κατά την διάρκεια του βυθίσματος. Η δεύτερη πλεύση είναι στην επιφάνεια με μικρά κοφτά twiches ώστε να δώσουμε κίνηση σαν minnow ή αν τα εκτελούμε με ταχύτητα σαν surface.

Με jighead μπάλα

DRAGON_WORM_2

Ένας άλλος τρόπος είναι το αρμάτωμα με jighead μπάλα που όμως δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα γραμμάρια βάρος γιατί από εκεί και πέρα χαλάει την κίνηση της σιλικόνης. Εγώ επέλεξα αυτά των εφτά γραμμάριων, επίσης της Dragon (JigHead Speed) τα οποία διαθέτουν ένα από τα καλύτερα αγκίστρια σε αντοχή και αιχμηρότητα.

DRAGON_WORM_6

Η πλεύση που έκανα ήταν με νευρικά κοφτά jerks και αρκετό χρόνο μετά για βύθισμα. Τα ψάρεψα σε βυθούς μέχρι τέσσερα μέτρα και όλα τα λαβράκια χτύπησαν στο βύθισμα. Με jighead μπάλα κατάφερα να ξεγελάσω τα περισσότερα λαβράκια.

Με τριγωνικό jighead

DRAGON_WORM_1

Δύσκολη στην εύρεση της μολυβοκεφαλή αλλά ταιριάζει απόλυτα στην V-Lures Worm καθώς αναδεικνύει την κίνηση της προς τον βυθό όπως και στα jerks. Αν βρείτε, τα μεγέθη που ταιριάζουν είναι από 5 έως 10 γραμμάρια και η πλεύση είναι η κλασσική με jerk - βύθισμα - jerk ή όποια άλλη παραλλαγή θέλετε. Μια πλεύση που έκανα όταν έψαχνα τα λαβράκια σε λιμάνια με βάθος 2 έως 4 μετρά ήταν με μέτρια ταχύτητα ανάκτησης, κάνοντας μικρά απότομα και κοφτά jerks δίνοντας ενδιάμεσα χρόνο στην σιλικόνη μετά τα jerks για βύθισμα όπου και εκεί ερχόταν το πολυπόθητο χτύπημα.

DRAGON_WORM_7

Μια άλλη πλεύση που απέδωσε καρπούς και την δούλεψα σε ρηχά νερά και παράλιες ήταν η εξής: ο τρόπος ανάκτησης ήταν πιο γρήγορος αυτή την φορά με το καλάμι σε οριζόντια θέση, κάνοντας έντονα ανά διαστήματα twich και μετά ένα μικρο σταμάτημα ενός δευτερόλεπτου και ξεκινώντας πάλι την ανάκτηση με twich.

Με Czeburaszka

DRAGON_WORM_4

Ο τέταρτος και τελευταίος συνδυασμός που χρησιμοποίησα ήταν στις παραλίες και σε ρηχά νερά όπου για την αποφυγή σκαλώματος σκέφτηκα να βάλω offset αγκίστρι αλλά ήθελα και κάτι ακόμα ώστε να μπορώ να την στέλνω μακριά. Έτσι λοιπόν συνδύασα το offset αγκίστρι 2/0 με την Dragon FLEXI HEAD Czeburaszka 5 και 7,5 γραμμαρίων.

DRAGON_WORM_5

Η αλήθεια ήταν ότι δεν είχα ποτέ ψαρέψει με αυτήν την μέθοδο αλλά παρακινήθηκα να το κάνω από διάφορα άρθρα που διάβασα του Δημήτρη Χαρίσκου (Αρθρό). Η πλεύση που έκανα ήταν να την σέρνω στο βυθό με πολύ μικρά κοφτά jerk σαν να... τρέμει το χέρι μου! Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά σε σημείο που ούτε και εγώ το πίστευα! Σίγουρα ένα καινούργιος τρόπος ψαρέματος πολλά υποσχόμενος για όλα τα ειδή αρπαχτικών...

Διαθέσιμα χρώματα και συσκευασία

37017_dragon v-lures worm 10cm mix color

Οι χρωματισμοί στους οποίους θα βρείτε την V-Lures Worm είναι πέντε οι οποίοι κατά την γνώμη μου είναι και οι ιδανικοί για ψάρεμα στην Ελλάδα. Από ρεαλιστικούς έχουμε τους χρωματισμούς διάφανο-μπλε & διάφανο μαύρο, έχουμε τον κλασικό λευκό (πέρλα) και τέλος έχουμε δυο έντονους χρωματισμούς ροζ & κίτρινο. Με λίγα λόγια ότι χρειαζόμαστε για όλες τις συνθήκες. Η δικιά μου προτίμηση για βράδυ ήταν το ροζ ενώ για μέρα η πέρλα. Διατίθεται σε συσκευασία των δεκαπέντε τεμαχίων με zip που κλείνει και ανοίγει εύκολα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε συσκευασία που περιέχει και τους πέντε χρωματισμούς από τρία τεμάχια στο καθένα, κάτι το οποίο είναι πολύ πρακτικό για όλους εμάς.

Συμπέρασμα

DRAGON_WORM_11

Ψάχνοντας τρόπους και μέρη για να έρθουμε σε ένα τετ α τετ με τα λαβράκια πρέπει να πειραματιζόμαστε. Η Dragon V-Lures Worm είναι μια σιλικόνη με μεγάλη ελαστικότητα, κάτι το οποίο φρόντισα να εκμεταλλευτώ και σε συνδυασμό με τα jig head που σας προανέφερα το αποτέλεσμα που έψαχνα δεν άργησε να έρθει. Ελπίζω να σας βοήθησα και να έδωσα μια ακόμα λύση για τον συγκεκριμένο αρπαχτικό και εύχομαι ανάλογες επιτυχίες και σε εσάς!

rizoulis