To eging, είναι στην ουσία ένα από τα παρακλάδια του spinning, με τους Ιάπωνες να είναι οι πρώτοι που το εφάρμοσαν και σήμερα, στην αγορά (διεθνή αλλά και εγχώρια), αριθμεί πλέον εκατοντάδες προϊόντα και εξαρτήματα που το αφορούν. Στην προσπάθειά μας για την πληρέστερη ενημέρωση σας, θα παρουσιάζουμε μέσα από το Lurebites, όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά, από αυτά που αποτελούν τον εξοπλισμό μας.

Ένα από αυτά τα προϊόντα, είναι και το EGI OH IKA SHIME της εταιρίας YAMASHITA. Πρόκειται για ένα μικρό αξεσουάρ, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε ευθανασία στα καλαμάρια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε μας δίνεται η επιλογή (ή η δυνατότητα) να μην τα ταλαιπωρούμε αφήνοντας τα να βασανίζονται μέχρι θανάτου. Δεν είναι από τα εξαρτήματα που τα λες και απολύτως απαραίτητα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ψαρέψεις χωρίς αυτό, ή να σου επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα έχοντάς το, απλώς, έχει να κάνει με την ευαισθησία του καθενός μας ξεχωριστά σε κάποια θέματα, οπότε σε άλλον θα φανεί χρήσιμο και σε άλλον όχι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως οι Ιάπωνες που είναι και οι εφευρέτες της τεχνικής αυτής, έχουν συνήθως σε κάποια από τις θήκες τους ένα τέτοιο εργαλείο προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο το σεβασμό τους σε αυτά τα πλάσματα της φύσης. Αφορά λοιπόν το εργαλείο αυτό, περισσότερο στην εσωτερική μας γαλήνη, (αν και εφόσον μας πειράζει να βλέπουμε τα καλαμάρια να βασανίζονται) αφού τελειώνουμε το μαρτύριό τους μια ώρα αρχύτερα. Είναι μια πράξη, αν μη τι άλλο σεβασμού προς το καλαμάρι και κατ’ επέκταση προς την ίδια τη φύση.

Η επιλογή (ή η δυνατότητα) να μην τα ταλαιπωρούμε είναι προσωπική υπόθεση του καθενός...

Η επιλογή (ή η δυνατότητα) να μην τα ταλαιπωρούμε είναι προσωπική υπόθεση του καθενός...

Αξίζει να σημειώσουμε, πως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως όσο πιο γρήγορα θανατώνουμε τα καλαμάρια μας, (ή τα αλιεύματά μας γενικότερα) τόσο πιο νόστιμα είναι και ότι οι ουσίες που εκκρίνονται στον οργανισμό όταν βρίσκεται σε κατάσταση σοκ ή στρες, αλλοιώνουν το γευστικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, σε όσα καλαμάρια εφάρμοσα τη διαδικασία της ευθανασίας, ήταν πραγματικά πιο νόστιμα με διαφορά, αλλά δεν μπορώ ακόμα να ξέρω αν αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της, ή σε κάτι άλλο π.χ. περιοχή, μη κατάψυξη κ.λ.π..

Ανατομία ενός εγκλήματος


ika shine 01

Το μήκος του IKA SHIME είναι 12 εκατοστά και αποτελείται από πλαστικό και μέταλλο. Διαθέτει λαβή από μαλακό πλαστικό σε κίτρινο χρώμα (αφορά το συγκεκριμένο της παρουσίασης, επειδή βγαίνει και σε άλλα 2 χρώματα).

Η κοφτερή λεπίδα

Η κοφτερή λεπίδα

Στην μπροστινή του πλευρά βρίσκεται η λεπίδα, η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να φέρει καίριο χτύπημα στα ζωτικά σημεία του καλαμαριού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να το ''ησυχάζει'' άμεσα.

Το ελαστικό προστατευτικό καπάκι το οποίο μας προφυλάσσει από τυχόν ατυχήματα

Το ελαστικό προστατευτικό καπάκι το οποίο μας προφυλάσσει από τυχόν ατυχήματα

Η λεπίδα αυτή να σημειώσουμε πως είναι ιδιαίτερα κοφτερή και γι αυτό το λόγο υπάρχει ένα ελαστικό προστατευτικό καπάκι το οποίο μας προφυλάσσει από τυχόν ατυχήματα. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε ότι το συγκεκριμένο αξεσουάρ είναι 2 σε 1 και σε όσα παρόμοια έχω δει δεν υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα την οποία θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Το κυρτό μεταλλικό σωληνάκι, το οποίο χρησιμεύει στο να ισιώνουμε τα γκίνια (ακίδες)

Το κυρτό μεταλλικό σωληνάκι, το οποίο χρησιμεύει στο να ισιώνουμε τα γκίνια (ακίδες)

Εκτός από την λεπίδα που προαναφέραμε, υπάρχει και ένα κυρτό μεταλλικό σωληνάκι, το οποίο χρησιμεύει στο να ισιώνουμε τα γκίνια (ακίδες) όταν έχουν στραβώσει μετά από κάποιο σκάλωμα από τα πολλά που συμβαίνουν στο βυθό.

Η στραβή ακίδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο

Η στραβή ακίδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχεται η καλαμαριέρα μας έξω και το πίσω της μέρος να είναι σχεδόν αγνώριστο από το λύγισμα που έχουν υποστεί τα γκίνια.

Βάζουμε την ακίδα μες στο σωληνάκι και...

Βάζουμε την ακίδα μες στο σωληνάκι και...

... με μια κίνηση έχει έρθει πάλι στην θέση της

... με μια κίνηση έχει έρθει πάλι στην θέση της

Με το συγκεκριμένο εργαλείο, όλα θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση χωρίς κόπο και έτσι μπορούμε να την έχουμε ξανά ετοιμοπόλεμη. Μπορεί λοιπόν, πολλοί από εσάς να μην ενδιαφέρεστε για την απόκτηση ενός τέτοιου αξεσουάρ για τον πρώτο του ρόλο, όμως ο δεύτερος σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως να αξίζει… όσκαρ!

Οδηγίες χρήσης

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να απαλλάξουμε ένα καλαμάρι από τα βάσανά του. Δυο κινήσεις χρειάζονται για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καρφώνουμε την λεπίδα στο σημείο που κεφάλι και κουκούλα ενώνονται

Καρφώνουμε την λεπίδα στο σημείο που κεφάλι και κουκούλα ενώνονται

Η πρώτη είναι να καρφώσουμε τη λεπίδα ακριβώς στο σημείο που το κεφάλι του καλαμαριού με την κουκούλα του ενώνονται. Αμέσως θα δούμε πως όλο το σώμα του αποχρωματίζεται και παίρνει ένα λευκό ημιδιάφανο χρώμα.

Ολόκληρη η κουκούλα του θα πρέπει να είναι λευκή και ακίνητη

Ενδέχεται ο αποχρωματισμός να μην επέλθει εξ ολοκλήρου, αλλά να έχουν παραμείνει ίχνη χρώματος σε μια του πλευρά. Αν αυτό συμβεί, καρφώνουμε ξανά τη λεπίδα μετακινώντας την κατά ένα με δυο χιλιοστά προς την πλευρά που παραμένει το χρώμα.

Καρφώνουμε για τελευταία φορά, ακριβώς ανάμεσα από τα μάτια του

Μετά από αυτό, ολόκληρη η κουκούλα του θα πρέπει να είναι λευκή και ακίνητη. Η μισή δουλειά σε αυτό το σημείο έχει γίνει και το μόνο που μένει είναι η δεύτερη και τελική κίνηση.

Μόλις αποχρωματιστεί όλο το καλαμάρι, η δουλειά έχει γίνει

Μόλις αποχρωματιστεί όλο το καλαμάρι, η δουλειά έχει γίνει[/caption] Καρφώνουμε για τελευταία φορά, ακριβώς ανάμεσα από τα μάτια του, οπότε θα παρατηρήσουμε ξανά, να συμβαίνει ο αποχρωματισμός, (όμως τώρα στο κεφάλι) με τα πλοκάμια να περνούν σε κατάσταση ηρεμίας. Σε αυτό το σημείο το εργαλείο μας έχει κάνει τη δουλειά του.

 

ika shine 13

"Εκείνη τη νύχτα τα καλαμάρια έβγαιναν το ένα μετά το άλλο και στοιβάζονταν δίπλα σε ένα σωρό. Όσο το ψάρεμά τους συνεχιζόταν, ακούγονταν απότομα ξεφυσήματα, καθώς ξεψυχούσαν αργά και βασανιστικά, ενώ νέα καλαμάρια προστίθετο κάνοντας έτσι τα φυσήματα να μην έχουν τελειωμό."


Οι παραπάνω γραμμές περιγράφουν μια κατάσταση, που όσοι ασχολούνται με το eging την έχουν ζήσει, ή όσοι τώρα ξεκινούν θα τη ζήσουν, σχεδόν σίγουρα. Στη χώρα μας το ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή (eging) αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους, αφού εκτός από διασκεδαστικό, είναι και σχετικά εύκολο και αποδοτικό. Το EGI OH IKA SHIME είναι ένα εργαλείο που μπορεί να φαίνεται περιττό και δεν μας κάνει καλύτερους ψαράδες αλλά πιστεύω ότι σίγουρα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους...

greekspinners