Αν και τα σιλικονούχα δολώματα κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στις κασετίνες των ψαράδων στη χώρα μας και μπορούμε να βρούμε εύκολα πολλούς τύπους και χρωματισμούς, δεν θα έλεγα ότι συμβαίνει το ίδιο και με τα jig heads... Ακόμα και στο πιο ευρύ διαδεδομένο τύπο σχήματος μπάλας τα προβλήματα είναι πολλά, θέτοντας την εύρεση ενός αξιόπιστου jig head δύσκολη! Γιατί; Θα το δούμε παρακάτω...

Το κυριότερο κριτήριο στην επιλογή μας είναι η αξιοπιστία του αγκιστριού. Δυστυχώς δεν διαθέτουν όλα τα jig heads καλό αγκίστρι και όταν λέω καλό, εννοώ, να μην ανοίγει και να σπάει. Στο παρελθόν έχω χάσει ψάρια σε συνθήκες νορμάλ όπου το ψάρι πλέον παραδομένο και πλανάροντας στην επιφάνεια, έτοιμο να μπει στην αποχή, ξαφνικά έφευγε αφήνοντας με άναυδο βλέποντας το αγκίστρι να λείπει από το jig heads. Αυτό συνέβαινε γιατί το αγκίστρι δεν ήταν καλής ποιότητας ή ήταν λεπτό για τα γραμμάρια του jig heads.

IMG_7133

Δεύτερος παράγοντας είναι το θέμα αντοχής στην οξείδωση καθώς πολλά jig heads πάσχουν σε αυτόν τον τομέα. Η φθορά τους είναι γρήγορη βγάζοντας τα jig heads άχρηστα, πολλές φορές σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Δίνοντας βάση σε αυτούς τους δυο παράγοντες πρέπει να προσέξουμε το αγκίστρι να είναι αιχμηρό και με καλό αρπάδι ώστε να μην έχουμε αστοχίες όταν καρφώνουμε ένα ψάρι.

dr_jig_5

Ένας ακόμα παράγοντας είναι το πάχος που έχει το αγκίστρι και ειδικότερα στα λίγα γραμμάρια jig heads 5-7-10. Σε αυτά τα γραμμάρια το χοντρό, δεν πάει να πει και καλό. Πρώτον γιατί πολλές φορές καταστρέφουν τις μικρές σιλικόνες μας με το βάλε βγάλε και δεύτερον για το θέμα διακριτικότητας, ειδικότερα αν απευθυνόμαστε στα καχύποπτα λαβράκια!

dr_jig_4

Κάτι άλλο που δυσκολεύει την εύρεση κατάλληλων jig heads είναι το μήκος του αγκιστριού. Για να αρματωθεί σωστά μια σιλικόνη με μήκος 6 ίντσες πρέπει το jig head να έχει αγκίστρι 3/0 η 4/0, ανάλογα βεβαίως και την εταιρία καθώς τα νούμερα μερικές φορές διαφέρουν. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου μήκους αγκίστρι βρίσκεις δύσκολα σε jig heads κάτω των 20 γραμμαρίων, κάτι που θα δυσκόλευε το ψάρεμα μου εάν αποφάσιζα να ψαρέψω μια τέτοια σιλικόνη σε ένα ρηχό μέρος. Το πρόβλημα δηλαδή είναι η σπανιότητα jig heads που έχουν μικρο βάρος 5-7-10 γραμμάρια με αγκίστρι 3/0 - 4/0 - 5/0 κλπ.

Η πρόταση της Dragon

dr_jig_7

Εδώ και πολλά χρόνια δοκιμάζω τα jig heads της Dragon καθώς έχουν την χρυσή τομή σε αυτό που ψάχνω. Είναι jig heads με αγκίστρι πολύ καλής ποιότητας όσο αφορά την αντοχή στην οξείδωση, την αιχμηρότητα, με καλό αρπάδι, λεπτό και διακριτικό σώμα με πολύ δύναμη και φυσικά μεγάλη ποικιλία αφού όλα τα jig heads βγαίνουν σε αρκετούς συνδυασμούς. Την τιμή τους σας την αφήνω έκπληξη! Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά μερικούς τύπους jig heads της Dragon που μπορούν να καλύψουν της ανάγκες μας.

Dragon Jig Head SPEED

dr_jig_3

Το Speed έχει κατασκευαστεί για μεσαία και μεγάλα σιλικονούχα με 1/0-2/0-3/0-4/0-5/0 και 6/0 νούμερα αγκίστρι. Είναι ένα Hi-Carbon steel αγκίστρι με Ultra Point™ μύτη τύπου O'Shaugnessy και δύο κωνικούς δακτυλίους στο κοτσάνι για την συγκράτηση των δολωμάτων. Γενικά είναι μια πολύ καλή κατασκευή που θα σας εντυπωσιάσει! Διατίθεται σε συσκευασία 3 τεμαχίων, σε διάφορα νούμερα αγκιστριών και σε 3 έως 35γρ βάρος.

Dragon Jig Head Speed HD

dr_jig_2

Το Dragon Jig Head Speed HD είναι jig heads, εξειδικευμένα της σειράς V-Point της Dragon, για σιλικόνες από 12 έως 15cm. Το Speed Heavy Duty έχει κατασκευαστεί για μεγάλα δολώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τεχνικές Spinning/Heavy Spinning, όπως και σε Jigging, ακόμα και σε συρτή από το σκάφος. Διατίθενται με 7/0 έως 10/0 αγκίστρι και βάρος από 10 έως 35gr για Spinning, Heavy Spinning ή shore jigging.

dr_jig_6

Επίσης θα βρείτε και 10/0 αγκίστρι σε 125,150 και 200γρ για τεχνικές jigging, συρτή με μεγάλες σιλικόνες. Hi-Carbon steel αγκίστρι 3Χ Strong με ίσια Ultra Point™ μύτη με κούρμπα τύπου O'Shaugnessy και δύο κωνικούς δακτυλίους στο κοτσάνι για την συγκράτηση των δολωμάτων. Λείο με ακριβείας κεντραρισμένο μολύβι και γενικά πολύ καλή κατασκευή που θα σας εντυπωσιάσει και βγαίνει σε συσκευασία/τιμή 3 και 2 τεμαχίων.

Dragon FLEXI HEAD Czeburaszka

dr_jig_1

Τι να πρώτο πει κανείς για αυτόν τον τύπο jig hreads! Τα Dragon FLEXI HEAD Czeburaszka ήρθαν να μας λύσουν τα χέρια σε πολλές τεχνικές ψαρέματος όπως το Spinning, Εging ακόμα και στη καθετή. Στην ουσία είναι μια μολυβοκεφαλή που αντί για αγκίστρι διαθέτει ατσάλινη παραμάνα ώστε να τοποθετήσουμε ότι εμείς θέλουμε, όπως Offset αγκίστρι, έτοιμες αρματωσιές Dragon V-LURES Pike system, αυτοσχέδιες αρματωσιές ακόμα και σαν βάρος στις καλαμαριέρες ιδίως όταν ψαρεύουμε σουπιές!

jig heads Dragon 8

Μάλιστα μια καλή αρματωσιά για τις σιλικόνες είναι να περάσουμε aberdeen αγκίστρι που θα του έχουμε κάνει θηλιά μια πετονιά στην οποία θα τοποθετήσουμε εκεί την παραμάνα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε την εντελώς ελεύθερη κίνηση της σιλικόνης όπως εάν είχαμε μια σπαστή κεφαλή. Διατίθεται σε 5,7.5,10,15,20,25 γραμμάρια βάρος σε σακουλάκι των 3 τεμαχίων καθώς και σε σακουλάκι μιξ 6 τεμαχίων (ένα από το κάθε νούμερο).

rizoulis_banner_arthrou

Το κεφάλαιο jig heads μπάλα είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε όλοι κάνοντας τις σωστές επιλογές για τις σιλικόνες μας. Οι σωστές επιλογές θα μας δώσουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα! Καλές θάλασσες σε όλους!!