Η οικονομική κρίση δεν δημιουργεί μόνο ανασφάλεια αλλά και έναν τόμο 300 σελίδων ορισμών που εκφράζουν με όρους της ψυχολογίας τα δεινά που περνάμε. Από την άλλη δημιουργεί και ευκαιρίες. Πώς μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε τις ευκαιρίες από τις «φόλες»; Τι πρέπει να ξέρουμε κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου μηχανισμού ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και το «λαβράκι» που ξετρυπώσαμε μας βγει «κούνελος»;

eisagogi_01

Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση που ο μηχανισμός είναι ένας σταθερού τυμπάνου spinning, μιας και αυτοί είναι σχεδόν η πλειοψηφία των μηχανισμών που κυκλοφορούν στην αγορά και αλλάζουν πιο εύκολα χέρια. Αφού μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του καλό είναι να ρωτήσουμε κάποια πράγματα για τον μηχανισμό όπως :

  • τα στοιχεία του μοντέλου,
  • πόσο διάστημα τον έχει στην κατοχή του,
  • πόσο συχνά τον ψάρευε,
  • κάθε πότε τον έδινε για συντήρηση, αν έχει περάσει τώρα τελευταία και ποιος την έκανε,
  • αν είχε κάποια ζημιά και τι είδους,
  • αν έχει κάνει καμία αναβάθμιση και σε ποιο σημείο του μηχανισμού
  • και τέλος τον λόγο που τον πουλάει.

Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε για την "ιστορία" του μηχανισμό. Περιττό να πω ότι πριν τον δείτε, πρέπει να ψάξετε στο internet για τιμές, reviews και άλλα που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε περισσότερο τον μηχανισμό ώστε την ώρα της αγοράς να έχετε ήδη κάποια άποψη για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Από κοντά

Αν έχετε αποφασίσει να τον δείτε από κοντά τότε στην συνάντηση θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής: 1.Όταν τον πάρουμε στα χέρια μας, αρχικά αυτό που βλέπουμε είναι η εξωτερική εμφάνιση του που δηλώνει και την κατάσταση που διατηρούσε ο ιδιοκτήτης μέχρι τώρα τον μηχανισμό.

eisagogi_02

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική και κάνει την διαφορά.

 

Μηχανισμοί με εκτεταμένες διαβρώσεις στις βίδες, στη μανιβέλα, στο σώμα, στην μπομπίνα αλλά κυρίως στο ρόλερ μιλάνε από μόνοι τους για την κατάσταση της συντήρησης τους και φυσικά για την συνέπεια του ελέγχου.

diavrosi_01

Η οξείδωση είναι συχνό φαινόμενο ενός ασυντήρητου μηχανισμού.

 

diavrosi_04

Το νερό και κυρίως το αλάτι είναι ο χειρότερος εχθρός των μηχανισμών.

diavrosi_05

Η έλλειψη συντήρησης δεν μπορεί να κρυφτεί...

diavrosi_03

Τα σημάδια της έλλειψης καθαριότητας είναι εμφανή


2.
Αν σας ενδιαφέρει ακόμα η αγορά του μηχανισμού, ψάξτε για γρατσουνιές ή χτυπήματα στο πίσω μέρος του και στα χείλη της μπομπίνας, αν το bail είναι στραβό ή με «περίεργη» κλίση και αν η βάση-πόδι έχει κλίση προς την μπομπίνα και όχι προς το πίσω μέρος (βλέπε σχήματα παρακάτω).

Εδώ φαίνεται η λάθος κλίση που έχει ο άξονας σε σχέση με το καλάμι, που οφείλεται σε στραβό πόδι του μηχανισμού από κακή χρήση

Εδώ φαίνεται η λάθος κλίση που έχει ο άξονας σε σχέση με το καλάμι, που οφείλεται σε στραβό πόδι του μηχανισμού από κακή χρήσηΕδώ φαίνεται η σωστή κλίση που έχει ο άξονας σε σχέση με το καλάμι

Εδώ φαίνεται η σωστή κλίση που έχει ο άξονας σε σχέση με το καλάμι

 

Οι γρατσουνιές από τα μικροατυχήματα έχουν κάνει «αποκαλυπτήρια» σε στραβούς άξονες που οφείλονται σε μια αθώα κατά τα άλλα πτώση. Βγάζοντας την μπομπίνα εμφανίζεται ο άξονας.

aksonas_01

Άξονας στραβός, που μπορεί να προκαλεί προβλήματα ή και καταστροφή ενός μηχανισμού.

 

Τον στραβό άξονα τον εντοπίζουμε κυρίως από την κίνηση που «κολλάει» κατά την παλινδρόμηση του σε συγκεκριμένο σημείο. Αυτό από μόνο του δεν είναι αιτία απόρριψης της αγοράς, αρκεί να μην έχει δουλέψει με το πρόβλημα αυτό, αλλά και αν έχει θα δούμε χαλκόχρωμο γράσο πάνω στον άξονα και γρατσουνιές όταν τον σκουπίσουμε.


3.
Δοκιμάστε τα φρένα περνώντας την πετονιά ή το νήμα από το ρόλερ. Αν δεν υπάρχει πετονιά τότε στρίψτε την μπομπίνα με το χέρι. Σε σφιχτή κατάσταση, αλλά όχι τελείως σφιχτά, τραβήξτε σιγά σιγά το νήμα ή την πετονιά και αν γλιστράει απαλά δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όμως απελευθερώνονται απότομα τότε υπάρχει θέμα και θέλει έλεγχο και επισκευή. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απογοητεύει γιατί μπορεί να έχει δημιουργηθεί ακόμη και κατά την αποθήκευση του μετά από ένα βροχερό ψάρεμα. Γενικά, είναι κάτι που φτιάχνεται εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

frena

Τα ταλαιπωρημένα φρένα είναι άλλο ένα πρόβλημα των μεταχειρησμένων μηχανισμών.


4.
Με τον έλεγχο των φρένων θα δείτε αν γυρίζει και το ρόλερ. Με περασμένο το νήμα στο ρόλερ ζητήστε στον ιδιοκτήτη του να τον κρατήσει γερά και με τα δύο χέρια σας πιάστε το νήμα και προσπαθήστε να γυρίσετε το ρόλερ.

roller

Περνώντας την πετονιά από το roller βλέπουμε αν γυρίζει ελεύθερα ή αν είναι κολλημένο.

 

Αν στην προσπάθεια σας ακούγεται θόρυβος σαν μικρό φύσημα ή στην χειρότερη σαν να έχει άμμο μέσα, τότε θα χρειαστεί απλά αλλαγή το ρουλεμάν του. Αν γυρίζει χωρίς θόρυβο δεν σημαίνει όμως ότι είναι και εντάξει.

nick_03

Ρόλερ σε κακή κατάσταση

 

Το ρόλερ που δεν κάνει θόρυβο σημαίνει ότι είτε είναι σε άριστη κατάσταση, είτε έχει τεφλόν αντί για ρουλέμαν και τέλος είτε είναι κολλημένο το ρουλέμαν και εμείς απλώς το βλέπουμε να γυρίζει. Όταν συμβαίνει αυτό το τελευταίο όμως, θα γυρίζει πολύ πιο δύσκολα.


5.
Ανεβάστε το bail, το οποίο θα πρέπει να είναι λίγο σφιχτό, προσέξτε αν κάνει θόρυβο σαν να έχει σκόνη μέσα. Συνεχίστε γυρνώντας τη μανιβέλα και προσέξτε αν πέφτει στην αρχική του θέση και όχι κάπου στα μισά. Πιάστε τον μηχανισμό με το ένα χέρι και με το άλλο τον ρότορα και προσπαθήστε, κουνώντας τον ελαφρά, να δείτε αν έχει «τζόγο».

tzogos_02

Πρώτο σημείο εμφάνισης τζόγων, είναι ο ρότορας.

 

Πιάστε τώρα την μπομπίνα και κουνώντας την και αυτή ελαφρά μέσα έξω, δείτε αν έχει τζόγο και αν ακούγεται θόρυβος μέσα από τον μηχανισμό.

tzogos_01

Δεύτερο σημείο εμφάνισης τζόγων, είναι η μπομπίνα.

 

Οι εταιρείες στην εφαρμογή του ρότορα με το pinion δεν δίνουν καμία ανοχή, ενώ στο μέσα έξω της μπομπίνας δίνουν από 0,3 έως και 2 χιλιοστά αέρα.


6.
Δοκιμάστε την αντεπιστροφή αρκετές φορές είτε γυρίζοντας την μανιβέλα είτε γυρίζοντας το ρότορα με το χέρι. Εδώ δεν θα πρέπει να κάνει κανένα πισωγύρισμα ούτε δέκατο του χιλιοστού για τους μηχανισμούς που έχουν roller bearing, ενώ για αυτούς με το οδοντωτό σύστημα θα έχει την επιστροφή που κάνει μέχρι να μαγκώσει στο προηγούμενο δόντι (αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο).


7.
Συνεχίζοντας τον έλεγχο σφίξτε την μανιβέλα στη θέση της και περιστρέψτε την. Οι μηχανισμοί σε άριστη κατάσταση δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα και θα συνεχίζουν να γυρίζουν, χωρίς θορύβους και κραδασμούς, ελεύθερα.

eleuthero

Η σωστή λειτουργία εξαρτάται από την ελεύθερη κίνηση των μηχανικών μερών.

 

Γυρίστε την και προσπαθήστε να ακούσετε την κίνηση του. Αν επικρατεί ησυχία με ελεύθερη και αδιάλειπτη κίνηση ακόμη και όταν δεν γυρίζουμε εμείς την μανιβέλα τότε είναι όλα καλά. Αν όμως ακούμε φύσημα σαν να έχει σκόνη ή άμμο τότε δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα και όσο πιο πολλά ρουλεμάν έχει τόσο πιο άσχημη είναι η κατάσταση του μηχανισμού.

Ταλαιπωρημένη αντεπιστροφή

Ταλαιπωρημένη αντεπιστροφή

 

Τα ρουλεμάν από τη στιγμή που παρουσιάζουν διάβρωση και θορύβους πρέπει να αλλαχτούν πράγμα που σημαίνει κόστος το οποίο πρέπει να αφαιρέσετε από την τιμή απόκτησης. Το cluch (roller bearing) ή αλλιώς αντεπιστροφή αν δεν έχει διαβρωθεί πολύ καθαρίζεται χωρίς προβλήματα διαφορετικά πρέπει να αλλαχτεί και αυτή.


8.
Αν παρουσιάζει γουργούρισμα που μεταφέρεται στην μανιβέλα τότε έχει θέμα γραναζιών και όσο πιο έντονο τόσο πιο μεγάλη ανάγκη αλλαγής τους. Βέβαια αν είναι αμυδρό δεν είναι λόγος να μην τον αγοράσουμε ούτε σημαίνει ότι θα μας «αφήσει» σε κανένα ψάρεμα, απλά με τον χρόνο θα γίνεται πιο έντονο και κάποια στιγμή που θα έχουμε βαρεθεί να τον ακούμε θα πρέπει να τα αλλάξουμε. Το γουργουρητό των γραναζιών είναι λίγο παρεξηγημένο ως κατάσταση στους μηχανισμούς.

nick_02

Δυστυχώς το θαλασσινό νερό μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα γρανάζια του μηχανισμού.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι ο μηχανισμός έχει χαλάσει ότι θα τους κρεμάσει την ώρα που φέρνουν κάνα λαβράκι του κιλού και άλλα τέτοια ενώ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Οι πιο «ειδικοί» λένε ότι μεταφέρει τους κραδασμούς στο τεχνητό και διώχνει τα ψάρια ή δεν δίνει σωστή πλεύση στο τεχνητό ή δεν λειτουργεί ο μηχανισμός στο 100% των δυνατοτήτων και άλλα τέτοια. Κατά την άποψη μου το γουργουρητό είναι μια λογική εξέλιξη στην κίνηση του μηχανισμού και είναι μια συνάρτηση χρήσης σε συνδυασμό με ποιότητα υλικών κατασκευής και συντήρηση.

Αφού τον αγοράσετε...

Αφού λοιπόν διαπιστώσατε από τα παραπάνω ότι το «λαβράκι» που έπεσε στα χέρια σας δεν είναι «κουνέλι» καλό θα είναι να το δει και κανένας ειδικός σε θέματα μηχανισμών, και δεν εννοώ τον κουμπάρο μας το Μήτσο που έχει την βάρκα και πηγαίνουμε για καθετή κάθε καλοκαίρι και ξέρει εκείνος από μηχανισμούς, αλλά ανθρώπους που είναι η δουλειά τους η συντήρηση μηχανισμών ψαρέματος και θα μας βοηθήσουν στο να τον κρατήσετε σε καλή κατάσταση χωρίς προβλήματα και εκπλήξεις.

katharisma

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την σωστή λειτουργία ενός μηχανισμού είναι τα ταλαιπωρημένα λιπαντικά στο εσωτερικό του.

 

sintirisi_01

Η ζημιά πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτη.

 

Στην πλειοψηφία τους οι μεταχειρισμένοι μηχανισμοί πάσχουν από συντήρηση και καλό θα ήταν με την αγορά του να γίνει ένα γενικό service ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα αυτού που αγοράσατε σε βάθος αλλά και για να επιστρέψει καινούργιος στην ενεργό δράση.

banner

Στοιχεία επικοινωνίας :

Τηλ. 6979 376569

email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.