Με την παρακάτω φωτολεζαντο-περιήγηση, σκοπός μας είναι όχι πως θα βγάλουμε ψάρια (που κάνει ναι μεν καλό στον ψυχικό μας κόσμο, αλλά και δη στην κοιλιά μας), αλλά πως θα βάλουμε σε μια τάξη τον καλαμό-κοσμο μας που είναι εξίσου σημαντικό για την ψυχική μας υγεία.

Αν λοιπόν έχουμε βαρεθεί να ζούμε και να βλέπουμε αυτή την κατάσταση (φώτο δεξιά), τότε είναι καιρός ν’ ανασκουμπωθούμε και με την βοήθεια του lurebites.com που μας έδωσε την ιδέα, να προβούμε σε μια χρήσιμη –και χάρμα οφθαλμών- κατασκευή. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για χαμήλωμα του κόστους, είναι οξυά.

pinakas_kalamothikis

Θα χρειαστούμε δυο δοκάρια με διαστάσεις 210 Χ 7 Χ 4 (cm). Για χαμηλό κόστος προτιμήστε ξύλο οξυάς.

Κατασκευή βήμα-βήμα

Βήμα 1ο : Από το ένα εκ των τριών δοκαριών μήκους 157 cm κόπηκαν από τα 2 άκρα και αφαιρέθηκαν 2 κομμάτια 7 Χ 4 cm για να «κουμπώσουν» στα οριζόντια δοκάρια.

Τρία δοκάρια με διαστάσεις 157 Χ 7 Χ 4 (cm)


Βήμα 2ο :
Τα τακάκια (11 Χ 5 Χ 4) βιδώθηκαν και κολλήθηκαν στα οριζόντια δοκάρια και με απόσταση 8 cm το ένα από τ’ άλλο. (Στη φώτο φαίνεται και η τρύπα φρεζαρίσματος για να μπει η νοβοπανόβιδα).

36 τακάκια με διαστάσεις 11 Χ 5 Χ 4 (cm)

Βήμα 3ο : Τρίτο στάδιο και πολύ σημαντικό για μένα το ότι, μετά το μοντάρισμα, πήγα τα κάθετα δοκάρια σε μαραγκό και με μικρο σχετικά κόστος μου έκανε στη σβούρα και με κυλινδρικό γυαλόχαρτο Φ80, υποδοχές για τα καλάμια.

Οι υποδοχές με διάμετρο 8 εκατοστά η κάθε μία


Βήμα 4ο :
Τα δυο κάθετα δοκάρια βιδώνονται στα πλαϊνά των οριζοντίων όπως φαίνεται παρακάτω.

Τα δύο κάθετα δοκάρια έτοιμα να βιδωθούν


Τελικό στάδιο :
Στο ρετουσάρισμα τώρα. Όπου υπήρχαν ακμές εξομαλύνθηκαν για προφανείς αισθητικούς και πρακτικούς λόγους. Όλη η ξυλεία τρίφτηκε καλά και περάστηκε συντηρητικό ξύλου και 3 χέρια βερνίκι γυαλιστερό χρώματος δρυός. Η όλη κατασκευή αλφαδιάστηκε και κρεμάστηκε με στριφώνια αφού φρεζαρίστηκαν οι υποδοχές και στοκαρίστηκαν με ξυλόστοκο ίδιου χρώματος για να μην φαίνονται τα κεφάλια (των στριφωνιών). Στο άνω μέρος ή στη βάση μπορούν να τοποθετηθούν σκάφες με λάμπες φθορίου η εναλλακτικά, σποτάκια.

Η κατασκευή στην ολοκληρωμένη της μορφή


Η κατασκευή ευλογήθηκε από παπά για να είναι καλοψάρευτα τα καλάμια που θα φιλοξενήσει. Το κόστος της κατασκευής (εκτός από την ευλογία!!!) είναι περίπου 150 ευρώ και αρκετή προσωπική εργασία.