Το κρύο που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός προσδιορίζεται από τη διάρκεια και την έκταση της έκθεσης σ' αυτό. Ένα γυμνό άτομο αρχίζει να νιώθει το κρύο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 25οC και τότε ξεκινούν και οι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού, εκτός αν "ξεγελαστεί" από κάποια ρούχα ή το άναμμα μιας θερμάστρας.

Αυτές οι αντιδράσεις επιτρέπουν σε ένα ενήλικο άτομο να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του σταθερή, σε συνθήκες άπνοιας με θερμοκρασία μεταξύ 0 και +5οC, φορώντας ελάχιστα μόνο ρούχα. Σε πιο κρύο αέρα ή όταν η απώλεια της θερμότητας αυξάνεται από τον άνεμο, από βροχή ή από βουτιά σε κρύο νερό, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει γρήγορα και τελικά εκδηλώνεται υποθερμία. Με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάποιος είναι καλά τυλιγμένος με ρούχα, μπορεί να αντέξει το υπερβολικό κρύο. Όμως το κρύωμα των άκρων του σώματος (δάχτυλα χεριών, ποδιών) σε θερμοκρασίες κάτω από τους -0,5οC που είναι και το σημείο ψύξης των ανθρώπινων ιστών, πρέπει να αποφεύγεται.

alpine_krio2

Όμως και το ελαφρύ κρύο έχει επιπτώσεις στο σώμα. Εξασθενίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνει την ικανότητα των αισθήσεων και την δεξιότητα των χεριών. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, όταν για παράδειγμα σε μια κρύα μέρα προσπαθούμε να δέσουμε κορδόνια ή να κουμπώσουμε κάποια ρούχα, οφείλεται στα εξασθενημένα σήματα του εγκεφάλου προς τα δάχτυλα των χεριών. Οι κρύοι μυς λειτουργούν πιο αργά, κάνοντας τα δάχτυλά μας άκαμπτα και αδέξια. Η κρίσιμη θερμοκρασία για τη δεξιότητα των χεριών είναι οι 12οC και για την ευαισθησία της αφής οι 8οC. Το κρύο εξασθενίζει επίσης και τη λειτουργία των αισθητήριων νεύρων που μεταδίδουν τον πόνο, γι αυτό και ανακουφιζόμαστε όταν βάζουμε παγάκια σε τραυματισμένους μυς.

alpine_krio1

Μια άλλη επίπτωση του κρύου είναι και η αυξημένη παραγωγή ούρων. Η παραγωγή ούρων σχετίζεται άμεσα με τον όγκο των υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα. Κάθε αύξηση στον όγκο τους γίνεται αντιληπτή από υποδοχείς πίεσης οι οποίοι και προκαλούν τελικά την παραγωγή ούρων. Όταν ο όγκος του επιφανειακού αίματος μειώνεται εξαιτίας του κρύου, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται διεγείροντας τους συγκεκριμένους υποδοχείς. Αλλά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνεται ακόμα και η ικανότητα των νεφρών να παράγουν ούρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αφυδάτωση που προκαλείται από υπερβολική απώλεια υγρών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι, όπως οι ορειβάτες ή οι λάτρεις των δραστηριοτήτων σε βουνό και θάλασσα που είναι εκτεθειμένοι στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας δούμε όμως ένα ένα τα ρούχα που θα μπορούσαν να μας προστατέψουν καλύτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ κάνουμε το αγαπημένο μας χόμπι ... το Ψάρεμα !!

Παπούτσια

papoytsa2

Το πόδι είναι το πρώτο μέλος του σώματος που έρχεται σε επαφή με το χιόνι ή την υγρασία και γενικότερα αντιλαμβάνεται πρώτο την αλλαγή της θερμοκρασίας οπότε μην τσιγκουνεύεστε να προμηθευτείτε ένα καλό ζευγάρι με αδιάβροχη μεμβράνη Gore-tex. Το χιόνι και η υγρασία ειδικά όταν ο καιρός είναι πιο «ξηρός» είναι το ιδανικό τερέν για την δημοφιλή αδιάβροχη μεμβράνη αφού θα κρατήσει το παγωμένο χιόνι και την υγρασία έξω από τα πόδια σας. jkfsddfksjjsfd

Ένα καλό παπούτσι είναι η ασπίδα κυριολεκτικά που θα σας κρατήσει ασφαλείς και με σωστή θερμοκρασία στο ψάρεμα σας και ειδικά όταν αυτό είναι στατικό (όπως τα περισσότερα στυλ ψαρέματος ) εκτός του Spinning που έχει κάποια κίνηση. Ένα σωστό παπούτσι σε συνδυασμό με μίας καλής ποιότητας ισοθερμική κάλτσα είναι το Α και το Ω στο να ξεκινήσετε την ψαρευτική σας εξόρμηση στην γαλανή. Ένα καλό παπούτσι (ορειβατικό μποτάκι) μπορεί να θεωρείται πιο ακριβό, όμως προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα :

α. Σωστή πρόσφυση και σιγουριά στο πάτημα. (Χιόνι, βράχια, άμμος) β. Στεγανότητα από νερό και υγρασία. γ. Επιβεβλημένη διαπνοή ούτως ώστε το πόδι να παραμένει στεγνό όσο το δυνατόν περισσότερο (το ιδρωμένο πόδι νιώθει το κρύο πιο πολύ). δ. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το οποίο σημαίνει πως κάνει την απόσβεση και των χρημάτων που δαπανήθηκαν και προσφέρει και το ανάλογο αποτέλεσμα. ε. Καλύτερη θερμομονωτική θωράκιση στα άκρα.

Κάλτσες

14500753_1783207631927160_7144571491126165638_o

Ξεχάστε τις κοντές και λεπτές κάλτσες. Προτιμήστε ένα ζευγάρι χοντρό και σχετικά ψηλό σε ύψος, να καλύπτει δηλαδή τουλάχιστον την γάμπα. Πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να φορέσουν 2 ζευγάρια κάλτσες, αυτό όμως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλο λάθος καθώς το πιο πιθανό είναι να στριμώξετε τα δάχτυλά σας στο παπούτσι, με αποτέλεσμα να τα παγώσετε γρήγορα αφού θα εμποδίζεται έτσι η ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Καλό είναι αν σκοπεύετε να εκτεθείτε στο χιόνι και το κρύο ειδικά κοντά στην θάλασσα που η υγρασία είναι πιο αισθητή για πάνω από 2 ώρες να έχετε μαζί σας και ένα 2ο ζευγάρι για να αλλάξετε. fgfdhhghg

Η κάλτσα αγαπητοί μου φίλοι είναι το δεύτερο τείχος που δέχεται τα «πυρά» του κρύου γι' αυτό και επειδή είναι η τελευταία μας ασπίδα πριν το δέρμα μας θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη.Τα πόδια, καθώς και τα χέρια, ιδρώνουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος μας, με την διαφορά ότι τα πόδια βρίσκονται συνήθως σε κλειστό περιβάλλον και δεν αερίζονται επαρκώς. Σε συνδυασμό με την θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, δημιουργείται περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηριδίων, μυκήτων, ερεθισμών και δυσάρεστων οσμών.

13880131_1756696544578269_1387969482509067141_n

Όταν το σώμα εκκρίνει μεγάλη ποσότητα ιδρώτα και δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη απομάκρυνση του, έχουμε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας που σημαίνει ότι καταναλώνεται ενέργεια στην προσπάθεια να διατηρηθεί το σώμα μας σε κανονικές συνθήκες. Η ενέργεια αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον παραγωγή αθλητικής δραστηριότητας.

hhghg

Η υγρασία που παραμένει στο πόδι, δημιουργεί προβλήματα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Όλοι γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα στην τριβή γίνονται τα πόδια μας αν τα διατηρήσουμε πολλή ώρα σε ζεστό νερό. Όπως παράλληλα και τη γνωστή προφύλαξη ότι δεν μένουμε εκτεθειμένοι στο κρύο με υγρό ιματισμό. Ο βαθμός και η ταχύτητα απώλειας θερμότητας από υγρό ρούχο είναι πολλαπλάσιος από το αντίστοιχο στεγνό. Το έργο της απομάκρυνσης της υγρασίας από το πόδι, έχει επωμιστεί κατά πρώτο λόγο η κάλτσα, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

13584620_1740761436171780_8471469807294475297_o

Οι γνήσιες ισοθερμικές κάλτσες είναι κατασκευασμένες κατά 90% από συνθετικά,εργαστηριακά νήματα τα οποία έχουν κατασκευασθεί για συγκεκριμένες χρήσεις. Δε θα σας αναλύσουμε εδώ τα νήματα αλλά θα σας πούμε τι θα πρέπει να διαθέτει μια σωστή ισοθερμική κάλτσα για να σας καλύψει τις θερμομονωτικές σας ανάγκες στις χαμηλές θερμοκρασίες και ιδίως στις πολύ χαμηλές:

α. Σωστή διαπνοή : η κάλτσα πρέπει να μπορεί να αναπνέει για να καταπολεμά τον ιδρώτα σας και να παραμένει όσον το δυνατόν πιο στεγνή π.χ. κάλτσα που να περιέχει έστω ένα ικανοποιητικό ποσοστό νήματος coolmax είναι μία καλή πρόταση για πόδια που ιδρώνουν πολύ (να θυμάστε όσο ιδρώνουμε τον χειμώνα τόσο κρυώνουμε) . β. Τέλεια εφαρμογή στο πόδι. γ. Νήματα που να θωρακίζουν το άκρο (Merinos wool-Thermolite-Isolfil-Polyester-Silver και άλλα νήματα ίδιας κατηγορίας) δ. Να μην σφίγγει το πόδι και να εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος

Απ' ότι καταλαβαίνετε και δω θα πρέπει να προσέξετε τι θα επιλέξετε !!!

Ισοθερμικά εσώρουχα και ρουχισμός συμβουλές

alpine_krio4

Προτιμήστε να ντυθείτε σε πολλά στρώματα. Για τις ελληνικές χειμερινές συνθήκες κατά 90% τρία στρώματα είναι αρκετά. Σαν πρώτο στρώμα το οποίο θα έρχεται και σε επαφή με το σώμα προτιμήστε ένα ρούχο εφαρμοστό (ισοθερμικό εσώρουχο), εννοείται 100% συνθετικό μιας και το βαμβακερό απαγορεύεται αυστηρά και δια ροπάλου.

hkhkg

Το ρούχο αυτό θα αποβάλει την υγρασία από το σώμα σας, διαδικασία πολύ σημαντική αφού αν η υγρασία παγιδευτεί πάνω στο σώμα σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν οδεύστε προς την υποθερμία. Η αγορά κατακλύζεται από θερμοεσώρουχα για όλα τα βαλάντια. Απλά και εδώ τις περισσότερες φορές ο κανόνας «ότι πληρώνεις, παίρνεις» ισχύει σκεφτείτε πριν αγοράσετε ένα ρούχο από το super market… gjkklgdjdf

Συνεχίστε με μία μπλούζα διπλής πλέξης Fleece πιο «χαλαρή». Σε συνδυασμό με το εφαρμοστό εσωτερικό μπλουζάκι θα δημιουργηθεί έτσι ένα στρώμα μόνωσης της θερμοκρασίας του σώματος. Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο «στρώμα» ένδυσης είναι ένα αντιανεμικό λεπτό μπουφανάκι το οποίο θα συγκρατήσει την υγρασία μακριά από το σώμα σας. Αυτά είναι στην περίπτωση που θα έχετε κίνηση όπως στο spinning. Τώρα για το μεγαλύτερο κομμάτι του αλιευτικού κοινού που παραμένει στατικό χρειάζεται και ένα ενισχυμένο μπουφάν κατά προτίμηση με πούπουλα στην εσωτερική του επένδυση.

Προστασία κεφαλής-Λαιμού

Το κεφάλι όπως και τα δάκτυλα ανήκουν στα σημεία του σώματος με τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας. Τα σκουφάκια με επένδυση fleece είναι μία καλή λύση η οποία βέβαια καλό θα ήταν να συνοδευτεί από ένα βαμβακερό full face για να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το τριχωτό της κεφαλής ή το δέρμα μας. Οι λαιμουδιέρες όπως οι πιο πολλοί τις γνωρίζουν είναι απαραίτητο αξεσουάρ για την προστασία λαιμού και αυχένα ειδικότερα ο οποίος είναι και ο πιο ευαίσθητος. fdkjf

Προτιμήστε λαιμούς που έχουν και μεγάλο κομμάτι υφάσματος και όχι μόνο το fleece σκέτο για να μπορέσετε να βάλετε το ύφασμα μέσα από το ισοθερμικό σας εσώρουχο και να μην βρεθείτε ποτέ εκτεθειμένοι στον αέρα και το κρύο. Είναι σημαντική λεπτομέρεια που πιστέψτε με κάνει την διαφορά.

15591062_1690640074294768_2106892697902688580_o

Σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν για την προστασία σας από το κρύο στο ψάρεμα. Ελπίζω να σας βοήθησαν και την επόμενη φορά αν δεν το έχετε πράξει ήδη να κάνετε καλύτερες επιλογές στην ένδυση-υπόδησή σας και ασφαλώς να θυμάστε.

ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ

*Οι ανωτέρω πληροφορίες είναι μείγμα από ορειβατικά sites και δικές μου εμπειρίες και γνώσεις ετών

με εκτίμηση Τάσος Γιαννουλίδης

alpine_thermal