Έχοντας ήδη κάνει την εμφάνιση τους τα πρώτα κρύα, έρχεται στο μυαλό μας η σκέψη -και η ανυπομονησία θα έλεγα- να αναμετρηθούμε με λαβράκια αξιόλογου μεγέθους. Αμέσως μετά σκεφτόμαστε το πώς θα καταφέρουμε να τα ξεγελάσουμε, κάμπτοντας την καχυποψία τους αλλά και την εξυπνάδα τους. Αυτό μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους.

Σε αυτό το άρθρο όμως, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω μέσα από προσωπικές ιστορίες, το πως μπόρεσα και ξεγέλασα λαβράκια σε εκβολές ποταμών, χρησιμοποιώντας σιλικόνες καθώς και τι συνθήκες επικρατούσαν. Επίσης, θα αναφερθώ στους τύπους, στις διαστάσεις, στα χρώματα και στα σχήματα των σιλικόνων που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία, καθώς και στα γραμμάρια των jighead που συνδυάστηκαν με αυτές. Τα τελευταία, θα ήθελα από την αρχή να σημειώσω ότι ήταν σχετικά ελαφριά.

silikone
Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ αναλυτικά σε τρεις τύπους σιλικόνων που έφεραν αξιόλογα αποτελέσματα :

 

  1. Πρώτα θα μιλήσουμε για αυτές με σχήμα ψαριού και τακούνι στο τελείωμα τους δηλαδή τα "shad". Τέτοιες είναι η FIIISH Black Minnow, η DELALANDE Fury Shad, η LUNKER CITY Swim fish και η BERKLEY Powerbait Ripple Shad.
  2. Δεύτερη κατηγορία είναι οι σιλικόνες απομίμηση ψαριού-χελιού που το τελείωμα τους είναι μια κωνική ουρά. Τέτοιες είναι η LUNKER CITY Slug-Go, η MEGABASS X-Layer και η DELALANDE Lancon ZX.
  3. Τέλος, θα μιλήσουμε για σιλικόνες απομίμηση ψαριού που στο τελείωμα τους έχουν μια διχαλωτή ουρά. Τέτοιες είναι η DELALANDE Glitter Shad και η LUNKER CITY Fin-S Fish.

Θα ήθελα να εξηγήσω ότι για κάθε σχήμα σιλικόνης που έχω πει παραπάνω, είναι πάρα πολλές οι εταιρείες που έχουν αντίστοιχα προϊόντα. Εγώ απλά θέλω να μιλήσω για αυτές που έχω δοκιμάσει περισσότερο και μου έχουν φέρει περισσότερα αποτελέσματα, με τον τρόπο που τις ψαρεύω, τον οποίο και θα αναλύσω παρακάτω. Και αυτό γίνεται γιατί μπορώ να σας μιλήσω με "χειροπιαστά" αποτελέσματα βάσει προσωπικών επιτυχημένων εμπειριών και όχι με γενικότητες. Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με μια πλήρη περιγραφή των συνθηκών στις εκβολές όπου και δοκιμάστηκαν οι σιλικόνες που αναφέρω.

Εκβολές ποταμού με έντονα ρεύματα και θολά νερά

silikones6

Χαρακτηριστικό φαινόμενο στις εκβολές ποταμών είναι ότι θα συναντήσουμε τις περισσότερες φορές θολά νερά. Το γεγονός αυτό συμβαίνει είτε μετά από βροχές είτε όταν έχει υπάρχει τρικυμία στην περιοχή. Ειδικά μετά από βροχές θεωρώ ότι είναι πολύ καλή στιγμή να επισκεφτούμε κάποιο τέτοιο μέρος, γιατί το ποτάμι θα έχει φουσκώσει με αποτέλεσμα να κατεβάζει αρκετό νερό μέσα στη θάλασσα και κατά συνέπεια τροφή για μικρόψαρα. Τα μικρόψαρα θα συγκεντρωθούν στις εκβολές για να τραφούν από αυτές τις τροφές και με την σειρά τους θα προσελκύσουν τα αρπακτικά που αναζητάμε. Τα θολά νερά πάντα αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς στο να ξεγελάσουμε πιο εύκολα κάποιο λαβράκι. Αυτό συμβαίνει γιατί μας "καμουφλάρει" εκτός από την σιλικόνη και την αρματωσιά μας δηλαδή το παράμαλλο -που καλό είναι να έχει μικρό μέγεθος έως 0,26mm-, την παραμάνα, και το αγκίστρι του jighead. Άρα η σιλικόνη μας θα φαίνεται στα μάτια του λαβρακιού πολύ πιο αληθοφανή!


Έτσι λοιπόν, έχοντας εντοπίσει την πιθανή αποχή δεξιά και αριστερά της εκβολής -που γνώριζα ότι υπάρχει στους συγκεκριμένους τόπους που επισκέφτηκα- επέλεξα να στήσω καρτέρι ακριβώς πίσω από αυτήν. Προσπάθησα να την πλησιάσω όσο γινόταν, γιατί εκεί τα λαβράκια στριμώχνουν τα μικρόψαρα της περιοχής και στήνουν με την σειρά τους το δικό τους καρτέρι. Άλλα σημεία που τα αναζήτησα ήταν βεβαίως εκεί ακριβώς που ενώνεται το ποτάμι με την θάλασσα δηλαδή στην εκβολή. silikones1

Ένα ακόμα αβαντάζ στα δικά μου ψαρέματα ήταν οι ώρες ψαρέματος που ήταν κυρίως βραδυνές. Στην περίπτωση βέβαια που πάμε για πρώτη φορά σε τέτοια μέρη θα πρότεινα να μην γίνει νύχτα καθώς είναι επικίνδυνο. Ένας λόγος είναι γιατί εκεί που περπατάμε μέσα στο νερό με waders μπορεί να μην δούμε την αποχή, που υπάρχει στον συγκεκριμένο τόπο, με αποτέλεσμα να βρεθούμε απότομα με ένα βήμα από τους σαράντα πόντους νερό... στα δυο μέτρα νερό! Έτσι θα περάσει το νερό πάνω από την στολή, πράγμα που μπορεί να μας πνίξει. Επίσης, προσοχή πρέπει να δείξουμε στα σημεία στον βυθό της εκβολής με σαθρή σύσταση που είναι σαν "κινούμενη άμμο". Αν συναντήσουμε κάτι τέτοιο, είναι εξίσου επικίνδυνο γιατί θα βουλιάξουμε και δύσκολα θα ξεκολλήσουμε μόνοι μας χωρίς βοήθεια. Για μεγαλύτερη ασφάλεια λοιπόν καλύτερο θα ήταν να μην είμαστε μόνοι μας και ποτέ βράδυ αν δεν ξέρουμε καλά την εκβολή. Ήρθε η ώρα όμως πιστεύω να ασχοληθούμε και με τις σιλικόνες που ανέφερα πιο πάνω.

Με shad σαν... Γάλλος!

silikones_shad

Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά βίντεο Γάλλων spinners, είδα ότι ψάρευαν τα λαβράκια με shad. Επηρεάστηκα και θέλησα και εγώ να δοκιμάσω τις σιλικόνες αυτού του τύπου στις εκβολές. Στα βίντεο βέβαια οι Γάλλοι ψάρευαν τα λαβράκια από σκάφος και δούλευαν τα shads με δυνατά jerks από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια ενώ από ότι μπόρεσα να καταλάβω τα άφηναν να πατώσουν με ελεγχόμενη βύθιση κρατώντας το νήμα με το χέρι ή κλείνοντας το pick up με το που έσκαγε η σιλικόνη στην θάλασσα. Βέβαια θα μου πείτε εκεί είναι Γαλλία και όχι Ελλάδα. Τέλος πάντων, εγώ θέλησα να τις δοκιμάσω στους ρηχούς τόπους μου, γνωρίζοντας ότι το μόνο κοινό ήταν ότι και εκεί υπάρχουν λαβράκια. Έτσι λοιπόν εφοδιάστηκα για αρχή με τις σιλικόνες που ανάφερε πιο πάνω τύπου Shad και χωρίς να χάνω χρόνο ξεκίνησα για την δοκιμή.

silikones2

Έφτασα νύχτα χωρίς ιδιαίτερο φεγγάρι, σε κάποια εκβολή ποταμού. Οι ώρες ψαρέματος θα ήταν από τις 21:00 έως 03:00 τα ξημερώματα. Οι συνθήκες ήταν ίδιες με αυτές που ανέφερα παραπάνω δηλαδή τα νερά ήταν θολά και ο άνεμος κοντά στα δυο μποφόρ στο πλάι ενώ υπήρχαν ρεύματα αλλά όχι πολύ δυνατά. Το βάθος μπροστά μου ήταν περίπου δυο μέτρα και εκεί που έφτανε η σιλικόνη μετά την ρίψη, περίπου στα έξι με εφτά μέτρα. Με λίγα λόγια ήμουν ακριβώς στην αποχή και άρχισα λοιπόν την αναζήτησή κάποιου λαβρακιού. Επειδή δεν υπήρχε κάποια αξιόλογη κίνηση στην επιφάνεια, φαντάστηκα ότι τα ψάρια θα είναι στον πάτο. Έτσι η τακτική που ακολούθησα ήταν ελεγχόμενη βύθιση με δυο διαφορετικούς τρόπους : ελέγχοντας το νήμα με ανοιχτό pick up μέχρι να φτάσει στον βυθό η σιλικόνη ή έκλεινα το pick up με το που τελείωνε η ρίψη μου και περίμενα να πατώσει.

silkones7

Όταν το shad είχε πλέον φτάσε στο βυθό ξεκίνησα μεγάλα jerks. Αυτά γινόντουσαν με αρχική θέση καλαμιού μπροστά και παράλληλα με την επιφάνεια της θάλασσας και τελική θέση αυτού σχεδόν κάθετη προς την επιφάνεια της θάλασσας. Εκμεταλλευόμενος τα ρεύματα που υπήρχαν, όταν πάτωνε η σιλικόνη, μετά από κάθε jerk, την άφηνα για 2-3 δευτερόλεπτα στον βυθό χωρίς να κάνω τίποτα, έχοντας όμως παράλληλα την αίσθηση της. Χωρίς να κάνω καμία κίνηση αυτά τα δευτερόλεπτα, ήξερα ότι η σιλικόνη μου δούλευε από μόνη της στον βυθό λόγω του ρεύματος.

silikones3

Έτσι φαντάστηκα ότι αν κάποιο λαβράκι την ακολουθούσε, θα την έβλεπε σαν κάποιο τραυματισμένο μικρόψαρο και θα ήταν πολύ δελεαστικό για να την δοκιμάσει. Κατά αυτόν τον τρόπο ξεγέλασα και το πρώτο λαβράκι που μπούκωσε όλη την σιλικόνη μου εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα απραξίας! Στη συνέχεια κατάφερα να ξεγελάσω ακόμα ένα, το οποίο όμως μου χτύπησε όταν έκανα τρεις με τέσσερις σχετικά γρήγορες μανιβελιές αντί για ένα μεγάλο jerk και άφησα να πατώσει η σιλικόνη όπως πριν. Από και πέρα σκέφτηκα να δουλέψω με αυτόν τον τρόπο.


silikones5

Το ψάρεμα τελείωσε με απολογισμό αρκετά χτυπήματα, με λαβράκια που απελευθερώθηκαν γιατί ήταν μικρά και με ένα κοντά στο όριο που το κράτησα αλλά η μεγαλύτερη χαρά ήταν η ικανοποίηση ότι τόλμησα το διαφορετικό και δούλεψε! Ακολούθησαν και άλλα ψαρέματα με πειραματισμούς πλεύσεων των shads ώστε να καταλήξω σε κάποια συμπεράσματα. Καταρχήν, χρησιμοποιώντας αυτού του τύπου σιλικόνες μπορούμε να δεχτούμε επίθεση στο κατέβασμα προς τον βυθό (την αρχική ή μετά από jerk).

silikones4

Άρα πρέπει να έχουμε επαφή εκείνη την ώρα για να μπορέσουμε να νιώσουμε το χτύπημα και να καρφώσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει το τακουνάκι στην ουρά, που της δίνει κίνηση κατά την βύθιση. Επίσης, πιθανά χτυπήματα έχουμε κατά την διάρκεια του jerk δηλαδή την ώρα που βρισκόμαστε στα μέσα του τινάγματος, νιώθουμε τα πάντα να κολλάνε! Αυτό το χτύπημα ανεβάζει την αδρεναλίνη πολύ περισσότερο από το προηγούμενο της βύθισης. Γενικά, πάντως μπορώ να πω ότι όλες οι όλες οι σιλικόνες τύπου Shad, από τις εταιρείες που έχω αναφερθεί, μου έχουν δώσει αποτελέσματα κατά καιρούς είτε στην βύθιση είτε στο jerk.

Άλλες πληροφορίες που μπορώ να σας δώσω είναι τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτά ήταν λευκό, ocean blue, πράσινο ανοιχτό με άσπρο και πορτοκαλί με κίτρινο. Όσον αφορά τις διαστάσεις ήταν από 5 έως 11 εκατοστά ή σε ίντσες 3"-4,5". Τέλος τα jigheads που χρησιμοποίησα ήταν σε σχήμα μπάλας και απλό σχήμα ψαριού από 5 έως 10 γραμμάρια. Τα επέλεξα γιατί αυτές οι σιλικόνες δεν χρειάζονται την βοήθεια του jighead για να κινηθούν στο νερό επειδή έχουν το τακουνάκι στο τελείωμα τους που τους δίνει κίνηση.

 

Σιλικόνες Ψάρι-Χέλι για σίγουρο αποτέλεσμα!

silikones_jerk

Σε εκβολές ποταμού αυτές οι σιλικόνες μου έχουν φανεί αρκετά αποτελεσματικές αφού μπορεί να πει κανείς ότι μοιάζουν και με χελάκι που σε τέτοιες περιοχές υπάρχει σε αφθονία και αποτελεί τροφή του αγαπημένου μας λαβρακιού. Έτσι, δεν λείπουν ποτέ από την κασετίνα μου και τις χρησιμοποιώ κάθε φορά που επισκέπτομαι τέτοια μέρη και όχι μόνο, σημειώνοντας αξιόλογες συλλήψεις. Ας πάμε όμως στο ψάρεμα!

silikones_17

Επισκέφτηκα κάποια εκβολή και θα την ψάρευα από το απόγευμα στις 17:00 έως τις 11:00 το βράδυ. Εντόπισα την αποχή και την πλησίασα. Τα ρεύματα ήταν έντονα ενώ το βάθος ήταν από 1,5 μέτρο μετά την αποχή μέχρι περίπου 8-10 μέτρα ως εκεί που μπορούσα να ρίψω τα δολώματα μου. Ξεκίνησα το ψάρεμα αλλά για δυο ώρες δεν είχα κάποιο αποτέλεσμα. Αυτές τις δύο ώρες είχα δοκιμάσει τα πάντα! Minnow, surface, σιλικονες Shad αλλά τίποτα... Έτσι ήρθε η ώρα των δοκιμών. Έβαλα λοιπόν μια Slug-go 4,5' με χρώμα blue chartreuse σε ένα jighead της Berkley, το Power jig 7 γραμμαρίων και άρχισα τις ρίψεις. Η τακτική που ακολούθησα ήταν όπως στα shad, κοντά στον βυθό με ελεγχόμενη βύθιση -χωρίς να κλείνω όμως το pick up- για να κερδίσω περισσότερα μέτρα ψαρεύτρας. Όταν η σιλικόνη πάτωσε, άρχισα τα jerks. Αυτά γινόντουσαν με τον εξής τρόπο : αφού έχει πατώσει η σιλικόνη πραγματοποιούσα 2-3 κοφτά και απότομα jerks και στην συνέχεια άφηνα την σιλικόνη να πατώσει ξανά. Εκμεταλλευόμενος πάλι τα δυνατά ρεύματα της περιοχής, άφηνα την σιλικόνη στον βυθό ακίνητη για ένα με δυο δευτερόλεπτα, μερικές φορές και παραπάνω.

silikones_9

Μετά από τρεις βολές με τη ίδια σιλικόνη και με τον ίδιο τρόπο ανάκτησης, την στιγμή που βρισκόταν στον πάτο και ήμουν έτοιμος να κάνω jerk, ένας λάβρακας στα 2.600 κιλά είχε ήδη μπουκώσει την σιλικόνη μου χωρίς να πάρω "πρέφα". Το jerk έγινε κάρφωμα και μου χάρισε μια όμορφη μάχη και μια εξίσου όμορφη φωτογραφία! Δεν θέλω να πω ότι έβαλα την "μαγική" σιλικόνη και μόνο με αυτήν θα έπαιρνα κάποιο Λαβράκι σε εκείνη την εξόρμηση. Μπορεί να ήταν εντελώς τυχαίο γεγονός αλλά μπορεί και όχι. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι όσο πιο πολλές δοκιμές και πειραματισμούς κάνουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ξεκλειδώσουμε την καχυποψία και την εξυπνάδα του. Συνέχιζα να ψαρεύω αλλά δεν είχα ανάλογα αποτελέσματα και ο χρόνος πίεζε γιατί έπρεπε να πάω να πιάσω την νυχτερινή βάρδια στην δουλειά μου. Στο παραπέντε έγινε κάτι ανέλπιστο! Μια μεγάλη μουρμούρα αποφάσισε να επιτεθεί στην σιλικόνη... Αυτό ήταν και το τέλος του ψαρέματος. Έφυγα γεμάτος χαρά για την δουλειά, χωρίς να πραγματοποιήσω καν επόμενη ρίψη.

silikones_8

Τα jigheads που συνδυάζω με τέτοιου τύπου σιλικόνες είναι σε σχήμα με κεφάλι ψαριού τα οποία δίνουν μια όμορφη και αληθοφανή κίνηση ενός τραυματισμένου ψαριού δεξιά και αριστερά στη σιλικόνη μέσα στο νερό. Τέτοια είναι των εταιρειών Berkley, Hart και Xorus. Τα βάρη που χρησιμοποιώ είναι από 5- έως 15γραμμαρια ανάλογα με τα ρεύματα που επικρατούν και το πόσο γρήγορα θέλω να βυθίζεται η σιλικόνη μου κάθε φορά.

silikones_10

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω για το συγκεκριμένο σχήμα σιλικόνης ότι αρκετές φορές μετά από πολλές πολύωρες και ανεπιτυχείς δοκιμές σε διαστάσεις τον 4,5', κατεβαίνοντας σε διαστάσεις 3' είχα θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό το δοκίμασα σκεπτόμενος ότι τα λαβράκια εκείνη την μέρα ήταν πολύ διστακτικά να πλησιάσουν μια μεγάλη σιλικόνη των 4,5" ή ακόμη και να τα είχα πετύχει χορτασμένα. Έτσι στα μάτια τους μια σιλικόνη των 3' σε συνδυασμό με ένα jighead στα 5 γραμμάρια θα φαινόταν... "λουκούμι" και θα ήταν πιο εύκολο να την μπουκώσουν μόνο από περιέργεια ακόμα και αν είναι χορτασμένα.

silikones_11

Άλλη μία περίπτωση που έχω δοκιμάσει αυτήν την τακτική, δηλαδή να κατέβω σε μεγέθη σιλικόνης, ήταν όταν έπαιρνα αρκετά χτυπηματάκια, λες και ψάρευα με ακροβάτη για σπάρους. Με το που κατέβηκα σε διαστάσεις ήρθε και το πρώτο μπούκωμα. Είναι μια συμπεριφορά που την έχω συναντήσει συχνά αλλά με αυτήν την τακτική έχω βγει αρκετές φορές από την δύσκολη θέση της αψαριάς.

Διχαλωτή ουρά - Γρήγορη & Αποτελεσματική!

silikones_fish

Αυτού του τύπου οι σιλικόνες μου έχουν δώσει μερικές από τις καλύτερες ψαριές που είχα σε λαβράκια αλλά και το μεγαλύτερο λαβράκι που έχω καταφέρει να ξεγελάσω μέχρι στιγμής. Για αυτό θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο μιας και η σύλληψη του έγινε σε λιμάνι δηλαδή με διαφορετικές συνθήκες από αυτές που αφορούν το άρθρο ετούτο.

silikones_14

Σε μια εξόρμηση που έκανα σε εκβολή ποταμού, νύχτα πάλι και με ώρα ψαρέματος από τις 21:30-03:00 τα ξημερώματα, επέλεξα να ψαρέψω τέτοιου τύπου σιλικόνες, αφού σε προηγούμενες φορές σε εκείνο το σημείο, μου είχαν δώσει καλά αποτελέσματα. Ο τόπος είχε θολά νερά αλλά όχι πολύ έντονα ρεύματα. Το βάθος κυμαινόταν από 2,5 μέτρα, μετά την αποχή, έως και 10 μέτρα, εκεί που έφτανε η σιλικόνη μου. Έτσι τα jigheads που χρησιμοποίησα (εταιρείες Hart, Storm και Xorus) ήταν από 7 έως 11 γραμμάρια και είχαν την μορφή κεφαλιού ψαριού δίνοντας έτσι κίνηση στην σιλικόνη. Από τις πρώτες ρίψεις τα δείγματα ήταν καλά αφού είχα κανά δύο χτυπήματα αλλά δεν κατάφερα να καρφώσω. Δεν άργησε όμως να γίνει και αυτό... Τα χτυπήματα έγιναν καρφώματα και το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος τέσσερα λαβράκια, όχι πολύ μεγάλα, συν τέσσερις απελευθερώσεις!

silikones_14

Η επιτυχημένη τακτική που ακολούθησα με αυτές τις σιλικόνες και μου έφερε αυτήν την τόσο πλούσια ψαριά ήταν η εξής : Περίμενα να βυθιστεί η σιλικόνη, έχοντας κάποια επαφή με αυτήν κατά την βύθισή της, χωρίς όμως να κλείνω το pick up ώστε να κερδίσω μέτρα. Στη συνέχεια πραγματοποιούσα μικρά, απότομα και κοφτά jerks. Με το που πάτωνε η σιλικόνη, αλλά και μερικές φορές πριν πατώσει καλά καλά, αμέσως πραγματοποιούσα τα επόμενα jerks. Με λίγα λόγια η σιλικόνη μου είχε πιο γρήγορη ανάκτηση από τους προηγούμενους τύπους. Τα χτυπήματα λοιπόν ήρθαν στον βυθό κατά την διάρκεια των jerks, αμέσως μετά από τα jerks αλλά και κατά την αρχική άφιξη της σιλικόνης στο βυθό. Με τον ίδιο τρόπο δοκίμασα και στα μεσόνερα προς την επιφάνεια αλλά δεν είχα αποτέλεσμα.

silikones_13

Κάτι ιδιαίτερο που συνέβη σε αυτήν την εξόρμηση ήταν ότι αφού έπαιρνα ένα λαβράκι με μια σιλικόνη δεν μου ξαναχτύπαγε άλλο, αν δεν άλλαζα χρώμα. Έτσι κατάφερα εκείνο το βράδυ να ξεγελάσω τα λαβράκια με αρκετά χρώματα όπως με άσπρο, με μπλε και γκλίτερ, με ασημί και γκλίτερ, με πράσινο σκούρο, με μπλε σκούρο και με πορτοκαλί με κίτρινο. Στην ουσία βαράγανε σε όλα τα χρώματα απλά ήθελε αλλαγή μετά από κάθε σύλληψη.


Γιατί σιλικόνη...

silikones_76

Ελπίζω να μην σας ζάλισα με τις ιστορίες μου αλλά αντίθετα να σας άναψα το ενδιαφέρον να δοκιμάσετε αυτά τα πράγματα και εσείς, όσοι βέβαια δεν το έχετε κάνει ήδη. Και αν βρεθείτε σε κάποια κατάσταση παρόμοια με τις δικές μου, ελπίζω να σας έδωσα κάποιες παραπάνω ιδέες για το πώς μπορείτε να ξεγελάσετε αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα με σιλικόνες. Προσωπικά, οι τελευταίες είναι ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους μαζί με τα top water για να ξεγελάσω κάποιο λαβράκι. Ο λόγος; Γιατί μου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση να το πιάσω με τεχνητά που θέλουν προσπάθεια από εμάς για να ζωντανέψουν!

banner_boukis