του Γιώργου Μπούκη

 Weedless Fishing πρόκειται για την τεχνική που μπορεί να βάλει οποιονδήποτε με το δεξί στον μαγικό κόσμο της σιλικόνης!  Είναι μια άκρως απολαυστική τεχνική που έχει να κάνει αποκλειστικά με soft-baits που συνδυάζονται με Offset weighted και weightless hooks καθώς και με jointed jigheads που συνδυάζονται επίσης με Offset hooks.

Μια τεχνική παιχνιδιάρικη με κυρίαρχο στοιχείο την φαντασία όσον αφορά τους συνδυασμούς που θα κάνουμε καθώς και τον συνεχή πειραματισμό πλεύσεων κρατώντας μας έτσι συνεχώς σε ενδιαφέρον…

Και δεν μένουμε στην διασκέδαση και τον πειραματισμό αφού τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!! Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο λαβράκι θα εκτοξευθεί στην επιφάνεια ώστε να μπουκώσει την σιλικόνη μας ή ακόμη και μέσα στα φύκια, κοντά στον βυθό, που πραγματοποιεί το καρτέρι του, δεν είναι λίγες οι φορές που θα επιτεθεί ξαφνικά, σε απόσταση αναπνοής, στην σιλικόνη μας που ξεγλιστράει απροβλημάτιστα μέσα από αυτά καταφέρνοντας να περάσει από μπροστά του…

Και όλα αυτά σε ένα από τα πιο δύσκολα «τερέν»… ΨΑΡΕΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΚΙΑ!! Κάτι νέο στα μάτια των δικών μας λαβρακιών άρα και αποτελεσματικό… ας την γνωρίσουμε..

 

Weedless fishing

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τεχνική του spinning έχουμε παρακολουθήσει λίγο πολύ τους Αμερικανούς να ψαρεύουν το γνωστό μεγαλόστομο λαβράκι. Το ψάρεμα αυτό γίνεται κυρίως μέσα σε λίμνες που σε πολλά σημεία είναι ρηχές, γεμάτες με μεγάλα νούφαρα και ο βυθός τους γεμάτος βλάστηση και κορμούς από δέντρα.

Έπρεπε να βρουν κάποιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να ψαρεύουν τις σιλικόνες σε αυτά τα δύσκολα σημεία που καρτερεύει το largemouth bass… και που κανένα πλαστικό τεχνητό δεν μπορούσε να κινηθεί!!! Την λύση βρήκαν στον συνδυασμό σιλικόνης με offset αγκίστρια τα οποία ξεγλιστρούσαν μέσα από τα νούφαρα και την έντονη βλάστηση απροβλημάτιστα. Έτσι αποφάσισαν να ονομάσουν αυτόν τον τρόπο ψαρέματος ως Weedless Fishing δηλαδή στα ελληνικά «ψάρεμα χωρίς φύκια».

Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής δεν περιορίστηκε στα γλυκά νερά. Δεν θα ήταν εφικτό άλλωστε αφού υπάρχουν οι Γάλλοι, οι οποίοι την εφάρμοσαν με βάση τις δικές τους απαιτήσεις στο θαλασσινό νερό. Την χρησιμοποιούν κυρίως στο ψάρεμα του λαβρακιού σε πολύ ρηχά σημεία γεμάτα φυκιάδες όπως λιμνοθάλασσες η πολύ ρηχά ποτάμια με λασπώδη βυθό.  Έπειτα κι άλλες χώρες ακολούθησαν και χρησιμοποίησαν με τη σειρά τους την τεχνική του weedless fishing στο θαλασσινό νερό.

 

Σιλικόνη και offset hook/ offset weighted hook/ Combos

 

Η ιδέα του weedless fishing έχει διάφορες παραλλαγές ή καλύτερα τεχνικές θα λέγαμε ( texas rig for weedless fishing, carolina rig for weedless fishing, drop shot for weedless fishing κλπ ) οι οποίες όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια να κρύψουμε το αρπάδι του αγκιστριού στο εσωτερικό της σιλικόνης ώστε να μην πιάνει σε καμία περίπτωση φύκια.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα κομμάτι της τεχνικής του Weedless Fishing που είναι το πιο συνηθισμένο και αποτελεσματικό στα δικά μας νερά. Πιο συγκεκριμένα θα εστιάσουμε στο ψάρεμα με συνδυασμό σιλικόνης και offset hook ή offset weighted hook καθώς και στα combos, συνδυασμοί δηλαδή jointed jigheads ( σπαστών jigheads) και Paddle Tails (σιλικόνες που στο τελείωμα τους έχουν ένα τακούνι που τους δίνει κίνηση) με στόχο το λαβράκι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τύπους σιλικόνης. Δηλαδή σιλικόνες τύπου slug, σιλικόνες με τακούνι τα γνωστά σε όλους shad καθώς και σιλικόνες με διχαλωτή ουρά. Οι τρόποι ανάκτησης διαφέρουν με βάση τις κατηγορίες των soft baits. Εάν επιλέξουμε να ψαρέψουμε με σιλικόνες τύπου slug ή με διχαλωτή ουρά σε συνδυασμό πάντα με offset wighted/weightless hook, θα χρειαστούμε φαντασία αφού πρωταρχικό ρόλο έχουν τα αλλεπάλληλα jerks-twitches.

Μπορούμε να τα ψαρέψουμε είτε κοντά στον βυθό και στα μεσόνερα, σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγουμε Offset weighted hook δλδ με ενσωματωμένο βάρος, είτε ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας πραγματοποιώντας εκείνη την στιγμή WTD, κινήσεις ζικ-ζακ ακριβώς στην επιφάνεια της θάλασσας, για να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε είναι απαραίτητο να επιλέξουμε σε αυτή την περίπτωση Offset weightless hook δλδ χωρίς ενσωματωμένο βάρος (σκέτο offset αγκίστρι). Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι ότι έπειτα από κάποια συνεχόμενα jerks-twitches πραγματοποιούμε παύσεις μερικών δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της ανάκτησης.

TIP: Όσον αφορά τον συνδυασμό soft bait με Offset weightless hook, ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος ανάκτησης είναι η γρήγορη ανάκτηση κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας ή και πάνω σε αυτήν χρησιμοποιώντας σιλικόνες τύπου slug. Ο τρόπος είναι ο εξής. Προσπαθούμε να έχουμε ακριβώς στην επιφάνεια της θάλασσας την σιλικόνη. Σε συνδυασμό γρήγορης ανάκτησης και 3-4 γρήγορων, κοφτών jerks-twitches με τα οποία η σιλικόνη δημιουργεί απόνερα στην επιφάνεια της θάλασσας πραγματοποιούμε παύση μερικών δευτερολέπτων στην οποία βυθίζεται ελεύθερα και ακανόνιστα η σιλικόνη.

 

Εκείνη την στιγμή τις περισσότερες φορές έρχεται το strike. Στην συνέχεια πραγματοποιούμε το ίδιο μέχρι να φτάσει κοντά μας η σιλικόνη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε κίνηση side to side στη σιλικόνη μας προσκαλώντας ακόμη και από μακρινή απόσταση κάποιο λαβράκι, και στη συνέχεια με την παύση, την αφήνουμε «έρμαιο» στα μάτια των λαβρακιών , παρομοιάζοντας ένα κουρασμένο, τραυματισμένο μικρόψαρο, και δίνοντας έτσι το περιθώριο να την μπουκώσει εκείνη την στιγμή της απραξίας.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι η συνεχόμενη ανάκτηση του συνδυασμού μας ακριβώς στην επιφάνεια της θάλασσας κάνοντας την να κινείται σαν κάποιο καθαρόαιμο τεχνητό επιφανείας, με την διαφορά ότι ο συνδυασμός μας εκείνη την ώρα έχει πολύ πιο αληθοφανή παρουσία στα μάτια των ψαριών καθώς και διακριτικότητα αφού το μόνο που είναι τοποθετημένο στην σιλικόνη μας είναι ένα Offset weightless hook το οποίο δεν εξέχει σχεδόν καθόλου από το σώμα της σιλικόνης.

 

Όσον αφορά τον τρόπο ανάκτησης χρησιμοποιώντας shad είναι πολύ πιο απλός, αφού μια απλή σταθερή ανάκτηση είναι αρκετή στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει εάν ανακτήσουμε την σιλικόνη μας ακριβώς πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να συνδυάσουμε την σιλικόνη μας με offset weightless hook. Με αυτόν τον τρόπο η σιλικόνη αφήνει απόνερα στο πέρασμα της, αφού το τακούνι λειτουργεί σαν «προπέλα». Αποδείχθηκε θαυματουργό στο ψάρεμα των λαβρακιών σε ήπιες καιρικές συνθήκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα λαβράκια είναι πιο δραστήρια.

Τους συνδυασμούς σιλικόνης με πιο βαριά weighted hooks της τάξεως των 5 ή ακόμη και 10 γραμμαρίων ή και παραπάνω, τους επιλέγουμε όταν θέλουμε να ψαρέψουμε είτε σε άσχημες καιρικές συνθήκες με κόντρα ανέμους, είτε όταν θέλουμε να ψαρέψουμε σε καθαρούς βυθούς με χαρακτηριστικό τα πολλά νεκρά φύκια ή τις διάσπαρτες φυκιάδες ή ακόμη και πολλά σκαλώματα, ψαρεύοντας έτσι απροβλημάτιστα κοντά στον βυθό.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνδυασμούς ή αλλιώς combos shads με jointed jigheads σε συνδυασμό με offset hooks όπως είναι δηλαδή η σιλικόνη NITRO SHAD της εταιρείας ILLEX καθώς και η SWAT SHAD της εταιρείας Delalande.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο ιδανικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να ψαρέψουμε πάνω στον βυθό είναι με την τεχνική Long Jerks & Fall. Μια άκρως αποδοτική τεχνική αφού την δοκιμάζουμε με εξαιρετικά αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια. Ο τρόπος είναι απλός μόλις προσγειωθεί το Combo μας στο νερό περιμένουμε μέχρι να φτάσει στον βυθό. Εφόσον φτάσει στον βυθό πραγματοποιούμε ένα μέτριας δύναμης αλλά μεγάλης διάρκειας Jerk και στη συνέχεια περιμένουμε η σιλικόνη μας να φτάσει και πάλι στον βυθό πάντα με τεντωμένο το νήμα μας ώστε να έχουμε αίσθηση, αφού εκείνη είναι η στιγμή που το λαβράκι θα επιτεθεί στην σιλικόνη μας. Στη συνέχεια πραγματοποιούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να την φέρουμε κοντά μας την σιλικόνη.

Επίσης υπάρχουν κάποια έτοιμα offset hooks που έχουν προσαρμοσμένα ένα μεταλλικό blade, το οποίο την στιγμή της ανάκτησης περιστρέφεται γρήγορα σαν «προπέλα» δημιουργώντας αντανακλάσεις και δονήσεις στο νερό το οποίο έχει αποδειχθεί ότι εξιτάρει την περιέργεια των λαβρακιών κάνοντας τα να επιτεθούν.

Εξοπλισμός

 

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού που είναι το καλάμι. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα άκρως τεχνικό καλάμι. Έτσι για να θεωρηθεί ένα καλάμι κατάλληλο για την συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να έχει πραγματικά γρήγορη δράση κορυφής fast action. Το power του καλαμιού θα πρέπει να είναι Medium Light ή Medium. Το ιδανικό μήκος κυμαίνεται από 2,25 έως και 2,60 μέτρα. Απαραίτητο επίσης είναι ένα κοντό butt που δεν θα ξεπερνά το μήκος του αγκώνα μας. Τέλος ιδανικό Casting Weight μπορεί να θεωρηθεί το 5γρ-20γρ ή εάν επιλέξουμε πιο βαριά combos τότε μπορούμε να επιλέξουμε ακόμη και Casting Weight 7-28γρ μέχρι και 10-30γρ.

Στην ουσία χρειαζόμαστε ένα καθαρόαιμο σιλικονοκάλαμο με το ¼ της κορυφής του να είναι ευαίσθητο άρα και μαλακό ως προς την σκληρότητα, ώστε να δίνει φυσική-ομαλή κίνηση στα ελαφριά σύνολα offset hook- soft bait που χρησιμοποιούμε. Παράλληλα θα πρέπει να έχει γρήγορη επαναφορά, που απαιτεί η χρήση των soft baits, λόγω των πολλαπλών jerks που πραγματοποιούμε. Το κάτω μέρος του καλαμιού θα πρέπει να δυναμώνει σταδιακά καταλήγοντας σε ένα στιβαρό butt το οποίο θα επιτυγχάνει δυνατό και αποτελεσματικό κάρφωμα.

TIP: Εάν έχετε στην κατοχή σας κάποιο καλάμι για την τεχνική του Light Rock Fishing ή ακόμη καλύτερα Hard Rock Fishing με C.W. 3-12gr ή 2-15gr το οποίο να έχει σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική ώστε να σιγουρευτείτε αν τελικά σας αρέσει ώστε στην συνέχεια να αγοράσετε ένα πιο εξειδικευμένο καλάμι. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάναμε κι εμείς με επιτυχία δίχως κανένα πρόβλημα, απλά την στιγμή του strike και στο κάρφωμα του ψαριού θα πρέπει να έχετε αρκετά κλειστά τα φρένα, όσο το επιτρέπουν τα όρια νήματος και Leader, ώστε να καρφώσει το καλάμι επειδή δεν έχει την απαραίτητη δύναμη.

 Όσον αφορά την επιλογή μηχανισμού ιδανικός θεωρείται ένας μηχανισμός σε μέγεθος 2500, για τους παλιούς Daiwa, ή σε μέγεθος 3000 όσον αφορά τη νέα σειρά LT της εταιρείας Daiwa ή τους μηχανισμούς της εταιρείας Shimano. Η ταχύτητα του μηχανισμού εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε τα τεχνητά μας δολώματα.

Αν θέλουμε να ψαρεύουμε πιο πολύ κοντά στην επιφάνεια ή και πάνω σε αυτήν θα χρειαστούμε έναν αρκετά γρήγορο μηχανισμό με μάζεμα ανά μανιβελιά στα 90 εκατοστά περίπου. Αν επιλέξουμε να ψαρεύουμε περισσότερο στα μεσόνερα και κοντά στον βυθό, ένα αργός μηχανισμός είναι ιδανικότερος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός που θα επιλέξουμε να μπορεί να διαχειριστεί άψογα το νήμα.

Τέλος το νήμα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι αρκετά ποιοτικό οχτάκλωνο  και σε διάσταση μέχρι 0,8 της Ιαπωνικής κλίμακας pe ώστε να έχουμε καλύτερη αίσθηση του συνόλου offset hook-soft bait αλλά και να κερδίζουμε μερικά μέτρα κατά τη ρίψη.

 

Πλεονεκτήματα

 

Είναι πολύ αποδοτική στις «δύσκολες» καιρικές συνθήκες για το ψάρεμα του λαβρακιού. Δηλαδή σε ήπιους καιρούς, με άπνοια, διαυγή νερά και ηλιόλουστες μέρες.

Το συνολικό βάρος του συνόλου που χρησιμοποιούμε, στην περίπτωση συνδυασμού soft bait-offset hook, είναι πολύ ελαφρύ με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε αθόρυβη προσγείωση στο νερό. Επομένως ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι η διακριτική προσγείωση που επιτυγχάνουμε.

Το γεγονός ότι το offset hook, πιο  συγκεκριμένα το αρπάδι του, δεν εξέχει καθόλου από το σώμα της σιλικόνης έχει ως αποτέλεσμα να έχει ακόμη πιο αληθοφανή παρουσία μέσα στο νερό.

Βασικότερο όλων των πλεονεκτημάτων είναι ότι το τεχνητό μας μπορεί να κινηθεί εκεί που όλα τα υπόλοιπα αποτυγχάνουν. Τέτοια σημεία είναι πολύ ρηχές παραλίες γεμάτες με έντονη φυκιάδα που εκεί μέσα συνήθως καρτερεύουν τα μεγάλα λαβράκια.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι ψαρεύεται με επιτυχία τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας.

Τέλος ακόμη ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι είναι μία τεχνική που δεν χρησιμοποιείται ακόμη από πολλούς spinner. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κίνηση του συνόλου σιλικόνης- offset hook και η παρουσία της στο νερό να είναι κάτι πρωτοφανές στα λαβράκια με αποτέλεσμα τα πολλά strike.

 

Μειονεκτήματα

 

Το χαμηλό βάρος του συνόλου σιλικονης-offset hook δεν μας επιτρέπει μακρινές ρίψεις( εξαίρεση αποτελεί το γεγονός εάν χρησιμοποιήσουμε offset weighted hook ή combo shad με το οποίο έχουμε ικανοποιητικές ρίψεις σε συνδυασμό πάντα με νήμα που να μην ξεπερνάει την διάμετρο του 0,8pe).

Δυσκολίες-Τρόποι Αντιμετώπισης

 

Μια δυσκολία την οποία πιθανώς να συναντήσετε είναι το κάρφωμα του ψαριού. Την μαγική στιγμή που δεχόμαστε το strike θα πρέπει να καρφώσουμε το λαβράκι που μας επιτέθηκε την σωστή χρονική στιγμή. Πως θα το καταλάβουμε αυτό?? Την σωστή χρονική στιγμή θα την διαπιστώσετε μονοί σας με το πέρασμα του καιρού και έπειτα από κάποια strike. Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε για να βοηθήσουμε είναι ότι έπειτα από πολλές δοκιμές διαπιστώσαμε ότι σε γρήγορες ανακτήσεις με πολλαπλά jerks-twitches κοντά στην επιφάνεια όταν αποφασίσει να επιτεθεί το λαβράκι τις περισσότερες φορές συνήθως καρφώνεται «μόνο του». Ενώ στις πιο ήπιες νωχελικές ανακτήσεις με απαλά jerks-twitches και αρκετές παύσεις, με τη σιλικόνη μας να κινείται στα μεσόνερα και κοντά στον βυθό την στιγμή που θα νιώσουμε το strike δίνουμε χρόνο μερικών δευτερολέπτων στο λαβράκι να ρουφήξει την σιλικόνη μας καλά κι έπειτα καρφώνουμε με δύναμη.

Ακόμη μια δυσκολία μπορεί να αποτελέσουν οι πιθανές τούφες που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια του ψαρέματος. Για αυτόν τον λόγο θέλει προσοχή ώστε να μαζεύουμε το νήμα μας όσο το δυνατόν γίνεται τεντωμένο στον μηχανισμό μας. Τέλος κάτι που θα σας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι είναι να έχετε ένα σύνολο καλάμι-μηχανισμό μόνο για αυτήν την τεχνική ώστε να αποφεύγετε τις εναλλαγές από ελαφρύ τεχνητό σε αρκετά πιο βαρύ.

Απολογισμός

Για το τέλος άφησα ένα μικρό απολογισμό από τα όσα έχω ζήσει με αυτήν την τεχνική. Ξεκινώντας, καταρχήν ζορίστηκα πολύ ώστε να βρω το κατάλληλο καλάμι που θα μου έδινε την αίσθηση που ήθελα. Το επόμενο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσω ήταν το σωστό αρμάτωμα σε βάρος και τύπο σιλικόνης -ανάλογα τον τόπο- και στο τέλος είχα να αντιμετωπίσω τα πολλά strikes, χωρίς κάρφωμα. Τώρα όμως, έχοντας ξεπεράσει όλα αυτά, το μόνο που μου έρχεται στο άκουσμα της λέξης “Weedless” είναι... αδρεναλίνη! Μάχες μετά από έντονα καρφώματα, εκρήξεις στην επιφάνεια της θάλασσας, πλεύσεις με τα δόντια σφιγμένα κ.α.. Αλλά... Υπάρχει και η ικανοποίηση του να έχεις ξεκλειδώσει τον τόπο με μια τεχνική όταν οτιδήποτε άλλο είχε αποτύχει! Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, το Weedless Fishing πάνω από όλα με έκανε καλύτερο ψαρά!! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!