Άμα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα τεχνητά δολώματα που έχουν ξεγελάσει κάποιο μεγάλο λαβράκι στην χώρα μας θα βλέπαμε ότι η ποικιλία σε τύπους είναι τόσο εξαντλητικά μεγάλη που το συμπέρασμα θα έβγαινε αυθόρμητα από τα χείλη μας : Χτυπάνε στα πάντα!

4480 002

Άρα είναι θέμα καθαρά τύχης η σύλληψη κάποιου τέτοιου ψαριού; Μήπως τελικά όταν αποφασίσει να ανοίξει το στόμα του καταβροχθίζει τα πάντα; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι εύκολο να τις βρει κανείς αν απλά αναλογιστεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα άβουλο ψάρι με αυτοκτονικές διαθέσεις. Αντίθετα έχουμε να κάνουμε με ένα κυρίαρχο είδος μέσα στο νερό που σε ολόκληρη την ζωή του εκπαιδεύτηκε για να αποφεύγει τις παγίδες που του στήνει ο άνθρωπος. Από την άλλη εύλογα θα ρωτήσει κάποιος γιατί τόση μεγάλη ποικιλία τεχνητών στις συλλήψεις; Τα πράγματα δεν είναι απλά αλλά πρέπει πρώτα να τα βάλουμε σε μια λογική σειρά για να γίνουν τουλάχιστον κατανοητά.

Minnow: H διαχρονική αξία!

Minnow: H διαχρονική αξία!


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι σε κάθε τόπο από όπου μας έρχεται το αποτέλεσμα επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και επίσης έχουν διαφορετικό spinning ιστορικό. Το τελευταίο σημαίνει : κατά πόσο καιρό ψαρεύετε ένα μέρος με spinning, από πόσους και τι είδους τεχνητά έχουν πέσει στο νερό. Λογικό είναι σε ένα μέρος παρθένο τα ψάρια να έχουν πολύ λιγότερες εμπειρίες από κάποιο άλλο μέρος που έχουν κυνηγηθεί ανελέητα. Έτσι όποιος έχει την τύχη να βρεθεί σε ένα μέρος όπου τα μεγάλα λαβράκια δεν έχουν ξαναδεί τεχνητό δόλωμα είναι πιο εύκολο να κάμψει την καχυποψία τους και να γυρίσει με αποτελέσματα από τεχνητά που σε ένα κυνηγημένο μέρος δεν αποδίδουν πια. Ακόμα και στα πολυσύχναστα μέρη ένα τεχνητό με ιδιαίτερη κίνηση μέσα στο νερό θα δώσει αποτελέσματα για λίγο καιρό και μετά θα αγνοείται χαρακτηριστικά από τα μεγάλα λαβράκια. Άρα όπως καταλαβαίνετε τα μεγάλα λαβράκια δεν χτυπάνε στα πάντα αλλά σε ότι είναι κάθε φορά για αυτά, διαφορετικό και ιδιαίτερο. Όπως καταλαβαίνετε κάθε φορά που συναντάμε μεγάλα λαβράκια πρέπει να πειραματιζόμαστε με διάφορους τύπους τεχνητών, έχοντας γνώση το ιστορικό του μέρους και ελπίζοντας να βρούμε ποιο είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά. Η λύση μπορεί να είναι κάποιο πολύ κλασσικό τεχνητό ή κάτι πολύ καινούργιο. Χαρτογραφώντας τα τεχνητά που ήδη υπάρχουν σε συνάρτηση με το βάθος πλεύσης τους, θα αναφέρω μερικά είδη που έχουν δουλέψει πολύ καλά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λαβράκι σε τεχνητό επιφανείας.


-Ένας τύπος τεχνητού που έχει καταφέρει να ξεγελάσει με επιτυχία τα μεγάλα λαβράκια είναι αυτά που κινούνται πάνω στον αφρό δηλαδή τα surface και τα popper. Η θορυβώδης κίνηση τους πάνω στο νερό φαίνεται ότι εξαγριώνει και μπερδεύει τα ψάρια τα οποία δεν διστάζουν να το κυνηγήσουν με όλη τους μανία. Εκρήξεις και αφροί στην επιφάνεια του νερού σηματοδοτούν την αρχή της πιο μεγάλης συγκίνησης στο spinning : την σύλληψη ενός μεγάλου ψαριού στον αφρό.

foto 2 enthetou

Twichbaits

-Όταν τα ψάρια έχουν μάθει τα τεχνητά αυτά την λύση μπορούν να δώσουν τα pencilbait (ή γνωστά ως twitchbait ή subsurface) που κινούνται στην επιφάνεια αλλά κάτω από το νερό. Εκτελώντας συνεχόμενα τινάγματα, τα τεχνητά αυτά αρχίζουν να κινούνται δεξιά και αριστερά τόσο ρεαλιστικά σαν μικρό ψάρι που προσπαθεί με γρήγορα ζιγκ-ζαγκ να ξεφύγει από την καταδίωξη ενός θηρευτή.

-Ένας διαχρονικός τύπος τεχνητού που ανέκαθεν κατάφερνε να ξεγελάει μεγάλα ψάρια είναι τα minnow. Η αληθοφανής κίνηση τους μέσα στο νερό προκαλεί τα κυνηγετικά ένστικτα μεγάλων αλλά και μικρών λαβρακιών. Αποτελεί πιστό μας σύμμαχο σε κάθε αναζήτηση και το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέγεθος που θα επιλέξουμε να μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον κάποιου μεγάλου ψαριού. Τα μεγάλα μεγέθη κερδίζουν έδαφος αλλά πολλές φορές ένα minnow σε μέγεθος αθερίνας έχει αποδειχθεί το απόλυτο όπλο.-Πολλές φορές σε βαθιά νερά τα μεγάλα λαβράκια ενεδρεύουν σε κάποιο σκαλοπάτι κοντά στο βυθό. Τα μόνα σκληρά τεχνητά που μπορούν να περάσουν από αυτό το σημείο είναι οι βαθιοί βουτηχτές ή deep divers που οι μακριά γλώσσα τους, προσδίδει μεγάλο βάθος πλεύσης. Ένας άλλος τύπος που μπορεί να φτάσει αυτά τα μέτρα είναι τα lipless τεχνητά που οι δονήσεις του σώματος τους προσθέτουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στο ψάρεμα μας. Μάλιστα αν επιλέξουμε κάποιο lipless κατασκευασμένο από μεταλλικό υλικό θα έχουμε ακόμα ένα πλεονέκτημα, την μακρινή ρίψη.

IMG_0237

Η σιλικόνη έκανε την διαφορά!


-Τέλος ένα καταπληκτικό τεχνητό δόλωμα που έχει οδηγήσει στην σύλληψη πολύ μεγάλων λαβρακιών είναι τα σιλικονούχα δολώματα. Στην χώρα μας η λέξη «σιλικονούχο» έχει κακώς συνδεθεί με το διαβόητο χελάκι Raglou της Ragot. Στο εξωτερικό υπάρχουν χιλιάδες πολύ πιο αξιόλογα σιλικονούχα όλων των μεγεθών και όλων των σχημάτων, ειδικά για το ψάρεμα του λαβρακιού. Πειραματιζόμενος με κάποια από αυτά είδα φανταστικά και ανέλπιστα αποτελέσματα σε συνθήκες που τα λαβράκια ήταν κάτι παραπάνω από δύστροπα. Βέβαια υπάρχουν πολλές τεχνικές για να ψαρέψουμε τα σιλικονούχα δολώματα αλλά αυτό είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο που δεν μπορεί να αναλυθεί σε αυτές τις λίγες σελίδες.

Αυτά ήταν μερικά από τα τεχνητά δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην αναζήτηση μας και σίγουρα στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα που θα μας απασχολήσουν.