Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην επιλογή του εξοπλισμού για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το spinning. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ασχοληθούμε και με την επιλογή του τεχνητού δολώματος, ένα θέμα που με απασχολούσε από καιρό. Το γιατί, θα το καταλάβετε διαβάζοντας παρακάτω...

anoigma

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς και από τον τίτλο, το θέμα αυτού του άρθρου είναι: «ποια τεχνητά δολώματα θα πρέπει να αγοράσω, ξεκινώντας το spinning;». Σχεδόν από τότε που άρχισα να γράφω άρθρα, αυτή η ερώτηση με στοίχειωνε και πάντοτε με έφερνε σε δύσκολη θέση. Την άκουγα στο τηλέφωνο, σε μαγαζιά με είδη αλιείας, στη θάλασσα, στο δρόμο, στο περιοδικό, μέχρι που στο τέλος την άκουγα και στον... ύπνο μου! «Θέλω να μου πεις δέκα τεχνητά που ξέρεις ότι δουλεύουν» ή «η δική σου εμπειρία είναι μεγαλύτερη από τη δική μου και θα ήθελα να μου προτείνεις κάποια τεχνητά για να ξεκινήσω». Όπως και να διατυπωνόταν, η απάντηση ήταν το ίδιο δύσκολη κάθε φορά. Ο λόγος; Διότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πείσεις κάποιον που ξεκινάει το spinning ότι δεν υπάρχουν «μαγικά» τεχνητά, αλλά το κάθε τεχνητό είναι χρήσιμο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ακόμη δυσκολότερα μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον ότι το τεχνητό δόλωμα συμβάλλει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό στην επιτυχία, καθώς υπάρχουν άλλοι παράγοντες πολύ πιο σοβαροί, που έχουν να κάνουν με εμάς και με τον τρόπο που ψαρεύουμε και όχι με το τεχνητό. Ας βάλουμε λοιπόν το όλο θέμα «τεχνητό δόλωμα» στις πραγματικές του διαστάσεις και ας απομυθοποιήσουμε μερικά πράγματα, έτσι ώστε όχι μόνο να κάνουμε σωστές επιλογές τεχνητών, αλλά και να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές του spinning.

Τι είναι το τεχνητό δόλωμα;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όποιος ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με το spinning γνωρίζει από την αρχή ότι ψαρεύει με στόχο να καταφέρει να ξεγελάσει είδη ψαριών που είναι θηρευτές, δηλαδή βρίσκονται ψηλά στη διατροφική πυραμίδα και τρέφονται με άλλα είδη ψαριών. Για να ξεγελάσουμε αυτούς τους θηρευτές χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δολώματα τεχνητά, δηλαδή δολώματα που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και από μόνα τους δεν αποτελούν τροφή για τα ψάρια. Έτσι λοιπόν ένα τεχνητό δόλωμα, για να ξεγελάσει το οποιοδήποτε αρπακτικό ψάρι, πρέπει να βρίσκεται σε κίνηση, ώστε να μοιάζει με κάτι ζωντανό που αποτελεί την τροφή του. Την κίνηση αυτή τού την δίνουμε εμείς μαζεύοντας την πετονιά. Άρα το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα τεχνητό δόλωμα είναι το κατά πόσο η κίνησή του μέσα στο νερό θα είναι ρεαλιστική και δελεαστική στα μάτια και στην πλευρική γραμμή των θηρευτών. Για όσους δεν καταλαβαίνουν το τελευταίο, πρέπει να εξηγήσω ότι η πλευρική γραμμή είναι ένα πολύτιμο αισθητήριο όργανο όλων των ψαριών που τους δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται σαν δονήσεις ακόμα και την πιο μικρή μετατόπιση όγκου νερού. Έτσι, μπορούν να εντοπίσουν από πολύ μακριά ένα πληγωμένο ψάρι ή ένα κοπάδι μικρών ψαριών ή οτιδήποτε άλλο, π.χ. ένα τεχνητό δόλωμα. Οπότε η κίνηση του τεχνητού μας είναι σημαντική. Αλλά, ποια είναι η κίνηση αυτή;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην αγορά κυκλοφορούν χιλιάδες τεχνητά δολώματα, που διαφέρουν σε χρωματισμό, κατηγορία και τύπο, αλλά όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: κατασκευάστηκαν με γνώμονα την ικανότητα να εκτελούν μέσα στο νερό μια συγκεκριμένη κίνηση που ο κατασκευαστής πίστευε ότι μπορεί να δελεάσει συγκεκριμένα είδη ψαριών. Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη παρανόηση από όσους ασχολούνται με το spinning. Αν ρίξουμε ένα τεχνητό στο νερό και μετά το φέρουμε στην ακτή με σταθερή ανάκτηση, αυτό θα εκτελεί κάποια κίνηση μέσα ή πάνω στο νερό καθ’ όλη την πορεία του προς την ακτή. Αυτή η κίνηση, μολονότι κάποιες φορές μάς δίνει επιτυχίες, δεν σημαίνει ότι είναι η κίνηση που ο κατασκευαστής ήθελε να δώσει στο τεχνητό ώστε να είναι αποτελεσματικό. Πολλά από τα τεχνητά που θα δείτε στα ράφια των καταστημάτων ειδών αλιείας είναι κατασκευασμένα για να δουλέψουν με τη δική μας ενεργή συμμετοχή κατά την πλεύση προς την ακτή. Ένα ακραίο παράδειγμα είναι τα surface, που, αν απλώς τα φέρουμε με σταθερή ανάκτηση και όχι με συνεχή τινάγματα του καλαμιού, το πιο πιθανό είναι να μπερδευτούν με την πετονιά μας και βέβαια με τίποτα δεν θα προσελκύσουν τα ψάρια-θηρευτές. Άρα, διαλέγοντας οποιοδήποτε τεχνητό, πρέπει από την αρχή να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι εμείς οφείλουμε να του δώσουμε «ζωή», δηλαδή την κατάλληλη πλεύση ώστε να αποδώσει, και να μην το φέρνουμε συνέχεια με σταθερή ανάκτηση, η οποία στο τέλος θα γίνει σταθερή... αγανάκτηση! Πειραματιστείτε και μην περιμένετε να σας πει κανείς ποια είναι η ιδανική πλεύση - εκτός βέβαια από τα ίδια τα ψάρια. Δεν θα περάσει πολύ καιρός ώσπου να ανακαλύψετε ότι ένα ψάρι πιασμένο με ένα τεχνητό που εκτελούσε κινήσεις μέσα στο νερό κάτω από τις δικές σας διαταγές είναι διπλή χαρά!

Η δύσκολη επιλογή

IMG_0424

Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι γεγονός ότι το spinning είναι μια τεχνική που αποσκοπεί στη σύλληψη αρπακτικών ψαριών: αυτών που στη διατροφή τους συμπεριλαμβάνουν άλλα είδη ψαριών. Λόγω λοιπόν της φύσης των αρπακτικών, τα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως απομιμήσεις μικρών ψαριών, σε διάφορες μορφές και σχήματα. Οι κύριοι εκπρόσωποι των τεχνητών δολωμάτων είναι οι απομιμήσεις μικρών ψαριών από πλαστικό ή ξύλο balsa, τα δολώματα από σιλικόνη σε απομίμηση χελιού, ψαριού και σκουληκιού και, τέλος, τα κουταλάκια και οι πλάνοι από μέταλλο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα πρώτα ονομάζονται σκληρά δολώματα (
Hardbaits) και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε αυτά που κινούνται κοντά ή πάνω στην επιφάνεια (Topwater) και σε εκείνα που μπορούν να κινηθούν σε μεγαλύτερα βάθη από τα προηγούμενα (Crankbait). Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε διάφορους τύπους τεχνητών με κυριότερους τα minnow, τα popper και τα surface ή stickbait, ενώ στη δεύτερη κατηγορία θα μας απασχολήσουν τα deepdivers (βουτηχτές) και τα liplesscrankbait. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλοί τύποι σκληρών δολωμάτων και, αν υπολογίσουμε ότι κάθε εταιρεία έχει τουλάχιστον ένα μοντέλο σε κάθε τύπο, τότε η επιλογή μας πρέπει να γίνει ανάμεσα σε άπειρες προτάσεις. Όμως μη σας πιάνει πανικός! Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θα κάνουν την επιλογή σας πολύ εύκολη.

4

Καταρχήν, πρώτο σας μέλημα θα είναι να συγκεντρώσετε, αν είναι δυνατόν, ένα τεχνητό από κάθε τύπο σκληρού δολώματος και όχι πολλά τεχνητά από έναν τύπο. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να έχετε ένα lipless, ένα surface και ένα minnow από το να έχετε τρία minnow, έτσι ώστε, αν τα ψάρια δεν ενδιαφέρονται για τα minnow, να μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντιδράσεις τους στους άλλους δύο τύπους. Όταν συγκεντρώσετε αυτήν την ποικιλία διαφορετικών τύπων, είναι καιρός να διαλέξετε από τον κάθε τύπο διαφορετικά μεγέθη, δηλαδή να έχετε π.χ. τρία minnow με μέγεθος επτά, δέκα και δώδεκα εκατοστών -ασχέτως εταιρείας- και όχι τρία των δέκα εκατοστών διαφορετικών εταιρειών. Έτσι, όταν τα ψάρια κυνηγούν κοπάδια μικρών ψαριών, θα μπορείτε να τους προσφέρετε ένα τεχνητό ίδιου μεγέθους με αυτά, και όχι κάτι μεγαλύτερο ή μικρότερο.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κάτι άλλο που θα σας απασχολήσει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα ράφι με σκληρά τεχνητά δολώματα είναι ποια εταιρεία να εμπιστευθείτε. Το πιο λογικό είναι να αγοράσετε κάποιο δόλωμα που δεν θα είναι ακριβό, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα κρατάτε στα χέρια σας ένα τεχνητό που δεν προέρχεται από κάποια από τις εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής τεχνητών. Ίσως να είναι και κάποια φθηνή απομίμηση μοντέλου των παραπάνω εταιρειών. Το σίγουρο είναι ότι το τεχνητό αυτό δεν θα έχει σαλαγκιές αιχμηρές εξαιρετικής ποιότητας, οπότε θα σκουριάσουν αμέσως και υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε κάποιο ψάρι στο κάρφωμα ή κατά τη διάρκεια της μάχης. Άρα θέλουν αλλαγή αμέσως, γεγονός που σημαίνει ότι στην αρχική τιμή του τεχνητού πρέπει να συνυπολογίσετε και το κόστος των σαλαγκιών. Όταν κάνετε την πρόσθεση, θα δείτε ότι σας στοίχισε τα ίδια χρήματα με κάποιο ακριβότερο μοντέλο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαθέτει την ποιότητα, τη μελέτη και τα εσωτερικά συστήματα αυτού. Άρα, αν είναι να κάνουμε τσιγκουνιές, καλύτερα να τις κάνουμε αλλού και όχι σε αυτήν την επιλογή. Εμπιστευτείτε κατασκευάστριες εταιρείες εξειδικευμένες στο αντικείμενο και αναγνωρισμένες στον χώρο, όπως είναι για παράδειγμα η Yozuri και η Rapala. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν αποκλειστικά σκληρά τεχνητά δολώματα, αλλά δεν τις αναφέρω για να μην ξεχάσω κάποια και την αδικήσω.

Μειώνοντας και άλλο τις επιλογές

3

Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί κατά πολύ οι επιλογές μας και πρόκειται να μειωθούν κι άλλο, αν συμπεριλάβουμε σαν κριτήριο και την αεροδυναμική των τεχνητών. Κάθε σκληρό τεχνητό δόλωμα έχει κάποιο βάρος και πολύ λογικά κάποιος θα σκεφτεί ότι ένα δόλωμα των 30 γραμμαρίων θα μας δίνει τη δυνατότητα να το στείλουμε πολύ πιο μακριά από ένα των 15 γραμμαρίων. Αυτό, απλά, δεν ισχύει. Τα τεχνητά δεν είναι μολύβια, ώστε να έχουν συγκεντρωμένη τη μάζα τους, ενώ ακόμα και η γλώσσα ενός minnow μπορεί να δημιουργεί τέτοια αντίσταση στον αέρα, ώστε να κόβει πολλά μέτρα κατά τη ρίψη. Οι εταιρείες, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, έχουν εφεύρει διάφορα συστήματα εσωτερικά του τεχνητού που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους του χαμηλά προς την ουρά κατά τη ρίψη. Εν τω μεταξύ, κατά την ανάκτηση το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς το κεφάλι και έτσι δεν χαλάει η πλεύση του τεχνητού. Το αποτέλεσμα είναι να μπορούμε να κάνουμε μακρινές ρίψεις, χωρίς να χάνουμε τίποτα από την κίνηση του τεχνητού. Έτσι λοιπόν αυτά τα τεχνητά υπερτερούν έναντι των άλλων και σαφώς τα προτιμάμε, γιατί μπορούμε να ψαρέψουμε μεγαλύτερο εύρος θαλάσσιου χώρου (κοινώς, να μεγαλώσουμε την «ψαρεύτρα» μας) ή να ψαρέψουμε καλύτερα κόντρα στον καιρό. Τώρα, αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο τεχνητών που διαθέτουν εσωτερικά συστήματα αλλά έχουν ίδιο βάρος, τότε κοιτάζουμε κάτι ακόμα: συγκρίνουμε το σχήμα, τον όγκο και το μήκος. Αν δούμε ότι κάποιο από τα δύο έχει πιο αεροδυναμικό σχήμα, μικρότερο όγκο και μικρότερο μήκος, θα δημιουργεί μικρότερη αντίσταση στον αέρα οπότε θα πηγαίνει και μακρύτερα. Γενικά, αν θέλουμε να κρίνουμε οποιοδήποτε τεχνητό, κοιτάμε αυτούς τους παράγοντες και ξέρουμε από πριν στο περίπου πόσο μακριά μπορούμε να το στείλουμε. Με τον καιρό θα μάθετε να ξεχωρίζετε με μια ματιά τα τεχνητά που έχουν καλή αεροδυναμική.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το τελευταίο κριτήριο, που θα περιορίσει εντελώς τις επιλογές μας, είναι οι χρωματισμοί. Πολλοί χρωματισμοί που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ακατάλληλοι για το ψάρεμα στη θάλασσα, αφού απευθύνονται σε θηρευτές των γλυκών νερών όπως η τούρνα, η πέστροφα και τα είδη λαβρακιών που ζουν σε λίμνες σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Έτσι, οι χρωματισμοί πέρκας του γλυκού νερού, ή πέστροφας, και άλλων ειδών του γλυκού νερού δεν είναι στις επιλογές μας. Η επιλογή μας θα γίνει στην αρχή αυστηρά ανάμεσα σε χρωματισμούς που παραπέμπουν σε είδη της θάλασσας, όπως είναι η σαρδέλα, ο γαύρος ή ο κέφαλος, οι οποίοι έμπρακτα έχουν δουλέψει πολύ καλά στα δικά μας νερά, μέρα και νύχτα. Για θολά νερά μπορούμε να διαλέξουμε χρωματισμούς με φωτεινά χρώματα, όπου κυριαρχεί το λευκό, το κίτρινο, το ροζ ή το ανοιχτό πράσινο. Το κυριότερο βέβαια που πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή των χρωμάτων είναι να... μην ακούτε τι λένε γύρω σας! Έχω βαρεθεί πια να ακούω ότι π.χ. «το ασημί με τη ροζ ράχη έκανε ζημιά στα λαβράκια». Είναι άπειρες οι φορές που όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι φίλοι μου που ασχολούνται με το spinning έχουμε ακούσει τέτοιες κουταμάρες και απλά κουνάμε το κεφάλι μας, μιας και στα ίδια μέρη που έγιναν αυτές οι συλλήψεις έτυχε να πιάσουμε με το ίδιο τεχνητό σε άλλα χρώματα περισσότερα ψάρια. Για να μην καταλάβετε λάθος, πρέπει να επισημάνω ότι δεν είναι μόνο το χρώμα που κάνει τη διαφορά αλλά πολλά άλλα πράγματα, κάποια από τα οποία ανέφερα πιο πάνω. Βγάλτε από τη σκέψη σας λοιπόν το χρώμα και μην κολλήσετε εκεί, γιατί είναι χαζό έως μάταιο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έδωσα μεγάλη έμφαση στα σκληρά δολώματα γιατί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς, όμως καλό είναι από την αρχή να προμηθευτείτε και κάποιες σιλικόνες με μολυβοκεφαλή και μερικά κουτάλια. Στις σιλικόνες αυτό που προσέχουμε είναι η ποιότητά τους, ώστε να φαίνονται ρεαλιστικές μέσα στο νερό. Για τα κουτάλια δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού η γκάμα τους είναι πολύ μικρή και σε πολλά μέρη είναι δυσεύρετα, οπότε ό,τι βρείτε θα είναι καλό.

Στη θέση του οποιουδήποτε

7

Όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτήν την τεχνική, έκανα την ίδια ακριβώς ερώτηση στον φίλο μου Άρη. Τότε, βέβαια, η μεγαλύτερη ποικιλία τεχνητών που μπορούσες να βρεις σε ένα κατάστημα ειδών αλιείας δεν ξεπερνούσε τα δεκαπέντε μοντέλα. Οπότε, μιας και βρισκόμασταν σε ένα τέτοιο κατάστημα, ο Άρης άρχισε να μου αναφέρει τα αποτελέσματα που είχε με το καθένα από αυτά, καθώς τα είχε δοκιμάσει όλα. Αφού τελείωσε και είχα σταμπάρει μερικά που του είχαν δώσει καλύτερα αποτελέσματα, μου είπε μια φράση η οποία με έκανε να ξεχάσω ό,τι είχα ακούσει πιο πριν: «Το ότι κάποια δούλεψαν καλύτερα δεν σημαίνει τίποτα. Εσύ μπορεί να αξιοποιήσεις κάποια που εμένα δεν μου δούλεψαν καθόλου». Παρότι τον γνώριζα χρόνια, τον κοίταξα έντονα στα μάτια με την ελπίδα ότι μου έκανε πλάκα. Δεν ήταν δυνατόν, εκεί που είχα αρχίσει να βάζω κάπως σε τάξη τα πράγματα μες στο μυαλό μου, να με στέλνει πάλι στο μηδέν! Κι όμως δεν μου έκανε πλάκα. Απλά πέρασε πολύς καιρός μέχρι να καταλάβω τη λέξη «αξιοποίηση» - που είναι το κλειδί για την επιλογή των πρώτων τεχνητών που θα έχουμε στις θήκες μας.

Τα δέκα πιο «αποδοτικά» τεχνητά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα μια και καλή, πρέπει να πούμε από την αρχή ότι δεν υπάρχουν δέκα τεχνητά που δουλεύουν. Μακάρι να υπήρχαν, ώστε να είχα το κεφάλι μου ήσυχο και την τσέπη μου γεμάτη. Άσε που δεν θα ήμουν αναγκασμένος κάθε φορά που πηγαίνω για ψάρεμα να κουβαλώ μέσα στα αμάξι όλη την «προίκα» μου από τεχνητά δολώματα. Αν μου ζητούσατε να φτιάξω μια λίστα με τις ονομασίες των μοντέλων στα οποία έχει πιαστεί έστω και ένα ψάρι, αυτή θα ήταν πολύ μεγάλη. Αν τώρα σ’ αυτή τη λίστα προσθέταμε και τα μοντέλα με τα οποία έχουν πιάσει ψάρια γνωστοί και φίλοι, νομίζω ότι τότε πολύ λίγα από τα τεχνητά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα έμεναν έξω από αυτήν. Βέβαια κάποιος, εύλογα, μπορεί να θέλει μια λίστα με τα μοντέλα με τα οποία είχα τις περισσότερες επιτυχίες, αλλά πάλι αυτό είναι δώρον-άδωρον, για δύο λόγους: Πρώτον, ποιος σάς εγγυάται ότι τα τεχνητά αυτά δεν τα χρησιμοποιώ περισσότερο από κάποια άλλα, οπότε στο γεγονός αυτό στατιστικά οφείλονται και οι επιτυχίες τους; Και, δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι πολλά από αυτά δεν θα αποδώσουν στα χέρια κάποιου που ξεκινάει τώρα. Ο λόγος είναι ότι σε εμένα απέδωσαν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με ιδιαίτερες πλεύσεις. Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: Για να φτιάξουμε μια αντικειμενική λίστα με τα δέκα πιο αποδοτικά τεχνητά δολώματα, θα πρέπει να πάρουμε στοιχεία από όσο το δυνατόν περισσότερους ψαράδες. Δεν φτάνει μόνο ένας Φενερλής για να βγουν συμπεράσματα.

Οι τελευταίες σκέψεις

8

Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο, αλλά θα σας χρησιμεύσουν στο ξεκίνημά σας. Γι’ αυτό απλώς θα τα αναφέρω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ. Το πρώτο είναι ότι τα ψάρια δεν είναι χαζά και μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να «μάθουν» τα τεχνητά που «κάνουν θραύση»! Έτσι, πολλές φορές ακούμε ότι «τα ψάρια δεν έχουν όρεξη και γι’ αυτό σήμερα δεν τρώνε», αλλά σας βεβαιώνω ότι έχουμε πιάσει πολλά τέτοια... ανόρεχτα ψάρια. Πώς το καταφέραμε; Απλά πειραματιστήκαμε με πλεύσεις, με χρώματα, με διαφορετικούς τύπους τεχνητών, με διαφορετικές συνθήκες κλπ. Δηλαδή κοπιάσαμε. Δεν περιμέναμε να μας πουν ποιο είναι το «μαγικό» τεχνητό, ούτε κοιτάξαμε με τον μεγεθυντικό φακό τις σελίδες ξένων περιοδικών για να δούμε τι τεχνητά χρησιμοποιούν.

Προσωπικά πιστεύω ότι στο spinning δεν χωρούν απόλυτες διαπιστώσεις και συμπεράσματα. Είναι μια τεχνική για ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό που ξέρουν ένα πράγμα: ότι... δεν ξέρουν τίποτα! Για αυτόν το λόγο πολλοί δοκιμάζουν, έχουν επιτυχίες στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου μένουν στα «συμπεράσματά» τους και τα παρατάνε. Σε αυτούς είναι αφιερωμένο το άρθρο μου.

Ελπίζω να βοήθησα όλους εσάς που θέλετε όχι μόνο να διαλέξετε τα τεχνητά σας, αλλά και να δείτε λίγο διαφορετικά το spinning.