Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού με την θερμοκρασία να έχει αυξηθεί αρκετά. Οι βόρειοι άνεμοι –τα μελτέμια- είναι ισχυροί όπως κάθε χρόνο, της τάξης 6-7 μποφόρ και κατακλύζουν το νησί μας, την Χίο, εδώ και ένα μήνα. Για μερικούς αυτός ο καιρός ίσως να είναι απαγορευτικός, αλλά για εμάς κάθε τι άλλο είναι παρά απαγορευτικός καθώς πάνω στην θολούρα και στο κύμα παραμονεύουν μεγάλοι θηρευτές!

meltemia_13

Έχοντας λοιπόν παραλάβει δύο νέα καλάμια για δοκιμή, ενθουσιασμένος και ανυπόμονος να τα δοκιμάσω, επικοινώνησα αμέσως με τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας και από κοινού αποφασίζουμε να πάμε κόντρα στον καιρό. Το μέρος που επιλέξαμε ήταν μια αμμώδης παραλία περίπου 500 μέτρων, η οποία καταλήγει σε έναν ντόκο από βράχια που πηγαίνει 300 μέτρα μέσα από την ακτή. Το βάθος στο τέλος της προβλήτας είναι από 8 εώς 12 μέτρα με αμμουδιά στον βυθό και διάσπαρτες φυκιάδες μεγάλης έκτασης ενώ η ίδια η προβλήτα βρίσκεται κόντρα στα μελτέμια. Ο εξοπλισμός μας ήταν καλάμια 15-45 γρμ. και 10-30 γρμ. ενώ οι μηχανισμοί μας ήταν μεσαίου μεγέθους, γεμισμένοι με νήμα.


Απογοήτευση μετά τον ενθουσιασμό

meletmia87
Οι συνθήκες ήταν λίγο αντίξοες με το κάθε κύμα που χτυπούσε στον ντόκο να μας κάνει μούσκεμα. Παρόλα αυτά δεν μας πτοούσε τίποτα και έτσι αρχίσαμε να μαστιγώνουμε τα αφρισμένα νερά με την ελπίδα ότι κάποιος θηρευτής θα κυνηγήσει τα τεχνητά μας δολώματα. Μετά από περίπου μισή ώρα νιώθω το καλάμι μου να λυγίζει επικίνδυνα και τα φρένα του μηχανισμού να τσιρίζουν. Παλεύοντας αρκετή ώρα και μην ξέροντας τι έχει αρπάξει την μετρίου μεγέθους σιλικόνη μου και τραβάει με τόση μανία, τελικά καταφέρνω να το φέρω κοντά και βλέπω με έκπληξη μια λίτσα της τάξης των 4-5 κιλών περίπου! Λέω περίπου καθώς το ψάρι δεν το πιάσαμε ποτέ στα χέρια μας αφού λίγο πριν την γαντζώσουμε, τρίφτηκε το νήμα πάνω στον ντόκο από την μανία των κυμάτων και κόπηκε. Για μερικά λεπτά είχε έρθει η απογοήτευση και η σιωπή.

Τα τεχνητά επιφανείας είναι πολύ αποδοτικά στο ψάρεμα της λίτσας

Τα τεχνητά επιφανείας είναι πολύ αποδοτικά στο ψάρεμα της λίτσας


Γρήγορα όμως συνήλθαμε και παροτρύναμε τον Αντώνη να βάλει ένα καινούριο του τεχνητό, το Seaspin Pro Q, το μοναδικό άλλωστε pencil που είχαμε μαζί μας εκείνη την ημέρα. Δεν αργήσαμε να δικαιωθούμε για αυτήν την επιλογή καθώς, μετά από λίγο σε κάθε βολή του Αντώνη, οι λίτσες έκαναν σαν τρελές πίσω από το τεχνητό. Παρόλα αυτά δεν έγινε καμία σύλληψη, ίσως λόγω απειρίας αφού δεν είχαμε εξοικειωθεί με αυτού του τύπου τα τεχνητά. Όμως το ψάρεμα εξελίχθηκε σε μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία, θαυμάζοντας αυτά τα πανέμορφα ψάρια να ακολουθούν συνεχώς τα τεχνητά μας, γεμίζοντας μας αδρεναλίνη σε κάθε άστοχο τους χτύπημα.


Επιμονή και «επιπόλαια» ανταμοιβή!

meltemia_10


Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την έντονη εμπειρία, αποφασίζαμε να επισκεφτούμε ξανά το ίδιο μέρος την αμέσως επόμενη μέρα. Οι συνθήκες παρέμεναν οι ίδιες με δυνατούς ανέμους και αφρισμένα κύματα να μας συντροφεύουν αλλά αυτή τη φορά οι κασετίνες μας ήταν εφοδιασμένες με μεγάλα popper και pencil. Η επιλογή αυτών των τεχνιτών ήρθε έπειτα από τη δοκιμή τους την προηγούμενη μέρα κατά την οποία διαπιστώσαμε ότι ο συνδιασμός αυτών με τις έντονες καιρικές συθνήκες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα που δεν είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενα ψαρέματα μας. Όλα ήταν έτοιμα και μια ακόμη εξόρμηση ξεκινούσε.

Τα επιπόλαια πιασίματα είναι συχνό φαινόμενο όταν χρησιμοποιούμε τεχνητά επιφανείας

Τα επιπόλαια πιασίματα είναι συχνό φαινόμενο όταν χρησιμοποιούμε τεχνητά επιφανείας

Από τις πρώτες κιόλας βολές τα ψάρια έδειχναν να ακολουθούν μανιωδώς τα τεχνητά μας και επικρατούσε στην ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι θα ερχόταν μια πολύ καλή μάχη. Προς μεγάλη μας έκπληξη η μάχη αυτή δεν προήλθε από κάποια περίτεχνη προσπάθεια με jerks αλλά με την σταθερή ανάκτηση ενός μεγάλου popper της Strike Pro. Mία λίτσα τριών περίπου κιλών πιάστηκε επιπόλαια από τη ράχη και o Αντώνης έπειτα από μία ολιγόλεπτη δυνατή μάχη κατάφερε να την νικήσει. Επιτέλους στα χέρια μας βρισκόταν ένα αξιόλογο ψάρι! Το πανηγυρίσαμε δεόντως μιας και ήταν η πρώτη λίτσα που έβγαζε κάποιος από την παρέα μας. Ξεκινήσαμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το ψάρεμα, θέλοντας να δώσουμε ακόμα μια μάχη με αυτό το δυνατό είδος αρπαχτικού. Η επιθετικότητα των ψαριών εξακολουθούσε να είναι μεγάλη και το κυνήγι τους έντονο, παρόλα αυτά όμως δεν υπήρξε κάποια άλλη σύλληψη παρά τις πολλαπλές προσπάθειές μας.


Οι επόμενες μέρες

meltemia_1
Η κινητικότητα αυτού του μέρους σε συνδυασμό με τους δυνατούς βόρειους ανέμους μας προσέφερε τέτοια αδρεναλίνη με αποτέλεσμα να θέλουμε να επισκεφτούμε για αρκετές ακόμη φορές το ίδιο σημείο. Οι επισκέψεις μας τις επόμενες μέρες μας έδωσαν κάποια αξιόλογα ψάρια που στην πλειονότητα τους ήταν λίτσες αλλά και λούτσοι.

Οι λίτσες και οι λούτσοι είχαν την τιμιτική τους...

Οι λίτσες και οι λούτσοι είχαν την τιμητική τους...

Την τελευταία μέρα της προσπάθειας μας σε αυτό το μέρος επιλέξαμε να αλλάξουμε το είδος του τεχνητού σε σιλικόνες καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Τα νερά ήταν πλέον ήρεμα αλλά επικρατούσε ακόμα η θολούρα των προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα τα ψάρια να βγουν προς αναζήτηση τροφής. Έτσι λοιπόν αδράξαμε και εμείς την ευκαιρία που μας δινόταν και ξεκινήσαμε τις ρίψεις.

Οι συνθήκες ταραγμένης θάλασσας με θολούρα είναι ιδανικές για το ψάρεμα του λαβρακιού

Οι συνθήκες ταραγμένης θάλασσας με θολούρα είναι ιδανικές για το ψάρεμα του λαβρακιούΠρώτη, δεύτερη και τελικά τρίτη ήταν η καθοριστική στην οποία ένιωσα ένα βίαιο τράβηγμα και μετά από λίγα λεπτά κατάφερα να φέρω έξω ένα λαβράκι τριών κιλών. Για την ιστορία, πιάστηκε σε Lancon ZΧ της Delalande, κόκκινη διάφανη, των δέκα εκατοστών και αρματωμένη σε στρογγυλής μπάλας jighead των 10 γρμ.. Αυτή ήταν και η τελευταία μάχη, εκμεταλλευόμενοι τα μελτέμια. Οι παραπάνω συλλήψεις έγιναν κυρίως μεσημεριανές ώρες από τις 3 εώς τις 8 το απόγευμα εκτός από το λαβράκι που πιάστηκε στις 1 και μισή το βράδυ. Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι ίσως να μην επέλεγαν να ψαρέψουν τις συγκεκριμένες ώρες με αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με το φόβο της απογοήτευσης όμως όπως αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά απογοήτευση προσφέρουν. Γι’ αυτούς τους λόγους σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και εσείς κάτι ανάλογο. Άλλωστε κάποιες φορές το διαφορετικό είναι αυτό που κερδίζει το καθιερωμένο…Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Γιώργο Φενερλή που μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω αυτά τα καλάμια αλλά και για το ενδιαφέρον όπως και για τις αστείρευτες γνώσεις που μου προσφέρει με τόση ανιδιοτέλεια.

10995588_374856852718036_6910434274904248265_n