Γενάρης... Ο μήνας που περιμένω πως και πως όλο το χρόνο, προκειμένου να καταφέρω να ψαρέψω σε συνθήκες που μόνο από εδώ και πέρα μπορεί να συναντήσει κανείς. Οι συνθήκες αυτές δεν είναι άλλες από το πολύ κρύο, τους δυνατούς ανέμους και το χιονόνερο. Αρκετοί είναι αυτοί που με λένε τρελό όταν τους λέω ότι "αύριο το πρωί θα σηκωθώ στις 04:00 να πάω για ψάρεμα με δύο βαθμούς θερμοκρασία και αρκετά μποφόρ αέρα"...

 

Δεν έχουν άδικο μιας και το κρεβάτι είναι ιδιαίτερα γλυκό τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Παρόλα αυτά το να είμαι πάνω σε βράχια με βαθιά κοφτά νερά στο ξημέρωμα ή σε παραλίες με τρελά κύματα και να "προσπαθώ" να ψαρέψω με τεχνητά είναι για μένα ότι καλύτερο. Ειδικά όσον αφορά το spinning από παραλία, δηλώνω λάτρης! Γι αυτό το λόγο θα προσπαθήσω να πω δύο λόγια για το spinning κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Στην πράξη...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μήνες που ακολουθούν μέχρι τέλη Μαρτίου είναι πολύ καλοί για να κυνηγήσουμε λούτσους και γοφάρια, αν και οι περισσότεροι, -μέσα σε αυτούς και εγώ- θα συμφωνήσουμε ότι τα λαβράκια έχουν την τιμητική τους. Είναι ψάρια που ανταποκρίνονται πολύ καλά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού μέσα στον έντονο κυματισμό και την θολούρα, γίνονται λιγότερα αντιληπτά από τα θηράματα τους κάνοντας το κυνήγι τους ευκολότερο.

genaris17

Τα γοφάρια κάνουν την εμφάνιση τους τους κρύους μήνες του χειμώνα

 

Από την άλλη όμως γίνονται και πιο ευάλωτα απέναντι σε εμάς, αφού με τέτοιες καιρικές συνθήκες δύσκολα θα διακρίνουν τις πετονιές - νήματα, τις παραμάνες, τις σαλαγκιές των τεχνητών ακόμα και εμάς τους ίδιους από την ακτή, και θα ορμήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη στα τεχνητά μας.

genaris20

Κύμα και θολούρα κάνουν πιο εύκολη την σύλληψη ενός μεγάλου λαβρακιού

Το πονηρό και διστακτικό λοιπόν λαβράκι που σε άλλες περιόδους θα μας "παίδευε" πολύ, τώρα θα μας χαρίσει ωραίες μάχες. Πραγματικά αυτούς τους μήνες μπορεί σχετικά εύκολα και κάποιος αρχάριος με αυτή την τεχνική, να κάνει σπουδαίες συλλήψεις και μάλιστα και σε μεγάλα άτομα τους είδους. Εκεί θα πρέπει όμως και ο καθένας να δείξει την ψαρευτική του παιδεία και να ψαρέψει με σύνεση, προσπαθώντας να απελευθερώσει τα πολύ μικρά ή τα πολύ μεγάλα ψάρια αφού αυτούς τους μήνες βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους περίοδο καθώς και να αποφύγει τις υπερψαριές.

Αναζητώντας τα ψάρια

genaris5

Στα λιμάνια τον χειμώνα θα συναντήσουμε τους λούτσους

 

Όσον αφορά τα μέρη που μπορούμε να επισκεφθούμε, είναι όπως και τους άλλους μήνες τα λιμάνια, οι βραχώδεις ακτογραμμές και τέλος οι παραλίες. Προσωπικά, τώρα το χειμώνα θα επισκεφθώ τα λιμάνια στο σούρουπο, μιας και εκείνες τις ώρες μπαίνει μέσα ο λιγοστός γόνος και μαζί με αυτόν και οι θηρευτές που κυνηγάμε για να βγάλουν τις δύσκολες νύχτες σε ένα μέρος που προσφέρει κάποιου είδους προστασία και απάγκιο από τον καιρό. Λούτσοι και λαβράκια είναι τα ψάρια που θα συναντήσουμε περισσότερο στα λιμάνια, με τους πρώτους να κυριαρχούν.

genaris10

Λούτσοι και λαβράκια είναι τα ψάρια που θα συναντήσουμε περισσότερο στα λιμάνια

 

Οι βραχώδεις ακτογραμμές θα δώσουν ψάρια μέχρι αργά το μεσημέρι με αποκορύφωμα όμως στο ξημέρωμα. Καρβούνια, παλαμίδες αλλά και λούτσοι, είναι τα ψάρια με τα οποία θα αναμετρηθούμε συχνότερα σε αυτά τα μέρη.

genaris6

Εκπλήξεις στα βράχια το παγωμένο ξημέρωμα : δυο ψάρια σε ένα τεχνητό!

 

Για τέλος άφησα το αγαπημένο μου που δεν είναι άλλο από τις παραλίες, όπου πραγματικά μπορώ να τις περπατάω όλη μέρα και να περιμένω το μαγικό "σταμάτημα" μέσα στα κύματα. Εδώ το λαβράκι είναι ο βασιλιάς, αν και έχουμε πιθανότητες να πάρουμε και κάποιο γοφάρι και σπανιότερα κάποια λίτσα.

genaris7

Επισκέπτης στις παραλίες τον Γενάρη είναι κάποιες φορές η λίτσα

 

Ακόμη πολύ καλά σημεία που αξίζει να δοκιμάσουμε είναι και οι εκβολές αφού με τις συχνές βροχές, τα ποτάμια κατεβάζουν μπόλικο γλυκό νερό -και όχι μόνο- στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται...

genaris8

Οι εκβολές είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτούμε τον χειμώνα

 

Καλές ώρες για ψάρεμα αυτή την περίοδο είναι όλες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά με άσχημο καιρό, αφού σε αντίθεση με πριν, τώρα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουμε ψάρια ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες. Κατά τη γνώμη μου πάντως καλύτερες ώρες εξακολουθούν να είναι αυτές στο ξημέρωμα και στο σούρουπο.

genaris9

Λαβράκι μέρα μεσημέρι

 

Οι βραδυνές ώρες σε αντίθεση με άλλες περιόδους, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι που περιμένουμε να ηρεμήσουν κάπως τα νερά για να πάμε για spinning, τώρα το χειμώνα προσωπικά δεν με κερδίζουν αφού τα αποτελέσματα μου είναι μηδαμινά. Και πάλι αναφέρω ότι αυτές είναι προσωπικές εκτιμήσεις, μιας και από μέρος σε μέρος οι ώρες που δραστηριοποιούνται τα ψάρια μπορεί να διαφέρουν.

Ο εξοπλισμός

genaris11

Τα minnow όλων των μεγεθών μπορούν να δουλέψουν αυτήν την περίοδο

 

Στο κομμάτι του εξοπλισμού τώρα, ένα καλάμι με γρήγορη δράση κορυφής και με casting weight μέχρι τα 40 - 45 γραμμάρια, πιστεύω ότι ταιριάζει για τις συνθήκες που το προορίζουμε, αφού θα χρειαστεί να ψαρέψουμε πολλές φορές με αέρα κόντρα και θα χρησιμοποιήσουμε τεχνητά με αρκετά γραμμάρια προκειμένου να καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια καλή βολή. Το μήκος του καλαμιού θα πάει ανάλογα τα μέρη που συνηθίζει να ψαρεύει κάποιος. Χονδρικά, καλάμια με μήκος 2,40 – 2,50 μέτρα είναι καλά για βράχια και λιμάνια, ενώ καλάμια με μήκος 2,70 ή ακόμα και 3 μέτρα είναι καταλληλότερα για ψάρεμα από παραλία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο εξοπλισμός ποικίλει ανάλογα το μέρος που θα ψαρέψουμε

 

Όσον αφορά το μηχανισμό, ένας 2500 ή 3000 γεμισμένος με νήμα είναι υπεραρκετός, μιας και οι βολές τις περισσότερες φορές θα είναι αρκετά κακές λόγω του αέρα. Παρόλα αυτά για μέρες χωρίς πολύ αέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο light εξοπλισμούς με καλάμια της τάξεως 5-20gr, 7-23gr ή 10-30gr και μηχανισμούς 2500 με ψιλότερο νήμα. Προσωπικά έχω καταλήξει το 90% των ψαρεμάτων μου να προσπαθώ να το κάνω με τον light εξοπλισμό μου αφού και πιο ξεκούραστος είναι αλλά και πιο έντονες είναι οι μάχες με τα ψάρια.

genaris16

Σιλικόνες, όλων των τύπων σκληρά τεχνητά, πλάνοι και κουτάλια επιστρατεύονται των χειμώνα για να ξεγελάσουμε τα διαφορετικά είδη αρπαχτικών

 

Όσον αφορά τα τεχνητά, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα, με μεγάλη επιτυχία ακόμα και τα μεγάλα τεχνητά με μήκος τα 17 ή ακόμα και τα 20 εκατοστά. Έτσι κι αλλιώς είπαμε θα χρειαστεί να βγάλουμε όσο το δυνατόν καλύτερες βολές λόγω του αέρα. Επίσης, λόγω της αναπαραγωγικής περιόδου, τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λαβράκια -τα οποία πριν προσπαθούσαμε να τα ξεγελάσουμε με μικρά τεχνητά και σιλικόνες-, τώρα γίνονται αρκετά επιθετικά λόγο της αυξημένης τους ανάγκης για τροφή.

genaris12

Surface : η δική μου προτίμηση!

 

Μεγάλη επιτυχία όμως -και αυτά που προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ περισσότερο πλέον- έχουν τα surface τεχνητά τα οποία μπορούμε να τα δουλέψουμε άφοβα όσο ρηχά και αν είναι τα νερά. Ίσως πολλές φορές να μην καταφέρουμε να τα δουλέψουμε όπως πρέπει λόγω των κυμάτων αλλά αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί μιας και μέσα στην αναμπουμπούλα που θα επικρατεί και μόνο "κάτι" που θα πλατσουρίζει στην επιφάνεια του νερού αρκεί για την πολυπόθητη επίθεση.

Ρουχισμός

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ψαρεύοντας σε τέτοιες συνθήκες δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο θέμα του ρουχισμού αφού η υγεία μας πρέπει να είναι πάνω απ όλα και ας... το ξεχνάμε καμιά φορά πάνω στον ενθουσιασμό και την λαχτάρα μας. Οι γαλότσες στήθους (waders) είναι ότι καλύτερο για ψαρέματα από παραλία αφού μας επιτρέπουν να ψαρέψουμε άφοβα μέσα στα κύματα χωρίς να βραχούμε. Ισοθερμικά ρούχα και κάλτσες βοηθάνε πάρα πολύ, ενώ σκούφοι, κασκόλ και μπουφάν είναι νομίζω αυτονόητα. Πληροφοριακά, τα κασκόλ που φοριούνται μονοκόμματα είναι η καλύτερη επιλογή για να κρατήσουμε τον λαιμό μας ζεστό. Τέλος, καλό θα ήταν να έχουμε πάντα στο σακίδιο μας ένα αδιάβροχο μιας και αυτή την περίοδο μια βροχούλα μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή.

 

banner_kapodistrias

Κλείνοντας θα πω ότι το spinning σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολο μιας και θα βραχούμε, θα παγώσουμε, θα χρειαστεί να ψαρέψουμε μέσα σε φύκια και κλαριά που θα επιπλέουν και γενικά θα μας φάει η αλμύρα βρε αδερφέ αλλά αν επιμείνουμε το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Καλές χειμερινές εξορμήσεις σε όλους...

 

seawatersstories_logo