Η Νεάπολη ανήκει στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο νόμο Λακωνίας. Η πόλη βρίσκεται μέσα σε έναν μεγάλο κόλπο όπως μπορεί να δεί κανείς στο χάρτη, με δεξιά της την Ελαφόνησο και απέναντί της τα Κύθηρα.

neapoli_xartis

Μέσα στη Νεάπολη υπάρχει το κεντρικό λιμάνι της και δεξιά - αριστερά του λιμανιού πολλές ρηχές παραλίες. Πίσω από την Νεάπολη βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Κριθίνας, ο οποίος καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας, γνωστός και ως Κάβο-Μαλιάς. Το ακρωτήριο είναι απότομο, με γκρεμούς ύψους 600 μέτρων και μεγάλα βάθη με ρεύματα στη θάλασσα.
Λόγω ότι η δουλειά μου έχει να κάνει με τα ξενοδοχειακά, υπάρχουν κάποιες περίοδοι μέσα στο χρόνο όπου η "κίνηση" είναι περιορισμένη οπότε καταφέρνω να κατεβαίνω στην Νεάπολη όπου υπάρχει σπίτι για μερικές μέρες χαλάρωσης. Όπως καταλαβαίνετε, το να πάω για διακοπές σε μια περιοχή όπου είναι περιτριγυρισμένη από θάλασσα και να μην πάρω τον εξοπλισμό του spinning μαζί μου, δεν υφίσταται. Έτσι κάθε φορά σπαταλάω πολύ χρόνο αναζητώντας τα ψάρια, τόσο σε παραλιακά σημεία, όσο και σε απότομους βραχώδεις κάβους.

Στο λιμάνι

foto_01

Το λιμάνι της Νεάπολης

Συγκεκριμένα το λιμάνι της Νεάπολης είναι ένα καλό σημείο για spinning μιας και είναι μεγάλο, με βαθιά καθαρά νερά και αμμώδη βυθό χωρίς σκαλώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να δουλέψει ο καθένας πληθώρα τεχνητών δολωμάτων, με πιο αποδοτικά τις σιλικόνες, τα κλασικά minnows καθώς και μικρούς πλάνους ή κουτάλια. Τα είδη των ψαριών που θα συναντήσουμε συνήθως είναι οι λούτσοι, τα λαυράκια και οι λίτσες με πιο σπάνια τα μανάλια και τα γοφάρια τα οποία περνάνε περιστασιακά από το μέρος.

foto_05

Οι παραλίες δίπλα στο λιμάνι κρύβουν εκπλήξεις!

Καλές ώρες για ψάρεμα είναι το βράδυ όταν τα νερά είναι ήρεμα και με το φεγγάρι αρκετά γεμάτο, όπως επίσης και το ξημέρωμα. Προσωπικά βυθιζόμενα minnows αλλα και pencils μου έχουν χαρίσει τις περισσότερες επιτυχίες κυρίως σε λούτσους.

foto_04

Το λιμάνι είναι η μια επιλογή και οι όμορφες παραλίες η δεύτερη...

Βέβαια έχουν τύχει και βραδιές που τα ψάρια ήταν στην κυριολεξία "από κάτω στρώματα" και όχι μόνο δεν ακολουθούσαν τα τεχνητά αλλά δεν γύρναγαν καν να δουν τι πέρασε από δίπλα τους... Πλήρης απαξίωση που σε κάνει να τρελαίνεσαι!! Αντίθετα όταν έχει αέρα και ανακατωσούρα είναι καλύτερα να δοκιμάσουμε τα παραλιακά σημεία όπου τα ψάρια χτυπούν τα τεχνητά μας με πολύ λιγότερη καχυποψία.

Στο ακρωτήρι

Ο Κάβο - Μαλιάς!

Ο Κάβο - Μαλιάς!

Όσον αφορά το ψάρεμα απ την πίσω μεριά προς το ακρωτήριο Μαλέας και τα γειτονικά του μέρη, μπορώ να πω ότι με έχουν κερδίζει περισσότερο από την άποψη ότι είναι καλό πέρασμα για ψάρια από κοκκάλια μέχρι... τούνες!

Οι συναγρίδες κυκλοφορούν στον βυθό και αν είσαι τυχερός μπορεί να τις συναντήσεις...

Τα πάντα θα βρείτε στα βράχια, τόσο στον βυθό όσο και στον αφρό!

Η πρόσβασή δεν είναι εύκολη και σε μερικά σημεία είναι αδύνατη. Γίνεται από μικρούς χωματόδρομους που καταλήγουν ψηλά και μετά κατεβαίνεις με τα πόδια που σημαίνει ένα εικοσάλεπτο περπάτημα στην καλύτερη περίπτωση. Τα νερά είναι βαθιά και ο βυθός βραχώδης, το τέλειο τοπίο για να πιστέψεις στο θαύμα!

Ο λούτσος είναι ένα συνηθισμένο ψάρι στα μέρη αυτά

Ο λούτσος είναι ένα συνηθισμένο ψάρι στα μέρη αυτά

Για του λόγου το αληθές, τα ψάρια που μπορούμε να συναντήσουμε εκεί είναι από συναγρίδες και στείρες στον πάτο μέχρι μαγιάτικα, τονοειδή και λούτσους στον αφρό. Προσοχή όμως γιατί πραγματικά είναι μέρη με πολύ άσχημα βράχια, κοφτερά σαν ξυράφια, όπου για να βρεις σημείο να σταθείς και να ψαρέψεις θα χρειαστεί να περπατήσεις αρκετά.

Χρειάζεται πολύ περπάτημα για να φτάσεις στην θάλασσα

Χρειάζεται πολύ περπάτημα για να φτάσεις στην θάλασσα

Τα συγκεκριμένα μέρη ψαρεύονται με όλους τους καιρούς και κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Μεγάλες σιλικόνες και minnow βυθιζόμενα μέχρι δεκαπέντε εκατοστά μου έχουν χαρίσει τα περισσότερα ψάρια σε αυτά τα νερά.

Ο εξοπλισμός

foto_08

Ο εξοπλισμός στα μέρη που περιέγραψα, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα καλάμι και ένας μηχανισμός αφού οι συνθήκες και τα διαφορετικά είδη και μεγέθη ψαριών που κυκλοφορούν απαιτούν διαφορετικούς εξοπλισμούς. Παρόλα αυτά αν θέλετε να επισκεφτείτε την Νεάπολη μόνο με ένα καλάμι θα σας πρότεινα να πάρετε ένα fast με c.w 10-40 ή 15-50 gr με έναν μηχανισμό 2500 ή 3000, γεμισμένο με νήμα διαμέτρου PE 1.5. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το ιδανικό σετ γι αυτά τα μέρη. Είπαμε "για spinning στη Νεάπολη" αλλά αν τώρα κάτσει κάποιο ψάρι που θα είναι πέρα από τις δυνατότητες αυτού του εξοπλισμού τότε το μόνο που μας μένει είναι οι... προσευχές!!!

foto_07

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως και τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα, έτσι και αυτά έχουν υποστεί ζημιά από την υπεραλίευση των επαγγελματιών αλλά και από κάποιους ντόπιους οι οποίοι εξακολουθούν εν έτει 2015 να πετάνε δυναμίτες και να καταστρέφουν τα πάντα.

banner_kapodistrias
Καλές εξορμήσεις σε όλους και μην ξεχνάτε "Τα μικρά πάλι μέσα"!

logo_kapodistrias