Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος και στο νότιο τμήμα της, σχηματίζονται τρεις χαρακτηριστικές επιμήκεις χερσόνησοι οι οποίες είναι από δυτικά προς ανατολικά: η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Άθω. Και τα τρία αυτά λοιπόν, πόδια αποτελούν ιδανικούς ψαρότοπους και απόλυτους προορισμούς για ψάρεμα.

logo_boreia_ellada

Ο βυθός τους αποτελεί μυστήριο και ειδικά στο δεύτερο και τρίτο πόδι, μιας και τα άγρια και βαθιά τους νερά είναι σε πολλές περιοχές απύθμενα, με μοναδικούς επισκέπτες μεγάλα αρπαχτικά ψάρια κάθε κατηγορίας. Σε αυτά τα πόδια θα ασχοληθούμε εκτενέστατα και στο καθένα ξεχωριστά μιας και το καθένα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε επόμενο άρθρο. Επισκεπτόμενος λοιπόν, για αρκετά χρόνια αυτές τις περιοχές με άλλη τεχνική ψαρέματος, έβλεπα συνεχώς τα κυνήγια στην επιφάνεια του νερού και ήταν πολλές οι φορές που τα κυνηγόψαρα ¨με έβγαζαν φωτογραφίες¨! Έκαναν την εμφάνιση τους από το πουθενά και ανενόχλητα έκοβαν βόλτες, επιβλέποντας τον χώρο για την επόμενη τους μάχη. Η τεχνική λοιπόν του spinning φαινόταν η ιδανική!


Η πρώτη επαφή

Σε κάποια λοιπόν εξόρμηση με casting και ενώ τίποτα δεν τσιμπούσε τα δολώματα μου, αποφάσισα να δοκιμάσω αυτόν τον τρόπο ψαρέματος. Άλλωστε είχα χρόνο πολύ για ψάρεμα αλλά και όρεξη μιας και το διαδίκτυο φρόντισε να μου την ανοίξει με κάθε λογής θηράματα! Έβγαλα λοιπόν ένα καλάμι που είχα στον σάκο μου, εντελώς ακατάλληλο για τέτοιο ψάρεμα, και αφού πέρασα το πιο ελαφρύ μηχανισμό που είχα μαζί, έβαλα το μοναδικό τεχνητό που είχα : ένα λευκό σιλικονούχο με μολυβοκεφαλή, και άρχισα να κάνω πράξη όσα παρακολούθησα στο διαδίκτυο.

xalkidiki1

Και ενώ προσπαθούσα να βρω την καλύτερη δυνατή πλεύση του σιλικονούχου και παράλληλα να καταλάβω τι ακριβώς κάνει στο νερό, μια δυνατή κόντρα έκανε το καλάμι να μοιάζει με τόξο. "Αυτό είναι", είπα "το τσάκωσα, δεν μου γλυτώνεις" και άρχισα να μαζεύω σκεπτόμενος τι μπορεί να είναι αυτό που άρπαξε τόσο λαίμαργα το δόλωμα μου. Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ η πετονιά μου πήγαινε πέρα δώθε άρχισα να βλέπω κάτι μεγάλο να γυαλίζει... Λάβρακας ήταν και η χαρά μου δεν περιγραφότανε. Αφού λοιπόν τον άφησα να ξεδώσει, παρέδωσε τα όπλα! Αυτό είναι σκέφτηκα ψάρεμα... Η αδρεναλίνη είχε βαρέσει κόκκινο και από εκείνη την στιγμή ήξερα πως το spinning πλέον είναι μονόδρομος για εμένα!

xalkidiki12

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το ταξίδι μου στο φανταστικό κόσμο του spinning και άρχισα να προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω τα μυστικά της Χαλκιδικής! Όλα είχαν πλέον μια κατεύθυνση : να διαβάσω ακόμη καλύτερα την περιοχή και να αποκτήσω καλύτερο εξοπλισμό ώστε να να καταφέρω να κάνω τους κυνηγούς να γίνουν θηράματα! Έτσι λοιπόν γνώρισα πολλούς θηρευτές και ήμουν εγώ αυτήν την φορά, αυτός που έβγαζε τις φωτογραφίες! Κάθε μία από αυτές ακόμα φέρνει στο μυαλό μου απίστευτες σκηνές με λυγισμένα καλάμια και τον ήχο των φρένων να σκίζει την σιωπή της νύχτας. 'Όμως, σχεδόν σε όλες μου αυτές τις εξορμήσεις ψάρευα μόνος μου και η ανάγκη για παρέα γινόταν όλο και παραπάνω πιο έντονη αλλά και εδώ λοιπόν στάθηκα τυχερός.

Η γνωριμία με ένα spinner

Ένα πρωί ξεκίνησα για ψάρεμα στο δεύτερο πόδι, στην Σιθωνία. Φτάνοντας στο σημείο που είχα επιλέξει μέρες πριν -με βραχώδη βυθό και ανά σημεία διαδρόμους με αμμούδες στολισμένες με τούφες φυκιάδας και με μέγιστο βάθος τα τέσσερα μέτρα- βλέπω κάποιον να ψαρεύει. "Που βρέθηκε δαύτος εδώ" σκέφτηκα και πλησιάζοντας βλέπω το αυτοκίνητο του να έχει ξένες πινακίδες. Πίστεψα ότι ήταν τουρίστας και σταμάτησα το αυτοκίνητο μου πίσω από το δικό του. Πήρα τα πράγματα μου και ξεκίνησα το περπάτημα προς το ''μέρος μου'' που πλέον ήταν δικό του. Άρχισα την αναρρίχηση στα βράχια ελπίζοντας να βρω εκεί γύρω κανένα άλλο βράχο με επιφάνεια να ψαρέψω. Του είπα καλημέρα στα αγγλικά και των ρώτησα αν είχε πιάσει τίποτα.

xalkidiki4

Ο "τουρίστας" που έγινε ο καλύτερος φίλος μου στο spinning

 

Μου απάντησε αρνητικά και συνέχισε τα... jerks του! Η ψυχολογία μου, μόλις τον είδα να κάνει spinning, άλλαξε αμέσως... "Όπα δικός μας είναι αυτός" σκέφτηκα και αμέσως ετοίμασα το καλάμι μου. Την περίοδο εκείνη τα λαβράκια έτρωγαν σαν τρελά την φρίσσα οπότε ένα καλοδολωμένο πολυάγκιστρο με ''αρπαγμένη'' φρίσσα έπρεπε να πέσει στο νερό και από την άλλη εγώ μπορούσα να "σκανάρω" με τα τεχνητά μου την περιοχή για κάθε άλλο είδος αρπακτικού ανενόχλητος. Έτσι λοιπόν έριξα ένα καλάμι με πολυάγκιστρο, βλέποντας τον τουρίστα να κοιτάει γεμάτος απορία, και άρχισα να ετοιμάζω το καλάμι μου για spinning. Τα νερά ήταν θολά από την βροχή της περασμένης νύχτας.

 

xalkidiki9

Η συννεφιά με διαλείμματα ηλιοφάνειας που επικρατούσαν εκείνη την μέρα, με δελέασαν ώστε να ρίξω στην μάχη ένα minnow κοκκινολαίμη, όμως το κοπάδι με τα λαβράκια είχαν προγραμματίσει άλλο "μενού". Πριν προλάβω να περάσω στην παραμάνα το τεχνητό μου, ο ειδοποιητής από το διπλανό καλάμι καρφώθηκε στο δαχτυλίδι. Το αρπάζω στα χέρια μου και συνειδητοποιώ ότι έχω να κάνω με δυνατό αντίπαλο. Ο τουρίστας δίπλα κοίταζε γεμάτος έκπληξη. "Θα με βοηθήσεις;" τον ρώτησα πάλι στα αγγλικά και προτού τελειώσω την φράση μου πήρε την απόχη στα χέρια του και κατέβηκε χαμηλά στα βράχια. Χωρίς περιττές κινήσεις το λαβράκι μπήκε στην απόχη. Ήταν ένας τρίκιλος λάβρακας αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο τουρίστας που ήταν περισσότερο ενθουσιασμένος από εμένα! Η φρενίτιδα των τσιμπημάτων, συνεχίστηκε για το επόμενο δίωρο και η βοήθεια του φίλου από το εξωτερικό πολύτιμη μιας και αυτός δεν ψάρευε αλλά απόχιαζε τα ψάρια. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν έξι λαβράκια στο ψυγείο, πολλά χτυπήματα και αρκετές απελευθερώσεις. Αφού λοιπόν συστηθήκαμε με τον Spas τον ρώτησα πόσα παιδιά έχει. Μου απάντησε "δύο" και εγώ έβγαλα από το ψυγείο δύο μεγάλα λαβράκια για την οικογένεια του.

Ο Spas συμπλήρωσε το παζλ του spinning

Ο Spas συμπλήρωσε το παζλ του spinning

Η άρνηση του για την κίνηση μου ήταν επίμονη αλλά αυτό ήταν το σωστό που έπρεπε να κάνω. Χωρίς την βοήθεια του δεν θα είχα ούτε το αποτέλεσμα αυτό, αλλά ούτε και την παρέα του που ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη. Προσπάθησα λοιπόν και τον έπεισα να δεχτεί. Κανονίσαμε την επόμενη μέρα να βρεθούμε να ψαρέψουμε παρέα και από τότε γίναμε αχώριστοι φίλοι! Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, μαζί οργανώνουμε εξορμήσεις όλο το χρόνο στην Χαλκιδική. Το παζλ spinning ολοκληρώθηκε με το κομμάτι παρέα που ήταν σημαντικό για εμένα και μου έλλειπε!

Γενικά για το spinning στα πόδια της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος με σπάνιες φυσικές ομορφιές, κρυστάλλινες παραλίες και χωριά με αξιόλογη αρχιτεκτονική. Τόσο τα παράλια των χερσονήσων, όσο και η ορεινή ενδοχώρα της, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ψαράδες αλλά και τουρίστες, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ένα μέρος που απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφέροντα και τις διαθέσεις, χάρη στις άψογα οργανωμένες τουριστικές υποδομές της.

xalkidiki8

Η ακτογραμμή της Χαλκιδικής ξεπερνά τα 500 χλμ., περιλαμβάνοντας κάθε τύπο τοπίου από τις απέραντες αμμουδιές της Κασσάνδρας ως τις βραχώδεις και δασώδεις αμμουδιές της Σιθωνίας, και από εκεί στους γραφικούς κόλπους της Βουρβουρού. Θα συναντήσουμε επίσης μεγάλα λιμάνια όπως της Ν.Μηχανιώνας, Ν.Μουδανιών, Ν.Μαρμαρά, Ιερισσού, Πόρτο Κουφό, Όρμος Παναγίας και πολλά άλλα που σε αυτά η μορφολογία των βυθών τους ανά περιοχή διαφέρει, προσφέροντας μας όμως πληθώρα επιλογών όλο τον χρόνο. Στην Κασσάνδρα (πρώτο πόδι) θα συναντήσουμε κυρίως απέραντες παραλίες με αμμουδερούς βυθούς και τα μεγαλύτερα λιμάνια της Χαλκιδικής με όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά. Το τελευταίο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη γόνου και τα κύρια αρπακτικά που θα συναντήσουμε εκεί είναι τα λαβράκια, τα γοφάρια, οι λούτσοι, τα μικρά τονοειδή και οι λίτσες.

xalkidiki3

Το σκηνικό στην Σιθωνία αλλάζει (δεύτερο πόδι). Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα σχεδόν απύθμενα και άγρια νερά και οι μικροί φυσικοί κόλποι στους οποίους κατά την περίοδο των βροχών δημιουργούνται μικρά ποτάμια. Στην εκβολή αυτών των μικρών ποταμών, στήνεται σκηνικό επικών μαχών με πρωταγωνιστές μεγάλα λαβράκια, μαγιάτικα, κυνηγούς, γοφάρια εκπληκτικών διαστάσεων άλλα και ανά περιοχές τονάκια. Το Άθω (τρίτο πόδι, το γνωστό μας Άγιο Όρος) είναι γεμάτο μυστήριο... Σε αυτό το πόδι το ψάρεμα απαγορεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του. Εκεί που μπορείτε να ψαρέψετε όμως, όπως Ουρανούπολη, Τρυπητή και Ιερισσός, είναι μέρη γεμάτα ζωή.

xalkidiki7

Γενικά όταν λέμε για ψάρεμα στα πόδια της Χαλκιδικής μιλάμε για ευλογημένα νερά, που αποτελούν τον επίγειο παράδεισο για έναν spinner! Εκεί θα συναντήσει κανείς κάθε λογής αρπακτικό ακόμα και σε... "άγνωστες" διαστάσεις! Το spinning λοιπόν, στην Χαλκιδική είναι μονόδρομος και ικανό να κάνει τις τιμές της αδρεναλίνης στο σώμα σας να χτυπήσουν κόκκινο! Το λιγότερο που μπορεί να σας χαρίσει είναι μοναδικές αλλά και αξέχαστες στιγμές!

 

banner_boreioEllada