Το καλοκαίρι ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα και οι παραλίες γεμίζουν από λουόμενους παραθεριστές και εποχιακούς ψαράδες, είτε από την ακτή είτε με ψαροτούφεκο, με αποτέλεσμα αυτός ο συνωστισμός μόνο κακό να κάνει στο ψάρεμά μας... Επίσης τα λιμάνια είναι γεμάτα από επίδοξους καλοκαιρινούς ψαράδες όλων των ηλικιών -από μικρά παιδάκια, μέχρι τρίτης ηλικίας ανθρώπους- λόγω της καλοκαιρίας και των διακοπών. Μιλάμε για μη επάρκεια χώρου και "τρομοκρατία" των ψαριών!

Όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού με οδηγεί αυτόματα στο να ψαρεύω σε πιο δύσβατα, απομονωμένα και βραχώδη σημεία με σχετικά βαθιά νερά και ευτυχώς από ότι έχω διαπιστώσει και τα ψάρια έχουν μια παρόμοια συμπεριφορά με τη δική μου.

Στην ερημιά, μακριά από τους ανθρώπους!

Στην ερημιά, μακριά από τους ανθρώπους!

Παρ΄ όλα αυτά και ενώ έχω διαπιστώσει ότι τα ψάρια είναι εκεί μαζί μου, είναι συνήθως δύστροπα και ανόρεχτα στον αφρό, ενώ πολύ πιο δραστήρια και ορεξάτα στα κατώτερα στρώματα της υδάτινης στήλης, απ΄τα μεσόνερα έως τον πυθμένα. Πως όμως θα καταφέρουμε να ξεγελάσουμε κάποια από αυτά όταν δραστηριοποιούνται από τα 15-20 μέτρα και κάτω έως και τα 35-40 μέτρα;

Ταΐζοντας τα... μέταλλο!

kirezis_planakia7

Μονόδρομος για μένα σ΄αυτή την περίπτωση είναι να τα ταΐζω με μέταλλο!! Τι εννοώ; Πλάνους... και επειδή λόγω της ζέστης το shore jigging γίνεται εξοντωτικό, μπορούμε με πιο light εξοπλισμό να διασκεδάσουμε αλλά και να αυξήσουμε τις επιτυχίες στα ψαρέματά μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλάμια spinning αρκεί βέβαια να μην έχουμε απαίτηση μ΄αυτόν τον εξοπλισμό για κάποιο ψάρι τρόπαιο.

kirezis_planakia5

Τα ψάρια που στοχεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι είναι κατά κύριο λόγο τα κοκκάλια και οι λούτσοι. Οι τελευταίοι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρώνε από τα μεσόνερα και κάτω και δεν είναι λίγες οι φορές που πήρα λούτσο στην δεύτερη – τρίτη μανιβελιά από το πάτωμα του πλάνου. Άλλα ψάρια που μπορεί να συναντήσουμε είναι οι λίτσες, οι κυνηγοί, τα μανάλια, οι στείρες και γενικώς ότι ψάρι του "γυαλίσει" ο πλάνος μας!

kirezis_planakia8

Σημαντικό είναι να απελευθερώνονται τα μικρά ροφοειδή, οι συναγριδοπούλες και τα μικρά μανάλια έτσι ώστε να μεγαλώσουν και να μας προσφέρουν κάποια στιγμή μεγαλύτερες συγκινήσεις και στιγμές αδρεναλίνης στο κανονικό shore jigging. Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστούμε εκτός από υπομονή για τον πολύ ποδαρόδρομο σε δύσβατα σημεία και τις ακραίες θερμοκρασίες της εποχής.

Ο εξοπλισμός μας

kirezis_planakia11

ΚΑΛΑΜΙ : Υπάρχουν ειδικά καλάμια light shore jigging στην αγορά από διάφορες εταιρείες με c.w. περίπου 30-80 γρμ., είτε ως 50 max αναφερόμενο σε βάρος πλάνου που μπορεί να δουλέψει και όχι φυσικά να πετάξει όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Η δουλειά μας όμως μπορεί να γίνει και με ένα medium-heavy σπινοκάλαμο με regular fast δράση κορυφής από τα πολλά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

 

kirezis_planakia3

Αυτό μπορεί να δώσει ζωή σε ένα τελείως άψυχο κομμάτι γυαλιστερού μετάλλου, προσομοιάζοντάς το σαν ένα τραυματισμένο μικρόψαρο που προσπαθεί να αναδυθεί. Το butt του καλαμιού πρέπει να είναι σχετικά μακρύ ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί κατάλληλα κάτω από τη μασχάλη μας.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ : Ένας γρήγορος μηχανισμός με σχέση περιστροφής από 5.0:1 και πάνω μεγέθους 4000-5000 σε μέτρηση shimano ή 3000-3500 σε μέτρηση daiwa είναι ότι πρέπει.

kirezis_planakia13

Βέβαια, αρκεί να έχει roller που να μπορεί να διαχειριστεί νήμα και το σημαντικότερο όλων να ζυγίζει άψογα σαν σύνολο με το καλάμι ώστε να μην μας κουράζει κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Τη γρήγορη σχέση περιστροφής την χρειαζόμαστε ώστε να είμαστε σε άμεση και διαρκή επαφή με το πλάνο.

ΝΗΜΑ - ΠΑΡΑΜΑΛΛΟ : Το νήμα στη συγκεκριμένη τεχνική όπως και στο Shore Jigging αποτελεί μονόδρομο ώστε με τη μηδαμινή ελαστικότητά του να μας παρέχει διαρκή επαφή και αμεσότητα των χτυπημάτων του καλαμιού στο πλάνο μας. Ένα οκτάκλωνο στρογγυλής διατομής ΡΕ 1,5-2 είναι ότι πρέπει συνήθως για τις δυνατότητες του καλαμιού μας.

kirezis_planakia2

Το παράμαλλο οπωσδήποτε Fluorocarbon διαμέτρου 0,40-0,50 mm με μήκος 1-1,5 μ., είναι ιδανικό για το μέγεθος των ψαριών που κυνηγάμε.

ΠΛΑΝΟΙ : Οι πλάνοι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι από 20-60 γρμ. και η ποικιλία που υπάρχει στα καταστήματα ειδών αλιείας είναι τεράστια τόσο σε χρώματα όσο και σε σχέδια αλλά και βύθιση. Μπροστόβαροι, πισώβαροι και μεσόβαροι, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο βύθισης που έχει αναλυθεί και σε άλλα άρθρα στο Lurebites.

kirezis_planakia1

Προσωπική επιλογή; Οι μεσόβαροι όταν δεν επικρατούν πολλά ρεύματα και οι πισώβαροι όταν οι πρώτοι αργούν πολύ να πατώσουν. Όσον αφορά τα χρώματα το αφήνω στη φαντασία σας γιατί έχω πάρει ψάρια σχεδόν σε όλα τα χρώματα από όσα έχω δουλέψει.

Διλήμματα...

Το πρώτο δίλημμα είναι αν θα κάνουμε χρήση σαλαγκιάς ή assist hook; Εδώ η προσωπική μου προτίμηση -που δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και η σωστή- είναι στους κοντούς σε μήκος πλάνους να χρησιμοποιώ είτε σαλαγκια είτε αγκίστρι με ίσιο κρίκο στο τέλος του πλάνο συνδεδεμένο με ένα split ring. Ενώ στους μακρύτερους σε μέγεθος assist hook.

kirezis_planakia9

Σε κάποια πλανάκια μπορείτε να τοποθετήσετε στο αγκίστρι ή την σαλαγκιά κάποιο χταποδάκι, φούντα ή σιλικόνη ώστε να είναι πιο προκλητικοί στα μάτια των ψαριών. Εάν το μέρος που ψαρεύετε έχει σχετικά ομαλό βυθό χρησιμοποιήστε άφοβα πλανάκια με σαλλαγκιά αλλά εάν αποτελείτε από άγριο βυθό με πολλά κοφτά βράχια, τότε το assist hook θα είναι μονόδρομος για να έχουμε, όσον το δυνατόν λιγότερες απώλειες τεχνητών από σκαλώματα.

kirezis_planakia10

Το δεύτερο δίλημμα αφορά την επιλογή γάντζου ή απόχης. Η απόχη είναι πιο συνετή λύση καθότι απευθυνόμαστε σε μικρά σχετικά αλιεύματα μέχρι 2-3 κιλά. Εγώ παίρνω μαζί μου και γάντζο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να χτυπήσει τον πλάνο... Αν και οι πιθανότητες να κερδίσω τη μάχη είναι μειωμένες εξαιτίας του "light" εξοπλισμού σε περίπτωση που τα καταφέρω, είναι κρίμα να χαθεί το ψάρι επειδή θα μου λείπει ο γάντζος.

kirezis_planakia12

Τέλος, εάν σας αρέσει η τεχνική του shore jigging αλλά τη θεωρείτε κουραστική και εξαντλητική μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού και ο σκοπός σας του ψαρέματος δεν είναι κάποιος "μάης", συναγρίδα ή άλλο ψάρι τρόπαιο, τότε πάρτε τον spinning εξοπλισμό σας, καλή παρέα (απαραίτητη σε βραχώδη σημεία γιατί εγκυμονούν πολλούς κινδύνους), πολύχρωμα γυαλιστερά πλανάκια και καλή σας διασκέδαση!