Λούτσος! Το αρπακτικό που για πολλούς είναι η αιτία να εισέλθουν στο μαγικό κόσμο του spinning, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Φυσικά δεν θα μπορούσα να λείπω και εγώ από αυτόν, μιας και έχω την τύχη να διαμένω σε ένα από αυτά τα νησιά, την Χίο. Εδώ οι λούτσοι κάνουν την εμφάνιση τους σε μεγάλα κοπάδια και κατακλύζουν τα λιμάνια και τις ακτές.Πηγαίνοντας λίγο πίσω τον χρόνο, θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες ψαρέματος, κάνοντας αμέτρητες ρίψεις με μεγάλα minnow για την σύλληψη κάποιου αρπακτικού. Οι επιτυχίες λιγοστές οι αποτυχίες πάρα πολλές. Τα εν λόγω αρπακτικά έχουν ψαρευτεί εδώ και πολλά χρόνια με κάθε λογής σκληρό τεχνητό, οπότε είναι δύσκολο πλέον να ξεγελάσεις κάποιο. Έτσι το spinning είχε αρχίσει να γίνετε ανιαρό για εμένα, μέχρι που μέσα από αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο βρήκα έναν θησαυρό τα γνωστά πλέον σε όλους μας soft bait.

delalande_loutsoi 7

Με Glider Shad

Η κασετίνα σύντομα αναβαθμίστηκε και από τότε έχει ξεκινήσει κάτι νέο και συναρπαστικό στο ψάρεμα μου. Μάλιστα, με την συνεργασία μου με την εταιρεία Arcofil, μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τις σιλικόνες της Delalande, τις οποίες μου στείλανε για δοκιμή. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά και παρακάτω θα σας περιγράψω μερικές από τις εξορμήσεις μου για το ψάρεμα του λούτσου με αυτά τα δολώματα της Delalande τα οποία πια χρησιμοποιώ κατά κόρον στα ψαρέματα μου. Επίσης, θα αναφερθώ και στους τρόπους ανάκτησης τους καθώς και στα jighead ώστε να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το ψάρεμα τους.

Ψαρότοπος & συνθήκες

delalande_loutsoi 8

Όλες οι εξορμήσεις έγιναν σε ένα λιμάνι στο κέντρο του νησιού, που δένουν οι τράτες και τα γριγρί, η λεγόμενη ιχθυόσκαλα. Ένα μεσαίου σχετικά μεγέθους λιμάνι για τα δεδομένα του νησιού. Όπως καταλαβαίνετε εκεί υπάρχει πολύ φαγητό για τα ψάρια και αρκετά φώτα από τις τράτες, όπου συγκεντρώνονται μικρόψαρα και κεφαλόποδα τα οποία είναι τροφή για τους λούτσους. Το βάθος του λιμανιού κυμαίνετε στα 5 έως και 6 μέτρα σε μερικά σημεία του, και ο βυθός του αποτελείτε από ζωντανές φυκιάδες και λασπουριά.

delalande_loutsoi 9

Προσπάθησα να ψαρέψω με όλες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο όσο ήταν δυνατόν, ώστε να έχω καλύτερη γνώμη. Συνήθως επικρατούσαν βόρειοι άνεμοι της τάξης 4-5 μποφόρ κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ μόλις σουρούπωνε ο αέρας εξασθενούσε και έπεφτε στα 2-3 μποφόρ. Τις περισσότερες ημέρες ο ουρανός ήταν καθαρός, ενώ υπήρξαν και φορές που ο ουρανός ήταν άστατος, δηλαδή πότε είχε συννεφιά και πότε καθάριζε. Σε μια από τις εξορμήσεις επικρατούσε και ψιλόβροχο και μάλιστα εκείνη την χρονική στιγμή τα ψάρια έδειχναν να είναι πιο κινητικά και να έχουν περισσότερο όρεξη. Οι ώρες που επέλεξα να ψαρέψω ήταν κυρίως βραδινές, από τις οχτώ έως τις τρεις.

Soft bait & Jig head

delalande_loutsoi1

Τα σιλικονούχα δολώματα που επέλεξα να χρησιμοποιήσω ήταν, όπως είπα και στην εισαγωγή, της εταιρίας Delalande. Πιο συγκεκριμένα δούλεψα τέσσερις διαφορετικούς τύπους σιλικόνης. Ας τους δούμε όμως αναλυτικά :

  • Η πρώτη κατηγορία και πιο αποτελεσματική ήταν το σχήμα ψαριού που στο τελείωμα του είχε μια διχαλωτή ουρά. Αυτή ήταν η Glider shad των 11 και 13 εκατοστών, σε χρώμα "Metallic Pearl" την οποία συνδύασα με τα jig head της ίδιας εταιρίας GT Articulees σε εφτά και δέκα γραμμάρια και με jig head σε σχήμα μπάλας των εφτά γραμμαρίων. Με αυτήν την σιλικόνη μπορείτε να κάνετε διάφορες πλεύσεις αφού δουλεύει καλά σε όλες τις ταχύτητες.

delalande_loutsoi 2

Πιο αποτελεσματική αναδείχθηκε η Glider Shad

  • Η δεύτερη κατηγορία ήταν το ψάρι – χέλι, στο οποίο το τελείωμα της ουράς του είναι κανονικό. Αυτή ήταν η Delalande Lancon ZX των 18 εκατοστών και σε χρώμα "Pearl Gold Spangled Silver" & "Transluside Black Back", την οποία συνδύασα με jig head είκοσι γραμμάριων Lip Weight της Storm. Δουλεύει καλά είτε σε ελεύθερη πτώση, είτε με έντονα jerks.

delalande_loutsoi 3

H Delalande Lancon ZX των 18 εκατοστών, αν και μεγάλη δούλεψε καλά

  • Τρίτη κατηγορία ήταν η σιλικόνη με σχήμα ψαριού, όπου το τελείωμα της δεν ήταν η διχαλωτή ουρά αλλά μονή. Τέτοιες σιλικόνες είναι οι Tribass σε 13 εκατοστά όπου η εταιρία για το 2016 την έχει αφαιρέσει πλέον από την γκάμα της, την οποία ταίριαξα με jig head τύπου sabot των 10 γραμμαρίων. Τέτοιες σιλικόνες, είχα πριν την συνεργασία μου με την Arcofil και η αλήθεια είναι ότι δοκιμάστηκαν στις αρχές της περιπέτειας μου με τις σιλικόνες όπου τα ψάρια δεν ήταν πονηρεμένα.

delalande_loutsoi 4

Η Tribass δεν είναι πια διαθέσιμη για το 2016

  • Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία, ψαρεύτηκε λιγότερο από τις άλλες καθώς την πήρα μόλις πρόσφατα στα χέρια μου. Επρόκειτο για τις σιλικόνες Swat Shad των εννέα εκατοστών και χρώματος "Chartreuse Red Back" τις οποίες έχω ψαρέψει μόνο σε ένα ψάρεμα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, με πολλά χτυπήματα αλλά χωρίς να καταφέρω να καρφώσω ούτε ένα ψάρι! Μάλλον έφταιγε το offset αγκίστρι καθώς η σιλικόνη αυτή έρχεται από την εταιρεία μαζί με Shad Head jighead και το αγκίστρι του που βέβαια αλλάζει. Στα επόμενα ψαρέματα θα αντικαταστήσω το offset με κανονικό και ευελπιστώ να έχω καλύτερα καρφώματα. Λόγω το τακουνιού στην ουρά, μπορείτε να την δουλέψετε ακόμα και με σταθερή ανάκτηση αφού πρώτα την αφήσετε να βυθιστεί μέχρι τον βυθό.

delalande_loutsoi 5

Η Swat Shad έδειξε από την πρώτη κιόλας μέρα ότι μπορεί να ξεγελάσει τους λούτσους

 

Οι τρόποι ανάκτησης που χρησιμοποίησα ήταν τρεις. Ο πρώτος ήταν μετά την ρίψη άφηνα το pick-up ανοιχτό και ελεγχόμενα άφηνα την σιλικόνη να πάει στον βυθό. Έπειτα ξεκινούσα τα τινάγματα τύπου jerk σε οριζόντια θέση με την θάλασσα. Πότε έκανα 2 -3 μικρά ή ένα μεγάλο τίναγμα ώσπου το καλάμι ερχόταν σε θέση 90 μοιρών.

delalande_loutsoi 6

Έπειτα άφηνα την σιλικόνη να κατέβει πάλι προς τον βυθό για μερικά δευτερόλεπτα και επαναλάμβανα τις κινήσεις μέχρι να την φέρω έξω. Ο δεύτερος τρόπος ήταν ίδιος με τον πρώτο με την μόνη διαφορά ότι μετά την ρίψη περίμενα λίγο, μετά έκλεινα το pick-up και ξεκινούσα αμέσως την ανάκτηση, ώστε να ψαρέψω στα μεσόνερα. Η τρίτη και τελευταία ήταν κάνοντας ρίψη έκλεινα αμέσως το pick-up κατέβαζα το καλάμι, με την μύτη να δείχνει προς την επιφάνεια της θάλασσας και εκτελώντας τινάγματα τύπου twich για να ψαρέψω στην επιφάνεια. Τα περισσότερα χτυπήματα από λούτσους τα πήρα με τον δεύτερο τρόπο ανάκτησης.


Σιλικόνες & ψάρεμα

delalande_loutsoi 10

Οι πρώτες εξορμήσεις έδειχναν κάτι παραπάνω από διασκεδαστικές, καθώς ότι και αν περνούσες από σιλικόνες στην παραμάνα σου και έριχνες μέσα στην θάλασσα, δεν αργούσε να έρθει το αποτέλεσμα. Όσο περνούσαν όμως οι ημέρες, τα ψάρια έδειχναν να είναι ολοένα και πιο μίζερα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ήμουν εγώ υπεύθυνος για το «πονήρεμα» των λούτσων καθώς τις προηγούμενες μέρες τα δαγκώματα στις σιλικόνες ήταν αρκετά, αλλά δεν μετατράπηκαν όλα σε καρφώματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πολύ μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο ψάρεμα με σιλικονούχα και τα εργαλεία μου, έδειχναν να μη με βοηθούν και τόσο.

Όταν τα πράγματα δυσκολέψανε την λύση έδωσε η Glider Shad

Όταν τα πράγματα δυσκολέψανε την λύση έδωσε η Glider ShadΈπειτα οι μέρες κύλισαν ομαλά, με σχεδόν καθημερινή επίσκεψη στο συγκεκριμένο σημείο, οι συλλήψεις όμως είχαν μειωθεί δραματικά. Αυτό όμως που με έβγαζε πάντα από την δύσκολη θέση ήταν η μία και μοναδική σιλικόνη, η Glider shad των 11 εκατοστών. Επίσης κάτι άλλο που συνέβη και μου χάρισε μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης, τις οποίες θα θυμάμαι για πολύ καιρό ακόμα και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, είναι όταν σε μία από τις πιο πρόσφατες εξορμήσεις μου. Η βραδιά φαινόταν να είναι βαρετή και τα ψάρια να είναι ανύπαρκτα. Μετά από περίπου πέντε ώρες ψάρεμα, δεν είχε υπάρξει ούτε ένα σημάδι ότι τα ψάρια είναι εκεί, έτσι λοιπόν η κούραση σε συνδυασμό με το τσουχτερό κρύο είχε αρχίσει να με καταβάλει. Η σκέψη μου λοιπόν ήταν : «θα κάνω μερικές ρίψεις ακόμη και θα πάρω τον δρόμο της επιστροφής». Βιαστικά πέρασα στην παραμάνα μου την Glider shad των 11 εκατοστών και έκανα ρίψη περίπου στα 25 μέτρα μακριά μιας και οι δυνάμεις μου πλέον είχαν εξαντληθεί για να καλύψω μεγαλύτερη απόσταση.Ξεκίνησα την ανάκτηση με την μύτη του καλαμιού μου να δείχνει προς την επιφάνεια της θάλασσας και να εκτελώ έντονα χτυπήματα τύπου twich. Έχοντας φέρει την σιλικόνη στην κυριολεξία μπροστά στα πόδια μου και ενώ ήμουν έτοιμος να την βγάλω από το νερό για να προβώ στην επόμενη ρίψη, ένα βίαιο σταμάτημα με ξάφνιασε!

Κατακρεουργημένη Glider Shad

Κατακρεουργημένη Glider Shad

 

Έγινε μάχη μερικών δευτερολέπτων και σύντομα είχα στα χέρια μου είχα έναν λούτσο 1030 γραμμάριων. Πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο να πάρω την φωτογραφική μηχανή για να βγάλω την απαραίτητη φωτογραφία, άκουσα πλατσουρίσματα στην επιφάνεια. Τα παράτησα όλα και έκανα ρίψη μέσα στην αναμπουμπούλα που γινόταν. Πρώτη, δεύτερη μανιβελιά και το strike ήρθε! Με συνοπτικές διαδικασίες μετά από λίγα λεπτά είχα έναν ακόμη λούτσο στο καλάθι μου.

logo_team_milo_greece

Η αναμπουμπούλα συνεχιζόταν, έτσι βιαστικά τον παράτησα και έκανα ακόμη μια βολή για να πάρω το μεγαλύτερο ψάρι της εξόρμησης, έναν λούτσο 2,040 κιλά. Τελικά στις καθυστερήσεις, η Glider Shad «έσωσε» αυτήν την εξόρμηση, δείχνοντας μου ότι καλό είναι να ψαρεύουμε τις σιλικόνες μας και στην επιφάνεια σαν minnow και όχι μόνο στον πάτο ή τα μεσόνερα. Ποτέ δεν ξέρεις που κυνηγούν οι λούτσοι...

delalande_loutsoi 13

Κάπως έτσι τερματίστηκε και η τελευταία μου εξόρμηση χαρίζοντας μου τα πρώτα ψάρια για το 2016, όμορφες εικόνες και μια μεγάλη δόση αδρεναλίνης για να συνεχίσω τα ψαρέματα μου για το υπόλοιπο του έτους και να συνεχίσω να σας διηγούμαι τις ιστορίες μου μέσα από εδώ. Θα τα ξαναπούμε σύντομα καλή ανάγνωση.

 

arcofil_logo

Λεωφόρος Αμαρουσίου 15

Λυκόβρυση, Τ.Κ. 141 23

Αθήνα

τηλ/fax : 210 2831514 - 210 2836809